Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2016

O εθισμός στα τυχερά παιχνίδια έχει βιολογική βάση, ο εγκέφαλος του εξαρτημένου παίκτη έχει μια χημική ανωμαλία και δεν λειτουργεί χωρίς τον εθισμό τουΤο κρακ των τυχερών παιχνιδιών: οι μηχανές στοιχημάτων έχουν σχεδιαστεί με στόχο τους πιο ευάλωτους χρήστες.
όπως αναφέρεται σε ένα νέο ντοκιμαντέρ, οι μηχανές στοιχημάτων λέγονται "crack cocaine" των παικτών γιατί σχεδιάστηκαν για να προσελκύουν των εγκέφαλο των ατόμων που έχουν ροπή στον εθισμό.
Ευάλωτα άτομα που χρησιμοποιούν τα (FOBTs) [Fixed Odds Betting Terminals  -betting shop roulette machine- also called B2s] βρίσκουν το "παρά λίγο να κερδίσω"  εξίσου συναρπαστικό,  με την ανταμοιβή.
Τα "fixed-odds better terminals (FOBTs)" –που έγιναν αντικείμενο εκστρατείας της Daily Mail, για νέους περιορισμούς στις τοξικές αυτές μηχανές- στοχεύουν στον εγκέφαλο των πιο ευάλωτων ατόμων γιατί αυτά είναι πιο επιρρεπή στον εθισμό.

Ο καθηγητής David Nutt, του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε:
"Κανείς δεν πρόκειται να  εθιστεί εάν παίζει ένα στοίχημα στο Grand National, μία φορά το χρόνο. Αλλά σε αυτές τις μηχανές μπορείτε να παίξετε 50 στοιχήματα την ώρα."
Και πρόσθεσε: " όσο περισσότερο οι άνθρωποι τζογάρουν και όσο περισσότερο συγκινούνται από αυτό, τόσο περισσότερο γίνονται ευάλωτοι στον εθισμό.  Εάν ο τζόγος δεν σε συγκινεί, δεν πρόκειται να εθιστείς σε αυτό"

Απόψε (11-9-16) το πρόγραμμα Panorama του BBC ερευνά γιατί οι μηχανές τυχερών παιχνιδιών είναι τόσο εθιστικές και ο καθηγητής Nutt δίνει συνέντευξη για την τελευταία έρευνά του.
Μιλώντας στον αέρα, είπε στην Daily Mail: "ο εθισμός  στα τυχερά παιχνίδια έχει βιολογική βάση."
Πρόσθεσε ότι τα FOBTs είναι «ισχυρά», επειδή απορροφούν τα πιο ευάλωτα άτομα.
Η έρευνα δείχνει ότι οι εγκέφαλοι των παικτών τυχερών παιχνιδιών, έχουν μια «χημική ανωμαλία» παρόμοια με εκείνη που παρουσιάζεται σε άλλους εθισμούς, όπως το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά.»
«οι εξαρτημένοι έχουν ένα ελάττωμα στον εγκέφαλο, επειδή είναι προγραμματισμένος να μη λειτουργεί, χωρίς τον εθισμό τους.»

Το Panorama show παρουσιάζει τη Wendy Bendel, της οποίας ο σύντροφος αυτοκτόνησε αφού πάλεψε με τον εθισμό του στα τυχερά παιχνίδια, για 20 χρόνια.
Σε γράμμα- ομολογία του, που έστειλε στην Wendy Bendel, αναφέρεται στις υψηλής τεχνολογίας -και υψηλού κινδύνου - μηχανές στοιχημάτων "high stakes high frequency FOBTs" που τοποθετούν οι εταιρείες στοιχημάτων  "bookmakers" σε όλη τη Βρετανία.
το πρόγραμμα ακολουθεί την κ. Bendel καθώς η ίδια προσπαθεί να ανακαλύψει τι κάνει αυτά τα μηχανήματα τόσο εθιστικά.

Την περασμένη εβδομάδα η Daily Mail αποκάλυψε πως δόθηκε στους υπουργούς εντολή να κάνουν  αναθεώρηση των FOBTs, εν μέσω συναγερμού  "mounting alarm"  για την κοινωνική ζημιά που προκαλούν.
Η αναθεώρηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του τζίρου, μόλις £2 ανά στοίχημα, αν επιβεβαιωθεί ότι είναι κοινωνικά επιζήμια.
πηγή 11-9-16

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΑΠ (τον Ιανουάριο 2011)για τη ρύθμιση των τυχερών παιχνιδιών -με σχέδιο νόμου- στην Ελλάδα,  εκτιμάται ότι λειτουργούν περισσότεροι από 250 διαδικτυακοί τόποι στοιχηματισμού, έως και 20 χιλιάδες ηλεκτρονικές μηχανές ψυχαγωγικών παιχνιδιών περιορισμένου κέρδους και έως και 150 χιλιάδες ηλεκτρονικοί υπολογιστές που παρέχουν παράνομα τυχερά παιχνίδια (φρουτάκια).
Δεν υπάρχουν σχόλια: