Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

ΥΠΟΠΤΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ολόκληρου ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΟΝΩΝ σε ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΕΝΥΔΡΕΙΟ του ΤΟΚΙΟΙαπωνία, Πάρκο Θαλάσσιας Ζωής του Τόκιο (Tokyo Sea Life Park  in Edogawa Ward near the Tokyo Bay) στο ενυδρείο των 2200 τόνων, επέζησε  μόνο ένας γαλαζόπτερος τόνος, καθώς οι 165 που εκτρέφονταν εκεί, πέθαναν από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία,  μέσα στους τέσσερεις τελευταίους μήνες.
Το ενυδρείο άνοιξε το 1989, λειτουργεί σαν τουριστικό αξιοθέατο και αναπτύσσει πρόγραμμα αναπαραγωγής τόνου για τη διατήρηση του πληθυσμού του –περισσότερα από τα μισά είδη τόνου κινδυνεύουν από εξαφάνιση λόγω της υπεραλίευσης-
Τον Νοέμβριο υπήρχαν στη δεξαμενή (διαμέτρου 30 μέτρων)  165 άτομα (69 bluefin tune, 52 eastern little tuna, 38 oriental bonito -ριγέ παλαμίδα -striped bonito και kawakawa or mackerel tuna)

Ολόκληρος ο πληθυσμός του τόνου στο ενυδρείο αφανίστηκε μέσα σε τέσσερεις μήνες,  τα άτομα του τόνου, άρχισαν να πεθαίνουν από τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο απέμειναν 30 ζωντανά και τον Ιανουάριο έμειναν μόνο 11 άτομα ζωντανά –τα 11 επιζώντα είχαν ασυνήθιστη συμπεριφορά (νευρικότητα και έλλειψη όρεξης)-
Ο προτελευταίος τόνος  βρέθηκε νεκρός με σπασμένη σπονδυλική στήλη, γιατί χτυπήθηκε πάνω στον τοίχο της δεξαμενής. Τώρα απέμεινε ζωντανός, μόνον ένας γαλαζόπτερος τόνος.
Τα αίτια του απροσδόκητου θανάτου τους, διερευνώνται ακόμη.
Εξετάζονται οι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν θανατηφόρο στρες στα ψάρια, αλλά και η δηλητηρίασή τους από κάποιο τοξικό συστατικό του νερού.
 οι ερευνητές παρακολουθούν  με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, τις πιθανές αλλαγές στο περιβάλλον, όπου πέθαναν τα ψάρια.

Ο Keiichi Mushiake, διευθυντής του ινστιτούτου υδατοκαλλιέργειας  (στο εθνικό ινστιτούτο Αλιευτικής έρευνας για τον τόνο, στο Seikai)  ανέφερε ότι τέτοιου είδους ταχεία θνησιμότητα στο σύνολο του πληθυσμού τόνου, δεν έχει ξανασυμβεί. Παρά το γεγονός ότι τα ψάρια μπορεί να πεθάνουν από νόσο ή ανθρώπινο λάθος, τα αίτια αυτά είναι απίθανα σε ένα τόσο αξιόπιστο ενυδρείο. Το 1989, το Tokyo Sea Life Park (TSLP) παρουσίαζε για πρώτη φορά, άτομα ερυθρού τόνου να κολυμπούν σε ωκεάνιο νερό.
Ωστόσο η εκτροφή του τόνου είναι δύσκολη, ακόμη και η παραμικρή αλλαγή περιβάλλοντος, όπως ασυνήθιστα επίπεδα φωτός ή ένας δυνατός θόρυβος μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για τα αγχωμένα ψάρια.
Ο τόνος είναι πολύ ευαίσθητος σε απότομες αλλαγές της φωτεινής έντασης, στροβοσκοπικά φώτα, φλας και φωτισμός της δεξαμενής εκτροφής.
τα άτομα του τόνου, αντιδρούν υπερβολικά σε τέτοια ερεθίσματα φωτός, μερικές φορές κατευθύνονται στα τοιχώματα και τα παράθυρα του ενυδρείου και εκεί χτυπιούνται και σπάζουν τη σπονδυλική τους στήλη.
πριν μερικά χρόνια συνέβη ένα ατύχημα στο σύστημα φωτισμού δεξαμενής τόνου, ξαφνικά όλες οι λάμπες έσβησαν και τα ψάρια οδηγήθηκαν σε χαοτική κολύμβηση και στο θάνατο- μέσα σε μια μέρα χάθηκαν 30 άτομα και τα υπόλοιπα πέθαναν τους επόμενους τρεις μήνες-
πηγή     http://www.intaquaforum.org/PROC%20MONACO%20I/029-Sakurai.doc.
 η εκτροφή τους σε αιχμαλωσία, επιβάλλει τον εντοπισμό των περιβαλλοντικών ερεθισμάτων που είναι απαραίτητα για την ψυχολογική και φυσιολογική τους ευημερία. Για την ανάπτυξη των τεχνικών εκτροφής, ελέγχονται οι φυσικοί παράγοντες -όπως ο φωτισμός και η κίνηση του νερού- που είναι οι βέλτιστοι για την υγεία των υδρόβιων οργανισμών.
Ωστόσο είναι δύσκολο να διερευνηθεί η ψυχολογική κατάσταση των ψαριών –όπως και των ασπόνδυλων οργανισμών και των φυκιών- αλλά επιχειρείται το βέλτιστο για τη φυσιολογική τους ευημερία.
Οι ερευνητές δεν έχουν αποφασίσει να τοποθετήσουν νέα άτομα τόνου στη δεξαμενή, γιατί ίσως  κάποιος ιός μπορεί να προκάλεσε τους θανάτους.
σε μια προηγούμενη εξέταση των νεκρών ψαριών, εντοπίστηκε κάποιο είδος ιού, που όμως δεν είναι εξαιρετικά θανατηφόρο για τα ιχθυοτροφεία.  Στις 30 Μαρτίου, τοποθέτησαν στη δεξαμενή, δύο άτομα σφυροκέφαλου καρχαρία (2
scalloped hammerheads) που δεν βρέθηκε ακόμη να έχουν προσβληθεί από κάποια ασθένεια, όπως οι τόνοι. Το ζευγάρι των καρχαριών είχε προηγουμένως ζήσει σε άλλη δεξαμενή του ενυδρείου.
ο υπεύθυνος για το ενυδρείο
Takashi Sugino και η ομάδα του εργάζονται προσεκτικά για να δημιουργήσουν εκ νέου, ένα όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό περιβάλλον για όλους τους υδρόβιους οργανισμούς του ενυδρείου.
πηγή
http://newsonjapan.com/html/newsdesk/article/111973.php

πηγή δημοσιεύματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: