Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024

ο αστεροειδής Bennu μπορεί να προέρχεται από έναν πλανήτη καλυμμένο με ωκεανούς

Ο αστεροειδής Bennu μπορεί να προέρχεται από έναν πλανήτη καλυμμένο με ωκεανούς
11.02.2024
Το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx, που στάλθηκε για να μελετήσει τον αστεροειδή Bennu, παρέδωσε δείγματα υλικού στη Γη, τα οποία οι επιστήμονες αναλύουν τώρα. Ένας αστεροειδής μεγέθους 500 μέτρων αποτελεί πιθανή απειλή για τον πλανήτη μας και η μελέτη της σύνθεσης και της προέλευσής του είναι απαραίτητη για την κατανόηση του διαστημικού περιβάλλοντος και των πιθανών απειλών από το διάστημα. Αυτό αναφέρεται από space.com.

Μετά την άφιξή του στο Bennu το 2018, το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx πέρασε περισσότερα από δύο χρόνια εξερευνώντας τον αστεροειδή και συλλέγοντας δείγματα υλικού πριν επιστρέψει στη Γη.

Συνολικά, συλλέχθηκαν περισσότερα από 1.000 σωματίδια μεγαλύτερα από μισό χιλιοστό, συμπεριλαμβανομένων αρκετών μεγάλων λίθων μεγέθους έως 3,5 εκατοστών.
Ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής, Dante Loretta, μοιράστηκε μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με την προέλευση των δειγμάτων. Σημείωσε ότι τα δείγματα περιέχουν μια κρούστα φωσφορικών αλάτων που μοιάζει περισσότερο με υλικά που βρίσκονται σε ωκεάνιους κόσμους έξω από τη Γη παρά με τυπικά θραύσματα μετεωριτών.
«Εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά υποθετικό», είπε ο Loretta, «αλλά είναι η καλύτερη ένδειξη που έχω αυτή τη στιγμή για να εξηγήσω την προέλευση αυτού του υλικού».

Ενώ τα πλήρη αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν στο συνέδριο του επόμενου μήνα, η αποστολή OSIRIS-REx μας έδωσε πολύτιμες πληροφορίες για τη σύνθεση του αστεροειδούς Bennu και την πιθανή σύνδεσή του με τους ωκεάνιους κόσμους.

============
Ο αστεροειδής Bennu που μελετήθηκε από τη NASA μπορεί κάποτε να ήταν μέρος ενός αρχαίου ωκεάνιου κόσμου
7 Φεβρουαρίου 2024

Ο αστεροειδής από τον οποίο το δείγμα εδάφους επέστρεψε [μεταφέρθηκε] στη Γη μπορεί κάποτε να ήταν μέρος ενός μικρού κόσμου καλυμμένου με ωκεανούς με ευνοϊκές συνθήκες για την προέλευση της ζωής. Αυτό λέει η ομάδα της αποστολής OSIRIS-REx της NASA, η οποία παρέδωσε μια κάψουλα με δείγματα εδάφους του αστεροειδούς Bennu στη Γη τον Σεπτέμβριο του 2023.

φωτο--Ο αστεροειδής Bennu ήταν κάποτε μέρος ενός ωκεάνιου κόσμου. Ένα δείγμα εδάφους από τον αστεροειδή Bennu που επέστρεψε από την αποστολή OSIRIS-REx περιέχει ενδείξεις ότι κάποτε ήταν μέρος ενός πλανητικού με συνθήκες ευνοϊκές για την προέλευση της ζωής. Οι εικόνες προσφέρθηκαν από NASA / Keegan Barber / UPI / Shutterstock

«Η υπόθεση εργασίας μου είναι ότι αυτός ήταν ένας αρχαίος ωκεάνιος κόσμος», λέει ο κύριος ερευνητής της αποστολής και καθηγητής πλανητικής επιστήμης και κοσμοχημείας στο Σεληνιακό και Πλανητικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, Dante Lauretta. [Ντάντε Λαουρέτα] Σύμφωνα με τον ίδιο, το μοτίβο περιλαμβάνει δομές που μπορούν να παρέχουν ενδείξεις για την προέλευση της ζωής.
Ο διαπλανητικός σταθμός OSIRIS-REx πήγε στο διάστημα το 2016. Ο στόχος της αποστολής ήταν ο σκοτεινός, πλούσιος σε άνθρακα κοντά στη Γη αστεροειδής Bennu, περίπου στο μέγεθος του Empire State Building και με τροχιά παρόμοια με αυτή της Γης. Η συσκευή έπρεπε να φέρει 60 γραμμάρια χώματος. Αλλά τώρα, λέει ο Lauretta, ξέρουμε ότι έφερε περίπου τα διπλάσια. Δηλαδή, είναι το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς που έχει παραδοθεί ποτέ στη Γη. Συγκριτικά, η αποστολή Hayabusa της Ιαπωνίας το 2010 εξήγαγε μερικά μικροσκοπικά σφαιρίδια από τον αστεροειδή Itokawa και ο διάδοχός του, Hayabusa2, παρέδωσε περίπου 6 γραμμάρια υλικού από τον αστεροειδή Ryugu το 2020.
Η υπόθεση του Lauretta βασίζεται σε ανάλυση εδάφους που έχει πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες και δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Η ανάλυση περιελάμβανε περίθλαση ακτίνων Χ (XRD), μια τεχνική που χρησιμοποιείται στην επιστήμη των υλικών για τον προσδιορισμό της κρυσταλλογραφικής δομής μιας ουσίας.
Η XRD έχει δείξει ότι το μεγαλύτερο μέρος του πετρώματος [βράχου] αποτελείται από αργιλώδεις σχηματισμούς καθώς και ορυκτά που ονομάζονται σερπεντινίτες. Στη Γη, τέτοια ορυκτά σχηματίζονται όταν πετρώματα από το μανδύα της Γης ωθούνται στον πυθμένα της θάλασσας και εκτίθενται στο νερό. Αυτή η αντίδραση είναι εξώθερμης φύσης, δηλαδή προχωρά με την απελευθέρωση θερμότητας.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι μερικές από τις πιο σκοτεινές περιοχές του εδάφους του Bennu καλύπτονται με μια λεπτή κρούστα ελαφρύτερου υλικού. ο Lauretta πιστεύει ότι είναι ένα πλούσιο σε ασβέστιο και μαγνήσιο φωσφορικό ορυκτό που είναι εξαιρετικά σπάνιο. «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο», λέει. Παρεμπιπτόντως, ανακαλύφθηκε πρόσφατα ότι το ίδιο υλικό περιέχεται στις εκπομπές νερού από την επιφάνεια του φεγγαριού του Κρόνου Εγκέλαδου. Υποτίθεται [Πιστεύεται] ότι υπάρχει ένας ωκεανός υγρού νερού κάτω από τον παγωμένο φλοιό αυτού του φεγγαριού και ο βυθός [πυθμένας] του θεωρείται ένα από τα πιο πιθανά μέρη στο ηλιακό σύστημα όπου θα μπορούσε να προέλθει η ζωή.
Αν τα βάλετε όλα μαζί, λέει ο Lauretta, ο Bennu ήταν κάποτε μέρος ενός ωκεάνιου κόσμου στο πρώιμο ηλιακό σύστημα, παρόμοιο με τον Εγκέλαδο, αλλά πιθανώς περίπου το μισό μέγεθος. Αυτός ο παρθένος κόσμος, γνωστός ως πλανητικός, καταστράφηκε από μια σύγκρουση και τα συντρίμμια που προέκυψαν αργότερα μετατράπηκαν σε χιλιάδες αστεροειδείς, ένας από τους οποίους είναι ο Bennu.

Ενενήντα λεπτά μετά την προσγείωση, ο εξοπλισμός της NASA ανίχνευσε την κάψουλα και μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε ένα αυτοσχέδιο «καθαρό δωμάτιο» σε ένα στρατιωτικό υπόστεγο, όπου το δείγμα βυθίστηκε σε υγρό άζωτο για να το προστατεύσει από τη μόλυνση και να διατηρήσει το περιεχόμενο άθικτο. Η εικόνα δείχνει τον μηχανισμό δειγματοληψίας του διαστημικού σκάφους OSIRIS-REx με δείγματα εδάφους από τον αστεροειδή Bennu. Η φωτογραφία είναι ευγενική προσφορά της NASA/Erica Blumenfeld και Joseph Ebers.

«Πράγματι, υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ της ορυκτολογίας του Bennu και αυτού που βρέθηκε στον Εγκέλαδο», λέει ο Fabian Klenner του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υπόθεση του Lauretta είναι «απίστευτα ενδιαφέρουσα» και πρέπει να μελετηθεί λεπτομερέστερα.

Η Sarah Russell, από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου, είναι μέλος της ομάδας που ανέλυσε το δείγμα εδάφους από τον Bennu. Σύμφωνα με αυτήν, ο αστεροειδής είναι γεμάτος με ορυκτά που θα μπορούσαν να έχουν σχηματιστεί υπό την επίδραση ζεστού νερού. Ωστόσο, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, το νερό στο Bennu θα έπρεπε να είχε διατηρηθεί στα βάθη του. «Δεν μπορώ να φανταστώ  μπλε κύματα των ωκεανών να καλύπτουν τον αστεροειδή. Νομίζω ότι το υγρό, δυστυχώς, απλώς θα εξατμιζόταν στην επιφάνεια», είπε.

Ο Lauretta βρήκε επίσης αυτό που αποκαλεί «νανοσφαιρίδια» στο δείγμα βράχου. Αυτές είναι μικροσκοπικές δομές που μοιάζουν με φυσαλίδες που μοιάζουν με σταγονίδια λαδιού στο νερό. «Μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες όσον αφορά την προέλευση της ζωής. Είναι παρόμοια με τα πρωτο-στοιχεία», λέει ο επιστήμονας.
Πιστεύει ότι είναι ενδεικτικά σημάδια διαμερισματοποίησης. Τα σύγχρονα έμβια όντα είναι σε μεγάλο βαθμό «κατακερματισμένα»,[«τμηματοποιημένα»] για να το πούμε έτσι, χωρισμένα σε κύτταρα. Ως εκ τούτου, πιστεύεται ότι ο διαχωρισμός των χημικών στοιχείων σε ομάδες είναι ένα βασικό βήμα στην πορεία προς την προέλευση της ζωής. «Αν μπορείτε να το κάνετε αυτό, μπορεί να δείτε την αρχή [τις απαρχές] του μεταβολισμού», λέει ο Lauretta.

Όταν ρωτήθηκε αν έχει βρει αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που είναι απαραίτητες για τη ζωή, ο Lauretta είπε ότι τα αποτελέσματα ήταν «πολύ ενδιαφέροντα» και θα δημοσιευτούν στο δημόσιο τομέα σε λίγες εβδομάδες.

Ο καθηγητής δεν ισχυρίζεται ότι έχει βρει στοιχεία για την προέλευση της ζωής και ότι η υπόθεσή του για την ύπαρξη ενός ωκεάνιου κόσμου δεν έχει ακόμη αποδειχθεί. Ωστόσο, «Το ζήτημα της προέλευσης της ζωής είναι ο κύριος σκοπός της μελέτης αυτών των δειγμάτων», σημείωσε ο επιστήμονας.

φωτο--... Έχοντας φτάσει σε ταχύτητα 44.500 χιλιομέτρων την ώρα, η κάψουλα, με τη βοήθεια θερμικών ασπίδων και δύο αλεξίπτωτων, εξασφάλισε την ασφάλεια του πολύτιμου φορτίου και έλεγξε την κάθοδό του στη Γη, προσγειώνοντας αργά με ταχύτητα 18 χιλιομέτρων την ώρα... Σε αυτή την εικόνα, μια κάψουλα με δείγματα εδάφους από τον αστεροειδή Bennu, από το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA, προσγειώθηκε στη Γιούτα στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Φωτογραφία ευγενική προσφορά της NASA / Keegan Barber / UPI / Shutterstock

Η μελέτη των υδροθερμικών αεραγωγών στον πυθμένα της Γης είναι ένας τρόπος για να καταλάβουμε πώς η χημεία μπορεί να εξελιχθεί σε βιολογία, αλλά στη Γη, τέτοιες συνθήκες περιπλέκονται από το γεγονός ότι υπάρχουν ήδη διάφορα είδη ζωής. Το δείγμα εδάφους Bennu είναι ένα μοναδικό υλικό για μελέτη, επειδή είναι ένα "διατηρημένο" στιγμιότυπο του περιβάλλοντος στο οποίο πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να προκύψει ζωή.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ο αστεροειδής Bennu, ο οποίος είναι παλαιότερος από τη Γη, θα μας βοηθήσει να εξηγήσουμε πώς σχηματίστηκε το ηλιακό σύστημα, καθώς και να μάθουμε πώς εμφανίστηκε στη Γη το νερό και τα οργανικά μόρια που είναι απαραίτητα για τη ζωή. Υπάρχει επίσης ένας μικρός κίνδυνος ότι ο Bennu θα μπορούσε μια μέρα να συντριβεί στη Γη: η πιθανότητα σύγκρουσης τα επόμενα 300 χρόνια είναι περίπου 0,057%. Με την καλύτερη κατανόηση της σύνθεσης του αστεροειδούς, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι εάν είναι απαραίτητο, θα είναι ευκολότερο να εκτραπεί με μια αποστολή πρόσκρουσης παρόμοια με το πρόγραμμα DART της NASA.
-----------------
=============
Το OSIRIS-REx επέστρεψε το δείγμα του από τον αστεροειδή Bennu στη Γη στις 24 Σεπτεμβρίου 2023

[Σύμφωνα με την εβραϊκή παράδοση, η 24η Σεπτεμβρίου είναι η ημέρα του Γιομ Κιπούρ. Αυτή η ημέρα θεωρείται η πιο ιερή ημέρα του χρόνου, η μεγάλη ημέρα της εξιλέωσης.
Στην εβραϊκή παράδοση, αυτή η ημέρα είναι πολύ σημαντική.]
Στις 24 Σεπτεμβρίου 2023, το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx της NASA επέστρεψε μέσω της ατμόσφαιρας της Γης μετά από ένα πολυετές ταξίδι στον Bennu, έναν δυνητικά επικίνδυνο αστεροειδή.

 Ο σκοπός της αποστολής είναι να διαπιστωθεί εάν η ζωή ήρθε στη Γη από το διάστημα. Για 22 μήνες, ωστόσο, οι επιστήμονες αναρωτιόντουσαν αν θα ήταν σε θέση να προσγειώσουν ένα διαστημικό σκάφος σε έναν αστεροειδή.
Η αποστολή ήταν τελικά επιτυχής, εν μέρει χάρη στον κιθαρίστα των Queen, Brian May. Βοήθησε τους ηγέτες της αποστολής να εντοπίσουν ασφαλείς τοποθεσίες προσγείωσης συντάσσοντας σχολαστικά 3D εικόνες του αστεροειδούς. 
Ο Brian May, ο οποίος έχει επίσης διδακτορικό στην αστροφυσική, δήλωσε:
Νομίζετε ότι οι αστεροειδείς είναι κομμάτια συντριμμιών που μπορούν να συντριβούν [πέσουν] πάνω μας και τους φοβόμαστε πολύ, ούτως ή άλλως. Αυτό που δεν συνειδητοποιείτε είναι ότι στην πραγματικότητα είναι πιθανώς υπεύθυνοι για το γεγονός ότι είμαστε εδώ. Πιθανώς, χωρίς αστεροειδείς, δεν θα υπήρχε βιόσφαιρα. Και ίσως οι πραγματικοί σπόροι της ζωής προήλθαν επίσης από αυτούς – αυτή είναι μια απίστευτη σκέψη. Με αυτόν τον τρόπο, οι αστεροειδείς γίνονται απολύτως το κέντρο των πάντων: αν κατανοήσουμε τους αστεροειδείς, θα καταλάβουμε τον εαυτό μας.
Ο Bennu περιφέρεται γύρω από τον ήλιο κάθε 437 ημέρες (1,20 χρόνια),
έχει διάμετρο περίπου 0,5 χιλιόμετρα, , συγκρίσιμο σε μέγεθος με το κτίριο του Καπιτωλίου των ΗΠΑ.
Η περιστροφή του Bennu έχει παρατηρηθεί. Ολοκληρώνει μια περιστροφή στον άξονά του κάθε 4,30 ώρες.
Ο φασματικός τύπος του Bennu None ( Tholen ) / B ( SMASSII ) δείχνει ότι είναι πιθανό να περιέχει υδρογόνο, άζωτο, αμμωνία και σίδηρο.
Η τροχιά του Bennu καθορίζεται από παρατηρήσεις που χρονολογούνται από τις 11 Σεπτεμβρίου 1999. Παρατηρήθηκε για τελευταία φορά επίσημα στις 3 Οκτωβρίου 2020.
Εάν ο Bennu χτυπήσει τη Γη, θα δημιουργούσε έναν κρατήρα μεταξύ 10 και 20 φορές το μέγεθος του και θα προκαλούσε μια περιοχή καταστροφής που θα μπορούσε να φτάσει 100 φορές το μέγεθος του κρατήρα, δήλωσε ο Lindley Johnson, αξιωματικός πλανητικής άμυνας της NASA.

Αρχικά Bennu ήταν ένα όνομα πουλιού από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου, αλλά σήμερα ένας σημαντικός αστεροειδής ονομάζεται Bennu!
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή μυθολογία, ο Bennu ήταν ένα αυτοδημιούργητο ον που λέγεται ότι έπαιξε ρόλο στη δημιουργία του κόσμου. Ο Bennu είναι ένα πουλί που μοιάζει με τον ερωδιό που λέγεται ότι έχει την ψυχή του θεού Ήλιου Ra στην αιγυπτιακή μυθολογία. Ήταν σύμβολο αθανασίας στην αρχαία Αίγυπτο.
Η επιστροφή του πουλιού Bennu από τις στάχτες του μετά την καύση του στην ιερή φωτιά συμβολίζει εσωτερικά το τέλος μιας εποχής και την αρχή μιας άλλης.

Ο Bennu απεικονίζεται με δύο μακριά φτερά στο κεφάλι του και το στέμμα Atef του Όσιρι (με λευκό στέμμα και φτερά στρουθοκαμήλου σε κάθε πλευρά) ή τον ηλιακό δίσκο.
Ο Bennu είναι μια αρχαία αιγυπτιακή θεότητα που συνδέεται με τον Ήλιο, τη δημιουργία και την αναγέννηση. Ίσως να ήταν η αρχική έμπνευση για τους θρύλους του Φοίνικα που αναπτύχθηκαν στην ελληνική μυθολογία .Σύμφωνα με την αιγυπτιακή μυθολογία , ο Bennu ήταν ένα αυτοδημιούργητο ον που λέγεται ότι έπαιξε ρόλο στη δημιουργία του κόσμου 
Ήταν επίσης σύμβολο της αναγέννησης και, ως εκ τούτου, συνδέθηκε με τον Όσιρι .
Σύνδεση με τον ελληνικό φοίνικα 
Ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος , γράφοντας για τα αιγυπτιακά ήθη και έθιμα τον πέμπτο αιώνα π.Χ., έγραψε ότι οι κάτοικοι της Ηλιούπολης του περιέγραψαν τον «Φοίνικα»
 Είπαν ότι έζησε 500 χρόνια πριν πεθάνει, αναζωογονήθηκε, έφτιαξε ένα νεκρικό αυγό με μύρο για το πατρικό πτώμα και το μετέφερε στον ναό του Ήλιου στην Ηλιούπολη. Η περιγραφή του για τον Φοίνικα τον παρομοιάζει με έναν αετό με κόκκινο και χρυσό φτέρωμα, που θυμίζει ήλιο. 
Πολύ μετά τον Ηρόδοτο, το θέμα που τελικά συνδέθηκε με τον ελληνικό φοίνικα, με τη φωτιά, την πυρά και τις στάχτες του πουλιού που πεθαίνει, αναπτύχθηκε στις ελληνικές παραδόσεις.
Το όνομα "phoenix" θα μπορούσε να προέρχεται από το "Bennu", και η αναγέννησή του και οι συνδέσεις του με τον ήλιο μοιάζουν με τις πεποιθήσεις για τον Bennu. Ωστόσο, οι αιγυπτιακές πηγές δεν αναφέρουν θάνατο της θεότητας
============
σχετική μας ανάρτηση
5 Σεπτεμβρίου 2023
Το OSIRIS-REx επιστρέφει το δείγμα του από τον αστεροειδή Bennu στη Γη, στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. Θα συμβεί η X-Moment του Phoenix ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: