Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2018

το πτηνό Αετομάχος καρφώνει τη λεία του σε μεγάλα αγκάθια, για να την αποθηκεύσει για αργότερα, όπως κάνουν οι κρεοπώλες με το κρέας που το κρεμάνε σε τσιγκέλια

το χαρακτηριστικό του πρόσωπο -που αυλακώνεται από μια φαρδιά και μαύρη λωρίδα- και η χαρακτηριστική του συνήθεια να αποθηκεύει τη λεία του καρφώνοντας την πάνω σε αιχμηρά αντικείμενα, ανέκαθεν κινεί το ενδιαφέρον μας, για το πουλί Αετομάχο.
Με μια πρώτη ματιά, μοιάζει με αθώο ωδικό πουλί κήπου, αλλά το πουλί του είδους "great grey shrike" κέρδισε ήδη το nickname 'Butcher Bird' (πουλί χασάπης, ανήκει στο γένος Lanius και είναι γνωστό με την κοινή ονομασία αετομάχος )
έχει μήκος σώματος 15-35 εκ., κυρτό και γαμψό στην άκρη ράμφος και μακρόστενη ουρά.
τρέφεται με μικρά θηλαστικά, αλλά και έντομα όπως σκαθάρια και ακρίδες. Επιτίθεται στο θήραμά του στο έδαφος και σε απόσταση περίπου 10 μ. από το πόστο. Χρησιμοποιεί την τεχνική της αναμονής από το σταθερό πόστο.
Κάποιες φορές, ιδιαίτερα όταν κυνηγάει μπορεί να «αιωρείται» (hovering)
Περιστασιακά, κινεί την ουρά του νευρικά, δεξιά και αριστερά, ιδιαίτερα όταν είναι εξιταρισμένο.
Κάποιες φορές κινείται στο έδαφος με μικρά, διαδοχικά πηδήματα.
μερικές φορές συλλαμβάνει το θήραμα του με την τεχνική του αιφνιδιασμού (stalking). Ο αετομάχος προβαίνει σε ένα είδος παρακολούθησης του θηράματος σε μικρά στάδια και, στη συνέχεια, επιτίθεται αιφνιδιαστικά.
Μετά από ένα επιτυχημένο κυνήγι, το θήραμα υπόκειται σε επεξεργασία...
Τα σπονδυλωτά θανατώνονται με δάγκωμα στο λαιμό, κατατεμαχίζονται και τρώγονται ξεκινώντας από το κεφάλι. Συχνά μάλιστα, το κρανίο ανοίγεται για να φαγωθεί ο εγκέφαλος.
στο κυνήγι  χρησιμοποιεί ισχυρές κινήσεις στροβιλισμού υψηλής ταχύτητας, που τραυματίζουν το θήραμα
ερευνητές του Ινστιτούτου Διατήρησης της Ζωής του Σαν Ντιέγκο στο San Clemente της Καλιφόρνιας βρήκαν σαφείς ενδείξεις για βίαιη ανάδευση -στροβιλισμό του θηράματος, που έχει σαν αποτέλεσμα να αναπτύσσονται δυνάμεις που του σπάζουν το λαιμό.

Αλλά και τα έντομα επίσης, δέχονται συνήθως θανατηφόρα κτυπήματα πίσω από το κεφάλι στο θώρακα. Όσο διαρκεί η θανάτωση της λείας, το πουλί δεν αφήνει ποτέ το θήραμα κάτω, αλλά το κρατάει μόνο με το ένα πόδι, το οποίο εναλλάσσει για θέμα ισορροπίας.
 γνωρίζαμε ότι μπορούν να σκοτώσουν εκπληκτικά μεγάλα ζώα για το μέγεθός τους, αλλά δεν γνωρίζαμε συγκεκριμένα πώς το κάνουν», δήλωσε ο δρ Diego Sustaita, κύριος συγγραφέας μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology Letters
Η επιστημονική ονομασία του γένους Lanius είναι λατινική
Η λατινική λέξη Lanius, σημαίνει επακριβώς «σφαγέας», «χασάπης», ή «ο πάγκος του χασάπη», επομένως, η επιστημονική ονομασία του γένους σχετίζεται άμεσα με τη συνήθεια του πτηνού, όπως και άλλων κεφαλάδων, να σκοτώνουν τη λεία τους και να την καρφώνουν πάνω σε ένα αιχμηρό αντικείμενο -συνήθως μεγάλα αγκάθια- για να τη φάνε με την ησυχία τους ή για να την «αποθηκεύσουν» για αργότερα, όπως κάνουν οι κρεοπώλες με το κρέας που το κρεμάνε σε τσιγκέλια
(Η λέξη λειανίζω σημαίνει «κατατεμαχίζω, κατακόπτω» και αναφέρεται κυρίως στο κρέας)
Η ελληνική λαϊκή ονομασία του είδους, είναι προφανές ότι σχετίζεται με τη φαινομενική «αφοβία» του, να στέκεται στη θέση ποσταρίσματος
Κατά τις χρονιές που υπάρχει αναπαραγωγική επάρκεια σε χωραφοπόντικες, αυτοί αποτελούν το βασικό «μενού» των αετομάχων, ενώ, ιδιαίτερα σε κακές καιρικές συνθήκες, άλλα μικρά θηλαστικά όπως μυγαλές και ποντίκια συμπληρώνουν τη διατροφή. Τα Αμφίβια που ζουν σε υγροτόπους μπορεί να αποτελέσουν, επίσης, ένα μεγάλο μέρος της λείας, όπως και Ερπετά (σαύρες και νεαρά νερόφιδα )
φωτο
Θηράματα αετομάχου καρφωμένα στα αγκάθια

Το κυριότερο από τα στοιχεία ηθολογίας του αετομάχου, αποτελεί η ενστικτώδης συνήθειά του να «αποθηκεύει» τη λεία του για τις δύσκολες εποχές, αλλά με έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο: το πουλί καρφώνει  στην κυριολεξία το νεκρό θήραμα πάνω σε οποιοδήποτε αιχμηρό υπάρχει στην περιοχή όπου συχνάζει, συνήθως πάνω στα μεγάλα αγκάθια των θάμνων, ή πάνω στις αιχμηρές ακίδες συρματοπλεγμάτων από τους εκεί φράκτες.
Τα περισσότερα από τα θηράματα αυτά είναι μικρά σπονδυλόζωα, όπως ποντίκια ή σαύρες, αλλά και μεγάλα έντομα. Σπανιότερα δεν καρφώνει, αλλά σφηνώνει τη λεία στη διχάλα ενός κλαδιού. Η συγκεκριμένη συμπεριφορά, παρόλο που είναι ενστικτώδης, φαίνεται ότι εξελίσσεται κατά τη διάρκεια της ζωής του πτηνού και, η «τεχνική» βελτιώνεται όλο και περισσότερο. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, παρατηρείται εκτεταμένο «στοκάρισμα» από θηράματα  όπως λ.χ. έχουν βρεθεί μέχρι και 7  ποντίκια καρφωμένα ή 30 σκαθάρια, το ένα πάνω ή δίπλα στο άλλο.
γενικά καταναλώνουν το θήραμά τους μέσα σε εννέα ημέρες από τη σύλληψη.

οι εικόνες καταγράφηκαν από τον φωτογράφο της φύσης Duncan Usher κοντά στο σπίτι του στο Kassel της Βόρειας Hessen της Γερμανίας.
Ο 63χρονος, που κατάγεται από το Allendale στο Northumberland, δήλωσε: «Αυτά τα πουλιά είναι άγριοι δολοφόνοι που τρέφονται με σάρκα, επιτίθενται σε οτιδήποτε από το μέγεθος μιας ακρίδας μέχρι και σε πουλιά, τρωκτικά ή ερπετά, που έχουν το δικό τους μέγεθος.
Αυτά τα πουλιά θα σκοτώσουν ακόμα και όταν δεν είναι πεινασμένα και θα μιμηθούν τα τραγούδια άλλων πουλιών για να δελεάσουν στα θύματά τους.
Παρά το μικρό τους μέγεθος, με τα περισσότερα να ζυγίζουν μεταξύ 60 και 70 γραμμάρια, τα "great grey shrikes" είναι επιτυχημένοι κυνηγοί, οι οποίοι χτυπούν το θήρασμα τους με έκπληξη από την «πτώση» τους από ψηλά.
Στους αετομάχους εμφανίζεται έντονος φυλετικός διμορφισμός. Οι χρωματισμοί του πτερώματος διαφέρουν όχι μόνον ανάμεσα στα αρσενικά και τα θηλυκά, αλλά ακόμη και μέσα στο ίδιο φύλο και στον ίδιο αναπαραγωγικό πληθυσμό, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη διαφοροποίηση.
Το θηλυκό, σε αντίθεση με τα αρσενικό δεν έχει γκρίζο κεφάλι, ούτε διαθέτει μαύρη μάσκα στο πρόσωπο. Η κορυφή του κεφαλιού είναι κοκκινωπή-καφέ, ενώ ο τράχηλος έχει πιο πολύ καφέ-γκρι χρώμα.
πηγές
 7-11-18
https://www.dailymail.co.uk/news/article-6363283/Rodent-kebab-Ruthless-butcher-bird-IMPALES-prey-thorns-eats-leisure.html?ito=social-twitter_mailonline

https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-6134463/Head-turning-violence-helps-tiny-songbirds-kill-big-prey-study.html

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%BF%CF%82

Δεν υπάρχουν σχόλια: