Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Ο επικίνδυνος θαλάσσιος εισβολέας «Devil firefish» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο

 Η εισβολή του τροπικού ψαριού «Devil firefish» στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και η γρήγορη εξάπλωσή του, μπορεί δυνητικά να ανατρέψει την ισορροπία των οικοσυστημάτων.
Το «Devil firefish» (γνωστό και ως λεοντόψαρο,  Pterois miles που ανήκει στην οικογένεια των σκορπιών) είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο, αφού διαθέτει δηλητηριώδη αγκάθια ( ακτίνες που περιέχουν ισχυρή τοξίνη) που προκαλούν ακόμη και θάνατο.  Το «Devil firefish» είναι τόσο δηλητηριώδες, που ακόμη και οι καρχαρίες απομακρύνονται από κοντά του.
Το τσίμπημά του προκαλεί στον άνθρωπο, ακραίο πόνο, πονοκέφαλο, εμετό και αναπνευστική παράλυση.
Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), που  εκδίδει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, αναφέρει την παρουσία του λεοντόψαρου Pterois miles στην παράκτια ζώνη της Κύπρου  και στα ύδατα γύρω από την Τουρκία, απέναντι από το Καστελόριζο.
Οι περιβαλλοντολόγοι φοβούνται ότι η άφιξη του στην ανατολική Μεσόγειο, θα μπορούσε να αποδεκατίσει τα αποθέματα άλλων ψαριών, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο υπόλοιπο του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Ο Δρ Carlos Jimenez, θαλάσσιος βιολόγος στο «Cyprus Institute», είπε ότι  ανήκει στα είδη που «θα μπορούσαν να έχουν ένα βαρύ αρνητικό αντίκτυπο στα οικοσυστήματα, καθώς και στις τοπικές οικονομίες».
Παρά την εμφανή του χρώματα και τις αργές κινήσεις του, ακόμη και οι καρχαρίες δεν το πλησιάζουν και έτσι του δίνουν τη δυνατότητα να τρέφεται και να εξαφανίζει άλλα φυτοφάγα είδη ψαριών, που  συνήθως κρατούν υπό έλεγχο  τα θαλάσσια φύκια. Αυτό μπορεί να προσελκύσει την άφιξη των νέων χωροκατακτητικών ειδών, λόγω της αποδυνάμωσης της τοπικής πανίδας και χλωρίδας,
Το «Devil firefish» είναι ιθαγενές στο Νότιο Ειρηνικό και τον Ινδικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο έγινε αντιληπτό για πρώτη φορά το 1991, στον Κόλπο της Χάιφας του Ισραήλ. 
Σύμφωνα με την UICN, το άκρως επεκτατικό λεοντόψαρο Pterois miles, εντοπίστηκε πρόσφατα στο Λίβανο και στη θαλάσσια περιοχή της Τυνησίας.
Το ψάρι μπορεί να έχει εισαχθεί από λάτρεις του ενυδρείου, που το ελευθέρωσαν στη θάλασσα ή μέσω της διώρυγας του Σουέζ (με την πρόσφατη εκβάθυνση και διαπλάτυνση του καναλιού) από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου υπάρχει μια άνθηση του πληθυσμού. Η μεταφορά του αλλόχθονου  αυτού είδους μπορεί να γίνεται επίσης, μέσω των δεξαμενών έρματος των πλοίων.
Το «Devil firefish» ή  Lionfish είναι επιθετικό και επεκτατικό ψάρι που εξαπλώθηκε με θεαματικό τρόπο και στις ανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών και της Καραϊβικής  (το αδηφάγο και επικίνδυνο αυτό είδος ψαριού, αφότου εισήχθη στην Καραϊβική προκάλεσε περιβαλλοντική καταστροφή)
Το Lionfish για πρώτη φορά καταγράφηκε στην Κούβα το 2007, και μέσα σε δύο χρόνια, εξαπλώθηκε στα ύδατα γύρω από το νησί, δήλωσε ο Delmis Cabrera, θαλάσσιος βιολόγος στο Εθνικό Ενυδρείο στην Αβάνα.
Ο Σύνδεσμος των κρατών της Καραϊβικής (Association of Caribbean States) διοργάνωσε μια σύνοδο κορυφής για να συζητήσουν τρόπους για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ψαριού.
στην Κούβα, την Κολομβία και στις Μπαχάμες οι κάτοικοι ενθαρρύνονται για να τρώνε αυτά τα ψάρια, ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους.
η Κούβα κατέχει πλέον το ετήσιο τουρνουά αλιείας αυτού των ειδών. Στην Ιαπωνία θεωρείται λιχουδιά και  στα εστιατόρια σερβίρεται το λευκό, χυμώδες κρέας του.
Στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ενθαρρύνει το κυνήγι και την κατανάλωση του λεοντόψαρου, ως εδώδιμου εμπορικού είδους, για  να φρενάρει δυνητικά, την εξάπλωσή του.
το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) προειδοποιεί για τον κίνδυνο που μπορεί να επιφέρει το «Devil firefish» (που ήδη εντοπίστηκε από δύτες και στη Ρόδο) στο θαλάσσιο περιβάλλον
Η επέκτασή του όλο και βορειότερα, προς το Αιγαίο, θεωρείται θέμα χρόνου, στο βαθμό που τα νερά έχουν αυξημένη θερμοκρασία.
Πηγή 22-6-16

σχόλια αναγνωστών τυ δημοσιεύματος της dailymail
*Just when you thought it was safe to go back to turkey.....
**Not as invasive or detrimental to fish stocks as the humans on the shores of the Med.
*** It's Trump in disguise!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: