Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

ΤΣΙΤΑΧ κυνηγούν ΜΠΑΛΑ αντί για ΘΗΡΑΜΑ


Νότια Αφρική. Ένα συνομήλικο ζευγάρι 29 χρόνων, η Kim και ο Hein Schoeman, συνάντησαν στο Route Game Lodge Garden, ένα θηλυκό γατόπαρδο (τσιτάχ) που γέννησε τέσσερα μωρά. Ωστόσο η μαμά τσιτά είχε γάλα μόνο για δύο από αυτά, έτσι η Kim και ο Hein αποφάσισαν να πάρουν τα άλλα δύο νεογέννητα στο σπίτι τους και να τα μεγαλώσουν μαζί με τα δύο παιδιά τους (τον Malan ηλικίας δύο ετών και την Kayla τριών μηνών)
Τώρα που τα δύο τσιτάχ έγιναν δώδεκα μηνών, η Kim και ο Hein άρχισαν να τα εκπαιδεύουν με ασυνήθιστη μέθοδο, ώστε σε 18 περίπου μήνες να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.
τα δύο άγρια αιλουροειδή παίζουν ποδόσφαιρο πρώτα στον κήπο του σπιτιού και μετά σε ένα πάρκο άγριας ζωής, για να γίνουν καλοί κυνηγοί.
Αρχικά αποκτούν τη βασική εκπαίδευση, (εκπαίδευση στις τρεις κύριες κυνηγετικές δεξιότητες) να κυνηγούν, συλλαμβάνουν και να κρατούν… τη μπάλα. Η ικανότητα να κινούνται με ταχύτητα δεν θα φέρει αποτέλεσμα εάν δεν μάθουν να πιάνουν και να κρατούν τη λεία τους.
Εκτός από τη βασική εκπαίδευση, μαθαίνουν τα μυστικά του καλού θηρευτή που είναι κυρίως η υπομονή και η γνώση των περιορισμών.
Όταν γίνουν δυόμιση χρόνων, τα δύο τσιτάχ θα έχουν διπλάσιο μέγεθος και θα μπορούν να επανενταχθούν στο φυσικό τους περιβάλλον.
Ωστόσο η προσομοίωση κυνηγιού περιλαμβάνει και τις ενέδρες σε κοπάδι με αντιλόπες
και τότε οι εικόνες είναι ιδιαίτερα σκληρές για τους φιλόζωους εκπαιδευτές.

19-6-13 Cheetahs set to be released into the wild after couple who raised them since cubs train them to hunt... by playing FOOTBALL
  Despite their ability to accelerate up to speeds of 120 kilometres per hour in short spurts,
cheetahs are ambush predators, they trick their prey rather than chase them in a straight line.
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2344303/Cheetahs-set-released-wild-couple-raised-cubs-train-hunt.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: