Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

ΚΛΟΠΗ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ, αντίποινα Αλβανών λαθροϋλοτόμων στην Καστοριά

Νεστόριο Καστοριάς,  τρεις Αλβανοί με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν δύο ομοεθνείς τους βοσκούς και τους έκλεψαν έξι γαϊδούρια και ένα άλογο.


Στο Νεστόριο, πριν από 10 μέρες, η διεύθυνση δασών Καστοριάς εντόπισε αυτά τα γαϊδουράκια να περιφέρονται στα μονοπάτια που χρησιμοποιούν οι Αλβανοί για μεταφορά προϊόντων λαθροϋλοτομίας, στην περιοχή Γράμμου στα Φούσια.

Τα γαϊδουράκια κατασχέθηκαν και ορίστηκε μεσεγγυούχος ο υλοτόμος κ.Χ.Κ. για να διατηρηθούν τα ζώα σε καραντίνα, να εξεταστούν από τη διεύθυνση κτηνιατρικής  και εφόσον κριθούν υγιή, να οριστεί η ημερομηνία για τη δημοπρασία τους.

Ωστόσο η νόμιμη διαδικασία ανατράπηκε με την απρόσμενη κλοπή των ζώων και την εξαφάνισή τους –μάλλον την επιστροφή τους μέσα από τα μονοπάτια στην Αλβανία-

Αλβανική μαφία και λαθροϋλοτομία στον Γράμμο
Η απίστευτη λαθροϋλοτομία που γίνεται 2-3 χρόνια τώρα και στον Γράμμο
τα τελευταία χρόνια έχουν αποψιλωθεί στον Γράμμο τουλάχιστον 3.000 στρέμματα δάσους, έκταση που αντιστοιχεί σε 35.000 κυβικά (λαθραίας) ξυλείας.
κόβονται δέντρα 30-35 ετών «Πρώτα οι δρύες, μετά τα πεύκα και κυρίως ένα είδος, τα ρόμπολα, που φυτρώνουν σε μεγάλο υψόμετρο»

13-1-13  Λεηλατεί τον Γράμμο η αλβανική μαφία του ξύλου
στον Γράμμο, μόλις ενάμισι χιλιόμετρο από τη συνοριογραμμή με την Αλβανία, ο σκληρός ήχος από τα αλυσοπρίονα σκίζει τη λευκή σιωπή στο δάσος συνήθως από τις 5 τα ξημερώματα.

ΜΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΦΩΣ. Τα περισσότερα δέντρα είναι κομμένα στο ένα μέτρο από τη ρίζα, πολλά σπάστηκαν βιαστικά για να συρθούν και να πελεκηθούν πιο βαθιά στο δάσος. «Κόβουν τα δέντρα με το πρώτο φως και το μεσημέρι άλλες ομάδες επιστρέφουν για να τα φορτώσουν στα μουλάρια» περιγράφουν.

Στα 500 μέτρα μέσα στο αλβανικό έδαφος, κοντά στο χωριό Βιντόβα, οι λαθροϋλοτόμοι έχουν στήσει υπόστεγα με πριονοκορδέλες. Από εκεί, μέρος της πολύτιμης ξυλείας θα φτάσει στην Ιταλία για την κατασκευή βαρελιών σε οινοποιεία, ενώ οι πιο γεροί και ίσιοι κορμοί θα καταλήξουν κολόνες φωτισμού της αλβανικής εταιρείας ηλεκτρισμού. Ακόμη, μια μεγάλη ποσότητα του λαθραίου φορτίου, λένε όσοι γνωρίζουν, θα πουληθεί για καυσόξυλα πίσω στην ελληνική αγορά.

Στον Γράμμο οι χωριανοί πιστεύουν ότι δεν θα αργήσει να συμβεί κάποιο αιματηρό επεισόδιο. Οι λαθροϋλοτόμοι αφήνουν τα μουλάρια τους στο μονοπάτι. Τα ζώα κατάσχονται από το Δασαρχείο και βγαίνουν σε δημοπρασία. Όμως κανένας κτηνοτρόφος δεν ενδιαφέρεται να τα αποκτήσει. Όλοι φοβούνται ότι οι Αλβανοί θα τα αναζητήσουν και θα κάνουν αντίποινα. Έτσι, τα ζώα αφήνονται στο βουνό και οι λαθροϋλοτόμοι  τα παίρνουν πίσω.
πηγή
http://www.alphafm.gr/archives/61613

2-4-13 Από τη Διεύθυνση Δασών Καστοριάς γνωστοποιείται ότι ψηφίστηκε  ο Ν. 4138/2013 (ΦΕΚ 72/Α/19-3-2013) ο οποίος τροποποιεί και συμπληρώνει  τις διατάξεις για την παράνομη υλοτομία και παράνομη μεταφορά δασικών προϊόντων.
πηγή
 
σχετική μας ανάρτηση
28-9-12   ΛΑΘΡΟΥΛΟΤΟΜΙΑ στα ΔΑΣΗ της ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καστοριά:  Λεηλασίες και παράνομη υλοτομία από δράστες από την άλλη πλευρά των συνόρων στα Γραμμοχώρια
στα απομακρυσμένα χωριά της οροσειράς του Γράμμου, τα Γραμμοχώρια,
«Έρχονται από την Αλβανία με μουλάρια και με αλυσοπρίονα και κόβουν τα δέντρα, παράνομα, φορτώνουν ό,τι βρουν και τα πουλούν είτε στη χώρα τους είτε ξανά στην Ελλάδα. Εμείς ξέρουμε ότι υπάρχουν οργανωμένες ομάδες, από εργολάβους και εργάτες. Έχουν ανοίξει πέντε μονοπάτια με μπουλντόζες τους και μπαίνουν βαθιά στο δάσος, εκεί όπου δεν υπάρχει πρόσβαση από την ελληνική πλευρά, προς τη Νικολίτσα. Ο καθένας ‘δουλεύει’ πάνω στον δρόμο του και όλοι κάνουν τη δουλειά τους, τα έχουν βρει μεταξύ τους. Όμως αφανίζουν το δάσος» καταγγέλλει ο κάτοικος Σλίμνιτσας Παναγιώτης Βλάχος.

Φάνης Γρηγοριάδης, News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Κέρδος online
περισσότερα στην πηγή
http://www.findkastoria.gr/oladeka/item/16136-καστοριά-«αγκάθι»-οι-λεηλασίες-και-η-παράνομη-υλοτομία-από-δράστες-από-την-άλλη-πλευρά-των-συνόρων-στα-γραμμοχώρια.html
πηγή
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: