Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

το σαρκοφάγο υδατογενές βακτήριο Vibrio vulnificus, θα προκαλέσει μελλοντική επιδημία σαρκοφαγικής ασθένειας? Η πλοκή της ταινίας "The Last of Us" γίνεται πραγματικότητα

Οι ειδικοί προέβλεψαν την εξάπλωση σαρκοφάγων βακτηρίων
26/03/2023

Επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των μολύνσεων από το σαρκοφάγο βακτήριο Vibrio vulnificus στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε από 10 σε 80 σε μια περίοδο 30 ετών. Μέχρι το 2041-2060, οι λοιμώξεις θα μπορούσαν να εξαπλωθούν σε μεγάλες κοινότητες γύρω από τη Νέα Υόρκη. Το άρθρο των ερευνητών δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.

Το σαρκοφάγο βακτήριο Vibrio vulnificus αναπτύσσεται σε ζεστά, ρηχά παράκτια νερά και μπορεί να μολύνει κοψίματα ή τσιμπήματα εντόμων όταν έρχεται σε επαφή με το θαλασσινό νερό. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, μολύνσεις αναφέρθηκαν στον Κόλπο του Μεξικού και κατά μήκος της νότιας ακτής του Ατλαντικού, αλλά ήταν σπάνιες βόρεια της Γεωργίας. Σήμερα βρίσκονται βόρεια ως τη Φιλαδέλφεια.
Μέχρι το 2081-2100, οι λοιμώξεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν κάθε ανατολική πολιτεία των ΗΠΑ υπό μέτρια έως υψηλά μελλοντικά σενάρια εκπομπών και θέρμανσης. Εάν οι εκπομπές διατηρηθούν σε χαμηλά επίπεδα, τα κρούσματα θα μπορούσαν να εξαπλωθούν μόνο βόρεια ως το Κονέκτικατ. Προβλέπεται ότι, στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, μπορεί να καταγράφονται περίπου 140-200 μολύνσεις από V. vulnificus κάθε χρόνο.
Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων στις ΗΠΑ είναι χαμηλός, η πιθανότητα θανάτου ενός ατόμου που έχει μολυνθεί με V. vulnificus είναι μία στις πέντε. Οι εστίες κορυφώνονται το καλοκαίρι, όταν τα βακτήρια εξαπλώνονται γρήγορα και βλάπτουν σοβαρά την ανθρώπινη σάρκα.
---------------
υδατογενή βακτήρια που τρώνε σάρκα μολύνουν περισσότερους ανθρώπους και εξαπλώνονται σε νέες περιοχές
Τα βακτήρια Vibrio μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από ασθένειες από γαστρεντερίτιδα - μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από διάρροια, κοιλιακές κράμπες, ναυτία, έμετο, πυρετό και ρίγη - έως σηψαιμία, μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη του αίματος. Το Vibrio vulnificus , το είδος που σχετίζεται συχνότερα με μολύνσεις τραυμάτων, μπορεί επίσης να προκαλέσει νεκρωτική απονευρωσίτιδα, που συνήθως αναφέρεται ως ασθένεια σαρκοφάγων, και να οδηγήσει σε ακρωτηριασμούς, ακόμη και θάνατο.
Οποιοσδήποτε μπορεί να αρρωστήσει από το Vibrio , αλλά τα άτομα με υπάρχουσες παθήσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, η ηπατική νόσο ή ο καρκίνος, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν και να αναπτύξουν σοβαρές επιπλοκές.
τα κρούσματα έχουν συνδεθεί με κατανάλωση θαλασσινών, οστρακοειδή , ενώ οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν να μπαίνουν σε υφάλμυρο ή αλμυρό νερό εάν έχουν ανοιχτά τραύματα.
Και παρόλο που δεν προκαλούν ασθένειες Vibrio στους ανθρώπους όλα τα στελέχη αυτών των ειδών , φαίνεται ότι οι παραλλαγές που προκαλούν ασθένειες έχουν γίνει πιο συχνές τα τελευταία χρόνια.
Η Έριν Στόουκς, επιδημιολόγος στον κλάδο εντερικών ασθενειών του CDC, είπε ότι τα δεδομένα του οργανισμού δείχνουν ότι ο αριθμός των μολύνσεων από το Vibrio αυξάνεται εδώ και πολλά χρόνια και ενώ η έρευνα δεν έχει ακόμη δείξει ξεκάθαρα γιατί συμβαίνουν οι αυξήσεις, η θέρμανση των παράκτιων υδάτων είναι πιθανόν ένας παράγοντας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα βακτήρια πολλαπλασιάζονται σε θερμοκρασίες νερού πάνω από 15 βαθμούς Κελσίου ή 59 βαθμούς Φαρενάιτ, ένα όριο που ξεπερνιέται πιο συχνά σε νερά πιο βόρεια από ό,τι είχε δει προηγουμένως.
«Βλέπουμε μολύνσεις από το Vibrio στην πραγματικότητα σε περιοχές που δεν έχουμε ξαναδεί»
«Μιλάτε για μέρη στη Νορβηγία, τη Φινλανδία, τη Βαλτική Θάλασσα — πολύ πολύ βόρεια».
Ιστορικά, οι ασθένειες Vibrio από την κατανάλωση θαλασσινών στις ΗΠΑ έχουν συνδεθεί με οστρακοειδή από τον Κόλπο του Μεξικού, όπου οι θερμοκρασίες του νερού είναι τακτικά ζεστές, αλλά τα τελευταία 20 χρόνια, τα κρούσματα έχουν συνδεθεί με οστρακοειδή που συγκομίζονται στον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, στην Αλάσκα και τμήματα των βορειοανατολικών .
Και ενώ η πλειονότητα των ασθενειών - περίπου 52.000 - είναι το αποτέλεσμα της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων, κρούσματα δερματικών λοιμώξεων εμφανίζονται επίσης σε περιοχές όπου τα βακτήρια δεν ήταν προηγουμένως ενδημικά.
Σε μια έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine τον Ιούνιο, οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Cooper στο New Jersey συνέδεσαν την κλιματική αλλαγή με την αύξηση των σοβαρών δερματικών λοιμώξεων στον κόλπο του Ντέλαγουερ. Μεταξύ 2017 και 2018, το νοσοκομείο είδε πέντε ασθενείς με κρεατοφαγικές λοιμώξεις Vibrio vulnificus , ένας από τους οποίους πέθανε ως αποτέλεσμα.
Τα προηγούμενα οκτώ χρόνια, το νοσοκομείο είχε δει μόνο μία περίπτωση μόλυνσης από το τραύμα Vibrio .
Αν και σπάνια σε σύγκριση με άλλες βακτηριακές λοιμώξεις όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, οι λοιμώξειςΤο Vibrio είναι τραυματικόμπορεί να εξελιχθεί γρήγορα και να οδηγήσει σε θάνατο.Περίπου 1 στους 5 ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από το βακτήριο πεθαίνει, σύμφωνα με το CDC, μερικές φορές μέσα σε μία ή δύο ημέρες μετά την ασθένεια.
Η παράκτια αστικοποίηση προάγει επίσης την ανάπτυξη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικά θερμότερων νερών όπουτου Vibrio.Καθώς οι κοινότητες ρίχνουν άσφαλτο και σκυρόδεμα σε παράκτια εδάφη που συνήθως απορροφούν βροχοπτώσεις, τα όμβρια ύδατα εκτρέπουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε ρυάκια, εκβολές ποταμών και στον ωκεανό, με αποτέλεσμα να ευδοκιμούν τα φύκια στα οποίατου Vibrio.
Το νερό της πλημμύρας από τυφώνες περιέχει συχνά μια σειρά από επιβλαβείς χημικές ουσίες και παθογόνα, συμπεριλαμβανομένωντου Vibrio. Βακτήρια.
Η μόλυνση μπορεί να συμβεί εάν το βακτήριο εισέλθει σε μια περιοχή κατεστραμμένου δέρματος στο νερό. Υπό την επιρροή του, αρχίζει το μαρασμό της σάρκας και καθίσταται απαραίτητη η αφαίρεση ιστών ή ο ακρωτηριασμός. Το ποσοστό θνησιμότητας για το βακτήριο Vibrio vulnificus είναι 18%.
=====================
Επιστημονικές εκθέσεις: Μέχρι το 2060, η μόλυνση από βακτήρια που τρώνε σάρκα θα φτάσει στις μεγάλες πόλεις
24 Μαρτίου 2023

Μέχρι το 2041-2060, η μόλυνση από το σαρκοφάγο βακτήριο Vibrio vulnificus θα εξαπλωθεί στις μεγάλες πόλεις. Αυτό αναφέρεται σε μελέτη επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports.
Τα τελευταία 30 χρόνια, ο αριθμός των μολυσματικών βακτηρίων έχει αυξηθεί από 10 σε 80 στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Στο μέλλον, το Vibrio vulnificus μπορεί να φτάσει σε μεγάλες πόλεις κοντά στη Νέα Υόρκη.
Σημειώνεται ότι το βακτήριο προτιμά τις θερμές συνθήκες. Παλαιότερα είχε βρεθεί σε παράκτια ύδατα. Η πιθανότητα θανάτου των μολυσμένων υπολογίζεται σε επίπεδο «ένας στους πέντε».
Εάν οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα αυξηθούν ή παραμείνουν σε ένα μέσο επίπεδο, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει τις ανατολικές πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών. Διαφορετικά, το Vibrio vulnificus θα φτάσει μέχρι το Κονέκτικατ, γράφει το Scientific Reports .
Επίσης στις ΗΠΑ εντοπίστηκε μια άλλη επικίνδυνη μόλυνση . Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, καταγράφηκαν 3270 κρούσματα μόλυνσης στη χώρα και έγιναν περισσότερες από επτά χιλιάδες εξετάσεις για Candida auris. Ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί κατά 95 τοις εκατό.
https://lenta.ru/news/2023/03/24/bacterium/?
===============
22 Μαρτίου 2023
Μια επικίνδυνη μυκητιασική λοίμωξη εξαπλώνεται ταχύτατα στις Ηνωμένες Πολιτείες

Η πλοκή της ταινίας "The Last of Us" γίνεται πραγματικότητα: ένας θανατηφόρος μύκητας εξαπλώνεται σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξέδωσαν προειδοποίηση για έναν δυνητικά θανατηφόρο μύκητα που κυκλοφορεί σε νοσοκομεία και γηροκομεία των ΗΠΑ.
Αυτός ο μύκητας, που ονομάζεται Candida auris, είναι ανθεκτικός στα περισσότερα αντιμυκητιακά φάρμακα και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Ένας από τους κύριους λόγους που οι μύκητες γίνονται όλο και πιο ανθεκτικοί στα φάρμακα είναι η ευρεία χρήση και κατάχρηση αντιμυκητιασικών φαρμάκων στη γεωργία, την ιατρική και τη βιομηχανία.
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι μύκητες γίνονται όλο και πιο ανθεκτικοί στα φάρμακα είναι η κλιματική αλλαγή. Η κλιματική αλλαγή μπορεί να αλλάξει τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την επιβίωση των μυκήτων.
Αυτό το σενάριο μπορεί να ακούγεται γνωστό στους θαυμαστές του The Last of Us, ενός βιντεοπαιχνιδιού που αναπτύχθηκε από την Naughty Dog και δημοσιεύτηκε από τη Sony Computer Entertainment.Η σειρά ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου 2023.
Το παιχνίδι διαδραματίζεται το έτος 2033, είκοσι χρόνια μετά από μια πανδημία μυκήτων που προκλήθηκε από το Cordyceps, ένα γένος παρασιτικών μυκήτων που μολύνουν τα έντομα και χειραγωγούν τη συμπεριφορά τους για να διαδώσουν τα σπόρια τους.
Και έτσι συνέβη ότι η πλοκή της σειράς άρχισε να ριζώνει στη ζωή. Η ιστορία εκεί ξεκινά ακριβώς με μια μυκητίαση που έπληξε τον κόσμο, κάτι που είναι μάλλον περίεργο - συνήθως όλες οι πλοκές γύρω από τα ζόμπι περιστρέφονται γύρω από έναν ιό.
Και τώρα το CDC γράφει για κάποιο είδος μύκητα που σκοτώνει έναν στους τρεις. Ταυτόχρονα, τι συμβαίνει με τον πρώτο και τον δεύτερο είναι ακόμα άγνωστο. Είναι πιθανό ότι ο μύκητας δεν τους σκοτώνει, αλλά απλώς αλλάζει ελαφρώς κάτι στον εγκέφαλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: