Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015

ΛΙΧΟΥΔΙΕΣ ΣΝΑΚ για ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ προκαλούν τη ΝΟΣΟ FANCONI


ΗΠΑ,Το κτηνιατρικό δίκτυο πληροφόρησης  εξέδωσε δελτίο τύπου, που αναφέρει πως κατοικίδια που έφαγαν λιχουδιές –σνάκ (chicken strip) παρασκευασμένες στις; ΗΠΑ, εμφάνισαν μειωμένη νεφρική λειτουργία και γλυκοζουρία –γλυκόζη στα ούρα- σημάδι που δείχνει ότι νοσούν από την ασθένεια Fanconi.  Προηγουμένως, παρόμοιες τροφές (jerky treats) για κατοικίδια,  που παρασκευάστηκαν στην Κίνα, βρέθηκε ότι, συνδέονται με αυτή την ασθένεια.

Από το 2007 η Αμερικανική υπηρεσία τροφίμων (FDA) λαμβάνει καταγγελίες, για εμφάνιση αυτής της νόσου, σε ζώα συντροφιάς που έφαγαν σνακ (jerky treats) με κοτόπουλο παρασκευασμένα στην Κίνα.
Ωστόσο, στις 27-3-15 η Siobhan Delancey εκπρόσωπος της  (FDA) δήλωσε ότι η υπηρεσία δέχθηκε πολλές καταγγελίες και για προϊόντα  (τροφές (jerky treats) για κατοικίδια) που παρασκευάστηκαν στις ΗΠΑ.
Βέβαια, ενδέχεται οι τροφές αυτές να περιέχουν συστατικά που προέρχονται από άλλες χώρες.
Η ανακάλυψη ότι τα  «chicken jerky treats» που παρασκευάζονται στις ΗΠΑ, συνδέονται με εμφάνιση της νόσου Fanconi, υποκινήθηκε από την κτηνίατρο  Dr. Bonnie Werner  (internal medicine specialist at Animal Emergency Medical Center) στο Torrance, CA, όταν περιέθαλψε ένα δίχρονο σκυλί που είχε εμετό και διάρροια για περισσότερο από μια βδομάδα.
τα τεστ έδειξαν τη νεφρική ανεπάρκεια και την εμφάνιση της νόσου.Η ιδιοκτήτρια του σκύλου, γνώριζε τη σύνδεση μεταξύ αυτών των τροφών (σνάκ (λωρίδες) κοτόπουλου για ζώα συντροφιάς) και της ασθένειας αυτής, αλλά νόμιζε ότι οι τροφές που παρασκευάζονται στις ΗΠΑ είναι ασφαλείς. Συγκεκριμένα έδωσε στο σκύλο της  Spot Farms “all-natural chicken strips.    
Στο website  για αυτή την τροφή, αναφέρεται ότι, παρασκευάζεται  από κοτόπουλα  που εκτρέφονται  χωρίς αντιβιοτικά,  σε οικογενειακή φάρμα στο Κεντάκι.

Προηγουμένως ο  Dr. Urs Giger, (director of the Metabolic Genetics Screening Laboratory) στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια  (Pennsylvania School of Veterinary Medicine) είπε ότι το εργαστήριό του διέγνωσε περιπτώσεις στις οποίες σκύλοι που εμφάνισαν τη νόσο Fanconi, έφαγαν αυτές τις  σνακ τροφές, που φαινομενικά δεν παρασκευάστηκαν στην Κίνα, ούτε περιείχαν Κινέζικα συστατικά.
όταν ο  Giger ρωτήθηκε αν οι συγκεκριμένες τροφές αρρωσταίνουν τα ζώα συντροφιάς, απάντησε ότι σε πολλές περιπτώσεις  οι σκύλοι που έφαγαν σνακ κοτόπουλου, φτιαγμένα στο σπίτι, δεν αρρώστησαν.
Φαίνεται πως η εμπορική μαζική παραγωγή αυτής της τροφής ευθύνεται για την εμφάνιση της νόσου, γιατί η τροφή παρασκευάζεται με μια ποικιλία μεθόδων, ενδεχομένως συμπεριλαμβάνεται το μαρινάρισμα της τροφής ή η έκθεση της τροφής σε ιονίζουσα ακτινοβολία (ακτινοβόληση τροφής για να καταστραφούν μικροοργανισμοί, βακτήρια, ιοί ή έντομα που μπορεί να είναι παρόντα στην τροφή) ******
----------------------------------------------------------------
******Έχουν προκληθεί προβλήματα υγείας σε ζώα που τρέφονταν με ακτινοβολημένες τροφές, όπως πρόωρος θάνατος, μεταλλάξεις και άλλες γενετικές ανωμαλίες, θάνατοι εμβρύων και άλλα αναπαραγωγικά προβλήματα, ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος και διατροφικές ελλείψεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι στην Αυστραλία σε έξι γάτες που είχαν τραφεί με ακτινοβολημένες τροφές για γάτες έγινε ευθανασία μετά από σοβαρή παράλυση και άλλες 60 γάτες αρρώστησαν, όταν τράφηκαν με αυτές τις ακτινοβολημένες τροφές. Η Australian Quarantine Inspection Services (AQIS) απαιτεί τα εισαγόμενα προϊόντα φρέσκων τροφών να ακτινοβολούνται στην ελάχιστη δόση των 50 KGy. Η ζωοτροφή ήρθε από τον Καναδά – η Αυστραλέζικη εισαγωγική εταιρεία υπέθεσε ότι ο σχηματισμός ελευθέρων ριζών και η καταστροφή της βιταμίνης Α πρέπει να ήταν η αιτία της νευρολογικής βλάβης στις γάτες. Είναι γνωστό ότι η ακτινοβόληση μπορεί να προκαλέσει μείωση των βιταμινών και σχηματισμό ελευθέρων ριζών, αλλά η αιτία της πρόκλησης βλάβης στις γάτες δεν έχει γίνει ακόμα καθαρά κατανοητή και χρειάζεται περισσότερη έρευνα και επαλήθευση. Σε αντίθεση με την ανακοίνωση τύπου της εταιρείας ο κτηνίατρος που πρώτος ταύτισε τη συγκεκριμένη ζωοτροφή ως κοινό παράγοντα πρόκλησης βλάβης στις γάτες ανέφερε ότι έλλειψη βιταμίνης Α δεν παρατηρήθηκε σε αυτές τις γάτες.
Άλλες μελέτες δείχνουν σοβαρά προβλήματα υγείας που συνδέονται με την κατανάλωση ακτινοβολημένων τροφών. 12 μελετες που διεξάχθηκαν από τις RaltechScientific Services, Inc. εξέτασαν την επίδραση της κατανάλωσης ακτινοβολημένων κοτόπουλων από διάφορα είδη ζώων. Οι μελέτες έδειξαν την πιθανότητα χρωμοσωματικής βλάβης, ανοσοτοξικότητας, μεγαλύτερης συχνότητας ασθένειας των νεφρών και καρδιακού θρόμβου. Εξετάζοντας τα ευρήματα της Raltech Scientific Services το 1984 ο ερευνητής τηςUSDA Donald Thayer υποστήριξε: ‘Μια συλλογική εκτίμηση των αποτελεσμάτων των μελετών έρχεται σε αντίθεση με το οριστικό συμπέρασμα ότι το ακτινοβολημένο υλικό ήταν ελεύθερο από τοξικές ιδιότητες’.
Μελέτες σε αρουραίους που τράφηκαν με ακτινοβολημένες τροφές δείχνουν επίσης πιθανή νεφρική βλάβη και βλάβη των όρχεων και μια στατιστικά σημαντική αύξηση στους όγκους των όρχεων.
πηγή
http://mariosdimopoulos.blogspot.gr/2011/07/codex-alimentarius.html

---------------------------------------------------
Φέτος, στα αμερικάνικα ράφια καταστημάτων, σταμάτησαν να εμφανίζονται προς πώληση τα κινέζικα σνακ (λωρίδες κοτόπουλου) για κατοικίδια.

Τον Ιανουάριο, το Petco ανακοίνωσε ότι δεν εμπορεύεται πλέον αυτές τις τροφές, και το PetSmart δήλωσε ότι, θα ακολουθήσει το παράδειγμά του μέχρι τον Μάρτιο.
πολλοί άνθρωποι άρχισαν –καθώς ο αριθμός των σκύλων που χτυπήθηκαν από τα κινέζικα σνακ μεγαλώνει- να αγοράζουν τα προϊόντα αυτά, μόνο όταν παρασκευάζονταν στις ΗΠΑ.
Τώρα που τα ζώα συντροφιάς αρρωσταίνουν επίσης από σνακ των ΗΠΑ, η συμβουλή των κτηνιάτρων είναι να σταματήσουν εντελώς οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, να αγοράζουν σνακ (λωρίδες κοτόπουλου) ή να τις παρασκευάζουν οι ίδιοι στο σπίτι τους.
Αυτές οι πληροφορίες δόθηκαν από το Δρ Jessica Vogelsang στο Pawcurious
Πηγή 3-4-15
http://www.seattledogspot.com/dog-health-wellness/chicken-jerky-made-in-us-tied-to-dog-illness-for-first-time/

Δεν υπάρχουν σχόλια: