Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ DNA αποκαλύπτει τον ΜΑΓΙΚΟ ΚΟΣΜΟ μιας λίμνης

12-12-11 Νέο τρόπο διατήρησης της βιοποικιλότητας σε μια λίμνη, παρουσίασε ομάδα Δανών ερευνητών.
Δείγμα νερού της λίμνης -σε ένα μόνο ποτήρι νερού- περιλαμβάνει, ίχνη από το DNA κάθε ζωντανού οργανισμού που βρίσκεται στο οικοσύστημά της.
Με ανίχνευση του DNA κάθε είδους έμβιου όντος που ζει στο περιβάλλον της λίμνης, γίνεται γρήγορα η καταμέτρηση όλων των ειδών στο οικοσύστημά της.  Αυτή η νέα μέθοδος μπορεί να αλλάξει τον παραδοσιακό τρόπο παρακολούθησης της βιοποικιλότητας σε ένα οικοσύστημα.
Στον παραδοσιακό τρόπο παρακολούθησης, οι βιολόγοι εντοπίζουν αρχικά την ύπαρξη ενός είδους ζώου στο οικοσύστημα και έπειτα γίνεται GPS tagging και παρακολούθηση μέσω υπολογιστή.
Ο νέα μέθοδος, επιτρέπει την καταμέτρηση των ειδών πανίδας της λίμνης αλλά και τον υπολογισμό του αριθμού ατόμων κάθε είδους της.
Μελλοντικά ο νέος αυτός τρόπος έρευνας θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί  για την κατανομή των  αλιευτικών ποσοστώσεων στην ΕΕ.
Η έρευνα -(2011), Monitoring endangered freshwater biodiversity using environmental DNA. Molecular Ecology-γίνεται από επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Δανίας, Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, και το κέντρο ερευνών βιο-πληροφορικής του πανεπιστημίου ΄Ααρχους, στη Δανία.
Centre for GeoGenetics, Natural History Museum of Denmark, University of Copenhagen,  Denmark
Freshwater Biology Section, Department of Biology, University of Copenhagen

Bioinformatics Research Center (BiRC), Aarhus University
Την ομάδα των ερευνητών αποτελούν οι
THOMSEN, P. F., KIELGAST, J., IVERSEN, L. L., WIUF, C., RASMUSSEN, M., GILBERT, M. T. P., ORLANDO, L. and WILLERSLEV, E.
Σύμφωνα με τον ερευνητή της ομάδας, Philip Francis Thomsen σε κάθε δείγμα νερού υπάρχει DNA από εντελώς διαφορετικά είδη όπως η ενυδρίδα και η λιβελούλα.
η επιστημονική ομάδα συνέλεξε δείγματα από 100 λίμνες και ρέματα της Ευρώπης και τα μελέτησε με δύο μεθόδους, την παραδοσιακή μέθοδο καταμέτρησης ειδών ενός οικοσυστήματος και τη  νέα μέθοδο με ανίχνευση του DNA των ειδών κάθε δείγματος από τις 100 λίμνες και τα ρέματα.

Η νέα μέθοδος είναι αποτελεσματική  σε πληθυσμούς όπου υπάρχουν εξαιρετικά σπάνια είδη ζώων.
Η εκτίμηση του αριθμού ατόμων ενός είδους ζώου στο οικοσύστημα, γίνεται με τον εξής τρόπο.
Συσχετίζεται η ποσότητα του  DNA κάθε είδους ζώου  που υπάρχει στο δείγμα του περιβάλλοντός του  με την πυκνότητα των ατόμων του είδους του σε αυτό το περιβάλλον.

Ο ερευνητής της ίδιας ομάδας Jos Kielgast  τονίζει πως  «είναι επιτακτική η ανάγκη να τεκμηριωθεί σωστά η κατάσταση των απειλούμενων ειδών με ταχύτερο και οικονομικότερο τρόπο, για προστασία της βιοποικιλότητας.»
Η φύση των ιχνών DNA είναι πανταχού παρούσα στο περιβάλλον. Το περιβαλλοντικό DNA που ανιχνεύεται στις μικρές δειγματοληψίες του νερού είναι σημαντικό εργαλείο για τη διαχείριση πληθυσμού στα απειλούμενα με εξαφάνιση αμφίβια, ψάρια, θηλαστικά, έντομα και καρκινοειδή είδη που συνθέτουν ένα οικοσύστημα.
Τα ίχνη  DNA χάνονται δύο εβδομάδες μετά την απόλυτη εξαφάνιση ενός είδους,  έτσι έχουμε εικόνα της παρούσας κατάστασης ενός οικοσυστήματος αλλά εντοπίζεται και η εισαγωγή κάθε ξενικού είδους στο οικοσύστημα αυτό.
πηγές
Monitoring endangered freshwater biodiversity using environmental DNA
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-294X.2011.05418.x/abstract
A Entire Lake’s Fauna In A Shot-Glass, DNA Analysis Of Water Detects Even Rare Creatures
2011-12-11   From: nanopatentsandinnovations.blogspot.com
http://www.zimbio.com/member/altonparrish3/articles/OEZSt2lPamg/Entire+Lake+Fauna+Shot+Glass+DNA+Analysis
A glass of water has DNA traces of EVERY living thing in a whole lake - and it could change the way we monitor animals forever
 http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2073170/A-glass-water-traces-EVERY-living-thing-lake--change-way-monitor-animals-forever.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: