Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022

Η Πολωνία και η Γερμανία αντιμετωπίζουν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή

Η Πολωνία και η Γερμανία αντιμετωπίζουν τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή

Τόνοι νεκρών ψαριών ανακαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα στον ποταμό Όντερ, ο οποίος διασχίζει και τις δύο χώρες

φωτο:Τα ψάρια βρίσκονται νεκρά δίπλα στη γέφυρα Europabruecke στη δυτική όχθη του ποταμού Oder, Γερμανία, στις 12 Αυγούστου 2022. 

Οι αρχές στην Πολωνία και τη Γερμανία προσπαθούν να προσδιορίσουν την αιτία μιας μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής στον δεύτερο μεγαλύτερο ποταμό της Πολωνίας, ο οποίος επίσης διασχίζει την Τσεχική Δημοκρατία και την ανατολική Γερμανία. 

Τόνοι νεκρών ψαριών φαίνονται να επιπλέουν ή να ξεβράζονται στις όχθες του ποταμού Όντερ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν την επιφάνεια του ποταμού να καλύπτεται από πτώματα ψαριών, ενώ στο νερό διακρίνονται και νεκροί κάστορες να επιπλέουν. 

Το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο rbb24 ανέφερε το Σάββατο ότι η καταστροφή έφτασε στη λιμνοθάλασσα Szczecin στις εκβολές του Oder που εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα. Εκατοντάδες εθελοντές καθώς και περίπου 300 Γερμανοί ειδικοί των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης συλλέγουν νεκρά ζώα στο Όντερ σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 80 χιλιόμετρα. 

Την Παρασκευή, ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε ότι «τεράστιες ποσότητες χημικών αποβλήτων πιθανώς πετάχτηκαν στον ποταμό Όντερ έχοντας πλήρη επίγνωση των κινδύνων και των συνεπειών». Ορκίστηκε επίσης να φέρει τους δράστες στη δικαιοσύνη. «Δεν θα αφήσουμε αυτό το θέμα να φύγει. Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να τιμωρηθούν αυστηρά οι ένοχοι» , είπε σε βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Facebook. 

[Τιτίβισμα  13-8-22

Agata Tumiłowicz-Mazur   @aga_tumilowicz

Μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί 28 τόνοι νεκρών ψαριών από το #OderRiver . Νεκροί βρέθηκαν και δύο νεκροί πελαργοί. Ολόκληρη η χλωρίδα και η πανίδα της κοιλάδας του Όντερ βρίσκεται σε κίνδυνο. Η κλίμακα αυτού του περιβαλλοντικού αφανισμού κάνει την καρδιά μου να αιμορραγεί. Ακόμα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον ένοχο.

https://twitter.com/aga_tumilowicz/status/1558404405040390146 ]

Το Σάββατο, η Πολωνία πρόσφερε ανταμοιβή ενός εκατομμυρίου ζλότι (220.200 δολάρια) για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους υπεύθυνους για αυτό που χαρακτηρίστηκε από ορισμένους περιβαλλοντολόγους ως η μεγαλύτερη καταστροφή του έθνους εδώ και χρόνια.

Η αιτία της ρύπανσης παραμένει άγνωστη. Την Παρασκευή, το rbb24 ανέφερε, επικαλούμενο το κρατικό εργαστήριο του Βρανδεμβούργου, ότι ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά υψηλά επίπεδα υδραργύρου σε δείγματα νερού που ελήφθησαν από τον ποταμό. Η ποσότητα της εξαιρετικά τοξικής ουσίας στο ποτάμι φέρεται να ήταν τόσο υψηλή που ο εξοπλισμός δοκιμών δεν μπορούσε να εμφανίσει σωστά τα αποτελέσματα των δοκιμών και η δοκιμή έπρεπε να επαναληφθεί. 

[Τιτίβισμα   11-8-22

Agata Tumiłowicz-Mazur   @aga_tumilowicz

Εν τω μεταξύ στην Πολωνία: οικολογική καταστροφή στον ποταμό Όντερ. Χιλιάδες νεκρά ψάρια, νεκροί κάστορες...Υποτίθεται ότι η αιτία είναι ένας εξαιρετικά δηλητηριώδης διαλύτης. Αν και η δηλητηρίαση ξεκίνησε πριν από λίγες μέρες, δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πηγή της. Η Κυβέρνηση δεν δίνει δεκάρα.

https://twitter.com/aga_tumilowicz/status/1557657023638036480 ]

Ωστόσο, το Σάββατο η υπουργός Περιβάλλοντος της Πολωνίας Άννα Μόσκουα απέκλεισε το ενδεχόμενο αυξημένου επιπέδου υδραργύρου ως αιτίας των μαζικών θανάτων ψαριών στο Όντερ. «Το Κρατικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο εξέτασε επτά είδη. Απέκλεισε τον υδράργυρο ως αιτία θανάτων ψαριών» , έγραψε στο Twitter. Οι πολωνικές αρχές δήλωσαν ότι η υψηλή συγκέντρωση αλατιού στο νερό μπορεί να είναι ο ένοχος.  

Ο υπουργός Περιβάλλοντος του κρατιδίου του Βρανδεμβούργου στην ανατολική Γερμανία, Άξελ Φόγκελ, είπε επίσης ότι μεγάλες ποσότητες διαλυμένου αλατιού μπορεί να σκότωσαν τα ψάρια. Αυτό είναι «απολύτως άτυπο» , είπε στο rbb24. 

Εν τω μεταξύ, το Βερολίνο κατηγόρησε τη Βαρσοβία ότι δεν μοιράστηκε έγκαιρα τις πληροφορίες για την καταστροφή με τη Γερμανία. Οι γερμανικές αρχές ενημερώθηκαν πολύ αργά, δήλωσε η ομοσπονδιακή υπουργός Περιβάλλοντος, Steffi Lemke. Ο Βόγκελ είπε επίσης στο rbb24 ότι δεν είχε λάβει καμία επίσημη ενημέρωση από την Πολωνία σχετικά με τα χημικά απόβλητα που πιθανώς είχαν πεταχτεί στον ποταμό.

Ο Morawiecki είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο ότι ο ίδιος έμαθε για την καταστροφή «πολύ αργά» και απέλυσε δύο κορυφαίους δημόσιους υπαλλήλους υπεύθυνους για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση των υδάτων.

Σύμφωνα με το rbb24, υπάρχουν ορισμένες «ενδείξεις» ότι ορισμένες τοξικές ουσίες πετάχτηκαν στο Όντερ κοντά στην πόλη Βρότσλαβ στη νότια Πολωνία στα τέλη Ιουλίου. Ωστόσο, δεν είναι σαφές τι ακριβώς βρήκε τον δρόμο του στο ποτάμι ή ποιοι μπορεί να είναι οι δράστες. 

Το περιστατικό σημειώνεται καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιο ρεύμα και κύματα καύσωνα, που έχουν προκαλέσει πτώση της στάθμης των υδάτων σε πολλούς μεγάλους ποταμούς της ηπείρου. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι αυτό το γεγονός μπορεί επίσης να συνέβαλε στην καταστροφή.

13-8-22   https://www.rt.com/news/560790-poland-germany-oder-environmental-disaster/

===========

σχετική μας ανάρτηση

12 Αυγούστου 2022

Περιβαλλοντικό έγκλημα στον ποταμό ΄Οντερ, στα σύνορα Γερμανίας-Πολωνίας. Θανατηφόρα βιομηχανική ρύπανση, χιλιάδες ψάρια ξεβράζονται νεκρά, στα δείγματα νερού βρέθηκε υδράργυρος

https://hellenicrevenge.blogspot.com/2022/08/blog-post_62.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: