Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Επιδημία νέου ιού henipavirus Langya (LayV), αναφέρθηκε στην Κίνα

Επιδημία νέου ιού αναφέρθηκε στην Κίνα

Η Ταϊβάν προετοιμάζεται για την πιθανή εξάπλωση ενός νέου και δυνητικά θανατηφόρου ιού henipa που εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους

Επιδημία νέου ιού αναφέρθηκε στην Κίνα

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι στην Κίνα έχουν μολυνθεί από έναν νέο ιό henipa που προφανώς μεταδίδεται από τα ζώα στους ανθρώπους, πυροδοτώντας κώδωνα κινδύνου στη γειτονική Ταϊβάν για ένα δυνητικά επικίνδυνο παθογόνο.

Τα εργαστήρια της Ταϊβάν θα πρέπει να καθιερώσουν τυποποιημένες διαδικασίες δοκιμών για τον εντοπισμό του ιού henipavirus Langya (LayV), δήλωσε στους δημοσιογράφους την Κυριακή ο Chuang Jen-hsiang, αναπληρωτής διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) της Ταϊβάν . Η αλληλουχία του γονιδιώματος του ιού αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός περίπου μιας εβδομάδας, είπε.

Ο Τσουάνγκ έκανε τα σχόλιά του τρεις ημέρες αφότου το New England Journal of Medicine δημοσίευσε μια μελέτη για τον πρόσφατα ανακαλυφθέν ιό, ο οποίος εντοπίστηκε στις επαρχίες Shandong και Henan της Κίνας. Όλοι οι προσβεβλημένοι ασθενείς είχαν υψηλό πυρετό, ενώ τουλάχιστον οι μισοί παρουσίαζαν επίσης κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης και πτώση των λευκών αιμοσφαιρίων.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών υπέστη ηπατική ανεπάρκεια και το 8% είχε νεφρική ανεπάρκεια. Η μελέτη ανέφερε ότι ο LayV είναι μέρος της οικογένειας των ιών RNA αρνητικού κλώνου Paramyxoviridae, που μπορεί να προκαλέσει «θανατηφόρα ασθένεια». Η εμφάνισή του έρχεται καθώς αξιωματούχοι δημόσιας υγείας σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πανδημία Covid-19, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει σκοτώσει περισσότερους από 6,4 εκατομμύρια ανθρώπους.

Δεν είναι ακόμη γνωστό εάν το παθογόνο μπορεί να εξαπλωθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι δοκιμές σε ζώα στις πληγείσες περιοχές αποκάλυψαν ότι το 5% των σκύλων και το 2% των κατσικιών είχαν μολυνθεί. Οι γρίλιες μπορεί να είναι βασικοί φορείς του LayV, καθώς το 27% ήταν θετικό.

Κανένας από τους 35 μολυσμένους ανθρώπους δεν είχε στενή επαφή μεταξύ τους ή κοινό ιστορικό έκθεσης, είπε ο Τσουάνγκ. Η ανίχνευση επαφών έδειξε ότι κανένα μέλος της οικογένειας ή άλλα άτομα που εκτέθηκαν στα μολυσμένα άτομα δεν είχαν προσβληθεί από τον ιό.

Το CDC της Ταϊβάν θα συνεργαστεί με τις ρυθμιστικές αρχές της γεωργίας για να μελετήσει εάν υπάρχουν παρόμοια παθογόνα σε είδη που είναι εγγενή στο αυτοδιοικούμενο νησί, είπε ο Τσουάνγκ. Το κινεζικό ξέσπασμα δεν έχει προκαλέσει κανέναν θάνατο μέχρι στιγμής, πρόσθεσε.

Κινέζοι ερευνητές ανακάλυψαν ένα νέο henipavirus, που ονομάζεται παραμυξοϊός Mojiang (MojV) , το 2013. Οι αρουραίοι που ζούσαν σε ένα εγκαταλελειμμένο ορυχείο χαλκού στην επαρχία Γιουνάν βρέθηκε ότι είχαν μολυνθεί από τον ιό. Τρεις άνδρες που εργάζονταν στο ορυχείο αρρώστησαν από βαριά πνευμονία. Πέθαναν πολύ πριν φτάσουν οι επιστήμονες στη σκηνή, επομένως δεν επιβεβαιώθηκε άμεση σύνδεση με το MojV.

8-8-22    https://www.rt.com/news/560488-new-virus-outbreak-detected-in-china/

Δεν υπάρχουν σχόλια: