Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!

Ακόμα μια ήττα, όπως ήταν αναμενόμενο, κατέγραψε για την Ε/κ πλευρά η συνάντηση της Γενεύης, ενώ στην αντίπερα όχθη, η τουρκική πλευρά βλέπει ότι οι σχεδιασμοί της υλοποιούνται σταδιακά.

Ενώ οι σχιζοφρενικές προτάσεις του Έρογλου παρείχαν την ευκαιρία στον Χριστόφια να καταγγείλει την τουρκική πλευρά, ακόμα και να προχωρήσει σε τολμηρά (για τον Χριστόφια) βήματα, όπως να αποσύρει τις γενναίες προσφορές τις οποίες είχε κάνει ή να παγώσει τις συνομιλίες και να γωνιάσει την Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο διαπραγματευτής μας δεν άλλαξε στάση, δεν έκανε καμία κίνηση δυναμικής διαπραγμάτευσης και ικανοποιήθηκε με μια προφορική και ασαφή υπόσχεση του Έρογλου ότι θα «διορθωθεί» και με την αναφορά στη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι θα συνδυαστεί (στο άμεσο και ασαφές μέλλον) η συζήτηση κάποιων πτυχών του κυπριακού.

Αναλυτικά:

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν καταδίκασαν τις εντελώς εκτός συζητήσεως τουρκικές προτάσεις (με την αναφορά του ΓΓ του ΟΗΕ πως «οι δυο ηγέτες στην Κύπρο έχουν εργαστεί για να έρθουν πιο κοντά μέσω γεφυρωτικών προτάσεων ειδικά στα κεφάλαια της οικονομίας, της διακυβέρνησης, της ΕΕ και της κατανομής εξουσιών»), με στόχο να διατηρηθεί επί του παρόντος στη ζωή η διαδικασία και να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί, όπως:

• Υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων που καθορίστηκαν στη συνάντηση της Νέας Υόρκης τον περασμένο Νοέμβριο. Στο τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξει νέα ενδιάμεση έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και θα καθοριστεί η νέα συνάντηση, όπως προβλέπει η πρώτη ενδιάμεση έκθεση του Μπαν. Σύμφωνα με την πρώτη ενδιάμεση έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ η επόμενη συνάντηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Δηλαδή, σταδιακά εφαρμόζεται η μέθοδος των άτυπων, πλην σαφέστατων χρονοδιαγραμμάτων, με φόντο το καλοκαίρι και την περίοδο μετά τις εκλογές στην Τουρκία.

• Συγκεκριμενοποιούνται πλέον οι μέχρι στιγμής γενικόλογες προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών για άσκηση κεκαλυμμένης επιδιαιτησίας, με τον πιο δημόσιο και επίσημο τρόπο, με τον ΓΓ του ΟΗΕ να αναφέρεται σε «εμπειρογνώμονες που μπορεί να θέσει στη διάθεσή των πλευρών πάνω στις τεχνικές πτυχές του περιουσιακού».

• Επιμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ ότι συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του κυπριακού, ενώ είναι πολύ καλά γνωστό, ότι αυτό δεν έχει συμβεί. Τα ακανθώδη για την Ε/κ θέματα, δηλαδή το εδαφικό, οι εγγυήσεις και η ασφάλεια και το θέμα των εποίκων δεν έχουν συζητηθεί. Σε συνδυασμό με την τοποθέτηση του ΓΓ του ΟΗΕ ότι υπήρξαν συγκλίσεις στα θέματα της Οικονομίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Διακυβέρνησης και Κατανομής Εξουσιών, προκαλείται εύλογα η ανησυχία, ότι για τα θέματα που η Ε/κ πλευρά θεωρεί ως πιο σημαντικά και που είναι και τα πιο δύσκολα, θα ακολουθηθεί μια άλλη διαδικασία, όπως η σύγκληση μιας δήθεν «διεθνούς» διάσκεψης.

• Απαιτείται πλέον επιτακτικά η καταγραφή των λεγομένων «συγκλίσεων», δηλαδή το «κλείδωμα» και επισήμως των υποχωρήσεων της Ε/κ πλευράς.
Είναι φανερό πλέον ότι η νέα συνάντηση κατάφερε να κρατήσει ζωντανή τη διαδικασία με μόνο στόχο να την «σκοτώσει» σε εύθετο χρόνο, σε χρονική στιγμή που θα επιλεγεί από τα Ηνωμένα Έθνη και εφόσον:

• Τα άτυπα και σταδιακά χρονοδιαγράμματα θα έχουν εκπληρωθεί.

• Η σαφής προειδοποίηση από τα Ηνωμένα Έθνη ότι επίκειται, σε κάποιο στάδιο στο εγγύς μέλλον, η άσκηση έμμεσης ή ακόμα και άμεσης επιδιαιτησίας, θα υλοποιηθεί.

• Θα αναδειχθεί ως αδήριτη ανάγκη για την διευθέτηση, η υπαγωγή των ακανθωδών για την Ε/κ πλευρά θεμάτων σε μια άλλη, διαφορετική από την παρούσα, διαδικασία, δηλαδή στη «διεθνή» διάσκεψη.

Ιδιαίτερη ανησυχητική είναι η δυσοίωνη προοπτική για την τύχη
του περιουσιακού. Από τη δήλωση του κ. Μπαν προκύπτει ότι το περιουσιακό θα τεθεί υπό τη διαδικασία του μοιράσματος της απόστασης. Έχουμε λοιπόν από τη μια τις προτάσεις του Χριστόφια, οι οποίες είναι τουλάχιστον εγκληματικές και από την άλλη τις τουρκικές προτάσεις, που είναι τουλάχιστον σχιζοφρενικές. Είναι εύκολο να υπολογίσει κάποιος ότι το περιουσιακό οδεύει προς κλείσιμο με πολύ άσχημο τρόπο.

Δυστυχώς η συνάντηση στη Γενεύη δεν ήταν απλώς διαδικαστικού τύπου, ούτε και μια ανασκόπηση των τεκταινομένων από τη συνάντηση της Νέας Υόρκης και μετά, αλλά η επιβεβαίωση μιας προδιαγεγραμμένης πορείας. Και δυστυχώς, η Ε/κ πλευρά έχει ηγέτη, ο οποίος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει των καταστάσεων.

pontiki.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: