Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016

΄Αμεση σύνδεση ανάμεσα στην κακοποίηση των ζώων και στον κίνδυνο ενδοοικογενειακής βίας, κοινωνικές υπηρεσίες συνεργάζονται με κτηνιάτρους για την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε κτηνιατρεία της Αγγλίας

Αγγλία,  περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας συνδέονται  όλο και περισσότερο, με τα κρούσματα βάναυσης μεταχείρισης  των ζώων συντροφιάς, που ζουν μέσα σε αυτές τις  οικογένειες.
Οι κοινωνικές υπηρεσίες και η αστυνομία στο Ντέβον και την Κορνουάλη  είπαν ότι,  σύμφωνα με μελέτη,  στο ένα πέμπτο των νοικοκυριών  στα οποία διαπιστώθηκε κακομεταχείριση ζώων συντροφιάς, υπάρχει υψηλός κίνδυνος ενδοοικογενειακής βίας.
Βρέθηκε ότι στις οικογένειες με κακοποιημένα κατοικίδια ζώα, είναι πολύ πιθανόν να υποστούν επίσης κακοποίηση τα παιδιά ή τα ευάλωτα ενήλικα άτομα που ζουν σε αυτές.
Έτσι μετά τη σχετική έρευνα, ακολούθησε μια νέα πρωτοβουλία  για να διανεμηθούν ενημερωτικά φυλλάδια, στα κτηνιατρεία της  Βρετανίας.
Οι κτηνίατροι ενθαρρύνονται για να ενημερώνουν την αστυνομία, εάν ένα παιδί ή κάποιος ευάλωτος ενήλικας, κινδυνεύει από κακοποίηση στο οικογενειακό του περιβάλλον.
Η εκστρατεία υποστηρίζεται από τη φιλανθρωπική οργάνωση «Crimestoppers» για την  καταπολέμηση του εγκλήματος.
Η Antonia Litten, (the charitys eastern region manager) δήλωσε ότι : «η σύνδεση μεταξύ της κακοποίησης ζώων και της ενδοοικογενειακής βίας, παρουσιάζεται στη συντριπτική πλειοψηφία, πολλοί  καταχραστές των ζώων  έχουν ιστορικό ενδοοικογενειακής βίας και ορισμένοι  χρησιμοποιούν το κατοικίδιο ζώο, για να τους βοηθήσει στον έλεγχο των θυμάτων τους, λέγοντας ότι θα βλάψουν το ζώο, εάν το θύμα τους δεν συμμορφωθεί»
«θα μπορούσαν επίσης να βλάψουν το ζώο  και να πουν στο θύμα τους ότι, μετά  την κακοποίηση του ζώου,  θα κακοποιηθεί και εκείνο με τη σειρά του.»  
Το κείμενο στα  ενημερωτικά φυλλάδια  έχει συνταχθεί από το φιλανθρωπικό τμήμα του Βρετανικού  Κτηνιατρικού Συλλόγου (British Veterinary Associations charitable arm) το Ίδρυμα για την Ευημερία των Ζώων  (The Animal Welfare Foundation) και την ομάδα  «The Links Group» που  προωθεί την καλή διαβίωση των ζώων και παράλληλα προστατεύει  παιδιά και ενήλικες που βρίσκονται  σε κίνδυνο κατάχρησης.
Η κτηνίατρος Freda Scott-Park κάλεσε τους συναδέλφους της να είναι σε εγρήγορση, για την πιθανότητα που υπάρχει, όταν ένα άτομο  έχει κακοποιήσει ένα κατοικίδιο ζώο, να κακοποιήσει επίσης άνθρωπο της οικογένειάς του.
Οι κτηνίατροι πρέπει να ενθαρρύνουν τα πιθανά θύματα, να τους εμπιστεύονται και τα κάνουν να ανοιχτούν  με ερωτήσεις όπως: «μερικές φορές όταν βλέπω τραυματισμούς όπως αυτός, αυτό σημαίνει ότι το ζώο έχει πληγωθεί από κάποιον που ζει μαζί του, είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό?»

Ένας εκπρόσωπος της RSPCA, δήλωσε: «Κάθε εκστρατεία που  προτρέπει τους κτηνιάτρους να παρακολουθούν για μη τυχαίους  τραυματισμούς ζώων πρέπει να είναι ευπρόσδεκτη και αν αυτό βοηθά  ευρύτερα στην ευαισθητοποίηση για την ενδοοικογενειακή βία στο σπίτι, τότε βέβαια είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσφέρουμε  την υποστήριξή μας. »
Πηγή 16-7-16

Δεν υπάρχουν σχόλια: