Παρασκευή, 24 Ιουλίου 2009

ΠΟΙΟΙ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΒΡΙΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ;Το βρισίδι ενάντια στους πρόσφυγες επιτρέπεται, Το βρισίδι εναντίον μου όχι!

Ενώ σχεδόν όλοι αποσιωπούν την εξύβριση των προσφύγων, σε πρόσφατο φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα και αναγάγουν τις ανήθικες πράξεις μερίδας ανεγκέφαλων σε εθνικό ζήτημα, η Επιτροπή αναδημοσιεύει το σημερινό άρθρο του Άριστου Μιχαηλίδη στην εφημρίδα "Φιλελεύθερος"

EΔΩ και δυο μέρες το σκηνικό ξεκαθάρισε: Οι πάντες καταδίκασαν με βδελυγμία και άλλα συναισθήματα τα συνθήματα που ακούστηκαν στο Λήδρα Πάλας και ειδικά τα υβριστικά κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σχεδόν δόθηκαν διαστάσεις εθνικής τραγωδίας στην υπόθεση. Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος σε αυτό τον τόπο, που να εγκρίνει ή να αποδέχεται τη μόλυνση(διότι πρόκειται για μόλυνση) των εκδηλώσεων εναντίον της κατοχής από αστείους παλικαράδες, που νομίζουν ότι έχουν έδαφος να πουλούν μαγκιές στους χώρους που άλλοι έδωσαν άγριες μάχες και θυσίασαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τον τόπο.

Όμως, τώρα που ξεκαθάρισε η καταδίκη πρέπει να δούμε και κάποια πράματα πιο νηφάλια: Τα συνθήματα της αισχύνης, όπως τα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος, όσο καταδικαστέα κι αν είναι δεν δικαιολογούν συλλήψεις. Η αντίδραση των Αρχών είναι υπερβολική. Διότι, στις μέρες μας, οι συλλήψεις πολιτών ακόμα και όταν καταχρώνται την ελευθερία έκφρασης, πρέπει να είναι έσχατο μέτρο. Έχει αποδειχθεί στην ιστορία, ότι τέτοιες αντιδράσεις φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα ηρωοποιώντας τους διωχθέντες στα μάτια των ομάδων τους και δημιουργώντας μιμητές και «εμπόλεμη κατάσταση».

Αλλά, ας πούμε ότι η κυβέρνηση έκρινε αναγκαία τέτοια κατασταλτική ενέργεια για να δοθούν μηνύματα προς αποτροπή χειρότερων εξελίξεων μελλοντικά. Οι διαστάσεις όμως που έδωσαν ορισμένοι ήταν ακόμα πιο αδικαιολόγητες. Η νεολαία του ΑΚΕΛ, με ανακοίνωσή της χτες, έδωσε διαστάσεις προσβλητικές για πολιτικούς και κόμματα. Όταν οι πάντες καταδίκασαν τους ανεγκέφαλους και τα συνθήματά τους και ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση του ΑΚΕΛ να πάρουν θέση και να σταθούν δίπλα στον υβρισθέντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ΕΔΟΝ ανακοίνωσε ότι «οι ενέργειες αυτές σχετίζονται και με το ευρύτερο κλίμα έντονου φανατισμού εναντίον του ΑΚΕΛ και της Κυβέρνησης Χριστόφια το οποίο καλλιεργείται το τελευταίο χρονικό διάστημα με δηλώσεις διαφόρων πολιτικών παραγόντων από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους».

Δηλαδή, ενώ είναι κοινά παραδεκτό ότι οι κατηγορούμενοι αποτελούν κάποιες ξεχωριστές ομάδες νεαρών άσχετων με κόμματα, και ενώ καλούνται όλοι να τους απομονώσουν και να τους κόψουν τις προσβάσεις στις αντικατοχικές εκδηλώσεις, έρχεται το ΑΚΕΛ να τους προσφέρει πολιτική υπόσταση, την οποία προφανώς αποζητούν και οι ίδιοι, αλλά και να τους χρησιμοποιήσει για να κατηγορήσει όσους πολιτικούς ασκούν κριτική κατά της κυβέρνησης. Αυτές οι αντιδράσεις δεν λύνουν το πρόβλημα. Το επιτείνουν.

Όποιος θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με αυτή την κατάσταση, πρέπει να πάει απ΄ ευθείας στην πηγή του κακού. Και η πηγή βρίσκεται στα γήπεδα. Τα συνθήματα που ακούγονται στις εκδηλώσεις ακούγονται στο πολλαπλάσιο στα γήπεδα από όλες τις κερκίδες. Δεν είδαμε όμως κανέναν πολιτικό ή κόμμα να εξεγείρεται και να καταδικάζει με βδελυγμία ή χωρίς βδελυγμία, τους ανεγκέφαλους που μόλις προχτές, στην επέτειο της εισβολής, φώναζαν εν χορώ εναντίον των ανθρώπων της Σαλαμίνας: «Δεν θα πάτε στο Βαρώσι ποτέ, μαλάκες πρόσφυγες». Δεν τολμώ να γράψω τα άλλα συνθήματα που ακούγονται στα γήπεδα και προσωπικά σταμάτησα να πηγαίνω στα γήπεδα για να μην τα ακούω.

Αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που συχνάζει στο γήπεδο και τα ακούει, ας ξεκινήσει από εκεί αυτό που προειδοποιεί: Ότι «το κράτος δεν πρόκειται να επιτρέψει άλλες εκτροπές».

ΕΥΑΓΟΡΑΣ - για το christofias-watch

Δεν υπάρχουν σχόλια: