Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

η ΑΝΟΙΧΤΗ ΥΙΟΘΕΣΙΑ έγινε το ΝΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ στις ΗΠΑ

21-3-12   Νέα Υόρκη,  Έκθεση που βασίζεται σε στοιχεία 100 οργανισμών - μεσολαβητικής δραστηριότητας κατά την υιοθεσία βρεφών- στις ΗΠΑ, αναφέρει τα εξής
Το νέο κοινωνικό πρότυπο αντικαθιστά την άκρως εμπιστευτική υιοθεσία με την ανοιχτή υιοθεσία – στην ανοιχτή υιοθεσία υπάρχει αμοιβαία πληροφόρηση και επικοινωνία μεταξύ φυσικού και θετού γονέα (το παιδί γνωρίζει τα στοιχεία των βιολογικών του γονέων).
Σύμφωνα με το Evan B. Donaldson Adoption Institute, οι βιολογικοί και οι θετοί γονείς γνωρίζονται πλέον μεταξύ τους και διατηρούν επαφή. Ίσως το ίδιο να ισχύσει και με υιοθεσίες παιδιών που δεν έχουν ακόμα γεννηθεί, αν και ακόμα δεν έχουν θεσπιστεί νόμοι για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Κάθε χρόνο γίνονται 14.000 -18.000 υιοθεσίες, το 55% είναι ανοιχτές, δηλαδή οι εμπλεκόμενες οικογένειες συναινούν σε διατήρηση επικοινωνίας για θέματα που αφορούν το παιδί.
Ποσοστό 40% δεν επιθυμούν την άμεση επαφή των εμπλεκόμενων οικογενειών αλλά διατηρούν μια περιοδική επικοινωνία με επιστολές και φωτογραφίες, με τη μεσολαβητική δραστηριότητα του οργανισμού
μόνο ένα 5 % στις υιοθεσίες βρεφών γίνεται, χωρίς να υπάρχει κάποια συνέχεια στη σχέση μεταξύ του βιολογικού γονέα και της θετής οικογένειας.
Ο βαθμός διαφάνειας είναι προσαρμοσμένος στην επιλογές των συμμετεχόντων μερών δήλωσε ο Chuck Johnson του National Council for Adoption που εκπροσωπεί περίπου 60 φορείς.
Το Donaldson Adoption Institute υποστηρίζει ότι με βάση τις δικές του έρευνες αλλά και άλλες σχετικές μελέτες που έγιναν, οι εμπλεκόμενες οικογένειες στην ανοιχτή υιοθεσία, θεωρούν τη συνάντησή τους, ως θετική εμπειρία.
Οι ανάδοχες οικογένειες  είναι ευχαριστημένες όταν επιλέγονται και εγκρίνονται από τις βιολογικές μητέρες. Οι βιολογικές μητέρες από την πλευρά τους, βιώνουν λιγότερο τη λύπη και την ανησυχία για τον αποχωρισμό του παιδιού τους. Τα υιοθετημένα παιδιά έχουν πρόσβαση στην οικογένεια που τα έφερε στον κόσμο, στο άμεσα συγγενικό τους περιβάλλον αλλά και στο ιατρικό ιστορικό της βιολογικής  τους οικογένειας.
Ωστόσο από τη στιγμή που μια γυναίκα ή ένα ζευγάρι αποφασίσουν να δώσουν το παιδί τους για υιοθεσία, θα πρέπει να το εμπιστευθούν στους θετούς γονείς. Δεν ανήκει πια σε αυτούς αλλά στο νέο ζευγάρι.
21-3-2012      'Open' adoptions becoming norm
By David Crary, Νέα Υόρκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: