Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Η «ξαφνική» ευαισθησία της ΝΔ για το παρελθόν του Καμμένου, ο Μπουτάρης και οι γιορτές της χριστιανοσύνης και οι αντιδράσεις στη Σερβία για τον «Σουλεϊμάν».


 Για καλό και κακό, ας προστατεύσουν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης οι φίλοι του, να μη επαναλάβει τώρα που πλησιάζει η Ανάσταση, παρόμοια δήλωση μ’ αυτήν που έκανε πριν από τα Χριστούγεννα. Είχε δηλώσει:

«Καταρχήν δεν είμαι άθεος, όπως πολλοί με κατηγορούν. Τα Χριστούγεννα όμως, είναι εμπορική γιορτή, δεν είναι γιορτή της χριστιανοσύνης. Δεν είναι γιορτή που ανάβουμε κερί. Είναι γιορτή της αγοράς. Κι εδώ δεν είμαστε σχολή θεολόγων. Εμάς μας αρέσει ο διάκοσμος. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα. Στο κάτω-κάτω εμείς είμαστε δημοτική αρχή».

Πιθανόν για τον Μπουτάρη, και η Μεγάλη Εβδομάδα δεν είναι χριστιανική γιορτή, αλλά καθαρά εμπορική (και το ραμαζάνι είναι εμπορική γιορτή; Και η χανουκά;). Όλα όσα συμβαίνουν κατ’ αυτήν την Εβδομάδα, τα σκαρφίστηκε κάποιο επαγγελματικό επιμελητήριο, προφανώς για να αυξηθεί η κίνηση στα καταστήματα.

Και φυσικά, δεν αποτελεί κατηγορία να είσαι άθεος. Είναι θέμα επιλογής σου. Κατηγορία είναι να είσαι κάτι, και να παριστάνεις ότι είσαι κάτι άλλο. Ποιος νηφάλιος χριστιανός θα έλεγε ότι τα Χριστούγεννα είναι εμπορική γιορτή;

Είχε ένα ενδιαφέρον άρθρο προχθές η voria.gr, για τις αντιδράσεις Αλβανών στον νεοοθωμανισμό των Τούρκων. Να προσθέσω και τη χθεσινή είδηση. Στη Σερβία, η τηλεοπτική σειρά του «Σουλεϊμάν» που προβάλλεται, έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων.

Ομάδες Σέρβων κόλλησαν αφίσες στο Βελιγράδι, ζητώντας να σταματήσει η παραποίηση της ιστορίας. «Πρέπει να σταματήσουμε να προβάλουμε τον Σουλεϊμάν, ο οποίος είναι σφάχτης της Σέρβων και αναδεικνύεται σε θετική προσωπικότητα», είναι το μήνυμα.

Αλβανοί, Σέρβοι και Βούλγαροι αντιδρούν στην προπαγανδιστική εκστρατεία του Νταβούτογλου, και ο Δήμος Θεσσαλονίκης θέλει και τουρκικές ονομασίες στις οδούς της πόλης. Για να θυμόμαστε με ευγνωμοσύνη το πέρασμα των οθωμανών, που άφησαν τόσες ευχάριστες αναμνήσεις στους Έλληνες. Οι γραφικότητες όταν επαναλαμβάνονται καταντούν επικίνδυνες.

Άνοιξαν τους φακέλους οι νεοδημοκράτες και δημοσιοποιούν τα τρωτά του Καμμένου. Αυτά όλα, τώρα τα έμαθαν; Όταν ήταν βουλευτής της Ν.Δ. ήταν αρεστά και τώρα θυμήθηκαν ότι είναι απαξιωτικά; Όταν όμως ένα κόμμα εξουσίας, φοβάται τον Καμμένο, κάτι δεν πάει καλά, έ Αντώνη;

Καλλισθένης

1 σχόλιο:

KARANIKOLAS A. είπε...

Ούτε η μεγάλη εβδομάδα είναι χριστινανική ούτε τα χριστούγεννα είναι χριστιανικά.Στον καθορισμό της 25ης Δεκεμβρίου ως ημερομηνίας εορτασμού συντέλεσαν η μεγάλη εθνική εορτή του θεού Ήλιου και ο εορτασμός των γενεθλίων του Μίθρα που ήταν διαδεδομένα σε όλη την επικράτεια της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας με την έννοια ότι η επιλογή αυτής της ημέρας ως ημέρας γέννησης του Χριστού είχε να κάνει με την προσπάθεια αντικατάστασης των παγανιστικών (μη χριστιανικών) γιορτών που τηρούνταν εκείνον τον καιρό, όπως τα Σατουρνάλια και τα Μπρουμάλια.Απ την άλλη η ημερομηνία γέννησης του Ιησού και εορτασμού των Χριστουγέννων,είναι συμβατική γιατι οι εσωτερικές βιβλικές ενδείξεις τοποθετούν την πραγματική ημερομηνία κάπου στα μέσα του φθινοπώρου.Φιλικά(μορφώσου)