Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018

Κοινή Ευρωπαϊκή Σχολή Πληροφοριών θα λειτουργήσει υπό την ηγεσία της Ελλάδας, με έδρα την Κύπρο. Το λεγόμενο "spy school" της ΕΕ θα ξεκινήσει στο πλαίσιο της PESCO και θα συμβάλλει στη μείωση του αντιευρωπαϊκού συναισθήματος που εκδηλώνεται σε ολόκληρη την ήπειρο

Δημιουργία Σχολής Κατασκόπων και 16 άλλες αμυντικές πρωτοβουλίες ξεκινά η ΕΕ, στο πλαίσιο της Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας (PESCO).
17 σχέδια ασφάλειας συμφωνήθηκαν στη συνάντηση στις 19 -11-18, για τη στρατιωτική συνεργασία στον αέρα, την ξηρά και τη θάλασσα.
(τα σχέδια περιλαμβάνουν επίσης ένα ευρωπαϊκό τεθωρακισμένο όχημα, ομάδες απόκρισης στον κυβερνοχώρο και αερόστατο υψηλής ατμόσφαιρας για συλλογή και αναγνώριση πληροφοριών.)
Η τελευταία συμφωνία έρχεται, αφού οι ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας ανέφεραν σε ξεχωριστές ομιλίες ότι η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την υπεράσπισή της. Σε μια πανηγυρική ομιλία προς την Bundestag την Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron προειδοποίησε ότι η Ευρώπη κινδυνεύει να γίνει το παιχνίδι άλλων δυνάμεων χωρίς κοινή αμυντική πολιτική.
Η αμυντική πολιτική της ΕΕ υποχώρησε για δεκαετίες, αλλά η διάθεση άλλαξε μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, ενώ η ψηφοφορία του Brexit και η εκλογή του Donald Trump το 2016 ενίσχυσαν τις παγιωμένες πρωτοβουλίες.
στα πλαίσια της Pesco και την αναβίωση της Ιδέας των Βρυξελλών, η σχολή Κατασκόπων "Joint EU Intelligence school"  θα παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση σε ειδησεογραφικούς κλάδους και άλλα ειδικά πεδία στο προσωπικό υπηρεσιών πληροφοριών των κρατών μελών της ΕΕ. Θα λειτουργήσει υπό την ηγεσία της Ελλάδας με τη συμμετοχή της Κύπρου.
Η νέα πρωτοβουλία της ακαδημαϊκής μονάδας της ΕΕ, για τη σχολή "Joint EU Intelligence school" θα διευθύνεται από την Ελλάδα - μέλος της ΕΕ από το 1981 - και θα έχει την έδρα της στην Κύπρο, η οποία προσχώρησε στην ΕΕ το 2004.
Η Κοινή Ευρωπαϊκή Σχολή Πληροφοριών, σε συνεργασία και με τα άλλα Κράτη Μέλη, το ΝΑΤΟ και τις Υπηρεσίες Πληροφοριών θα παρέχει σχετική εκπαίδευση στα στελέχη των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Κ-Μ.

Η νέα σχολή πληροφοριών θα συνεργαστεί με τις μεμονωμένες υπηρεσίες πληροφοριών των 25 συνυπογραφόντων κρατών, μαζί με τον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και με άλλους περιφερειακούς οργανισμούς ασφαλείας, δήλωσε η PESCO. Ωστόσο, τρία κράτη της ΕΕ, η Δανία, η Μάλτα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αρνήθηκαν να στηρίξουν το έργο. Η Δανία και η Μάλτα δεν συμμετέχουν στην PESCO, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ τον Μάρτιο του επόμενου έτους. Πάντως, ακόμη και πριν το Brexit, το Λονδίνο είχε ασκήσει βέτο στην ιδέα της στενότερης συνεργασίας της ΕΕ στον τομέα των πληροφοριών, την οποία είδε ως δυνητικό ανταγωνιστή της αποκαλούμενης συμμαχίας Five Eyes, ένα μεταπολεμικό σύμφωνο πληροφοριών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστραλίας, και του Καναδά. Επιπλέον, παρά τη συντριπτική υποστήριξη της ακαδημίας πληροφοριών από αξιωματούχους της ΕΕ, μένει να δούμε αν θα πραγματοποιηθεί.
το Brexit- ώθησε τη Γερμανία και τη Γαλλία να προτείνουν πιο ολοκληρωμένη συνεργασία ως απάντηση στην άνοδο του αντιευρωπαϊκού συναισθήματος σε ολόκληρη την ήπειρο.
Τα έργα για το πρόγραμμα περιλαμβάνουν ένα σχέδιο με γερμανικό σχεδιασμό για ένα Eurodrone που περιλαμβάνει πέντε χώρες ή μια αναβάθμιση στο ευρωπαϊκό ελικόπτερο επίθεσης, το Tiger Mk 3, το οποίο διευθύνεται από τη Γαλλία, με τη συμμετοχή της Γερμανίας και της Ισπανίας.
Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία και η Μάλτα δεν συμμετέχουν σε κανένα σχέδιο. Το Ηνωμένο Βασίλειο, επί μακρόν εχθρικό έναντι των πρωτοβουλιών της ΕΕ στον τομέα της άμυνας, έχει πλέον ενδιαφερθεί να εμπλακεί, λένε οι πηγές της ΕΕ.
 Η ΕΕ πρόκειται να ανακοινώσει μέχρι τα τέλη του έτους τους όρους για τις χώρες εκτός ΕΕ που θα δύνανται να συμμετάσχουν στα σχέδια της Pesco.
Η Γαλλία πιέζει την ΕΕ να υιοθετήσει έναν αυστηρό διαχωρισμό μεταξύ χωρών της ΕΕ και τρίτων χωρών, φοβούμενη ότι οι εταιρείες της θα μπορούσαν να χάσουν τις προσοδοφόρες συμβάσεις.
Ο Sven Biscop, εμπειρογνώμονας στον τομέα της άμυνας στο Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων Egmont στις Βρυξέλλες, υποστηρίζει ότι η ΕΕ πρέπει να είναι ευέλικτη όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, διότι αυτό το  κράτος που αναχώρησε είναι «σημαντικός δυνητικός πελάτης οποιασδήποτε μεγάλης πλατφόρμας» και διαθέτει πείρα.
"Από τη μία πλευρά, επιδίωξη της Pesco είναι να ξεπεράσουμε τον αμυντικό βιομηχανικό προστατευτισμό και παράλληλα  δημιουργείτε  άσκοπα, ένα νέο εμπόδιο έναντι του Ηνωμένου Βασιλείου" δήλωσε
Η ΕΕ απορρίπτει την κατηγορία - που προβλήθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump - ότι οι αμυντικές φιλοδοξίες της έρχονται σε σύγκρουση με το ΝΑΤΟ. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Jens Stoltenberg, θα συναντηθεί με τους υπουργούς άμυνας της ΕΕ σήμερα 20-11-18.
η ΕΕ δήλωσε ότι διεξάγει με το ΝΑΤΟ "μια σημαντική άσκηση πολιτικής-στρατιωτικής διαχείρισης κρίσεων" για να ελέγξει πώς η Ευρώπη ανταποκρίνεται σε μια υβριδική επίθεση από μια πλασματική χώρα που στοχεύει συστήματα ενέργειας, υγείας και επικοινωνιών.
Υπάλληλος της ΕΕ δήλωσε ότι ήταν ένα «φανταστικό σενάριο» που εξέταζε «μια χώρα που δεν είναι πολύ μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει προβλήματα σταθερότητας».
πηγή
http://delano.lu/d/detail/news/eu-start-spy-school-16-other-defence-initiatives/196258

Δεν υπάρχουν σχόλια: