Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Τι είναι το φωτοστέφανο φεγγαριού [lunar halo] ? Σεληνιακό φωτοστέφανο στη Φλωρεντία. Πλήρες ηλιακό φωτοστέφανο πάνω από το Κάλι, Κολομβία

Τι είναι το φωτοστέφανο φεγγαριού;
 Νοέμβριος 28, 2022
Έχετε δει ποτέ ένα παράξενο δαχτυλίδι φωτός γύρω από το φεγγάρι και αναρωτηθήκατε τι ήταν;
Ένα φωτοστέφανο φεγγαριού είναι μια οπτική ψευδαίσθηση οικεία στους σεληνιακούς φωτογράφους. 
Το φωτοστέφανο του φεγγαριού ή το σεληνιακό φωτοστέφανο είναι μια οπτική ψευδαίσθηση που προκαλεί ένα μεγάλο φωτεινό δακτύλιο να περιβάλλει το φεγγάρι. Αυτό το εντυπωσιακό και συχνά όμορφο φωτοστέφανο γύρω από το φεγγάρι προκαλείται από τη διάθλαση του φεγγαρόφωτος από κρυστάλλους πάγου στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Στην πραγματικότητα, αυτές οι αιωρούμενες ή φθίνουσες κηλίδες πάγου σημαίνουν ότι η ατμόσφαιρα μετατρέπεται σε γιγαντιαίο φακό προκαλώντας την εμφάνιση τόξων και φωτοστέφανων γύρω από το φεγγάρι ή τον ήλιο, ανάλογα με το αν το φαινόμενο συμβαίνει κατά τη διάρκεια της νύχτας ή της ημέρας αντίστοιχα.
Το αποτέλεσμα είναι τόσο εντυπωσιακό που έχει προκαλέσει έναν πλούτο λαογραφίας και δεισιδαιμονίας και χρησιμοποιήθηκε όχι εντελώς ανεπιτυχώς για να προβλέψει την εμφάνιση κακών καιρικών συνθηκών.
ΤΙ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΦΩΤΟΣΤΈΦΑΝΟ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΎ ΚΑΙ ΠΏΣ ΣΧΗΜΑΤΊΖΕΤΑΙ;
Ένα σεληνιακό φωτοστέφανο δημιουργείται όταν το φως διαθλάται, αντανακλάται και διασκορπίζεται μέσω κρυστάλλων πάγου που αιωρούνται σε σύννεφα cirrus ή cirrostratus που βρίσκονται σε υψόμετρο 20.000 ποδιών (6.000 μέτρων) και υψηλότερο, έως 40.000 πόδια (12.000 μέτρα).
Το σχήμα αυτών των κρυστάλλων πάγου εστιάζει το φως σε ένα φωτοστέφανο γύρω από το φεγγάρι ή τον ήλιο. Καθώς οι κρύσταλλοι πάγου είναι συνήθως εξαγωνικοί, αυτά τα σεληνιακά φωτοστέφανα έχουν σχεδόν πάντα το ίδιο μέγεθος, με το φεγγάρι (ή τον ήλιο) να κάθεται 22 μοίρες από την άλλη άκρη του φωτοστέφανου - περίπου το πλάτος ενός τεντωμένου χεριού στο μήκος του βραχίονα.
Η ομοιόμορφη ακτίνα 22 μοιρών και η διάμετρος 44 μοιρών των φωτοστέφανων σημαίνουν ότι τόσο τα ηλιακά όσο και τα σεληνιακά φωτοστέφανα αναφέρονται συχνά ως φωτοστέφανα 22 μοιρών.
Αυτή η ομοιομορφία στη διάμετρο προκύπτει επειδή ο πάγος έχει συγκεκριμένο δείκτη ανάκλασης και το εξαγωνικό σχήμα ενός κρυστάλλου πάγου σημαίνει ότι όταν οι πλευρές του επεκτείνονται σχηματίζει ένα πρίσμα με γωνία κορυφής 60 μοιρών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια γωνία ελάχιστης απόκλισης για το φως που διέρχεται από τον κρύσταλλο πάγου 21,84 μοιρών.
Αυτοί οι κρύσταλλοι πάγου επιδεικνύουν επίσης ένα φαινόμενο πρίσματος που διαχωρίζει το λευκό φως από τον ήλιο ή αντανακλάται από το φεγγάρι σε διάφορα μεμονωμένα χρώματα, ακριβώς όπως το ατμοσφαιρικό φαινόμενο που δημιουργεί ένα ουράνιο τόξο.
Η ακτίνα ενός φωτοστέφανου φεγγαριού είναι περίπου το μήκος ενός απλωμένου χεριού στο μήκος του βραχίονα.

Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, επομένως διαφορετικά χρώματα, βιώνουν διαφορετικό βαθμό διάθλασης όταν περνούν μέσα από ένα πρίσμα.
Αυτό σημαίνει ότι τα σεληνιακά φωτοστέφανα μπορούν να είναι πολύ ελαφρά χρωματισμένα με χρώματα ουράνιου τόξου, κόκκινο φως μακρών κυμάτων στο εσωτερικό και μπλε φως βραχέων κυμάτων στο εξωτερικό. Τα χρώματα στο σεληνιακό φωτοστέφανο είναι συχνά πολύ αδύναμα για να φαίνονται με γυμνό μάτι και μπορεί να είναι πολύ πιο ορατά γύρω από τον ήλιο λόγω του πόσο φωτεινότερο είναι από το φεγγάρι.
Συγγενεύων: Τι είναι τα sundogs και πώς σχηματίζονται;
Οι οπτικές ιδιότητες των κρυστάλλων πάγου σημαίνουν επίσης ότι δεν κατευθύνουν το φως πίσω προς το κέντρο ενός φωτοστέφανου. Αυτό σημαίνει ότι ο ουρανός μέσα σε ένα φωτοστέφανο 22 μοιρών μπορεί συχνά να φαίνεται πιο σκοτεινός από τον περιβάλλοντα ουρανό, κάνοντάς τον να φαίνεται σαν μια «τρύπα στον ουρανό».
ΤΑ ΣΕΛΗΝΙΑΚΆ ΦΩΤΟΣΤΈΦΑΝΑ ΈΧΟΥΝ ΠΑΡΈΑ;
Τα σεληνιακά φωτοστέφανα συχνά συνοδεύονται από μικρότερους, πιο πολύχρωμους δακτυλίους που προκαλούνται από τη διάθλαση και την αντανάκλαση του φωτός από μόρια νερού στην ατμόσφαιρα που ονομάζονται κορώνες. Τα σεληνιακά φωτοστέφανα δεν συνδέονται με κορώνες, οι οποίες έχουν περίπου το μισό πλάτος από τα φωτοστέφανα με ακτίνα περίπου 10 μοιρών, καθώς αυτά τα οπτικά φαινόμενα προκαλούνται από σταγονίδια νερού και όχι από κρυστάλλους πάγου.
Εκτός από αυτό, η διάθλαση από κρυστάλλους πάγου μπορεί επίσης να δημιουργήσει διπλά φωτοστέφανα. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτά τα διπλά φωτοστέφανα διαθέτουν ακόμη και ακτίνες που ακτινοβολούν στις εξωτερικές άκρες τους.
Όχι μόνο τα σεληνιακά φωτοστέφανα είναι στενά συνδεδεμένα με τα ηλιακά φωτοστέφανα, αλλά αυτό το παγωμένο διαθλαστικό φαινόμενο μπορεί επίσης να δημιουργήσει δακτυλίους απέναντι από αυτά τα αστρονομικά σώματα ή πυλώνες φωτός, ακόμη και «ηλιακούς σκύλους» - συγκεντρωμένα μπαλώματα ηλιακού φωτός που φαίνονται 22 μοίρες αριστερά ή δεξιά του ήλιου που μπορούν να εμφανιστούν σε ζεύγη.
https://www.space.com/moon-halo
=============
Τα φωτοστέφανα της Σελήνης είναι στενά συνδεδεμένα με τα «σκυλιά του ήλιου», ένα ηλιακό φαινόμενο όπου στήλες φωτός εμφανίζονται εκατέρωθεν του ήλιου. 

Φωτοστέφανα με ακτίνα 22 μοιρών μπορούν επίσης να συνοδεύονται από φωτοστέφανα ακτίνας 46 μοιρών, τα οποία μπορούν επίσης να εμφανιστούν ανεξάρτητα. Μεγαλύτερα και πολύ πιο αμυδρά από τα φωτοστέφανα 22 μοιρών, τα φωτοστέφανα 46 μοιρών σχηματίζονται όταν το φως του ήλιου εισέρχεται σε τυχαία προσανατολισμένο εξαγωνικό κρύσταλλο πάγου στο πρόσωπό του και εξέρχεται από τη βάση του.
Αυτό προκαλεί τη διασπορά του φωτός σε ευρύτερη γωνία - μεγαλύτερη από τη γωνία ελάχιστης απόκλισης - δημιουργώντας ένα φωτοστέφανο με πιο θολή και διάχυτη εξωτερική άκρη.
Στην επιστημονική της ιστοσελίδα, η NASA τεκμηριώνει μια σπάνια συχνότητα τετραπλής σεληνιακής άλω. Τα τέσσερα φωτοστέφανα γύρω από το φεγγάρι παρατηρήθηκαν μια χειμωνιάτικη νύχτα πάνω από τη Μαδρίτη της Ισπανίας το 2012. Η πτώση εξαγωνικών κρυστάλλων πάγου δημιούργησε ένα φωτοστέφανο 22 μοιρών, ενώ οι κρύσταλλοι πάγου στήλης δημιούργησαν ένα σπανιότερο περιγεγραμμένο φωτοστέφανο. Πιο μακρινοί κρύσταλλοι πάγου δημιούργησαν ένα τρίτο τόξο που μοιάζει με ουράνιο τόξο 46⁰ από το φεγγάρι. Τέλος, μέρος ενός τέταρτου ολόκληρου κυκλικού φωτοστέφανου 46 μοιρών ήταν επίσης ορατό ολοκληρώνοντας το τετραπλάσιο σεληνιακό φωτοστέφανο που η NASA περιέγραψε ως «εξαιρετικά σπάνιο, ειδικά για το φεγγάρι».
================
σχετικό δημοσίευμα  29-2-24

φανταστικό σεληνιακό φωτοστέφανο στη Φλωρεντία. 
Το φαινόμενο, οφείλεται στην υψηλή παρουσία κρυστάλλων πάγου στον αέρα. Ένα φανταστικό θέαμα ακόμα και με γυμνό μάτι


==================
σχετική ανάρτηση
Πλήρες ηλιακό φωτοστέφανο πάνω από το Κάλι, #Κολομβία . (27 Φεβρουαρίου 2024)Δεν υπάρχουν σχόλια: