Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2011

Tα γυρίζουν τώρα για τον ιό του AIDS - ΣΤΟΧΟΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ ΜΑΣ

Από την αρχή του έτους δηλώθηκαν 190 χρήστες ναρκωτικών με λοίμωξη HIV

Πριν από μία εβδομάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς ισχυρίστηκε ότι λόγω της οικονομικής ανέχειας, κάποιοι τοξικομανείς επιδιώκουν να κολλήσουν τον ιό HIV για να πάρουν το επίδομα των 700 ευρώ που δικαιούνται οι οροθετικοί!
Η συγκλονιστική αυτή δήλωση δεν έτυχε ευρείας δημοσιότητας, για τον απλούστατο λόγο ότι ο κ. Λαζανάς δεν παρουσίασε κάποιο στοιχείο που να επιβεβαιώνει την πρωτοφανή καταγγελία του.

Λίγες μέρες μετά όμως, το γερμανικό περιοδικό Focus ανακάλεσε τις δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης AIDS σε δημοσίευμα στο οποίο υπογραμμιζόταν ότι πολλοί Έλληνες γίνονται φορείς του ιού του AIDS με την θέλησή τους, μόνο και μόνο επειδή ως οροθετικοί δικαιούνται λαμβάνειν το επίδομα των 700 ευρώ.
Αφού οι δηλώσεις του έγιναν διεθνές θέμα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Αντιμετώπισης AIDS κ. Μάριος Λαζανάς υποχρεώθηκε σε αναδίπλωση και απέδωσε τις καταγγελίες του στην αίσθηση που του είχε δημιουργηθεί από την… περιρρέουσα ατμόσφαιρα!

Μετά τον σάλο που προκάλεσε η αναπαραγωγή της δήλωσής του σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω δημοσιεύματος στο γερμανικό «Focus», ο κ. Λαζανάς αναγκάστηκε την Τρίτη μέσω τηλεοπτικής εμφάνισης να δώσει τις δέουσες… εξηγήσεις, λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, μετέφερα την αίσθηση από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα»!
Με δήλωσή του στο protothema.gr ο κ. Λαζανάς επισημαίνει ότι "θεωρητικά, θα μπορούσε πάντως να υπάρξει, σε μεμονωμένα περιστατικά, μπροστά στα υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα σκόπιμη μόλυνση, η οποία όμως δεν μπορεί να αποδειχθεί". Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκλήθηκαν, ο πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης και αντιμετώπισης του AIDS επισημαίνει ότι κανείς από τους εννέα χρήστες ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών με πρόσφατη HIV λοίμωξη που έχουν ενταχθεί στο Κοργιαλένειο-Μπενάκειο νοσοκομείο κατά το 2011 δεν έχει δηλώσει επισήμως σκόπιμη μόλυνση για την απόκτηση του χορηγούμενου επιδόματος.

"Θα πρέπει να τονιστεί πως οι χρήστες ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών είναι άτομα με σοβαρά ψυχικά και κοινωνικά προβλήματα, χωρίς στέγη, εργασία, οικογένεια που να τους στηρίζει", υποστηρίζει ο κ. Λαζανάς και συνεχίζει : «Θεωρείται αδιανόητο ότι οι δηλωθέντες νέοι χρήστες ενδοφλεβίως τοξικών ουσιών με HIV λοίμωξη προσέφυγαν σε σκόπιμη μόλυνση». Πλην όμως, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS αφήνει ένα παράθυρο να ισχύουν οι αρχικές του δηλώσεις αφού αναφέρει ότι "θεωρητικά, θα μπορούσε πάντως να υπάρξει σε μεμονωμένα περιστατικά, μπροστά στα υπάρχοντα σοβαρά προβλήματα σκόπιμη μόλυνση, η οποία όμως δεν μπορεί να αποδειχθεί".

Η συσχέτιση της οικονομικής ανέχειας με την αύξηση των κρουσμάτων HIV λοίμωξης είχε επισημανθεί μεταξύ άλλων στο πλαίσιο συνέντευξης της Ελληνικής Εταιρίας Μελέτης και Ανιτμετώπισης AIDS με την αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας για την Νόσο την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου από τους ειδικούς. Η εξάπλωση της HIV λοίμωξης στους ενδοφλέβιους χρήστες κατά 1260% μέσα σε ένα έτος αποδόθηκε στις
κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, την πορνεία, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και κυρίως την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων από τους χρήστες.

Η αποστροφή του προέδρου της Εταιρίας στην εκδήλωση ότι λόγω της οικονομικής ανέχειας κάποιοι κολλούν τον ιό για να πάρουν το επίδομα, προκάλεσε επίμονες ερωτήσεις από μερίδα δημοσιογράφων χωρίς ωστόσο να δοθούν περαιτέρω εξηγήσεις και στοιχειοθετημένες απαντήσεις από τον ειδικό. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι μικρή μόνον μερίδα δημοσιευμάτων εστίασε στην καταγγελία του κ. Λαζανά, δεδομένου ότι ο ειδικός επέμενε μεν στη διατύπωσή της, αλλά δεν παρέθετε στοιχεία που είχαν πιθανόν περιέλθει σε γνώση του και μπορούσαν να την τεκμηριώσουν. Το γερμανικό περιοδικό Focus ωστόσο δεν έχασε χρόνο. «Αξιοποίησε» αμέσως ό,τι είδε το φως της δημοσιότητας και έδωσε για μια ακόμη φορά την πιο μελανή εικόνα για την Ελλάδα όπως συνηθίζει τους τελευταίους μήνες, ακόμη και σε ό,τι αφορά τους οροθετικούς και τη σοβαρότατη αυτή νόσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: