Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Παραγωγή αντιοφικού ορού με συνθετικό αντίσωμα, κατάλληλου για δάγκωμα κάθε είδους φιδιού

Οι επιστήμονες είναι κοντά στη δημιουργία ενός καθολικού αντιδηλητηρίου για τα δαγκώματα όλων των ειδών φιδιών
το σχετικό μας βίντεο στο Rumble
26.02.2024
Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ερευνών Scripps στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, αποκάλυψαν ένα νέο αντίσωμα [αντίδοτο] ικανό να αντισταθεί σε ένα ευρύ φάσμα θανατηφόρων δηλητηρίων φιδιών. Αυτή η σημαντική ανακάλυψη μας φέρνει πιο κοντά στη δημιουργία ενός καθολικού αντιδότου που θα μπορούσε να σώσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που δέχονται επίθεση από δηλητηριώδη φίδια.

Επί του παρόντος, υπάρχει ανάγκη για μεμονωμένα αντίδοτα για τα περισσότερα είδη δηλητηριωδών φιδιών. Ωστόσο, χάρη σε αυτό το νέο αντίσωμα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα καθολικό αντιδηλητήριο ικανό να καταπολεμήσει αποτελεσματικά το θανατηφόρο δηλητήριο σχεδόν κάθε φιδιού στον πλανήτη.

Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πεθαίνουν από δηλητήριο από δαγκώματα φιδιών, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Αυστραλίας. Παρ 'όλα αυτά, δεν υπήρχε προηγουμένως καθολικό αντιδηλητήριο ικανό να καταπολεμήσει όλους τους διαφορετικούς τύπους δηλητηρίων φιδιού.
Για να βρουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την εμπειρία της καταπολέμησης του ιού HIV. Έστρεψαν την προσοχή τους σε μέρη του ιού που δεν προσφέρονται για μεταλλάξεις [που ήταν ανθεκτικά στη μετάλλαξη] και χρησιμοποίησαν μια προσέγγιση που τους οδήγησε να ανακαλύψουν ένα ισχυρό αντίσωμα ικανό να εξουδετερώσει ένα ευρύ φάσμα δηλητηρίων φιδιού.

Σε ένα έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine, ο συγγραφέας της μελέτης Joseph Jardine περιέγραψε τη διαδικασία που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του μοναδικού αντισώματος. Μια ομάδα ερευνητών απομόνωσε δηλητηριώδεις πρωτεΐνες από διάφορα είδη φιδιών και κατάφερε να βρει ένα αντίσωμα που θα μπορούσε να τις καταπολεμήσει αποτελεσματικά.

Αφού δοκιμάστηκε σε ποντίκια, το αντίσωμα 95Mat5 εξουδετέρωσε με επιτυχία το δηλητήριο του multipedal krayt, [πολυζωνικό krait, many-banded krait (Bungarus multicinctus)], της ινδικής ”spitting”κόμπρας , της μαύρης mamba και της βασιλικής κόμπρας, αποτρέποντας τόσο την παράλυση όσο και το θάνατο.
Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις για τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου τα δαγκώματα φιδιών αποτελούν σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία και ζωή.
==========
Το αντίδοτο ευρέος φάσματος εξαλείφει τα δαγκώματα από πολλά φίδια δολοφόνους
22 Φεβρουαρίου  2024


φωτο--Ένα συνθετικό αντίσωμα που προστατεύει από το θανατηφόρο δηλητήριο μιας μεγάλης οικογένειας φιδιών, που περιλαμβάνει το μαύρο mamba. 

Οι επιστήμονες δημιούργησαν ένα συνθετικό αντίσωμα που θα μπορούσε να αποτρέψει την παράλυση και τον θάνατο που προκαλείται από το δηλητήριο των ελαπιδών, μιας μεγάλης οικογένειας θανατηφόρων φιδιών που βρίσκονται σε όλο τον κόσμο. Αυτή η ανακάλυψη μας φέρνει πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός ενιαίου καθολικού αντιδηλητηρίου που θα μπορούσε να μας προστατεύσει από όλα τα δηλητηριώδη φίδια.

