Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Αγοράκι με ευμεγέθη εγκεφαλοκήλη επιβίωσε, χειρουργήθηκε και το μέλλον του είναι ελπιδοφόρο
Ο μικρούλης Bentley Yoder γεννήθηκε με μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση που ονομάζεται εγκεφαλοκήλη. Σημαντική ποσότητα εγκεφαλικού ιστού πρόβαλλε –καλυμμένη με μεμβράνες (μήνιγγες) εν είδει σάκου –στο πρόσθιο  άνω τμήμα του κρανίου του.
Έτσι ο εγκέφαλός του αναπτύσσονταν έξω από το κρανίο του ,είχε πολύ μικρή πιθανότητα επιβίωσης και οι γονείς του –που ενημερώθηκαν στην 22η εβδομάδα της κύησης του, όταν θέλησαν να μάθουν το φύλο του μωρού- έπρεπε να προχωρήσουν σε άμβλωση.
Αλλά ενώ οι γονείς του Sierra και Dustin Yoder, από το Sugarcreek –του Οχάιου των ΗΠΑ- αρχικά αποφάσισαν ότι αυτή ήταν η καλύτερη επιλογή, κατά την ημέρα της προγραμματισμένης επίσκεψης για την άμβλωση, άλλαξαν απόφαση και αποφάσισαν να προχωρήσουν  στη γέννηση του μωρού.
Ο Bentley γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 2015. Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για μειωμένη γνωστική λειτουργία – ότι το παιδί δεν θα μπορούσε να περπατήσει, να κινηθεί κλπ- ο Bentley έγινε πέντε μηνών και οι γιατροί, στο Courtesy Boston Children's Hospital, αποφάσισαν τη χειρουργική αποκατάσταση –εκτομή του τμήματος που προέβαλλε και οριστική σύγκλειση (συνένωση)  του ελλείμματος, μετά από λεπτομερειακή εκτίμηση των πιθανών συνεπειών της εκτομής- Ο εγκεφαλικός ιστός που πρόβαλλε  ήταν παράδοξα λειτουργικός, ο Bentley φαινόταν να χρησιμοποιεί  το μυαλό του - που αρχικά πίστευαν ότι ήταν εκτός λειτουργίας - αλλά οι νευροχειρουργοί δεν ήξεραν εάν θα μπορούσαν να το επανατοποθετήσουν πίσω, με ασφάλεια μέσα στο κρανίο του.

Η ομάδα νευροχειρουργών χρησιμοποίησε 3-D τυπωμένο μοντέλο για να σχεδιάσει την επέκταση  του κρανίου του, ώστε να χωρέσει το τμήμα που πρόβαλλε.
Έκαναν ανοίγματα στο κρανίο του μωρού, που επέτρεψαν τον προβάλλοντα εγκεφαλικό ιστό  να γλιστρήσει πίσω και μέσα στο κρανίο.
Η χειρουργική επέμβαση πραγματοποιήθηκε στις 24 του Μάη και  πέντε ώρες αργότερα, ο Bentley ήταν σε ανάκαμψη.
Με επιδέσμους και ντυμένος με το νοσοκομειακό ένδυμα ο Bentley έστρεψε το βλέμμα του και κοίταξε τους γονείς του, τους παππούδες του και το μεγαλύτερο  αδελφό του Beau.
Ένα μήνα μετά την επέμβαση μπορούσε να κρατήσει ψηλά το κεφάλι του, να τρώει και να χαμογελάει.
ο Bentley είναι σήμερα επτά μηνών και το μέλλον του φαίνεται ελπιδοφόρο, αφού οι γιατροί είπαν στους γονείς του, ότι θα έχει μια ικανοποιητική ζωή.
Οι γονείς του είναι και οι δυο 25 χρόνων, γνωρίζονται μεταξύ τους από την ηλικία των 2 ετών και είναι παντρεμένοι εδώ και τέσσερα χρόνια. Έχουν άλλο ένα μεγαλύτερο αγοράκι, τον Beau.
Τα αίτια για τη δημιουργία των εγκεφαλοκηλών δεν είναι γνωστά, πιθανολογούνται γενετικοί παράγοντες, η διατροφική κατάσταση της μητέρας (έλλειψη φυλλικού οξέος)  και η  έκθεση  της μητέρας σε τερατογόνες ουσίες κατά τα πρώιμα στάδια της κύησης.
Πηγή 22-6-16

Δεν υπάρχουν σχόλια: