Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021

Αστακοί εισέπνευσαν εξατμισμένη κάνναβη με THC, για να νιώσουν λιγότερο πόνο και αγωνία, στο βράσιμο. Η (THC) επιβράδυνε την κίνηση τους, αλλά δεν μείωσε τον πόνο τους, αφού η αντίδραση τους στο καυτό νερό δεν μειώθηκε. Οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω πειραματισμός, για να μετρηθεί το άγχος αυτών των θαλάσσιων ζώων

Η κακοποίηση των δεκάποδων υδρόβιων καρκινοειδών (θαλάσσια ζώα με πέντε ζεύγη βαδιστικών ποδιών, όπως τα καβούρια, οι αστακοί, οι καραβίδες και οι γαρίδες) που πωλούνται και βράζονται ζωντανά στην Ευρώπη, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ευαισθητοποιημένους πολίτες αλλά και την ευρωπαϊκή επιτροπή

σχετικό το ερώτημα

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2015-016088+0+DOC+XML+V0//EN&language=el

αφού σύμφωνα με επιστημονική επιβεβαίωση

ακόμη και τα ασπόνδυλα όπως οι αστακοί μπορούν να αισθανθούν πόνο (1) (2) (3) και  άγχος (4) (5).

(1)    http://blogs.nature.com/news/2013/08/experiments-reveal-that-crabs-and-lobsters-feel-pain.html

(2)    http://www.washingtonpost.com/national/health-science/do-lobsters-and-other-invertebrates-feel-pain-new-research-has-some-answers/2014/03/07/f026ea9e-9e59-11e3-b8d8-94577ff66b28_story.html?hpid=z5

(3)    The Cambridge Declaration on Consciousness.

(4)    http://www.sciencemag.org/content/344/6189/1293

(5)    http://www.scientias.nl/kreeft-ervaart-wellicht-gevoelens-van-angst/

ειδικά αναφέρεται ότι:

 η ευημερία των αστακών, ως όντα με συνείδηση ​​και συναισθήματα, πρέπει να διασφαλιστεί και να βελτιωθεί

η Επιτροπή οφείλει επομένως να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη, για να σταματήσει ο άσκοπος βασανισμός αυτών των θαλάσσιων ζώων (αστακών)

=======================

πολιτεία Maine στην περιοχή της Νέας Αγγλίας των βορειοανατολικών ΗΠΑ. 

Το φθινόπωρο του 2018, μια σεφ σε εστιατόριο του Maine άρχισε να πειραματίζεται με την ιδέα να δώσει στους αστακούς της κάνναβη, προτού μπουν στην κατσαρόλα, με την ελπίδα να κάνει το θάνατό τους κάπως λιγότερο επώδυνο.

Στα πειράματά της, έβαλε αστακούς σε ένα σκεπασμένο κουτί με λίγο νερό στο κάτω μέρος και διοχέτευσε ατμούς μαριχουάνας δια μέσω του νερού, κάνοντας ουσιαστικά hotboxing, στο πλάσμα.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές είπαν τελικά στο εστιατόριο, να σταματήσει να δοκιμάζει ιατρική κάνναβη στους αστακούς, αλλά η ιστορία άφησε μια ομάδα ερευνητών να αναρωτιέται αν αυτό ήταν απλώς ένα savvy PR maneuver (τακτική για δημόσιες σχέσεις)  ή αν το εκκεντρικό εστιατόριο έκανε κάτι παραπάνω.

Σε μια νέα προκαταρκτική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διακομιστή pre-print bioRxiv (δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους) [pre-print server bioRxiv (not yet peer-reviewed)]  επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Σαν Ντιέγκο, στο Κολοράντο Κολλέγιο, στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και στο Ινστιτούτο Έρευνας Scripps αποφάσισαν να μάθουν αν η κάνναβη θα μπορούσε πραγματικά να χρησιμοποιηθεί για να ανακουφίσει τα δεινά των αμερικανικών αστακών (Homarus americanus).


"Η μικρή "media storm" των μέσων ενημέρωσης του 2018 σχετικά με έναν ιδιοκτήτη εστιατορίου που πρότεινε να εκθέσει τους αστακούς στον καπνό της κάνναβης ήταν πραγματικά το σημείο εκκίνησης.

Υπήρχαν αρκετοί "testable claims" και συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε αυτούς τους ισχυρισμούς. Έτσι το κάναμε", δήλωσαν στο IFLScience, ο Δρ Michael A Taffe, συγγραφέας μελέτης και ο καθηγητής Adjunct στο Τμήμα Νευροεπιστήμης της Scripps Research (Scripps Research's Department of Neuroscience)

Η ομάδα επινόησε μια παρόμοια μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε στο εστιατόριο Maine. Οι αστακοί κάθισαν σε μια δεξαμενή με νερό για 30 ή 60 λεπτά, κατά τη διάρκεια της οποίας "vaporized" τετραϋδροκανναβινόλη, ή THC (το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της μαριχουάνας), διοχετεύτηκε στη δεξαμενή χρησιμοποιώντας μια συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου (e-cigarette device)  Η δεξαμενή ουσιαστικά μετατράπηκε σε τεράστιο μπονγκ (bong)

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι αστακοί αναπνέουν μέσω βράγχων, σε αντίθεση με τους πνεύμονες, δεν ήταν καν σίγουρο ότι θα μπορούσαν να απορροφήσουν το THC.

Ωστόσο, η THC επιβεβαιώθηκε στο αιμόλυμμα [hemolymph (the “blood” of the lobster)] των αστακών στους μυς της δαγκάνας και της ουράς, στον εγκέφαλο, στην καρδιά και το  ήπαρ.

Το κατά πόσον η THC μείωσε πραγματικά τον πόνο, ωστόσο, μένει να εξεταστεί.

Οι κάμερες παρακολούθησαν τις κινήσεις των αστακών και διαπίστωσαν ότι η THC επιβράδυνε τις κινήσεις τους, αλλά εξακολουθούσαν να κινούνται αμέσως στην αίσθηση του ζεστού νερού, δείχνοντας ότι ο πόνος τους δεν ήταν υποτονικός (their pain was not subdued). 

"Η επίδραση του ατμού THC σε αυτήν τη "nociceptive συμπεριφορά  ήταν ελάχιστη. Στατιστικά υποστηρίχθηκε σε μία περίπτωση, αλλά ήταν πολύ μικρού μεγέθους (small magnitude)", εξήγησε ο Δρ Taffe.

Με άλλα λόγια, η THC έκανε πολύ λίγα για να ανακουφίσει τον πόνο των αστακών καθώς  αντιμετώπιζαν το σκληρό τέλος τους (as met their fate), αν και φάνηκαν ότι ήταν λίγο πιο χαλαροί εκ των προτέρων.

Η ανάλυση των καρκινοειδών έδειξε ότι το σώμα τους απορρόφησε το THC, αλλά το ψυχοδραστικό συστατικό αν και επιβράδυνε τις κινήσεις τους στο βραστό νερό - δεν τους προστάτευσε από τον πόνο.

Η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «θα απαιτηθεί περαιτέρω πειραματισμός για την πλήρη διερεύνηση άλλων συμπεριφορικών αποτελεσμάτων, συμπεριλαμβανομένων μέτρων όπως το άγχος».

Πέρα από τον μικρό κόσμο των "υπό την επήρρεια κάνναβης" αστακών, το ζήτημα αν τα μαλακόστρακα αισθάνονται πόνο και ταλαιπωρία είναι μια εκπληκτικά έντονη συζήτηση. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι οι αστακοί αποφεύγουν περιοχές όπου έχουν σοκαριστεί, κάτι που είναι σύμφωνο με ένα βασικό κριτήριο για τον πόνο, αλλά άλλοι επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν διαθέτουν τις δομές του εγκεφάλου που απαιτούνται για να αισθάνονται οποιαδήποτε «πραγματική» αίσθηση του πόνου.

πηγή 

https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.05.24.445508v1

Effects of vapor exposure to Δ9-tetrahydrocannabinol (THC) in the Maine Lobster (Homarus americanus)

Arnold Gutierrez, Kevin M. Creehan, Mitchell Turner, Rachel Tran, Tony M. Kerr,  

Jacques D. Nguyen,  Michael A. Taffe

doi: https://doi.org/10.1101/2021.05.24.445508

Παρά το μακρύ ιστορικό χρήσης στη συναπτική φυσιολογία, ο αστακός ήταν ένα παραμελημένο μοντέλο για τη συμπεριφορική φαρμακολογία. Ένας ξενοδόχος πρότεινε ότι η έκθεση του αστακού στον καπνό της κάνναβης μειώνει το άγχος και τον πόνο κατά τη διαδικασία μαγειρέματος.

Οι αστακοί εμφανίζουν μια απόκριση εξαρτώμενη από τη θερμοκρασία, απόσυρση στη βύθιση της ουράς, των κεραιών ή της δαγκάνας σε ζεστό νερό.

δεν επιβεβαιώθηκαν σαφείς επιδράσεις της εισπνοής THC.

Η La Jolla Alcohol Research, Inc (LJARI) που ασχολείται με την εμπορική ανάπτυξη τεχνικών και εξοπλισμού εισπνοής ατμών, υποστήριξε οικονομικά μόνο τα πειράματα, με την αγορά αστακών.

πηγή 8-6-21

https://www.iflscience.com/plants-and-animals/scientists-got-lobsters-stoned-to-see-if-it-eased-their-death/

σχετικός ο σύνδεσμος

September 19, 2018

Lobster pound owner thinks she has a kinder ‘exit strategy’ for her lobsters: Get them stoned

Charlotte Gill says her pound in Southwest Harbor tested cannabis on a lobster named Roscoe, and his good mood affected the whole tank.

Charlotte Gill, center, holds the plastic container where she experiments with exposing lobsters to marijuana in hopes of giving them a more humane death

A lobster named Roscoe was Charlotte Gill’s first test subject.

Roscoe was returned to the ocean as a thank you for being the experimental crustacean.

A long-time animal rights supporter who has two pet goats, Gill says she wants to feel good about what she is serving. But she has to either have lobster on the menu or change the name and focus of her business.

Robert Bayer, executive director of the Lobster Institute at the University of Maine, said he’d never heard of someone using cannabis to sedate a lobster, but he’s not particularly surprised someone would try.

The quest for a more humane way to cook lobsters has gone international.

Η αναζήτηση ενός πιο ανθρώπινου τρόπου μαγειρέματος αστακών έχει γίνει διεθνής.

αρχές του 2018, η Ελβετία αποφάσισε να απαγορεύσει τον βρασμό ζωντανών αστακών, αναφέροντας μελέτες που υποδηλώνουν ότι τα ζώα αισθάνονται πόνο. Η Νέα Ζηλανδία θέσπισε την ίδια απαγόρευση το 1999 και ένα μικρό χωριό στην Ιταλία απαγόρευσε επίσης την πρακτική.

Αλλά η Charlotte Gill επίσης απέρριψε την προτεινόμενη μέθοδο μαγειρέματος αστακού στην Ελβετία: να θανατώνεται με ηλεκτρισμό ή μαχαιρώνοντας το στο κεφάλι πριν το βάλουμε στο βραστό νερό.

«Αυτές είναι και οι δύο φρικτές επιλογές», είπε η Gill. «Εάν πρόκειται να πάρουμε μια ζωή, έχουμε την ευθύνη να το κάνουμε όσο πιο ανθρώπινα γίνεται».

σχετικές μας αναρτήσεις

8 Ιανουαρίου 2017

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι αστακοί υποφέρουν όταν πωλούνται ζωντανοί, αλλά δεν θεσπίζει κανόνες για την προστασία τους, γιατί δεν υπάρχουν σχετικές πρωτοβουλίες...

Η νομοθεσία της ΕΕ για τα ζώα κτηνοτροφίας και την προστασία των ζώων κατά τη θανάτωσή (σφαγή) τους δεν ισχύει για τους αστακούς.

Ωστόσο, όμως,  ακόμη και τα ασπόνδυλα όπως οι αστακοί μπορούν να αισθανθούν πόνο  και  άγχος, σύμφωνα με επιστημονική επιβεβαίωση

η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), στις 22 Δεκεμβρίου, 2005 εξέδωσε Γνωμη σύμφωνη με τις αρχές της Βιολογίας και της προστασίας των ζώων που χρησιμοποιούνται για πειράματα και άλλους επιστημονικούς σκοπούς.

Η γνωμοδότηση αυτή κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, τα δεκάποδα καρκινοειδή είναι σε θέση να αισθάνονται τον πόνο.

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2017/01/blog-post_8.html

======

 17 Ιανουαρίου 2013

Τα ΚΑΒΟΥΡΙΑ αισθάνονται ΠΟΝΟ και έχουν ΜΝΗΜΗ του πόνου

βρετανική επιστημονική έρευνα παρέχει νέες ενδείξεις ότι τα μαλακόστρακα (καβούρια, γαρίδες, αστακοί, καραβίδες) νιώθουν πόνο. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή  Bob Elwood  της Σχολής Βιολογικών Επιστημών "Queen’s School of Biological Sciences", του Μπέλφαστ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό πειραματικής βιολογίας "Journal of Experimental Biology"

Ο πόνος είναι υποκειμενική εμπειρία και η μελέτη του στα ζώα, ειδικά στα ασπόνδυλα όπως τα καβούρια, ανέκαθεν δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Όμως το νέο ειδικά σχεδιασμένο πείραμα φαίνεται να δείχνει ότι τα μαλακόστρακα όντως πονάνε.

«Από φιλοσοφική άποψη είναι αδύνατο να αποδείξει κανείς με απόλυτο τρόπο ότι ένα ζώο νιώθει πόνο. Όμως υπάρχουν διάφορα κριτήρια που δείχνουν αν βιώνεται ή όχι πόνος. Δεν ξέρω τι γίνεται στο μυαλό ενός καβουριού. Όμως αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η όλη συμπεριφορά του ξεπερνά το απλό αντανακλαστικό και ταιριάζει με όλα τα κριτήρια του πόνου», σχολίασε ο καθηγητής Elwood.

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2013/01/blog-post_2409.html

=====

23-5-12  ΚΑΒΟΥΡΙΑ από ΜΕΞΙΚΟ στη ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2012/05/blog-post_8454.html

=====

25 Νοεμβρίου 2016

Εκστρατεία εναντίον της διατροφικής τάσης να καταναλώνονται ζωντανά τα ζώα από γευσιγνώστες σε εστιατόρια

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2016/11/blog-post_25.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: