Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2013

Ψάχνοντας για τον μοναχογιό Νέμο

Η αμερικανική ταινία κινουμένων σχεδίων της Disney/Pixar (2003) με τίτλο «Ψάχνοντας τον Νέμο» συνεχίζει μέχρι σήμερα –σχεδόν μια δεκαετία μετά- να διατηρεί την τεράστια επιτυχία της.
αφορά τη δυνατή σχέση πατέρα-μοναχογιού. (Μάρλιν-Νέμο)
Μια ολόκληρη οικογένεια κλοουνόψαρα (
Amphiprion ocellaris ) καταβροχθίζονται από ένα μπαρακούντα
το μόνο ψάρι που διασώζεται είναι ο πατέρας ( Μάρλιν), και το αυγό (του Νέμο) που ακόμα δεν έχει εκκολαφθεί.
Ο Νέμο, ξεφεύγει από τον υπερπροστατευτικό πατέρα του, για να καταλήξει στο ενυδρείο ενός οδοντίατρου.
Ο πατέρας Μάρλιν, παρέα με την Ντόρι, ένα ψάρι με κενά μνήμης, διασχίζει όλο τον ωκεανό για να τον σώσει και να τον ξαναφέρει κοντά του.
Ο Μάρλιν και ο Νέμο επανασυνδέονται και ζουν ευτυχισμένοι για πάντα.

Στο σενάριο, μια ολόκληρη αποικία από κλοουνόψαρα, που δεν απομακρύνεται από την γειτονιά (ανεμώνη) του, κυριαρχείται από ένα αρσενικό και ένα θηλυκό ψάρι.

Όλα τα κλοουνόψαρα, γεννιούνται αρσενικά και είναι διαδοχικά ερμαφρόδιτα, δηλαδή το αρσενικό μετά την εξαφάνιση ή το θάνατο του θηλυκού, μπορεί να γίνει κυρίαρχο θηλυκό.

Πολλά από τα είδη που «πρωταγωνιστούν» στην ταινία απειλούνται με εξαφάνιση.
Καναδοί και Αμερικανοί ερευνητές έκαναν μελέτη, για λογαριασμό της Διεθνούς ένωσης για την Προστασία της Φύσης και προέκυψε ότι από τα 1.568 είδη που μελέτησαν το 16% ενδέχεται να μην υπάρχει μελλοντικά. Οι επιστήμονες εστίασαν στα ζώα και ψάρια που μιλούν στην ταινία. (όπως σφυροκέφαλοι καρχαρίες, θαλάσσιες χελώνες κλπ).

Ο Νέμο, σε νεαρή ηλικία θέλει να δοκιμάσει τις δυνάμεις του, να ξεφύγει από την έντονη προστασία του πατέρα του, να δείξει τι μπορεί να κάνει και να αναζητήσει την ανεξαρτησία του.
Ένα γνωστό μοτίβο στις ανθρώπινες σχέσεις. Τι πρέπει να κάνει ο πατέρας Μάρλιν?
να αφήσει το νεαρό Νέμο να κινδυνέψει? να τον εμποδίσει ή να τον ενθαρρύνει?

Ο φόβος του Μάρλιν προέρχεται από τον πραγματικό κίνδυνο για τον Νέμο, ή μήπως ο Μάρλιν φοβάται πως εάν ο Νέμο ανεξαρτητοποιηθεί θα τον χρειάζεται λιγότερο?

Ο Νέμο παγιδεύεται από δύτες, τον εγκλωβίζουν σε ενυδρείο και ίσως γίνει αντικείμενο ψυχαγωγίας  ενός παιδιού με ψυχασθένεια (ανιψιά ενός οδοντιάτρου)

Ο Μάρλιν θυσιάζει και τη ζωή του (όπως φρόντιζε και για τα μικροσκοπικά αυγά του) για να σώσει το μοναχογιό του, τα καταφέρνει και τελικά ζουν μαζί ευτυχισμένα.

Πως όμως θα συνεχιστεί η ύπαρξη και η εξέλιξη της αποικίας? Θα μετατραπεί ο Μάρλιν σε θηλυκό ψάρι? Θα γίνει ο Νέμο το κυρίαρχο αρσενικό? Πως η μητέρα φύση θα συμβάλλει στην προστασία των ειδών? Ποιο μήνυμα μεταφέρεται στα παιδιά?

1-1-13 The Dirty Truth About 'Finding Nemo'By:
Fitzgerald Smith
As we've
mentioned several times before, Disney movies are far from the innocent cartoons they pretend to be.
Take Finding Nemo. It's a heartfelt father-and-son story in which an entire family of clownfish (
Amphiprion ocellaris) is viciously devoured by a barracuda, and then the son is abducted by scuba divers and forced into performing peepshows for a sociopathic human child.
Marlin, the father of the titular clownfish, goes on a harrowing journey to rescue his son. Marlin outsmarts sharks, whales, hungry birds, and jellyfish. Nemo and Marlin are reunited and -- with their odyssey over -- live happily ever after. Disturbingly happily ever after.
You see, a clownfish colony -- which doesn't stray far from its anemone host -- is dominated by
one male and one female. These two are the only ones who are trading fluids in the entire group. Why? Because all clownfish are born male. Why? Because Mother Nature is one crazy broad.
Naturally, the next question is "Where did that male clownfish get his woman bits from?" Well, clownfish are
sequential hermaphrodites, meaning that the male can transform himself into an intoxicating lady.
Once Marlin rescued Nemo from that Australian dentist, he basically led his son to the anemone boudoir, and bellowed "TODAY YOU BECOME A MAN AND THE MAN OF THE HOUSE."
πηγή
http://www.cracked.com/quick-fixes/the-dirty-truth-about-finding-nemo/?wa_user1=3&wa_user2=Movies+%26+TV&wa_user3=quickfix&wa_user4=feature_module 

Δεν υπάρχουν σχόλια: