Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Λούσιμο -βάπτισμα σε ιερό πάγο στη Ρωσία: Ο Πούτιν κάνει παραδοσιακό μπάνιο σε τρύπα πάγου


Στις 19 Ιανουαρίου, η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει μια από τις κύριες χριστιανικές γιορτές - το Βάπτισμα του Κυρίου. Ταυτόχρονα, ο αγιασμός του νερού γίνεται δύο φορές - στις 18 και 19 Ιανουαρίου. 

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί γιορτάζουν την εορτή των Θεοφανείων στις 19 Ιανουαρίου, στη Ρωσία παραδοσιακά συνοδεύεται από μαζικό μπάνιο σε παγωμένο νερό σε ειδικά κομμένες και καθαγιασμένες τρύπες πάγου.(δεξαμενές)

Στις 18 και 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα εκδηλώσεις αφιερωμένες στη χριστιανική εορτή των Θεοφανείων.

Το Υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων δεν ανέφερε κανένα περιστατικό -Δεν σημειώθηκαν επεισόδια σε χώρους για κολύμβηση των Θεοφανείων το βράδυ της 19ης Ιανουαρίου, αναφέρει το TASS επικαλούμενο την υπηρεσία Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Φέτος, άνοιξαν περισσότερες από 3.300 θέσεις κολύμβησης για πιστούς σε όλη τη χώρα, που είναι σχεδόν 300 περισσότερες από το 2022.

Όλες οι επίσημες τοποθεσίες καταδύσεων είναι εξοπλισμένες με αποκλειστική πρόσβαση στο νερό, χώρους προθέρμανσης και αλλαγής ειδών, και φωτισμό. Περισσότεροι από 10.500 διασώστες από το ρωσικό Υπουργείο Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης εξασφάλισαν την ασφάλεια όσων λούζονταν στον πάγο. Αυτό το τελετουργικό φαίνεται σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS . Παραδοσιακά κάποιος πρέπει να μπει στο νερό, να βουτήξει τρεις φορές και να σταυρωθεί (να κάνει το σταυρό του) τρεις φορές.

Υπό τον ειδικό έλεγχο των διασωστών υπήρχαν δεξαμενές με θέσεις μη επιτρεπόμενης κολύμβησης. Εκεί πραγματοποιήθηκαν περιπολίες για τον εντοπισμό και την καταστολή τέτοιων ενεργειών.

«Κανένα επεισόδιο δεν επιτρεπόταν το βράδυ των Θεοφανείων», δήλωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων, Αλεξάντερ Κουρένκοφ.

Πριν από τις διακοπές, οι επιθεωρητές έλεγξαν τις ..σειρές, έφτιαξαν δάπεδα στον πάγο στις τοποθεσίες τους, οργάνωσαν ασφαλείς καταβάσεις και φωτισμό, εξόπλισαν σκηνές για θέρμανση και αλλαγή ρούχων. Η ασφάλεια εκεί παρείχε 10.660 διασώστες και 1.799 τεμάχια εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων σκαφών και αεροσκαφών.

Την ώρα της γιορτής, οι μονάδες του Υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων τέθηκαν σε επιφυλακή.

Νωρίτερα, ο Σεργκέι Σομπιάνιν είπε ότι όλες οι περιοχές κολύμβησης στη Μόσχα διαθέτουν τον απαραίτητο σωτήριο εξοπλισμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να εφημερεύουν γιατροί και υπάλληλοι του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων. Επιπλέον, έγιναν προληπτικές συνομιλίες για τους κανόνες ασφαλείας με τις υπηρεσίες της πόλης και με τους λειτουργούς των ναών.

-----------------

Λούσιμο -βάπτισμα σε ιερό πάγο στη Ρωσία: Ο Πούτιν κάνει παραδοσιακό μπάνιο σε τρύπα πάγου

RT 20 Ιανουαρίου 2023

Στη Ρωσία, στις 19 Ιανουαρίου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τη θρυλική βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη. Εκατομμύρια Ρώσοι βουτούν στο παγωμένο, αγιασμένο νερό. Αυτό έκανε παραδοσιακά φέτος ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

 Η κολύμβηση πάγου στη Ρωσία γίνεται παραδοσιακά τη νύχτα 18-19 Ιανουαρίου. Εκατομμύρια Ρώσοι βουτούν στο παγωμένο, αγιασμένο νερό. Ωστόσο, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επισημαίνει κάθε χρόνο ότι αυτό το τελετουργικό δεν είναι υποχρεωτικό.

Στη Ρωσία, πιστεύεται ότι όταν ο Ιησούς Χριστός βαφτίστηκε, όχι μόνο βάφτισε τον εαυτό του, αλλά και αγίασε το νερό. Και τώρα η εκκλησία αγιάζει το νερό, και μέσω αυτού ο ίδιος ο Κύριος αγιάζει το νερό.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε επίσης ένα παραδοσιακό μπάνιο σε μια τρύπα πάγου στην περιοχή της Μόσχας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Αυτή τη φορά, όμως, δεν υπάρχουν βίντεο ή φωτογραφίες, παρά μόνο η πληροφορία ότι ο Πούτιν έχει ακολουθήσει αυτή την παράδοση, όπως κάνει κάθε χρόνο. Ο Πεσκόφ είπε :

"Όπως γνωρίζετε, σήμερα γιορτάζεται η βάπτιση του Ιησού Χριστού στον ποταμό Ιορδάνη. Ο Πρόεδρος περιστέρισε επίσης σε μια τρύπα πάγου".

"Ξέρετε ότι σήμερα είναι η γιορτή των Θεοφανείων, ο πρόεδρος συμμετείχε στο κολύμβηση των Θεοφανείων, το έκανε στην περιοχή της Μόσχας. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει βίντεο ή φωτογραφικό υλικό, απλώς αναφέρουμε ότι ακολούθησε την παράδοσή του", είπε.

Το Κρεμλίνο ανέφερε για πρώτη φορά ότι ο πρόεδρος βυθιζόταν στην τρύπα στα Epiphany το 2018. Ο Πεσκόφ σημείωσε στη συνέχεια ότι ο Πούτιν δεν είχε αλλάξει αυτή την παράδοση για αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με την έρευνα της ρωσικής εταιρείας δημοσκοπήσεων VTSIOM γιατί οι Ρώσοι γιορτάζουν αυτή την παράδοση, ελήφθησαν οι ακόλουθες απαντήσεις: 40 τοις εκατό των ερωτηθέντων λούστηκαν σε μονότρυπες εκτός παράδοσης. 23 τοις εκατό για θρησκευτικούς λόγους? 22 τοις εκατό για την ενίσχυση της υγείας και του πνεύματος. 19 τοις εκατό για να δοκιμάσουν τον εαυτό τους. 17 τοις εκατό για να ξεπλύνετε τις αμαρτίες σας.

Η Ρωσία είναι μια χριστιανική χώρα - αλλά οι παλιές συνήθειες είναι δύσκολο να απορριφθούν

Στη μετασοβιετική Ρωσία, η Πρωτοχρονιά είναι και θα είναι πάντα μεγαλύτερη γιορτή από τα Χριστιανικά Χριστούγεννα. Λες και ο ρωσικός λαός απορροφά ασυνείδητα ό,τι καλύτερο είχαν να προσφέρουν διαφορετικοί αιώνες, αφήνοντας πίσω του τα χειρότερα της χρονιάς που πέρασε. Πώς όμως έγινε αυτό;

Η σημερινή Ρωσία είναι ουσιαστικά η μόνη χριστιανική χώρα στον κόσμο όπου οι εορτασμοί της Πρωτοχρονιάς είναι πιο σημαντικοί από τους πραγματικούς εορτασμούς των Χριστουγέννων, οι οποίοι σύμφωνα με το Ορθόδοξο ημερολόγιο γιορτάζονται στις 7 Ιανουαρίου. Ενώ στη Δύση οι άνθρωποι ξετυλίγουν τα δώρα τους στις 24 ή 25 Δεκεμβρίου, οι Ρώσοι εξακολουθούν να προετοιμάζονται για μια επερχόμενη γιορτή που, όταν φτάσει, θα είναι δεμένη με πανάρχαιες παραδόσεις και θα διαρκέσει σχεδόν δύο εβδομάδες.

Πρωτοχρονιά της Ρωσίας: Μια σύντομη ιστορική πραγματεία

Για να καταλάβουμε γιατί η Πρωτοχρονιά έχει γίνει μια ιδιαίτερη γιορτή στη Ρωσία και τι τη διαφέρει από τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς σε άλλες χώρες, πρέπει πρώτα να εμβαθύνουμε στην ιστορία αυτής της γιορτής.

Το 1700, μετά από διάταγμα του Τσάρου Πέτρου του Μεγάλου, η Ρωσία προσχώρησε στην πανευρωπαϊκή παράδοση του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου προς την 1η Ιανουαρίου. Προηγουμένως, στη Ρωσία, η Πρωτοχρονιά γιορταζόταν την 1η Μαρτίου, όταν ήρθε η ώρα να προετοιμαστούμε για τη νέα εποχή των αγροτικών εργασιών. Ωστόσο, παρά το διάταγμα του τσάρου, η Ρωσία δεν συγχρονίστηκε πλήρως με την υπόλοιπη Ευρώπη - η χώρα τότε λειτουργούσε σύμφωνα με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο, ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες είχαν ήδη μεταβεί στο Γρηγοριανό ημερολόγιο. Ως εκ τούτου, το νέο έτος στη Ρωσία ξεκίνησε 13 ημέρες αργότερα. Αυτό έγινε μια βασική πτυχή που επηρεάζει τις σύγχρονες παραδόσεις των εορτασμών της Πρωτοχρονιάς στη Ρωσία.

Η παράδοση της Ρωσίας να γιορτάζει την Παλιά Πρωτοχρονιά δεν είναι μοναδική, αλλά εξακολουθεί να γεμίζει μια θέση. Η μετάβαση της Σοβιετικής Ρωσίας από το Ιουλιανό στο Γρηγοριανό ημερολόγιο το 1918 έγινε ο κύριος λόγος για μια τόσο ασυνήθιστη γιορτή. Όταν ολόκληρο το ημερολόγιο άλλαξε κατά 13 ημέρες, η παράδοση του εορτασμού του νέου έτους σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο αναπτύχθηκε αυθόρμητα. Αυτή η ημερομηνία έπεσε στις 14 Ιανουαρίου. Κάπως έτσι εμφανίστηκε στη χώρα η έννοια της Παλιάς Πρωτοχρονιάς, την οποία πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να γιορτάζουν τη νύχτα 13-14 Ιανουαρίου.

Ωστόσο, η παλιά Πρωτοχρονιά δεν έχει μείνει καθαρά λαϊκή ιδιοτροπία. Η τηλεόραση προσαρμόζει το πρόγραμμά της στην ημερομηνία. 

Κάποια κανάλια ξεκινούν μια επανάληψη της πρωτοχρονιάτικης εκπομπής που έλαβε χώρα δύο εβδομάδες νωρίτερα

ολόκληρη η χώρα, συχνά ασυνείδητα, τιμά τελείως διαφορετικές και μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετες παραδόσεις. Λες και ο ρωσικός λαός απορροφά ασυνείδητα ό,τι καλύτερο είχαν να προσφέρουν διαφορετικοί αιώνες, αφήνοντας πίσω του τα χειρότερα της χρονιάς που πέρασε.

--------------

Γιατί η βάπτιση γιορτάζεται στις 19 Ιανουαρίου;

ΙΕΡΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ. η Αγία Εκκλησία εορτάζει τη Βάπτιση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. 

Μεγάλος αγιασμός του νερού.

Το βάπτισμα του Κυρίου ονομάζεται Θεοφάνεια, γιατί αυτή την ημέρα εμφανίστηκε ο Θεός, λατρεμένος στην Αγία Τριάδα: ο Θεός Πατέρας - στη φωνή, ο Υιός του Θεού - κατά τη σάρκα και το Άγιο Πνεύμα - με τη μορφή περιστεριού. και επίσης από τον Διαφωτισμό, αφού ο Χριστός από αυτή τη μέρα γίνεται το φως που φωτίζει τον κόσμο.

Τα Θεοφάνεια είναι μια από τις κύριες χριστιανικές γιορτές. Η εορτή των Θεοφανείων ολοκληρώνεται με την περίοδο των Χριστουγέννων, η οποία διαρκεί από τις 7 έως τις 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με την ιστορία του ευαγγελίου, ο Ιησούς Χριστός ήρθε στον Ιωάννη τον Βαπτιστή, ο οποίος βρισκόταν στον ποταμό Ιορδάνη στη Βηθαβαρά (Ιωάννης 1:28), για να βαφτιστεί. (Τοποθεσία Bethabara, Beit Abar, που πιστεύεται ότι είναι η τοποθεσία του σημερινού μοναστηριού του Αγίου Ιωάννη, ένα χιλιόμετρο από το σημερινό Beit Abar, περίπου 10 χιλιόμετρα ανατολικά της Ιεριχούς.) Ο Ιωάννης, που κήρυττε πολύ για τον επικείμενο ερχομό του Μεσσία, όταν είδε τον Σωτήρα, ξαφνιάστηκε και είπε: «Πρέπει να βαφτιστώ από Σένα, και έρχεσαι σε μένα;» Σε αυτό, ο Ιησούς απάντησε ότι «εμείς πρέπει να εκπληρώσουμε κάθε δικαιοσύνη» και βαφτίστηκε από τον Ιωάννη. Κατά τη διάρκεια του βαπτίσματος, «ο ουρανός άνοιξε, και το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε πάνω Του με σωματική μορφή σαν περιστέρι, και ακούστηκε μια φωνή από τον ουρανό, που έλεγε: Είσαι ο Αγαπημένος Μου Υιός. Η χάρη μου είναι σε σένα!» (Λουκάς 3:21-22).

Έτσι, με τη συμμετοχή του Ιωάννη, μαρτυρήθηκε δημόσια ο μεσσιανικός προορισμός του Ιησού. Σύμφωνα με την ιστορία του Ευαγγελίου, μετά τη βάπτισή του, ο Ιησούς Χριστός, με οδηγό το Πνεύμα, αποσύρθηκε στην έρημο για να προετοιμαστεί με μοναξιά, προσευχή και νηστεία για την εκπλήρωση της αποστολής με την οποία ήρθε στη γη.

Αυτή η γιορτή συνδέεται με τη βάπτιση του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Κατά τη διάρκεια της επίγειας ζωής του, βαφτίστηκαν μόνο ενήλικες, που ένιωσαν πλήρως την πίστη στον ένα Θεό και συνειδητοποίησαν μέσα τους αυτήν την, τότε νέα, θρησκεία, γιατί τότε οι χριστιανοί διώχτηκαν, ο μονοθεϊσμός απορρίφθηκε. Επομένως, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Ιησούς Χριστός βαφτίστηκε σε ηλικία 30 ετών.

Στη Ρωσία και τη Βουλγαρία το νερό ευλογείται την εορτή των Θεοφανείων. Μερικές φορές ο αγιασμός πραγματοποιείται απευθείας στις δεξαμενές σε ειδικά διάτρητες τρύπες, οι οποίες ονομάζονται «Ιορδανία», σε ανάμνηση της βάπτισης του Χριστού στον Ιορδάνη. Υπάρχει επίσης μια παράδοση κολύμβησης σε αυτές τις τρύπες. 

Η περιγραφή του γεγονότος του Βαπτίσματος δίνεται και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές

Το βάπτισμα του Κυρίου Ιησού Χριστού βρίσκεται σε στενή σχέση με όλο το θεανθρώπινο έργο Του για τη σωτηρία των ανθρώπων· αποτελεί την αποφασιστική και πλήρη αρχή αυτής της διακονίας.

Η Βάπτιση του Κυρίου στη λύτρωση του ανθρώπινου γένους είχε βαθιά οντολογική σημασία. Το βάπτισμα στον Ιορδάνη αποπνέει εγκατάλειψη, άφεση αμαρτιών, φώτιση, αποκατάσταση της ανθρώπινης φύσης, φως, ανανέωση, θεραπεία και, σαν να λέγαμε, μια νέα γέννηση. 

Η βάπτιση του Χριστού στα νερά του Ιορδάνη δεν είχε μόνο την έννοια ενός συμβόλου εξαγνισμού, αλλά και μια μεταμορφωτική, ανανεωτική επίδραση στην ανθρώπινη φύση. Βυθίζοντας στα νερά του Ιορδάνη, ο Κύριος αγίασε «όλη τη φύση των υδάτων» και ολόκληρη τη γη. Η παρουσία της Θείας δύναμης στην υδάτινη φύση μετατρέπει τη φθαρτή φύση μας (δια του Βαπτίσματος) σε άφθαρτη. Το βάπτισμα είχε ευεργετική επίδραση σε ολόκληρη τη διπλή ανθρώπινη φύση - στο σώμα και την ψυχή του ανθρώπου. 

στο μυστήριο του Βαπτίσματος ο Κύριος αποκαλύπτεται ως ο Ιδρυτής μιας νέας, χάρης Βασιλείας, στην οποία, σύμφωνα με τη διδασκαλία Του, δεν μπορεί κανείς να εισέλθει χωρίς Βάπτισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: