Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024

Οι επιστήμονες προετοιμάζονται για πιθανή σύγκρουση αστεροειδούς. Απόφις: γιατί ο μετεωρίτης που φτάνει το 2029 ονομάζεται "Earth killer".Το HAARP χτύπησε έναν αστεροειδή με ραδιοκύματα


το σχετικό μας βίντεο στο Rumble

Οι επιστήμονες προετοιμάζονται για πιθανή σύγκρουση αστεροειδούς
20 Φεβρουαρίου 2024
Σήμερα, η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει μια πιθανή απειλή που θα μπορούσε να εξαλείψει ολόκληρες πόλεις από το πρόσωπο της Γης και να αλλάξει την πορεία της ιστορίας. Εάν ένας αστεροειδής στο μέγεθος του Chicxulub, ο οποίος εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν από εκατομμύρια χρόνια, χτυπούσε τη Γη σήμερα, οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.

Αυτός ο αντίκτυπος [αυτή η πρόσκρουση] θα δημιουργούσε [θα προκαλούσε] ένα ωστικό κύμα συγκρίσιμο σε ισχύ με μια βόμβα υδρογόνου, ισοπεδώνοντας τα δάση και προκαλώντας ένα τσουνάμι ικανό να πλημμυρίσει παράκτιες πόλεις. Οι πόλεις θα κατέρρεαν υπό την επίδραση ενός σεισμικού παλμού ισοδύναμου με σεισμό μεγέθους 10 βαθμών.Ρίχτερ.
Από αυτή την άποψη, η NASA και οι διεθνείς εταίροι της προετοιμάζονται για πιθανή απειλή από αστεροειδείς. Ο Lindley Johnson, επικεφαλής διευθυντής του προγράμματος διαχείρισης της NASA, τόνισε ότι ο οργανισμός ασχολείται ενεργά με τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του κινδύνου δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών.
Η NASA συνεργάζεται με το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης Αστεροειδών (Asteroid Warning Network -IAWN) , έναν παγκόσμιο συνασπισμό αστρονόμων, για την ανίχνευση και την παρακολούθηση επικίνδυνων αντικειμένων στο διάστημα. Εάν εντοπιστεί απειλή, οι πληροφορίες μεταδίδονται μέσω του δικτύου IAWN για επαλήθευση και αξιολόγηση.
Η ταυτοποίηση [αναγνώριση] δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών περιλαμβάνει την παρακολούθηση αστεροειδών μεγαλύτερων από 150 μέτρα που διασχίζουν την τροχιά της Γης σε απόσταση τουλάχιστον 0,5 αστρονομικών μονάδων. Προς το παρόν, περίπου 2.300 τέτοιοι αστεροειδείς είναι γνωστοί, αλλά χάρη στις προσπάθειες της NASA και του IAWN, πολλοί από αυτούς είναι ήδη υπό έλεγχο.
Μέχρι σήμερα, το IAWN έχει εντοπίσει περισσότερους από 34.000 αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη, καθιστώντας δυνατή την πρόβλεψη των τροχιών τους σε μακροπρόθεσμη βάση. Ακόμη και αν η πιθανότητα σύγκρουσης με έναν επικίνδυνο αστεροειδή είναι χαμηλή, οι επιστήμονες δεν χαλαρώνουν και αναπτύσσουν προστατευτικές στρατηγικές σε περίπτωση που ένα τέτοιο γεγονός γίνει αναπόφευκτο.
=============
Πρωτόκολλα της NASA για προειδοποίηση επίθεσης αστεροειδούς
18 Φεβρουαρίου 2024


Όταν ο κρουστικός εκτελεστής Chicxulub Impaktor, ένας αστεροειδής πλάτους 10 έως 15 χιλιομέτρων, χτύπησε τη Γη πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια, εξαφάνισε το 75% των ειδών του πλανήτη μας.
Εάν ένας αστεροειδής παρόμοιου μεγέθους χτυπούσε σήμερα, θα είχε καταστροφικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένων κρουστικών κυμάτων, τσουνάμι, σεισμικής δραστηριότητας και σκοτεινού ουρανού που θα οδηγούσε σε χαμηλές [παγωμένες] θερμοκρασίες.
Το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA, σε συνεργασία με το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης Αστεροειδών, εργάζεται σκληρά για τον εντοπισμό, την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του κινδύνου επικίνδυνων κοντινών αστεροειδών.
Εάν ένας τέτοιος αστεροειδής πλησίαζε, η NASA θα έστελνε μια προειδοποίηση στις αρμόδιες αρχές, όπως ο Λευκός Οίκος, σε περίπτωση εθνικών απειλών, και προς το Γραφείο Διαστημικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών σε περίπτωση διεθνών ανησυχιών.
Με πάνω από 34.000 αστεροειδείς κοντά στη Γη να έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, η NASA θέλει να προβλέψει τις τροχιές τους δεκαετίες νωρίτερα για να λάβει αμυντικά μέτρα όπως η εκτροπή ή η καταστροφή του αστεροειδούς και να αποτρέψει μια πιθανή αποκάλυψη.
----------------------------
Απόφις: γιατί ο μετεωρίτης που φτάνει το 2029 ονομάζεται  "Earth killer" «δολοφόνος της Γης»
20 Αυγούστου, 2022

Δισεκατομμύρια άνθρωποι στη Γη ζουν λύνοντας καθημερινά προβλήματα, ανησυχώντας για πολιτικά γεγονότα , ερωτεύονται, σχεδιάζουν σπίτια, ανεβάζουν θεατρικές παραστάσεις, ταξιδεύουν στον ωκεανό, διδάσκουν στα παιδιά να διαβάζουν και να γράφουν, ψωνίζουν και κάνουν χιλιάδες άλλα πράγματα. Εν τω μεταξύ, ένας ογκόλιθος μεγέθους 3 γηπέδων ποδοσφαίρου σπεύδει προς τον πλανήτη μας από τα βάθη του διαστήματος με ταχύτητα 27 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο. Και πολύ σύντομα, το 2029, αυτός ο αστεροειδής θα πλησιάσει σε κρίσιμα μικρή [πολύ κοντινή] απόσταση. Τόσο μικρή, στην πραγματικότητα, που εκτός από το «επίσημο» όνομά του, Apophis, ο αστεροειδής έλαβε επίσης ένα ψευδώνυμο "Earth killer".

Τι είναι γνωστό για τον Απόφις
Αυτός ο αστεροειδής ανακαλύφθηκε από ειδικούς στο Παρατηρητήριο Kitt Peak στην Αριζόνα το 2004. Αρχικά, στον αστεροειδή δόθηκε το ανέκφραστο [μη εντυπωσιακό] όνομα 2004 MN4. Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η τροχιά [η διαδρομή πτήσης] του αστεροειδούς ήταν τέτοια που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σύγκρουση με τον πλανήτη μας, αυτό το ουράνιο σώμα απέκτησε το κατάλληλο όνομα. Ο Apophis, αυτό το ουράνιο σώμα πήρε το όνομά του από την αρχαία αιγυπτιακή θεότητα, το τέρας Apopus (οι Έλληνες προφέρονταν "Apophis"), ένα τρομερό φίδι που επιδιώκει να καταστρέψει τον Ήλιο και όλα τα ζωντανά πράγματα.

Το Apophis είναι ένα μπλοκ πέτρας ακανόνιστου σχήματος. Η διάμετρος του αστεροειδούς είναι ελαφρώς μικρότερη από 400 μέτρα και το βάρος εκτιμάται από τους αστρονόμους σε περίπου 27 εκατομμύρια τόνους. Ωστόσο, αυτά είναι κατά προσέγγιση στοιχεία, δεδομένου ότι δεν είναι απολύτως σαφές από ποιους βράχους αποτελείται ο αστεροειδής.

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν περίπου 4 εκατομμύρια αστεροειδείς αυτού του τύπου στο Ηλιακό Σύστημα. Ο Απόφις θα είχε παραμείνει ένα από τα πολλά δυσδιάκριτα ουράνια σώματα με ένα όνομα φτιαγμένο από γράμματα και αριθμούς, αν δεν ήταν για την τροχιά του. Διασχίζει τη γήινη. Οι υπολογισμοί έχουν δείξει ότι στο εγγύς μέλλον αυτή η γιγαντιαία πέτρα [αυτός ο γιγαντιαίος βράχος] θα πετάξει επανειλημμένα πολύ κοντά στη Γη.
Αυτό αναμένεται να συμβεί τον Απρίλιο του 2029 και στη συνέχεια το 2036 και το 2068. Αρχικά, οι αστρονόμοι πίστευαν ότι η πιθανότητα σύγκρουσης του Απόφις με τη Γη ήταν 3%, που είναι ένα πολύ υψηλό επίπεδο κινδύνου. Ωστόσο, νέες παρατηρήσεις και υπολογισμοί έχουν δείξει ότι η πιθανότητα ενός ουράνιου περιπλανώμενου να χτυπήσει τον πλανήτη μας πλησιάζει το ένα στο εκατομμύριο. Αυτό είναι ενθαρρυντικό. Ωστόσο, είναι πολύ νωρίς για να χαρούμε. Ειδικοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιταλία και τη Ρωσία, έχοντας πραγματοποιήσει κοινούς υπολογισμούς, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Apophis θα πετάξει μεταξύ της Γης και της Σελήνης σε απόσταση 38 χιλιάδων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Είναι τόσο κοντά που ο αστεροειδής θα μπορούσε εύκολα να καταστρέψει αρκετούς γεωστατικούς δορυφόρους.

Τι συμβαίνει αν ένας αστεροειδής συγκρουστεί με τη Γη
Έτσι, λένε οι ειδικοί, υπάρχει μία πιθανότητα στο εκατομμύριο ο Απόφις να συντριβεί στην παλιά μας Γη σε μία από τις προσεγγίσεις του. Οι αστρονόμοι έχουν υπολογίσει ακόμη και την ακριβή πλησιέστερη ημερομηνία κατά την οποία θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Παραδόξως, είναι 13 Απριλίου 2036, Παρασκευή. Τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση;
Σε γενικές γραμμές, τίποτα καλό. Όλοι γνωρίζουν πόσα προβλήματα έχει προκαλέσει ο μετεωρίτης Tunguska. Και το μέγεθός του, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ήταν "μόνο" 75 μέτρα. Εάν ένα μπλοκ με διάμετρο 400 μέτρων πέσει στο έδαφος, οι συνέπειες μπορεί να είναι πολλές φορές πιο σοβαρές.
Η πτώση ενός ουράνιου σώματος αυτού του μεγέθους θα απελευθέρωνε 500 μεγατόνους ενέργειας. Για λόγους σύγκρισης, ο μετεωρίτης Tunguska προκάλεσε έκρηξη περίπου 40 μεγατόνων. Η ενέργεια έκρηξης της θερμοπυρηνικής βόμβας AN602, γνωστής ως Tsar Bomba, ήταν 57 μεγατόνοι TNT. Η έκρηξη βόμβας πάνω από τη Χιροσίμα ήταν 18 κιλοτόνοι.
Αν ο Απόφις πέσει στο έδαφος, όλη η ζωή θα καταστραφεί στο σημείο της συντριβής. Θα εμφανιστεί ένας κρατήρας μεγαλύτερος από 8 χιλιόμετρα. Το σημείο της συντριβής [πρόσκρουσης] θα είναι το επίκεντρο ενός σεισμού τουλάχιστον 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Τόνοι σκόνης και ερειπίων [μπάζα] θα εκτοξευθούν στον ουρανό. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει απότομη ψύξη σε πλανητική κλίμακα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο τόπος της πιθανής πτώσης του Apophis είναι μια λωρίδα πλάτους 50 χιλιομέτρων, που καλύπτει τη νότια Ρωσία,, τη Σιβηρία, τον Ειρηνικό Ωκεανό, την Κεντρική Αμερική και μέρος του Ατλαντικού. Μεγάλες πόλεις όπως η Μανάγκουα, το Σαν Χοσέ και το Καράκας κινδυνεύουν ιδιαίτερα επειδή βρίσκονται σχεδόν ακριβώς σε αυτή τη λωρίδα.
Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα ο αστεροειδής να πέσει στον ωκεανό - χιλιάδες χιλιόμετρα από τη δυτική ακτή της αμερικανικής ηπείρου. Εάν η καταστροφή εξελιχθεί σύμφωνα με αυτό το σενάριο, τότε τα προβλήματα δεν μπορούν να αποφευχθούν. Μια χοάνη σχηματίζεται στο νερό με βάθος και πλάτος τουλάχιστον δώδεκα χιλιομέτρων. Αυτό θα προκαλέσει ένα γιγαντιαίο τσουνάμι. Κύματα ύψους έως 20 μέτρων θα χτυπήσουν την ακτή. Όλα τα έμβια όντα σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από την ακτή θα πλυθούν [θα ξεβραστούν] στον ωκεανό, τα χωριά και οι πόλεις θα καταστραφούν.
Δεν είναι απαραίτητο να μιλήσουμε για το θάνατο του ανθρώπινου πολιτισμού στο σύνολό του, αλλά σε οποιοδήποτε από τα σενάρια της καταστροφής, ανεξάρτητα από το αν ο Απόφις πέφτει στη γη ή στο νερό, δεν θα είναι δυνατόν να αποφευχθούν τεράστιες απώλειες και καταστροφές.
Πρέπει να ειπωθεί ότι η ιστορία της Γης γνωρίζει ένα παράδειγμα καταστροφικής πτώσης ενός ουράνιου σώματος, το οποίο προκάλεσε μαζική εξαφάνιση. Μιλάμε για έναν αστεροειδή που ονομάζεται Chicxulub. Κατέρρευσε στη χερσόνησο Γιουκατάν πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια. Σε αυτό αποδίδουν οι επιστήμονες την εξαφάνιση των δεινοσαύρων.Τι να κάνετε;
Όπως ήδη αναφέρθηκε, η πιθανότητα να πέσει ο Απόφις στη Γη είναι εξαιρετικά μικρή. Παρ 'όλα αυτά, από την ανακάλυψη του αστεροειδούς το 2004 και την ευαισθητοποίηση για τον κίνδυνο που είναι γεμάτος, οι επιστήμονες έχουν σκεφτεί διάφορους τρόπους για να απαλλαγούν από αυτόν τον κίνδυνο.
Η πιο παράλογη επιλογή είναι αυτή που προτάθηκε κάποτε στην ταινία "Armageddon": ανατινάξτε έναν αστεροειδή με μια ισχυρή βόμβα. Σε αυτή την περίπτωση, αντί για έναν μεγάλο αστεροειδή, αρκετές δεκάδες, ή ακόμα και εκατοντάδες, μικρότεροι θα πέσουν στο έδαφος και δεν είναι ακόμη γνωστό τι είναι πιο τρομερό [ποιο είναι χειρότερο].
Η πιο εξωτική από τις προτεινόμενες μεθόδους είναι να ψεκάσετε χρώμα στο αστεροειδές έτσι ώστε αυτό το μπλοκ πέτρας να αλλάξει χρώμα. Σε αυτή την περίπτωση, δεδομένου ότι ο Apophis θα αντανακλά το φως διαφορετικά, η πίεση φωτός σε αυτό, η οποία είναι η αιτία της περιστροφής, θα αλλάξει επίσης. Η τροχιά του αστεροειδούς θα αλλάξει. Ωστόσο, οι σκεπτικιστές δεν υποστηρίζουν αυτό το έργο, καθώς το ουράνιο σώμα έχει εξαιρετικά ακανόνιστο σχήμα, το οποίο δεν θα επιτρέψει τον υπολογισμό της τροχιάς της κίνησής του σε περίπτωση αλλαγής της ελαφριάς πίεσης. Οι προσπάθειες χρωματισμού του αστεροειδούς μπορεί να αποδειχθούν άσκοπες.

Υπάρχουν ιδέες για τη χρήση ακτίνων λέιζερ, ή «ελκυστήρων βαρύτητας», για να ωθήσουν τον Apophis έξω από την τροχιά του. Αλλά το πρόβλημα είναι ότι με την υλοποίηση οποιουδήποτε από τα έργα που προτείνονται σήμερα, θα είναι αδύνατο να υπολογιστεί με ακρίβεια το αποτέλεσμα. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες προτιμούν να παρατηρούν τον Apophis προς το παρόν, ειδικά επειδή πολύ σύντομα θα υπάρξει μια μεγάλη ευκαιρία για αυτό, θα περάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στη Γη.
Ρώσοι επιστήμονες από το Εργαστήριο Μαθηματικής Μοντελοποίησης Μεθόδων Προστασίας από Κινδύνους Αστεροειδών και Κομητών, που δημιουργήθηκε στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής και Μαθηματικών της Μόσχας, πιστεύουν ότι το πιο λογικό θα ήταν να εγκατασταθεί ένας ραδιοφάρος στον Apophis, ο οποίος θα καθιστούσε δυνατή την παρακολούθηση της θέσης του ουράνιου περιπλανώμενου σε κάθε στιγμή, τον προσδιορισμό της ταχύτητάς του και άλλων παραμέτρων. Και να ενεργήσετε με βάση τα δεδομένα που λαμβάνονται.

Ο David Tohlen από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, ένας από τους ανακαλυπτές του Apophis, έχει παρατηρήσει κρίσιμες αλλαγές στις πρόσφατες παρατηρήσεις του αστεροειδούς. Ο αστρονόμος και η ομάδα του παρακολούθησαν την τροχιά του στο Mauna Kea [στη Χαβάη] χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Subaru τρεις νύχτες τον Ιανουάριο και τον Μάρτιο του 2020.
Το αποτέλεσμα: Ο Apophis δεν είναι πλέον ακριβώς εκεί που θα περίμενες να είναι. «Οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο αστεροειδής παρασύρεται από μια καθαρά βαρυτική τροχιά – κατά περίπου 170 μέτρα ετησίως», αναφέρει ο Tohlen. Με την πάροδο του χρόνου, η τροχιά του κομματιού αλλάζει όλο και περισσότερο - και αυτό θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση προηγούμενες εκτιμήσεις κινδύνου. "Αυτό είναι αρκετό για να κρατήσει το σενάριο πρόσκρουσης του 2068 σε εφαρμογή", λέει ο Tohlen
 https://dzen.ru/a/Yv_w6iBrEE8qPJkh
===================
Το HAARP χτύπησε έναν αστεροειδή με 9,6 εκατομμύρια ραδιοκύματα – προετοιμασία για την πρόσκρουση του Απόφις;
31 Δεκεμβρίου, 2022

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας Fairbanks (UAF) και τη NASA θέλουν να μελετήσουν τον διαστημικό βράχο XC15 του 2010 για να δοκιμάσουν την προετοιμασία τους έναντι του Apophis.
Αυτός ο επικίνδυνος αστεροειδής θα μπορούσε να χτυπήσει τον πλανήτη μας το 2029. Ο Απόφις πιστεύεται ότι είναι δέκα φορές πιο κοντά στη Γη από τη Σελήνη στις 13 Απριλίου 2029.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη συστοιχία High-frequency Active Auroral Research Program (HAARP) για να εκτοξεύσουν ραδιοκύματα 9,6 megahertz στον αστεροειδή 2010 XC15 πλάτους 150 μέτρων.
Το HAARP είναι ένα ερευνητικό πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και γενικά μελετά την ιονόσφαιρα (ένα μέρος της ατμόσφαιρας της Γης σε υψόμετρο 80 έως 640 χιλιομέτρων πάνω από την επιφάνεια). Ωστόσο, αυτή θα είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε για τη μελέτη ενός αστεροειδούς.
Οι αστρονόμοι έχουν εκτοξεύσει ραδιοκύματα στο διάστημα για να ανιχνεύσουν αστεροειδείς. Εξερευνούν το σχήμα, την τροχιά, τη δομή της επιφάνειάς τους και πολλές άλλες ιδιότητες. Για να γίνει αυτό, χρησιμοποιούν ραδιοκύματα με εύρος συχνοτήτων είτε στη ζώνη S (2.000 έως 4.000 MHz) είτε στη ζώνη X (8.000 έως 12.000 MHz).
Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές χρησιμοποιούν πολύ χαμηλότερη συχνότητα (9,6 MHz) και μεγαλύτερα μήκη κύματος για τον ανιχνευτή XC15 του 2010, επειδή αυτή τη φορά δεν θέλουν απλώς να εξερευνήσουν την επιφάνεια του αστεροειδούς. Θέλουν να ξέρουν τι υπάρχει μέσα.
Οι πληροφορίες σχετικά με το εσωτερικό θα μπορούσαν να αποκαλύψουν σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τη ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει ένας αστεροειδής, βοηθώντας τους επιστήμονες να βρουν μια αποτελεσματική αντι-στρατηγική.

Αναδρομή: Στις 27 Δεκεμβρίου 2022, η απόσταση μεταξύ του 2010 XC15 και της Γης θα είναι περίπου διπλάσια από την απόσταση μεταξύ της Γης και της Σελήνης.
Το HAARP θα εκτοξεύει 9,6 εκατομμύρια ραδιοκύματα σε αυτή την απόσταση κάθε δευτερόλεπτο και αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε δύο δευτερόλεπτα.
Αυτή η δοκιμή είναι ζωτικής σημασίας, διότι εάν οι ερευνητές μπορούν να μελετήσουν με επιτυχία το 2010 XC15 χρησιμοποιώντας ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας σε τόσο μεγάλη απόσταση. Τότε θα μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιήσουν την ίδια μέθοδο για να αναλύσουν τον Apophis.

Αν και ο αστεροειδής του 2029 πιθανότατα θα χάσει τη Γη, οι συνέπειες θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές αν δεν το κάνει.
Απαντώντας σε μια συχνή ερώτηση που διερευνά την πιθανότητα ο Απόφις να χτυπήσει τη Γη, η Πλανητική Εταιρεία έγραψε στην ιστοσελίδα της: «Ο Απόφις θα προκαλούσε εκτεταμένη καταστροφή έως και αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το σημείο πρόσκρουσής του. Η ενέργεια που θα απελευθερωθεί θα ισοδυναμεί με περισσότερους από 1.000 μεγατόνους TNT ή δεκάδες έως εκατοντάδες πυρηνικά όπλα.
Επίσης, ο Απόφις είναι απλώς ένας αστεροειδής. Θα υπάρξουν πολλοί αστεροειδείς που θα μπορούσαν να περάσουν ή ακόμα και να χτυπήσουν τη Γη στο μέλλον. Τα ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας θα μπορούσαν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην κατανόηση της σύνθεσης αυτών των μυστηριωδών διαστημικών αντικειμένων, ενώ παράλληλα θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε τον πλανητικό αμυντικό μηχανισμό μας.
Πριν από αυτό, ωστόσο, το HAARP και τα ραδιοκύματα χαμηλής συχνότητας πρέπει να περάσουν την πρώτη τους δοκιμή, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πραγματικότητα στις 27 Δεκεμβρίου.
Εάν το πείραμα λειτουργούσε, οι παλμοί θα έφταναν επίσης στον αστεροειδή 2010 XC15, ο οποίος πέρασε από τη Γη σε απόσταση 770.000 χιλιομέτρων στις 27 Δεκεμβρίου.
Ερευνητές από τη NASA και το Πανεπιστήμιο της Αλάσκας έκαναν ping στο XC15 με ραδιοσήματα βραχέων κυμάτων το 2010 για να μελετήσουν το εσωτερικό του αστεροειδούς - μια πρώτη φορά αν λειτούργησε.
Εξακολουθούν να περιμένουν επιβεβαίωση ότι οι αντανακλάσεις ελήφθησαν όπως αναμενόταν από συστοιχίες κεραιών στην Καλιφόρνια και το Νέο Μεξικό.
Λένε ότι ο αστεροειδής Apophis του 2029 πιθανότατα θα χάσει τη Γη, αλλά το γεγονός ότι κάνουν αυτή την πρώτη δοκιμή δείχνει ότι δεν είναι εκατό τοις εκατό σίγουροι αν θα χτυπήσει τη Γη ή όχι.
Αυτό που είναι επίσης ενδιαφέρον είναι ότι θέλουν να μάθουν τι υπάρχει μέσα σε αστεροειδείς όπως ο Apophis, αλλά τι συμβαίνει όταν ανακαλύπτουν ότι το εσωτερικό ενός αστεροειδούς είναι κατασκευασμένο από προηγμένη τεχνολογία, ένα κοίλο διαστημικό σκάφος που κατασκευάστηκε από εξωγήινους και μεταμφιέστηκε ως αστεροειδής, όπως ο διαβόητος διαστημικός βράχος «Oumuamua».
============

Σύμφωνα με το German Aerospace Center [δίκτυο βολίδων DLR], οι αστεροειδείς είναι μικρά σώματα που έχουν απομείνει από την εποχή που σχηματίστηκαν οι πλανήτες. Στο ηλιακό μας σύστημα, τα περισσότερα από αυτά μπορούν να βρεθούν στη λεγόμενη ζώνη αστεροειδών μεταξύ των πλανητικών τροχιών του Άρη και του Δία. Ωστόσο, οι συγκρούσεις σε αυτή την περιοχή παρήγαγαν θραύσματα που μπορούν επίσης να διασχίσουν την τροχιά της Γης, δημιουργώντας βολίδες καθώς εισέρχονται στην ατμόσφαιρα.
==========
Αυτό είναι το νέο σχέδιο της NASA για τον εντοπισμό και την καταστροφή αστεροειδών πριν χτυπήσουν τη Γη
( space.com-αστρονομία ) Ιούνιος 21, 2018
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός μεγάλου αστεροειδούς που κατευθύνεται προς τη Γη. 

Η NASA έχει επικαιροποιήσει τα σχέδιά της για την εκτροπή δυνητικά επικίνδυνων αστεροειδών που κατευθύνονται προς τη Γη - και κανένας από αυτούς δεν περιλαμβάνει τον Bruce Willis.
Το Γραφείο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου δημοσίευσε μια νέα έκθεση σήμερα (20 Ιουνίου) με τίτλο «Εθνική Στρατηγική και Σχέδιο Δράσης για την Ετοιμότητα Αντικειμένων κοντά στη Γη». Το έγγραφο των 18 σελίδων περιγράφει τα βήματα που θα λάβουν η NASA και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) τα επόμενα 10 χρόνια τόσο για να αποτρέψουν επικίνδυνους αστεροειδείς από το να χτυπήσουν τη Γη όσο και για να προετοιμάσουν τη χώρα για τις πιθανές συνέπειες ενός τέτοιου γεγονότος.
Αξιωματούχοι της NASA, της FEMA και του Λευκού Οίκου συζήτησαν τις νέες στρατηγικές μετριασμού των αστεροειδών σε τηλεδιάσκεψη με τα μέσα ενημέρωσης σήμερα. «Μια σύγκρουση αστεροειδούς είναι ένα από τα πιθανά σενάρια για τα οποία πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», δήλωσε ο Leviticus Lewis, επικεφαλής του Τμήματος Συντονισμού Εθνικής Αντίδρασης της FEMA, στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, προσθέτοντας ότι ένα καταστροφικό χτύπημα αστεροειδούς είναι «ένα γεγονός χαμηλής πιθανότητας αλλά υψηλής συνέπειας» για το οποίο «απαιτείται κάποιος βαθμός ετοιμότητας». 

«Αυτό το σχέδιο είναι ένα περίγραμμα όχι μόνο για την ενίσχυση του κυνηγιού επικίνδυνων αστεροειδών, αλλά και για την καλύτερη πρόβλεψη των πιθανοτήτων τους να αποτελέσουν απειλή πρόσκρουσης στο μέλλον και τις πιθανές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στη Γη», δήλωσε ο αξιωματικός πλανητικής άμυνας της NASA, Lindley Johnson, κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. Ο Johnson πρόσθεσε ότι το σχέδιο θα βοηθήσει τη NASA «να εντείνει τις προσπάθειές μας για να επιδείξουμε πιθανή εκτροπή αστεροειδών και άλλες τεχνικές μετριασμού και να επισημοποιήσουμε καλύτερα σε όλη την κυβέρνηση των ΗΠΑ τις διαδικασίες και τα πρωτόκολλα για τη διάδοση των καλύτερων διαθέσιμων πληροφοριών, ώστε να μπορούν να ληφθούν έγκαιρες αποφάσεις».

Η προστασία της Γης από τους εισερχόμενους αστεροειδείς θα είναι μια τεράστια δουλειά, αλλά μην περιμένετε από τους αστροναύτες να το κάνουν, δήλωσε η NASA. «Αυτό είναι κάτι που υποβιβάζεται στις ταινίες – κάνει μια καλή ταινία, αλλά δεν βλέπουμε στις μελέτες μας καμία τεχνική που θα απαιτούσε τη συμμετοχή αστροναυτών», δήλωσε ο Τζόνσον, προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενες τεχνικές εκτροπής αστεροειδών της NASA «θα γίνουν όλες από ρομποτικά διαστημόπλοια». 
[7 φοβερές ταινίες επιστημονικής φαντασίας όπου αστεροειδείς απειλούν τη Γη]

Πέντε τρόποι προετοιμασίας για αστεροειδείς
Πέντε βασικοί στόχοι περιγράφονται λεπτομερώς στο νέο σχέδιο. Στην πρώτη, η NASA κατευθύνεται να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του έθνους για την ανίχνευση, την παρακολούθηση και τον χαρακτηρισμό αστεροειδών κοντά στη Γη για να «μειώσει τα τρέχοντα επίπεδα αβεβαιότητας και να βοηθήσει στην ακριβέστερη μοντελοποίηση και την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων», αναφέρει το έγγραφο.

Η NASA υποστηρίζει ήδη αρκετά επίγεια παρατηρητήρια που σαρώνουν τον ουρανό για αστεροειδείς, όπως το Catalina Sky Survey στο Tucson της Αριζόνα. το τηλεσκόπιο Pan-STARRS1, στο Μάουι· και το διαστημικό τηλεσκόπιο NEOWISE. Ενώ η νέα έκθεση δεν ζητά από τους επιστήμονες της NASA να αρχίσουν να σχεδιάζουν πρόσθετες αποστολές, ζητά από τον οργανισμό «να εντοπίσει ευκαιρίες σε υπάρχοντα και προγραμματισμένα προγράμματα τηλεσκοπίων για τη βελτίωση της ανίχνευσης και της παρακολούθησης ενισχύοντας τον όγκο και την ποιότητα των τρεχουσών ροών δεδομένων».
Ο δεύτερος στόχος που αναφέρεται στο έγγραφο συζητά τη βελτίωση της «μοντελοποίησης, πρόβλεψης και ενσωμάτωσης πληροφοριών» σε όλες τις υπηρεσίες των ΗΠΑ για να βοηθήσει στην πρόβλεψη της πιθανότητας ότι ένας αστεροειδής θα χτυπήσει τη Γη και να καθορίσει ακριβώς πότε και πού θα μπορούσε να χτυπήσει ένας εισερχόμενος αστεροειδής. Οι ομάδες διαχείρισης έκτακτης ανάγκης όπως η FEMA θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να καθορίσουν την καλύτερη πορεία δράσης κατά την προετοιμασία για ένα χτύπημα αστεροειδούς και την αντιμετώπιση των συνεπειών μετά από μια σύγκρουση.

Στον τρίτο στόχο, η NASA καλείται να βρει νέους τρόπους για να εκτρέψει έναν αστεροειδή που κατευθύνεται προς τη Γη. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για «αποστολές αναγνώρισης NEO [αντικείμενο κοντά στη Γη] ταχείας αντίδρασης», στις οποίες ένα διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να εκτοξευθεί προς έναν αστεροειδή με προορισμό τη Γη και με κάποιο τρόπο να αλλάξει την πορεία του διαστημικού βράχου έτσι ώστε να μην αποτελεί πλέον απειλή. Η NASA είχε σχέδια να επιχειρήσει κάτι τέτοιο με την αποστολή Asteroid Redirect Mission (ARM) το 2021, αλλά η διοίκηση Trump διέλυσε αυτήν την αποστολή το 2017.

Ωστόσο, το ARM δεν ήταν η μόνη αποστολή εκτροπής αστεροειδών που είχε η NASA στο μανίκι της. Το Double Asteroid Redirection Test (DART) του οργανισμού, που αναμένεται να ξεκινήσει το 2021, θα είναι «η πρώτη μας τεχνολογική επίδειξη της τεχνικής κινητικής πρόσκρουσης για την εκτροπή ενός αστεροειδούς», δήλωσε ο Johnson, και θα συναντήσει το σύστημα αστεροειδών Didymos το 2022. 

Το επίκεντρο του τέταρτου στόχου που περιγράφεται στο έγγραφο είναι η αύξηση της διεθνούς συνεργασίας για την καλύτερη προετοιμασία του υπόλοιπου κόσμου για την πιθανότητα ενός χτυπήματος αστεροειδούς - υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών. «Αυτό το είδος συνεργασίας είναι πραγματικά σημαντικό», δήλωσε ο Aaron Miles, ανώτερος σύμβουλος πολιτικής στο Γραφείο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Πολιτικής του Λευκού Οίκου. «Είναι ένας παγκόσμιος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί και ο καλύτερος τρόπος προσέγγισης και αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου είναι η συνεργασία».

Για να βοηθήσει τον υπόλοιπο κόσμο να προετοιμαστεί για ένα χτύπημα αστεροειδούς, το Γραφείο Συντονισμού Πλανητικής Άμυνας της NASA συνεργάζεται με την Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τις Ειρηνικές Χρήσεις του Διαστήματος για να «εξετάσει ποια θα πρέπει να είναι η διεθνής απάντηση στον κίνδυνο NEO», δήλωσε ο Τζόνσον. Αυτή η επιτροπή δημιούργησε το Διεθνές Δίκτυο Προειδοποίησης Αστεροειδών - μια ομάδα αστρονόμων και παρατηρητηρίων παρακολούθησης αστεροειδών σε όλο τον κόσμο - για να διευκολύνει την ανταλλαγή παρατηρήσεων και άλλων χρήσιμων δεδομένων σχετικά με τα NEO.
φωτο--Αυτό το γραφικό απεικονίζει τη χωρική έκταση της ζημιάς εάν ένας αστεροειδής πλάτους περίπου 100 ποδιών (30 μέτρων) χτυπήσει τη Νέα Υόρκη. Ένας αστεροειδής αυτού του μεγέθους εξερράγη πάνω από τη Σιβηρία στις 30 Ιουνίου 1908. Γνωστή ως το γεγονός της Tunguska, αυτή ήταν η μεγαλύτερη σύγκρουση αστεροειδούς στην καταγεγραμμένη ιστορία. (Πιστωτική εικόνα: Εθνικό Συμβούλιο Επιστήμης και Τεχνολογίας)

Στον πέμπτο και τελευταίο στόχο του εγγράφου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλείται να καταλήξει σε ένα σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ εάν ένας μεγάλος αστεροειδής βρεθεί να κινείται προς τη Γη - ή εάν κάποιος συντριβεί στον πλανήτη μας με ελάχιστη ή καθόλου προειδοποίηση. Η NASA και η FEMA συνεργάζονται σε διαδικασίες έκτακτης ανάγκης για συγκρούσεις αστεροειδών από το 2010 και η νέα έκθεση καλεί τους οργανισμούς να «ενισχύσουν και να ασκούν τακτικά διαδικασίες έκτακτης ανάγκης πρόσκρουσης NEO και πρωτόκολλα δράσης».

Ο ρόλος της FEMA κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης αστεροειδούς θα περιλαμβάνει την ειδοποίηση όλων όσων ενδέχεται να επηρεαστούν - ιδανικά πριν συμβεί η σύγκρουση - χρησιμοποιώντας το ίδιο σύστημα ειδοποίησης έκτακτης ανάγκης που υπάρχει ήδη για την ειδοποίηση του κοινού σχετικά με έκτακτες καιρικές συνθήκες και Amber Alerts. Όπως και με κάθε άλλη φυσική καταστροφή στις ΗΠΑ, η FEMA θα παρείχε ανταποκριτές έκτακτης ανάγκης και θα βοηθούσε στη διαδικασία αποκατάστασης.
Δυνητικά επικίνδυνοι αστεροειδείς
Οι αστρονόμοι που κυνηγούν αστεροειδείς έχουν ήδη βρει περισσότερα από 8.000 αντικείμενα κοντά στη Γη μήκους τουλάχιστον 460 ποδιών (140 μέτρων) - αρκετά μεγάλα για να εξαλείψουν μια ολόκληρη πολιτεία εάν κάποιος χτυπήσει τις ΗΠΑ. Αλλά οι αστεροειδείς αυτού του μεγέθους αποτελούν μόνο το ένα τρίτο του εκτιμώμενου πληθυσμού αστεροειδών κοντά στη Γη.
Μικρότερες συγκρούσεις αστεροειδών μπορεί να είναι λιγότερο καταστροφικές, αλλά μπορούν ακόμα να προκαλέσουν σημαντική ζημιά. Ο διαστημικός βράχος που εξερράγη πάνω από το Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας το 2013 είχε πλάτος μόλις 62 πόδια (19 μέτρα) και τραυμάτισε περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, ενώ κατέστρεψε χιλιάδες κτίρια σε απόσταση 58 μιλίων (93 χιλιομέτρων) από το σημείο της πρόσκρουσης. Η NASA αρχίζει να ψάχνει για περισσότερους από αυτούς τους μικρότερους αστεροειδείς, τώρα που οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους έχουν ήδη καταγραφεί.
Αυτό το γράφημα δείχνει τον συνολικό αριθμό αστεροειδών κοντά στη Γη που ανακαλύφθηκαν στις 8 Απριλίου 2018. (Πιστωτική εικόνα: Alan Chamberlin / NASA / JPL / Caltech)

«Η NASA και οι συνεργάτες της έχουν εντοπίσει περισσότερο από το 95% όλων των αστεροειδών που είναι αρκετά μεγάλοι για να προκαλέσουν παγκόσμια καταστροφή και κανένας από αυτούς που βρέθηκαν δεν αποτελεί απειλή μέσα στον αιώνα», δήλωσε ο Μάιλς κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. «Οι αποτελεσματικές διαδικασίες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης μπορούν να σώσουν ζωές και, σε αντίθεση με τις περισσότερες φυσικές καταστροφές, οι συγκρούσεις αστεροειδών μπορούν να αποφευχθούν», πρόσθεσε.
«Η εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής Ετοιμότητας Αντικειμένων κοντά στη Γη και του Σχεδίου Δράσης θα αυξήσει σημαντικά την ετοιμότητα του έθνους μας ... για να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά, εάν εντοπιστεί μια νέα, πιθανή σύγκρουση αστεροειδούς», δήλωσε ο Τζόνσον.
Η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο Δράσης για την Ετοιμότητα Κοντινών στη Γη Αντικειμένων είναι διαθέσιμα για λήψη σε μορφή PDF εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: