Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

ΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ και anime character creation


Νέα Θεραπευτική προσέγγιση σε ασθενείς που έχουν ακουστικές ψευδαισθήσεις (ακούν φωνές) Ο ασθενής «υλοποιεί» την εικόνα της οντότητας που του «μιλάει». Δίνει στην οντότητα πρόσωπο και φωνή με τη βοήθεια προγράμματος στον υπολογιστή. Έπειτα «κάνει διάλογο» με αυτή την υλοποιημένη οντότητα (avatar ή anime character) 
Το πρόγραμμα συγχρονίζει τα χείλη του avatar με την ομιλία του. Ο θεραπευτής προσποιείται ότι είναι ο avatar και «συνομιλεί» με τον ασθενή του. Ο ασθενής ενθαρρύνεται να αντιμετωπίσει τον avatar (την υλοποιημένη οντότητα που του μιλάει) σε ασφαλές περιβάλλον (αφού η φωνή προέρχεται πλέον από εξωτερική πηγή) με την υποστήριξη του θεραπευτή. Ο ασθενής «ελέγχει» πλέον τη «Φωνή», την βλέπει και της λέει να σωπάσει.
 Επικεφαλής της έρευνας ο Βρετανός Julian Leff, ομότιμος καθηγητής στο University College London (UCL) Mental Health Sciences unit, που δηλώνει πως «ο ασθενής αλληλεπιδρά με τον avatar του, αφού γνωρίζει πως δεν θα του κάνει πλέον κακό»


Η ομάδα των ερευνητών ανακάλυψε ότι όλοι οι ασθενείς που συμμετείχαν (16 άτομα με επτά 30λεπτες συνεδρίες για το καθένα) ανέφεραν βελτίωση στη συχνότητα και τη σοβαρότητα των φωνών που άκουγαν.

Η ομάδα πήρε βραβείο £ 1.300.000 (Translation Award) από το Wellcome Trust για να βελτιώσει το avatar system και να προβεί σε μεγαλύτερης κλίμακας, τυχαιοποιημένη μελέτη και να εξετάσει αυτή την προσέγγιση για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας.

Αλλά, τι είναι η σχιζοφρένεια?

 Αν και το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο των Ψυχικών Διαταραχών (IV) χρησιμοποιεί τρεις σελίδες για τον ορισμό αυτό,   τα περισσότερα από τα κοινά χαρακτηριστικά της σχιζοφρένειας είναι όταν ένα άτομο εμφανίζει παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, αποδιοργανωμένο λόγο, αποδιοργανωμένη συμπεριφορά και τη λεγόμενη σχιζοσυναισθηματική διαταραχή.

Η σχιζοφρένεια είναι μια ασθένεια του εγκεφάλου (E. Fuller Torrey, MD).
Η σχιζοφρένεια οφείλεται σε γενετική μετάδοση (γενετικά δεδομένα) σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας.
Η σχιζοφρένεια οφείλεται σε διατροφική ανεπάρκεια (Orthomolecular psychiatry).
Η σχιζοφρένεια οφείλεται σε τραύματα της πρώιμης παιδικής ηλικίας (Clancy D. McKenzie, MD).
Η σχιζοφρένεια προέρχεται από μια πνευματική, ψυχολογική κρίση (CG Jung, MD).
Η σχιζοφρένεια επηρεάζει περίπου 1 στα 100 άτομα σε όλο τον κόσμο (ανεξάρτητα από περιοχή και πολιτισμό)
Το μόνο πραγματικό γεγονός είναι ότι η αιτία της σχιζοφρένειας δεν είναι γνωστή.
είναι αλήθεια ότι υπήρξαν κάποια ευρήματα από ανωμαλίες του εγκεφάλου σε σχιζοφρενείς. Αλλά, είναι αυτά τα ευρήματα η αιτία ή το αποτέλεσμα της σχιζοφρένειας?
Τίποτα δεν είναι σίγουρο.

 Μελέτες σε πανομοιότυπα δίδυμα έχουν δείξει ότι όταν ένα δίδυμο έχει σχιζοφρένεια, υπάρχει 30% πιθανότητα το άλλο δίδυμο να είναι σχιζοφρενής. Αλλά, τι γίνεται με το υπόλοιπο 70%? Το 70% χωρίς σχιζοφρένεια φαίνεται να αποδυναμώνει το γενετικό επιχείρημα.

Πρώιμο παιδικό τραύμα και πρόβλημα ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης? Γιατί όμως εμφανίζεται σε ηλικιακές ομάδες από 20 έως 30 ετών?

Τα περισσότερα άτομα που έχουν σχιζοφρένεια εμφάνισαν το πρώτο ψυχωτικό τους επεισόδιο  ως νέοι ενήλικες. Γιατί συμβαίνει αυτό? Κανείς δεν ξέρει.


Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις αποτελούν ένα επίμονο πρόβλημα κατά τη θεραπευτική αντιμετώπιση σοβαρών ψυχικών νοσημάτων, όπως είναι η σχιζοφρένεια.

Το γεγονός ότι οι ασθενείς «ακούνε φωνές» δεν έχει μόνο αρνητικές επιπτώσεις στους ίδιους, αλλά επηρεάζει σημαντικά και το περιβάλλον τους.

Οι περιπτώσεις βίαιων συμπεριφορών έναντι συγγενών τους ή ακόμα και ανθρώπων του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος μπορεί να προκληθούν από αυτές τις φωνές 

Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις είναι κυρίαρχο χαρακτηριστικό εύρημα σε πολλές παθήσεις της ψυχικής σφαίρας. Εκτιμάται ότι περίπου το 75% των ασθενών με σχιζοφρένεια εμφανίζουν ακουστικές ψευδαισθήσεις. Ακόμα, περίπου το 30% των ασθενών αυτών συνεχίζουν να έχουν τις συγκεκριμένες ακουστικές εμπειρίες παρά τη χορήγηση μιας αντιψυχωσικής αγωγής.

Οι ακουστικές ψευδαισθήσεις είναι επίσης συχνές και σε άλλες ψυχιατρικές παθήσεις, όπως είναι η διπολική διαταραχή (20 έως 50%), η μείζων κατάθλιψη με στοιχεία ψύχωσης (10%) και η διαταραχή άγχους μετά από ένα ψυχοτραυματικό γεγονός (40%).
Παρόλα αυτά δεν συνδέονται πάντα με κάποιο ψυχιατρικό νόσημα.
Το Hearing Voices web site (www. Intervoices.com) ανέφερε: “μελέτη που έγινε το 1991 από το National Institute of Mental Health έδειξε πως 5% των 15.000 Αμερικανών είχαν βιώσει ακουστικές ψευδαισθήσεις, για ένα έτος.

 Μόνο το 1/3 του 5% που είχαν βιώσει ακουστικές ψευδαισθήσεις πληρούσαν τα κριτήρια για ψυχιατρική διάγνωση. 

"Άλλες έρευνες δείχνουν ότι 4-10% του παγκόσμιου πληθυσμού ακούει φωνές. Δεν χρειάζεται να είναι ψυχικά ασθενείς, προκειμένου να ακούν τις φωνές. Ωστόσο, μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία.

Η αρμονία του εσωτερικού με τον εξωτερικό μας εαυτό είναι σημαντικό στοιχείο για την ψυχολογική μας σταθερότητα. Η θεραπευτική αγωγή με κατασταλτικά ψυχοφάρμακα συχνά οδηγεί σε μεγαλύτερη διάσταση της εσωτερικής από την εξωτερική πλευρά του εαυτού μας

 Το πνεύμα, το αστρικό σώμα και οι διάμεσοι

 Το μέντιουμ που ακούει τη φωνή μιας αστρικής οντότητας.
Το άτομο που «ακούει» την «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ του ΦΩΝΗ»

Σίγουρα η καταστολή κάθε ψυχικής –εσωτερικής –εκδήλωσης, προκαλεί μεγαλύτερη διαταραχή.
Η έκφραση, μορφοποίηση και υλοποίηση της «ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΦΩΝΗΣ» δημιουργεί θαύματα και ψυχική ισορροπία.

 31-5-13  AVATARS could be used to treat schizophrenia by helping control the voices patients hear inside their heads

 Schizophrenic patients create avatars by choosing a face and voice for the people they believe are inside their head
ΠΗΓΗ
http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2333777/AVATARS-help-treat-schizophrenia-helping-control-voices-patients-hear-inside-heads.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: