Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021

Ποιος είναι ο κίνδυνος από τη μετάλλαξη 'Delta Plus' Covid variant, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία?

Ποιος είναι ο κίνδυνος του ινδικού στελέχους κορoνoϊού "delta plus"

Στην Ινδία, υπήρξαν 20 περιπτώσεις μόλυνσης με το στέλεχος delta plus strain (B.1.617.2.1), το οποίο συνέχισε να μεταλλάσσει την ινδική παραλλαγή.
Τα κρούσματα εντοπίστηκαν στην πολιτεία Maharashtra, καθώς και στην πόλη Ratnagiri.

Σύμφωνα με το Deccan Herald, η εμφάνιση της μετάλλαξης έχει προκαλέσει ανησυχίες μεταξύ των επιστημόνων. Μερικοί παραδέχονται ότι το "delta plus" μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα του αδελφού του και να γίνει η κυρίαρχη μορφή, εκτοπίζοντας άλλα στελέχη. Το υλικό δείχνει ότι συνολικά 156 περιπτώσεις μόλυνσης με Β.1.617.2.1 καταγράφηκαν στον κόσμο.

Οι συγγραφείς επισημαίνουν ότι η ανησυχία σχετίζεται με τη σταδιακή βελτιστοποίηση της μετάδοσης του κοροναϊού από άτομο σε άτομο, καθώς και τις απόπειρες να ξεφύγει από την ανοσία (evade immunity)

Αυτή η παραλλαγή έχει αποκτήσει οκτώ μεταλλάξεις της πρωτεΐνης spike, η οποία χρησιμοποιείται για την είσοδο στα κύτταρα - και αυτό είναι διπλάσιο σε σύγκριση με το "standard "delta" που είναι διάσπαρτο, σε όλο τον κόσμο.

Η μετάλλαξη K417N μπορεί να χρησιμοποίησε την delta plus για την αποφυγή ανοσοαπόκρισης (immune response).
Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ότι το στέλεχος είναι δυνητικά ανθεκτικό σε κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων - αυτό ανακαλύφθηκε μετά από δοκιμή αντισωμάτων κατά ορισμένων μεταλλάξεων.

Το υλικό λέει ότι το πρώτο "delta plus" εμφανίστηκε στις αρχές Απριλίου και στη συνέχεια παρατηρήθηκε σε πολλές πολιτείες.

Ταυτόχρονα, δεν είναι βέβαιο ότι η νέα επιλογή θα γίνει κυρίαρχη στον κόσμο. Ο Vishal Rao, μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης του Karnatak State Genome Oversight Committee, υπενθύμισε ότι η παραλλαγή B.1.617.3, που ανακαλύφθηκε στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020, είχε σχεδόν εξαφανιστεί έως τον Μάιο του 2021

πηγή 21-6-21

https://esoreiter.ru/news/0621/chem-opasen-indiyskiy-shtamm-koronavirusa-delta-plyus.html

--------------------------------

DAILYMAIL

New 'Delta Plus' Covid variant that may have originated in Nepal is found in 85 US patients across seven states - but scientists insist it is not yet spreading

Νέα παραλλαγή Covid «Delta Plus» που μπορεί να προήλθε από το Νεπάλ βρίσκεται σε 85 ασθενείς των ΗΠΑ σε επτά πολιτείες - αλλά οι επιστήμονες επιμένουν ότι δεν εξαπλώνεται ακόμη

Μια έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης αποκάλυψε ότι, από τις 16 Ιουνίου, τουλάχιστον 85 περιπτώσεις της παραλλαγής κοραναϊού «Delta plus» έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ.

Είναι μια "sub-lineage" του στελέχους που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και έχει μια μετάλλαξη που ονομάζεται K417N, που βρίσκεται στην παραλλαγή από τη Νότια Αφρική και το καθιστά πιο μεταδοτικό.

Δείγματα έχουν βρεθεί στην Καλιφόρνια, το Κονέκτικατ, το Μέριλαντ, τη Νέα Υόρκη, το Τενεσί, το Βερμόντ και την Ουάσινγκτον ήδη από τις 22 Απριλίου, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η παραλλαγή εξαπλώνεται γρήγορα

Μια νέα παραλλαγή coronavirus που φέρει μια μετάλλαξη που φαίνεται να την κάνει πιο μεταδοτική έχει εντοπιστεί στις ΗΠΑ.

Η παραλλαγή, που ονομάζεται AY.1 ή «Delta plus», είναι μια "sub-lineage" του μεταλλαγμένου στελέχους που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο.

Έχει αποκτήσει τη μετάλλαξη πρωτεΐνης spike που ονομάζεται K417N, η οποία βρίσκεται επίσης στην παραλλαγή Beta που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.

Μερικοί επιστήμονες ανησυχούν ότι η μετάλλαξη, σε συνδυασμό με άλλα υπάρχοντα χαρακτηριστικά της ινδικής παραλλαγής 'Delta', μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωσή της πιο εύκολα.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές από πού προήλθε η παραλλαγή με ορισμένους ερευνητές να λένε ότι μπορεί να προέρχεται από το Νεπάλ, άλλοι λένε ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και μερικοί υποδηλώνουν ότι η Ευρώπη είναι το σημείο προέλευσης.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της βρετανικής κυβέρνησης, έχουν βρεθεί τουλάχιστον 85 περιπτώσεις στην Αμερική, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το Delta plus εξαπλώνεται γρήγορα σε ολόκληρη τη χώρα.

Από τις 16 Ιουνίου, τουλάχιστον 85 περιπτώσεις της παραλλαγής coronavirus «Delta plus» - η οποία έχει μια μετάλλαξη που την καθιστά πιο μεταδοτική - έχουν εντοπιστεί στις ΗΠΑ.

Από τις 16 Ιουνίου, έχουν βρεθεί τουλάχιστον 197 περιπτώσεις σε 11 χώρες: Βρετανία, Καναδάς, Ινδία, Ιαπωνία, Νεπάλ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρωσία, Ελβετία, Τουρκία και ΗΠΑ.

Η πρώτη περίπτωση στην Ινδία προέρχεται από δείγμα που ελήφθη στις 5 Απριλίου και οι υπουργοί υγείας αναφέρουν ότι περίπου 40 περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί στις πολιτείες Maharashtra, Kerala and Madhya Pradesh, με «καμία σημαντική αύξηση του επιπολασμού».

Η Βρετανία δήλωσε ότι οι πρώτες πέντε υποθέσεις της "filed" στις 26 Απριλίου και ήταν επαφές ατόμων που ταξίδεψαν από το Νεπάλ και την Τουρκία.

Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι μεταξύ βρετανικών και ινδικών περιπτώσεων Covid «Delta Plus»

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το outbreak.info, η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ στις 22 Απριλίου και αποτελεί λιγότερο από 0,5 τοις εκατό των περιπτώσεων.

Το site απαριθμεί την Καλιφόρνια, το Κονέκτικατ, τη Μέριλαντ, τη Νέα Υόρκη, το Τενεσί, το Βερμόντ και την Ουάσιγκτον ως τις (sample states)  πολιτείες όπου έχουν εντοπιστεί τα δείγματα.

Μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ινδία και παγκοσμίως για τον έλεγχο της αποτελεσματικότητας των εμβολίων κατά αυτής της μετάλλαξης.

«Ο ΠΟΥ παρακολουθεί αυτήν την παραλλαγή ως μέρος της παραλλαγής Delta, όπως κάνουμε και για άλλες ανησυχητικές παραλλαγές  με πρόσθετες μεταλλάξεις», δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε δήλωση που εστάλη στο Reuters.

«Προς το παρόν, αυτή η παραλλαγή δεν φαίνεται να είναι συνηθισμένη, αυτή τη στιγμή αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό κλάσμα των αλληλουχιών Delta ... Η Delta και άλλες ανησυχητικές παραλλαγές που κυκλοφορούν, παραμένουν υψηλότερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία καθώς έχουν δείξει αυξήσεις στη μετάδοση».

Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας προειδοποίησε ότι οι περιοχές στις οποίες έχει βρεθεί «ενδέχεται να χρειαστεί να ενισχύσουν την ανταπόκρισή τους στη δημόσια υγεία εστιάζοντας στην παρακολούθηση, στις βελτιωμένες δοκιμές, στον γρήγορο εντοπισμό επαφών και στον εμβολιασμό προτεραιότητας».

Ένας ιολόγος στην Ινδία είπε ότι η παραλλαγή Delta plus μπορεί να μειώσει την αποτελεσματικότητα των θεραπειών αντισωμάτων COVID-19 λόγω της μετάλλαξης K417N.

Ο Shahid Jameel, ένας κορυφαίος Ινδός ιολόγος, δήλωσε ότι η μετάλλαξη K417N, ήταν γνωστό ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα ενός κοκτέιλ θεραπευτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Υπάρχουν ανησυχίες  ότι η μόλυνση με το στέλεχος delta plus strain (B.1.617.2.1) προκάλεσε ένα άλλο κύμα μολύνσεων στην Ινδία, αφού προέκυψε από τη χειρότερη αύξηση στον κόσμο σε περιπτώσεις, μόλις πρόσφατα.

«Η ίδια η μετάλλαξη μπορεί να μην οδηγήσει σε ένα τρίτο κύμα στην Ινδία - αυτό εξαρτάται επίσης από την κατάλληλη "COVID behavior", αλλά θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους», δήλωσε ο Tarun Bhatnagar, επιστήμονας του κρατικού Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας.

Ωστόσο, ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής του University College London, ζήτησε ηρεμία την Τετάρτη.

Είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα γνωστό για το πόσο μεταδοτικό, ανθεκτικό στο εμβόλιο ή θανατηφόρο είναι το νέο στέλεχος.

Αλλά πρόσθεσε: «Δεδομένου ότι έχει παραμείνει σε πολύ χαμηλή συχνότητα παντού όπου έχει "strongly identified", προτείνουμε ότι δεν είναι πιο μεταδοτικό από τον πρόγονο του Delta [η αρχική ινδική παραλλαγή]».

Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή «Delta plus»;

Πραγματικό όνομα: Delta + K417N, Delta plus ή AY.1

Πότε και πού ανακαλύφθηκε;

Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι η παραλλαγή εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Νεπάλ μετά την μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η χώρα είναι η πιο πιθανή προέλευση του ιού λόγω των ομοιότητάς της με την ινδική παραλλαγή και την ανίχνευση τόσων πολλών περιπτώσεων σε πτήσεις από το έθνος των Ιμαλαΐων.

Μόνο τρεις περιπτώσεις εντοπίστηκαν στο Νεπάλ, αλλά η χώρα πραγματοποιεί ελάχιστη επιτήρηση Covid.

Άλλοι επιστήμονες λένε ότι η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία και ορισμένοι λένε ότι η Ευρώπη είναι το σημείο προέλευσης.

Τι μεταλλάξεις έχει;

Η παραλλαγή είναι μια μεταλλαγμένη έκδοση του ινδικού τύπου, αλλά με μια νέα μετάλλαξη - που ονομάζεται K417N - η οποία έχει επίσης εντοπιστεί στην παραλλαγή της Νότιας Αφρικής.

Είναι πιο μολυσματική και μπορεί να αποφύγει τα εμβόλια;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν εάν είναι πιο μολυσματική ή μπορεί να αποφύγει τα εμβόλια σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές.

Αλλά οι επιστήμονες φοβούνται ότι έχει συνδυάσει τα χειρότερα χαρακτηριστικά των ινδικών και νοτιοαφρικανικών παραλλαγών, καθιστώντας την πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια.

Πόσο θανατηφόρο είναι;

Δεν είναι σαφές εάν το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι πιο θανατηφόρο, αλλά παρακολουθείται στενά από επιστήμονες.

Μελέτες δείχνουν ότι η ινδική παραλλαγή δεν είναι πιο θανατηφόρα από τον αρχικό ιό - αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μολυσμένων ασθενών στο νοσοκομείο.

Πόσες περιπτώσεις έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο;

Η παραλλαγή έχει εντοπιστεί τουλάχιστον 38 φορές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με έκθεση της κυβέρνησης και 85 φορές στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, αυτό αντικατοπτρίζει τον αριθμό των περιπτώσεων  που το στέλεχος "the strain has been sequenced", που σημαίνει ότι το ίδιο άτομο που δοκιμάζεται δύο φορές θα εμφανιστεί ως δύο two counts.

Η παραλλαγή είχε φτάσει στο αμερικανικό έδαφος έως τις 22 Απριλίου και στο βρετανικό έδαφος έως τις 26 Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία sequence data.

πηγή  23-6-21

https://www.dailymail.co.uk/health/article-9717501/At-85-cases-new-Delta-plus-variant-detected-US.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: