Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

«Τι θα γίνει η παραγγελία με τα ρωσικά τεθωρακισμένα;» Οι Ρώσοι ερωτούν την Αθήνα για συμφωνία που δεν υλοποιήθηκε

ΝΑ ξεπαγώσει την προμήθεια των ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων, που εδώ και περίπου τρία χρόνια παραμένει ανενεργή, προσπάθησε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Στρατιωτικοτεχνικής Συνεργασίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μιχαήλ Ντμίτριεφ, που συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Βενιζέλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τη ρωσική πλευρά υπήρξε πλήρης κατανόηση των δυσκολιών για την υλοποίηση της προμήθειας ύψους 1,7 δισ. τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας συζήτησε με τον Ρώσο αξιωματούχο τη δημιουργία ενός πλαισίου κάτω από το οποίο θα γίνονται οι αμυντικές προμήθειες και τον διαβεβαίωσε ότι η απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την προμήθεια των ΒΜΡ ισχύει ακόμα.

Δεν έγινε γνωστό όμως αν ισχύει ακόμα ο αριθμός των 400 οχημάτων ή πρόκειται να μειωθεί, πρόταση που έκανε και η ρωσική πλευρά. Στο μεταξύ, θέματα που αφορούν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, καθώς και στη συνεργασία των δύο χωρών στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών συζήτησαν σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Ντάνιελ Μπένετ Σμιθ, ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η συνάντηση έγινε στην οικία του Αμερικανού πρέσβη, κατά τη διάρκεια προγεύματος εργασίας.

Εξάλλου, θετική ήταν η πρώτη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στο κείμενο της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών Ε.Ε. - Τουρκίας, που παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του CΟRΕΡΕR (Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στην Ε.Ε.).

“Η χώρα μας θεωρεί θετική την επιτευχθείσα πρόοδο και προσβλέπει στην ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και των απαραίτητων νομοθετικών διαδικασιών, προκειμένου η συμφωνία να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν και να λειτουργήσει ως ένας επιπρόσθετος παράγοντας αποτροπής, ελέγχου και βέλτιστης διαχείρισης της αυξημένης μεταναστευτικής πίεσης που δέχεται η χώρα μας ιδιαίτερα στα ανατολικά μας σύνορα”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Σελ.8
Φύλλο 29/01/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: