Τετάρτη, 7 Νοεμβρίου 2018

Δανειολήπτης Αμερικανός ζει σε ζούγκλα της Ινδίας, όπου κατέφυγε, λόγω αδυναμίας αποπληρωμής φοιτητικού δανείου

Δανειολήπτες  φοιτητές  στις ΗΠΑ, μεταναστεύουν σε Ουκρανία, Ιαπωνία, Κίνα και Ινδία για να γλιτώσουν από το γιγαντιαίο χρέος τους.
ο 29χρονος Chad Haag ήθελε να εξαφανιστεί από τον κόσμο, να φύγει μακριά και να ζήσει μέσα σε μια σπηλιά για να γλιτώσει από το χρέος που του δημιούργησε ένα φοιτητικό δάνειο.΄
Φέτος έκανε μια καλύτερη διευθέτηση ... μετακόμισε σε μια ζούγκλα στην Ινδία.
Ζει στο απομακρυσμένο χωριό Uchakkada, όπου νοικιάζει ένα σπίτι με $ 50 το μήνα.
στην αυλή του υπάρχουν κοκοφοίνικες και κότες, ενώ  στον περιβάλλοντα χώρο κάνουν βόλτα 4 ελέφαντες.
Ελπίζει ότι δεν επιστρέψει ποτέ στο Walmart.
Το χρέος του βρίσκεται σε πορεία για αθέτηση υποχρεώσεων.  Αλλά τώρα που βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 9.000 μίλια μακριά από το Κολοράντο, το φοιτητικό δάνειο δεν του είναι πια πρόβλημα.
"Μοιάζει σαν να έπεσε ένα δένδρο στο δάσος, που δεν είδε και δεν άκουσε κανείς...δηλαδή είναι σαν κάτι που δεν υπάρχει πραγματικά" λέει ο  Haag.
Παραδέχεται ότι το ύψος των 20.000 δολαρίων του σπουδαστικού του δανείου, δεν είναι τόσο μεγάλο, όσο το χρέος άλλων δανειοληπτών, αλλά η δύσκολη εξεύρεση εργασίας το καθιστά καταπιεστικό.
Αν δεν κερδίζεις μισθό, το χρέος των 20.000 δολαρίων είναι καταστροφικό.
Αγωνίστηκε να βρει τα 300 δολάρια το μήνα, για το διακανονισμό του χρέους του, μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο του βόρειου Κολοράντο, το 2011.
Δούλεψε σε εργοστάσιο, σε φορτοεκφόρτωση φορτηγών και σε τμήμα συναρμολόγησης παιχνιδιών (ρουκέτες)   Μετά επέστρεψε στη σχολή για να παρακολουθήσει μαθήματα μεταπτυχιακού προγράμματος, στη συγκριτική βιβλιογραφία στο πανεπιστήμιο Boulder του Κολοράντο. Προσπάθησε να εργαστεί ταυτόχρονα ως βοηθός καθηγητή, αλλά ήταν εξαιρετικά επίπονο.
Νόμιζε ότι θα τα κατάφερνε όταν άρχισε να εργάζεται ως courier γιατρός στο Ντένβερ, παραδίδοντας δείγματα ούρων και αίματος σε νοσοκομεία.
Απογοητεύτηκε όταν διαπίστωσε ότι έβγαζε μόνο $ 1.700 δολάρια το μήνα.  Απέμεναν λίγα χρήματα, μετά την πληρωμή της δόσης  από το φοιτητικό του δάνειο. Ζούσε με τη μητέρα του -αφού δεν άντεχε οικονομικά να πληρώσει ενοίκιο για άλλη κατοικία- έβγαινε σπάνια έξω με φίλους και το όνειρο για να κάνει οικογένεια και να αποκτήσει σπίτι, έμοιαζε άπιαστο.
Φέτος παντρεύτηκε μια καθηγήτρια από την Ινδία και προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες διαβίωσης.
Πρόσφατα έφαγε αλλοιωμένο κρέας κατσίκας σε τοπικό εστιατόριο και κατέληξε στην εντατική του νοσοκομείου.
Ωστόσο έχει ένα ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο σε μια χώρα του Τρίτου Κόσμου και είναι καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να είναι στην Αμερική, λόγω του φοιτητικού του δανείου.
ο Haag είναι βέβαιος ότι, είναι απίθανο να τον ψάχνουν οι δανειστές στην άγρια φύση της Ινδίας.

Ορισμένοι δανειολήπτες φοιτητές ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και φεύγουν οριστικά από τις ΗΠΑ, νικημένοι από το βαρύ χρέος του δανείου τους.
Καταφεύγουν σε άλλες χώρες όπου το κόστος ζωής είναι συχνά χαμηλότερο και οι εισπράκτορες χρεών είναι λιγότερο πιεστικοί.
Αν και δεν υπάρχουν εθνικά στοιχεία για το πόσοι άνθρωποι εγκατέλειψαν τις ΗΠΑ λόγω του φοιτητικού τους χρέους, πολλοί δανειολήπτες διηγούνται τις ιστορίες τους στις ομάδες του facwbook και στα κανάλια Reddit.
Μάλιστα προσφέρουν συμβουλές μέσα από τις προσωπικές τους ιστοσελίδες.

κάτι πάει πολύ στραβά με αυτό το σύστημα δανεισμού, αφού το χρέος των σπυδαστών στις ΗΠΑ έχει τριπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία και προβλέπεται να διογκωθεί στα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, μέχρι το 2022. (το μέσο χρέος κατά την αποφοίτηση είναι σήμερα, περίπου 30.000 δολάρια) οι μισοί από τους δανειολήπτες των σπουδαστικών δανείων δεν έχουν δώσει ούτε $1 για την κύρια αποπληρωμή του χρέους τους, για πέντε χρόνια, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το Bookings Institution, το 40% των δανειοληπτών αναμένεται να έχει υπερχρεωθεί, μέχρι το 2023.
Η μετακίνηση των σπουδαστών σε άλλη χώρα, για να ξεφύγουν από το χρέος τους, είναι επικίνδυνη, λένε οι ειδικοί. Αν το άτομο θελήσει να επιστρέψει στις ΗΠΑ, θα βρεί το υπόλοιπο του δανείου αυξημένο λόγω τόκων και τελών είσπραξης.
περισσότερα στις πηγές 7-11-18

http://esoreiter.ru/index.php?id=1118/07-11-2018-003603.html&dat=news&list=11.2018

https://www.cnbc.com/2018/10/26/he-moved-to-a-jungle-in-india-to-escape-his-student-debt--and-hes-not-alone-.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: