Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009

Ζήτημα χειροτονίας γυναικών από το Πατριαρχείο ΑλεξανδρείαςΑφορμή η άρνηση της Εκκλησίας της Ελλάδος να επιτρέψει την εγγραφή κοριτσιών σε εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια.


Ζήτημα χειροτονίας και γυναικών θέτει για πρώτη φορά στην Ορθόδοξη Εκκλησία Μητροπολίτης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, με αφορμή την άρνηση της Εκκλησίας της Ελλάδος να επιτρέψει την εγγραφή κοριτσιών στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Σεραφείμ εκτιμά ότι ίσως έχει έρθει η ώρα να δούμε στην Ορθόδοξη Εκκλησία και γυναίκες ιερείς και ζητεί την έναρξη διαλόγου στο ανώτατο επίπεδο, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο όλων των Ορθοδόξων, προκειμένου να λάβει και η Ορθόδοξη Εκκλησία επισήμως θέση για τη χειροτονία γυναικών, όπως έχουν κάνει οι άλλες Εκκλησίες και οι Προτεσταντικές Ομολογίες.

Σε άρθρο, που δημοσιεύθηκε από το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea, και το οποίο φέρει τον τίτλο «Σχόλια για αποδοχή των γυναικών στα εκκλησιαστικά σχολεία», ο κ. Σεραφείμ διερωτάται: «Ποιοι είναι οι θεολογικοί λόγοι που μας εμποδίζουν να είμαστε θετικοί εις το θέμα της χειροτονίας των γυναικών;» .

Ακόμη ο κ. Σεραφείμ ανακοινώνει την πρόθεση της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας να συζητήσει την αναβίωση του θεσμού των διακονισσών, καθώς όπως τονίζει «στον χώρο της Ορθοδόξου Ιεραποστολής, όπου γίνονται κατηχήσεις και βαπτίσεις ενηλίκων γυναικών, άρχισε πάλι να παρουσιάζεται η ποιμαντική ανάγκη για τη διακονία των διακονισσών, του θεσμού δηλαδή που ήκμασε κατά τους πρώτους χριστιανικούς χρόνους, όταν οι γυναίκες ήταν εγκλωβισμένες στον γυναικωνίτη και οι κληρικοί δεν μπορούσαν να εισέλθουν σε αυτόν. Οι διακόνισσες ήταν αυτές που κατηχούσαν και άλειφαν τις γυναίκες με μύρο κατά τη διάρκεια της βάφτισής τους, ενώ μετέφεραν τη Θεία Κοινωνία στο σπίτι των γυναικών» .

Υπενθυμίζεται ότι τον Ασκό του Αιόλου άνοιξε εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που έδινε το «πράσινο» φως για την είσοδο των κοριτσιών και την εγγραφή τους στα εκκλησιαστικά γυμνάσια και λύκεια. Ωστόσο, η άμεση αντίδραση της Ιεράς Συνόδου οδήγησε το υπουργείο Παιδείας σε υπαναχώρηση.

Πηγή


Ποιος είναι ο κ. Σεραφείμ που προτείνει την χειροτονία γυναικών ιερέων


Ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας, Υπέρτιμος και Εξαρχος πάσης Αφρικής κ. Σεραφείμ γεννήθηκε το 1961 στη Γαλαταριά της Πάφου. Ο κατά κόσμον Γεώργιος Φιλίππου σε ηλικία 12 ετών εισήχθη ως δόκιμος στη Μονή Κύκκου. Το 1983 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1991 πρεσβύτερος. Είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πατρολογία στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Ντάραμ. Υπηρέτησε στην Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το 1997 εξελέγη Μητροπολίτης Κένυας και το όνομά του είχε εμπλακεί στην πολύκροτη υπόθεση του Οτσαλάν όταν αυτός βρισκόταν στο Ναϊρόμπι. Τα τελευταία χρόνια ο κ. Σεραφείμ είναι Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πραιτωρίας, της πιο ισχυρής επαρχίας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, καθώς ιδρύθηκε το 1927 και σε αυτήν περιλαμβάνονται σχεδόν οι μισές χώρες της Αφρικής, από τη ζώνη της Κεντρώας Αφρικής ως το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η μονή Κύκκου όλο κάτι περίεργα φυντάνια βγάζει. Τι γίνεται εκεί πέρα; Πατρολογία στην Οξφόρδη, Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας...
Αμα ορέχτηκε παπαδίνες να πάει στην Αγγλικανική "εκκλησία" και να μη μας ζαλίζει.

ΞΟΥΡΙΣΜΑ!