Η Αυστραλία, η Ασία και η Αφρική ειδικότερα φιλοξενούν πολλά θανατηφόρα φίδια. Η δηλητηρίαση από δάγκωμα φιδιού, μια ασθένεια που προκαλείται από τις τοξίνες στο δάγκωμα ενός δηλητηριώδους φιδιού, εκτιμάται ότι προκαλεί έως και 138.000 ζωές κάθε χρόνο και αφήνει άλλα 400.000 ή περισσότερα άτομα με μόνιμες αναπηρίες. Τώρα, οι επιστήμονες της Scripps Research έχουν εντοπίσει ένα αντίσωμα που μπορεί να εμποδίσει τις θανατηφόρες επιδράσεις μιας σημαντικής τοξίνης που παράγεται από διάφορα είδη φιδιών που βρίσκονται σε αυτές τις χώρες.

«Αυτό το αντίσωμα στοχεύει μια από τις κύριες τοξίνες που βρίσκονται σε πολλά είδη φιδιών που προκαλούν δεκάδες χιλιάδες θανάτους κάθε χρόνο», δήλωσε ο Joseph Jardine, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης αντισώματος antivenin. «Αυτό θα μπορούσε να είναι απίστευτα πολύτιμο για τους ανθρώπους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες φέρουν το μεγαλύτερο βάρος θανάτων και τραυματισμών από δαγκώματα φιδιών».

Τα περισσότερα σύγχρονα αντιδηλητήρια από δάγκωμα φιδιού λαμβάνονται από ζώα δότες όπως άλογα και πρόβατα. Το ζώο εγχέεται με μια μικρή ποσότητα δηλητηρίου, προκαλώντας το ανοσοποιητικό του σύστημα να αντιδρά και να απελευθερώνει αντισώματα, τα οποία συλλέγονται και καθαρίζονται σε ένα αντιδηλητήριο φαρμακευτικής ποιότητας. Εκτός από τα ηθικά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση ζώων-δότες (και φιδιών), αυτά τα συχνά σωτήρια αντίδοτα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις όταν χορηγούνται. Έτσι, οι ερευνητές αποφάσισαν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους περιορισμούς.

Συγκρίνοντας πρωτεΐνες δηλητηρίου από διαφορετικά ελάπιδα, μια ομάδα περίπου 300 κυρίως δηλητηριωδών ερπόμενων ζώων που περιλαμβάνει μάμπα, κόμπρες, καφέ φίδια και κράιτ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας τύπος πρωτεΐνης - τοξίνες με τρία δάχτυλα (3FTx) - υπήρχε σε όλα τα ελάπιδα. . Το δηλητήριο περιείχε περιοχές που έμοιαζαν ίδιες σε διαφορετικά είδη. Η «υπεροικογένεια» πρωτεϊνών 3FTx έχει ποικίλα αποτελέσματα. Πολλά είναι νευροτοξικά, προκαλώντας παράλυση σε όλο το σώμα.

Τότε ξεκίνησε η διαδικασία εύρεσης αντισώματος που θα μπορούσε να μπλοκάρει την πρωτεΐνη. Οι ερευνητές εισήγαγαν τα γονίδια για 16 διαφορετικά 3FTx σε κύτταρα θηλαστικών, τα οποία στη συνέχεια άρχισαν να παράγουν τοξίνες στο εργαστήριο. Γυρνώντας σε μια βιβλιοθήκη με περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια συνθετικά ανθρώπινα αντισώματα, εξέτασαν ποια είναι συνδεδεμένα με την πρωτεΐνη krait πολλαπλών ζωνών, επίσης γνωστή ως κινέζικο ή ταϊβανέζικο krait, η οποία είχε τη μεγαλύτερη ομοιότητα με άλλες πρωτεΐνες 3FTx. Αυτό περιόρισε την αναζήτησή τους σε περίπου 3.800 αντισώματα, τα οποία δοκιμάστηκαν για να διαπιστωθεί εάν αναγνώρισαν τις άλλες τέσσερις παραλλαγές 3FTx. Τα τριάντα το έκαναν. Από αυτά τα 30, ένα αντίσωμα που ονομάζεται 95Mat5 είχε την ισχυρότερη αλληλεπίδραση μεταξύ όλων των παραλλαγών.

Όταν το 95Mat5 χορηγήθηκε σε ποντίκια στα οποία έγινε ένεση με τοξίνες από το πολυζωνικό krait, την ινδική κόμπρα φτύσιμο, τη μαύρη μάμπα και την βασιλική κόμπρα, σε όλες τις περιπτώσεις τα τρωκτικά προστατεύονταν όχι μόνο από το θάνατο, αλλά και από την παράλυση. Κατά την εξέταση της αποτελεσματικότητας του αντισώματος, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μιμείται τη δομή της ανθρώπινης πρωτεΐνης με την οποία συνήθως συνδέεται το 3FTx.

Επειδή το 95Mat5 είναι ένα συνθετικό (μονοκλωνικό) αντίσωμα, δεν απαιτούνται δότες ζώων ή φίδια για την παραγωγή του αντιδηλητηρίου.

«Ήταν... ενδιαφέρον ότι μπορέσαμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό αντίσωμα εξ ολοκλήρου συνθετικά - δεν ανοσοποιήσαμε ζώα ούτε χρησιμοποιήσαμε φίδια», είπε ο Jardine.

Αν και είναι αποτελεσματικό ενάντια στις νευροτοξίνες του δηλητηρίου ελάπιδου, οι ερευνητές τονίζουν ότι το ίδιο το αντίσωμα δεν είναι ένα καθολικό αντίδοτο. Το δηλητήριο του φιδιού είναι ένα πολύπλοκο κοκτέιλ. ένα καθολικό αντιδηλητήριο απαιτεί την προσθήκη αντισωμάτων ενάντια σε πολλές μεγάλες κατηγορίες δηλητηρίων, συμπεριλαμβανομένων άλλων ομάδων πρωτεϊνών 3FTx που βρίσκονται στα ελάπιδα και τοξινών που βρίσκονται συνήθως στις οχιές. Αυτό ακριβώς εργάζονται τώρα οι ερευνητές.
«Ως εκ τούτου, η δημιουργία ενός οριστικού καθολικού αντιδηλητηρίου θα απαιτούσε πιθανότατα τουλάχιστον τέσσερα έως πέντε αντισώματα για να καλύψει αποτελεσματικά επιπλέον κατηγορίες δηλητηρίων», είπαν οι ερευνητές. «Η ανακάλυψη και η ανάπτυξη του 95Mat5 είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου αντίδοτου βασισμένου σε μονοκλωνικά, καθώς εξουδετερώνει αποτελεσματικά ένα από τα πιο διαφορετικά και τοξικά συστατικά του δηλητηρίου φιδιών».
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Translational Medicine .
Πηγή: Scripps Research.
https://dzen.ru/a/Zdb0Ww_uqi_2fSzp
===========
Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα καθολικό αντίσωμα που προστατεύει από το δηλητήριο διαφορετικών φιδιών

Ερευνητές στο Κέντρο Scripps δημιούργησαν ένα αντίσωμα που μπορεί να εμποδίσει τις επιδράσεις των θανατηφόρων τοξινών που βρίσκονται στα δηλητήρια μιας ευρείας ποικιλίας φιδιών. Η ουσία προστατεύει με επιτυχία τα ποντίκια από το θανατηφόρο δηλητήριο φιδιών όπως το μαύρο mamba και το king cobra. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία ενός καθολικού αντιδηλητηρίου που είναι αποτελεσματικό κατά του δηλητηρίου όλων των φιδιών.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι ετησίως, κυρίως στην Ασία και την Αφρική, πεθαίνουν από δαγκώματα φιδιών. Τα υπάρχοντα αντιδηλητήρια παράγονται με την ανοσοποίηση ζώων με δηλητήριο φιδιού και το καθένα συνήθως λειτουργεί ενάντια σε ένα μόνο είδος φιδιού. Για το λόγο αυτό, πρέπει να παραχθούν πολλά διαφορετικά αντιδηλητήρια για τη θεραπεία [αντιμετώπιση] των δαγκωμάτων φιδιών σε διαφορετικές περιοχές.

Οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν γρήγορα ότι η αναζήτηση ενός καθολικού αντιδότου ήταν παρόμοια με την αναζήτηση ενός εμβολίου κατά του HIV. Οι ταχέως εξελισσόμενες πρωτεΐνες του HIV παρουσιάζουν μικρή [διαφοροποίηση] διακύμανση μεταξύ τους και υπάρχει αρκετή ποικιλία σε διαφορετικά δηλητήρια φιδιών που ένα αντίσωμα που συνδέεται με ένα δεν δεσμεύεται με άλλα. Αλλά όπως και ο ιός της ανοσοανεπάρκειας, οι τοξίνες των φιδιών έχουν διατηρήσει περιοχές που δεν μπορούν να μεταλλαχθούν. Ένα αντίσωμα που τους στοχεύει θα πρέπει, θεωρητικά, να λειτουργεί ενάντια σε όλες τις παραλλαγές της τοξίνης.

Στη νέα εργασία, οι ερευνητές απομόνωσαν και συνέκριναν τις πρωτεΐνες δηλητηρίου διαφορετικών ελάπιδων, την κύρια ομάδα δηλητηριωδών φιδιών, συμπεριλαμβανομένων των mambas, των κόμπρας και των kraits. Αποδείχθηκε ότι ο τύπος πρωτεΐνης "τοξίνες τριών δακτύλων" (3FTx), που υπάρχουν σε όλα τα φίδια elaped, περιέχει μικρές περιοχές που φαίνονται ίδιες σε διαφορετικά είδη. Οι πρωτεΐνες 3FTx θεωρούνται ιδιαίτερα τοξικές και προκαλούν παράλυση ολόκληρου του σώματος, καθιστώντας τις ιδανικό στόχο για φαρμακευτική αγωγή.

Μεταξύ των 30 αντισωμάτων που εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια της ανάλυσης μεγάλης κλίμακας, ξεχώρισε ένα που αλληλεπιδρά πιο έντονα με όλες τις παραλλαγές της ελαπιδικής τοξίνης, του αντισώματος 95Mat5. Οι επιστήμονες εξέτασαν τα αποτελέσματα του 95Mat5 σε ποντίκια που εγχύθηκαν με τοξίνες από το krayt πολλαπλών ζωνών, [κράιτ με πολλές ρίγες], την ινδική κόμπρα spitting [φτυσίματος], τη μαύρη mamba και τη βασιλική κόμπρα. Σε όλες τις περιπτώσεις, τα ποντίκια που εγχύθηκαν με 95Mat5 όχι μόνο επέζησαν, αλλά και δεν υπέφεραν από παράλυση. Επιπλέον, το αντίσωμα μιμείται τη δομή της ανθρώπινης πρωτεΐνης στην οποία συνδέεται κανονικά το 3FTx.

Αν και το 95Mat5 είναι αποτελεσματικό έναντι του δηλητηρίου όλων των ελαπιδών, δεν εμποδίζει το δηλητήριο των οχιών, μια άλλη κοινή ομάδα δηλητηριωδών φιδιών. Οι ερευνητές αναζητούν τώρα ευρέως εξουδετερωτικά αντισώματα ενάντια σε μια άλλη ελαπιδική τοξίνη, καθώς και δύο τοξινών οχιάς. Πιστεύουν ότι ο συνδυασμός του 95Mat5 με άλλα αντισώματα θα μπορούσε να παρέχει ευρεία προστασία έναντι πολλών ή ακόμα και όλων των δηλητηρίων φιδιών.
«Πιστεύουμε ότι ένα κοκτέιλ τεσσάρων αντισωμάτων θα μπορούσε να είναι ένα παγκόσμιο αντίδοτο ενάντια σε οποιοδήποτε φίδι στον κόσμο». Σημειώσεις Irene Khalek, μία από τους συγγραφείς της μελέτης.
=================
σχετική μας ανάρτηση
 7 Απριλίου 2016
ΦΑΡΜΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ "BLOOD FARMS" με ΑΛΟΓΑ ΔΟΤΕΣ για ΑΝΤΙΟΦΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ και ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, άντληση ρεκόρ ποσότητας δηλητηρίου από φίδι στο Αυστραλιανό πάρκο ερπετών

απόσπασμα από την ανάρτηση
ΦΑΡΜΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ "BLOOD FARMS" με ΑΛΟΓΑ ΔΟΤΕΣ για ΑΝΤΙΟΦΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ και ΑΝΤΙΛΥΣΣΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ, 

άντληση ρεκόρ ποσότητας δηλητηρίου από φίδι στο Αυστραλιανό πάρκο ερπετών

το δηλητήριο του φιδιού- αφού συλλεχθεί με το «άρμεγμα» του-  χορηγείται ενέσιμα σε άλογα, (πρόβατα, κουνέλια, κ.α.)  σε μικρές δόσεις που αυξάνονται σταδιακά μέχρις ότου δημιουργήσουν μια ανοσολογική απόκριση που παράγει αντισώματα.  Στη συνέχεια γίνεται
η αφαίμαξη και έπειτα τα αντισώματα απομονώνονται από το αίμα των ζώων.
Η συχνή –και μάλιστα η καθημερινή- άντληση δηλητηρίου προκαλεί θανατηφόρο στρες τόσο στα φίδια που  «αρμέγονται» όσο και στις αράχνες.
Επιπλέον η διατήρηση –στέγαση τους- σε τεχνητές κούτες είναι κάτι αφύσικο. Τα δηλητηριώδη φίδια  αντιμετωπίζονται συνήθως με ραβδιά και συγκρατούνται βίαια για να αποτραπεί η ευκαιρία να δαγκώσουν τον χειριστή τους. η όλη διαδικασία είναι εγγενώς τραυματική και προκαλεί παθήσεις που σχετίζονται με το άγχος, ενώ τα τραύματα από βίαιη συγκράτηση,  μολύνονται και προκαλούν επώδυνο θάνατο από σηψαιμία.

Οι επανειλημμένες εγχύσεις δηλητηρίου φιδιού σε ένα ζώο το εξαντλούν, συνήθως καταρρέει από αναιμία (αφού χάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια με την αφαίμαξη) ενώ στα σημεία όπου γίνεται η έγχυση του δηλητηρίου δημιουργούνται θανατηφόρα έλκη και αποστήματα.
Η ευαισθησία κάθε ζώου στην τοξικότητα του δηλητηρίου δεν μπορεί να προβλεφθεί με αποτέλεσμα να μην είναι γνωστή η ανάλογη με το είδος του ζώου θανατηφόρα δόση.
Υγιή άλογα που εκτρέφονται σωστά είναι αδύνατο να παράγουν ορό για χρόνια χωρίς να υποστούν σοβαρά αποτελέσματα από την επαναλαμβανόμενη σκόπιμη αιμορραγία και την τοξικότητα του δηλητηρίου. Τα άλογα πεθαίνουν ή αναπτύσσουν νευρολογικές ασθένειες.
για την παραγωγή antivenom, χρησιμοποιούνται πολυάριθμα είδη ζώων, όπως τα πρόβατα, ο γάιδαρος, η αίγα, το κουνέλι και για πειραματικούς σκοπούς χρησιμοποιήθηκαν είδη όπως η καμήλα, το λάμα,το  σκυλί και η κότα.
Εντούτοις, η παραγωγή μεγάλης ποσότητας antivenom από τα μεγάλα ζώα όπως τα άλογα,  είναι ένα πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων ειδών.

Το άλογο είναι το ζώο που επιλέγεται για την εμπορική παραγωγή antivenom. Τα άλογα είναι υπάκουα, προσαρμόζονται στα περισσότερα κλίματα και παράγουν μεγάλο όγκο πλάσματος. Τα Antivenoms που γίνονται από το πλάσμα αλόγων είναι αποτελεσματικά και ασφαλή αλλά πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στις πρωτεΐνες αλόγου, έτσι χρησιμοποιείται αρκετά και ο ορός από πλάσμα προβάτου.

 η μεγαλύτερη εφημερίδα της Βομβάης Mumbai Mirror ανέδειξε μεγάλης κλίμακας παραβιάσεις του νόμου για την ηθική μεταχείριση των ζώων,  σε φάρμα παρασκευής αντιοφικών και αντιλυσσικών ορών και εμβολίων από το αίμα αλόγων
Η ελεγκτική επιτροπή πήγε κρυφά στο χώρο στέγασης των ζώων του εργαστηρίου και διαπίστωσε αμέτρητες παραβιάσεις.
…Στη φάρμα, πολλά άλογα αιμορραγούσαν ενώ υπήρχαν παντού περιττώματα. Στους στάβλους υπήρχαν υπεράριθμα άλογα χωρίς επαρκή εξαερισμό.
Τα αδύναμα και ακατάλληλα για παραγωγή ορού άλογα, σφάζονταν μπροστά στα υπόλοιπα άλογα της εγκατάστασης.
Τα ζώα δότες για παραγωγή ορού, ζουν συχνά σε απομονωμένα αγροκτήματα, είναι δραματικά λιποβαρή και η κακοποίησή τους δεν ελέγχεται, ούτε τεκμηριώνεται.
σύμφωνα με την American Association of Equine Practitioners (AAEP) η παροχή πλάσματος από ιπποειδή και τα προϊόντα ορού  παράγονται και πωλούνται χωρίς ρυθμιστική εποπτεία 

Δεν υπάρχουν σχόλια: