Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η δίκη του Τζαμάλ του Παλαιστίνιου, για την παράνομη διακίνηση μεταναστών που διέσχιζαν τα σύνορα προς την Ευρώπηο 27χρονος Παλαιστίνιος Jamal Owda  συνελήφθη στο Λίβερπουλ, ως επικεφαλής οργάνωσης διακινητών
 που είχαν ως βάση την Ελλάδα και δραστηριοποιούνταν στη βαλκανική οδό.
φαίνεται ότι ο τζίρος της διακίνησης αυτής (επιχείρηση παράνομης διακίνησης μεταναστών)  έφτασε τα £ 7 εκατομμύρια και βοήθησε έως και  100 Συρίους μετανάστες σε μια μέρα, για να  διασχίσουν τα σύνορα προς την Ευρώπη»
ο Jamal Owda αντιμετωπίζει μέχρι και 20 χρόνια στη φυλακή για την παράνομη διακίνηση των μεταναστών.
σήμερα εμφανίστηκε στο δικαστήριο Westminster Magistrates  και  μάχεται για τη μη έκδοση του στην Ελλάδα.'
Φέρεται να οργάνωσε (είναι ο εγκέφαλος) μία από τις μεγαλύτερες συμμορίες διακινητών της Ευρώπης
και βοηθούσε Σύριους να διασχίσουν τα ευρωπαϊκά σύνορα καθημερινά για 16 μήνες.
Λέγεται ότι χρησιμοποίησε ένα ξενώνα - άσυλο (κοντά στο Sefton Park) στο Λίβερπουλ, ως βάση για τη δράση του και ζήτησε άσυλο μετά την είσοδό του στη Βρετανία, κρυμμένος στο πίσω μέρος ενός φορτηγού το 2014.
αρχικά κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε μια 22 μελή ισχυρή ομάδα, που συνωμότησε για να περάσουν λαθραία ανθρώπους στην Ευρώπη, από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι και τον Νοέμβριο του 2015.
Συνελήφθη τα χαράματα, σε μια επιδρομή τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η αστυνομία φέρεται να βρήκε £ 17.500 σε μετρητά κρυμμένα σε ένα ηχείο στο δωμάτιό του.
Οι αρχές στην Ελλάδα επιδιώκουν την έκδοση του Owda από το Λονδίνο στην Αθήνα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει δίκη για εμπορία ανθρώπων, αλλά ο ίδιος φαίνεται να μάχεται ενάντια σε μια τέτοια εξέλιξη.
ο Παλαιστίνιος Owda χρεώνεται επίσης για την  «ουσιαστική συμμετοχή του» σε μια παρόμοια επιχείρηση μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2015.

Αλλά ο Owda, του οποίου η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυρίζεται ότι η επιστροφή του στην Ελλάδα θα ήταν μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.
Αλλά Owda, του οποίου η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυρίζεται ότι η επιστροφή του στην Ελλάδα θα ήταν μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.

Ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες στις φυλακές στην Ελλάδα,  παραβιάζουν το άρθρο 2, το δικαίωμα στη ζωή? και του άρθρου 3, για τα βασανιστήρια και την απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση, του νόμου περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σήμερα, το δικαστήριο επρόκειτο να ακούσει από πραγματογνώμονα στην Ελλάδα για να επεξεργαστεί σχετικά με τους όρους στις ελληνικές φυλακές,
James Stansfeld, που εκπροσωπεί τις ελληνικές αρχές, στη συνέχεια, ζήτησε αναβολή λέγοντας ότι είχε λάβει νέα έγγραφα σχετικά με την υπόθεση.
Ο κ Stansfield είπε στο δικαστήριο: «Υπήρξαν συζητήσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και την Ελλάδα σε σχέση με τις συνθήκες στις φυλακές.
«Στις 12 Σεπτεμβρίου επιδόθηκε ένας μεγάλος αριθμός εγγράφων από τις ελληνικές αρχές.
«Υπήρξαν πληροφορίες από τους Έλληνεςότι είναι σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 3 στο αίτημα του Owda ».
ο επαρχιακός Δικαστής John Zani έκανε δεκτή την αίτηση και το θέμα θα τεθεί ξανά στις 10 Οκτωβρίου.
Κατά την ημερομηνία αυτή, το δικαστήριο έχει οριστεί για να ακούσει στοιχεία από έναν ψυχίατρο και έναν ψυχολόγο που θα συζητήσουν για την ψυχική υγεία του Owda .
Προηγουμένως ακούστηκε στο δικαστήριο  ότι αν   Owda  εκδοθεί,θα μπορούσε να αντιμετωπίσει 20 χρόνια φυλάκισης στην Ελλάδα.
ο Owda παλεύει για τα μη γίνει η απέλαση του, για τους λόγους ότι οι  συνθήκες στις ελληνικές φυλακές θα παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματά του αφού υποφέρει από μετα-τραυματικό στρες αφού μεγάλωσε σε πόλεμο στη Γάζα.
έλαβε ψυχιατρική θεραπεία στην πατρίδα του, τη Γάζα, το διάστημα μεταξύ 2006 και 2008, όπου είχε διαγνωστεί με παράνοια και παραισθήσεις.

ο Owda, του οποίου η αίτηση για άσυλο έχει απορριφθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυρίζεται ότι η επιστροφή του στην Ελλάδα θα ήταν μια παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του
ισχυρίζεται επίσης ότι, όταν συνελήφθη στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2011,  δέχθηκε επίθεση και κλειδώθηκε σε ένα κελί για 24 ώρες την ημέρα και σιτίστηκε με «αηδιαστικά» γεύματα.

Ο ίδιος είπε προηγουμένως: «Υπήρχαν και άλλοι κρατούμενοι, που ξυλοκοπήθηκαν εκεί πέρα, υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που αντιμετωπίζονται άσχημα  εκεί, ήμασταν μαζί στο αστυνομικό τμήμα πριν μεταφερθούν σε φυλακές.
«Έχω αποδείξεις, ένας Αιγύπτιος άνθρωπος με βοήθησε αφού χτυπήθηκε. Εμείς απλά διαδηλώναμε στους διαδρόμους στο δρόμο για τα κελιά, όταν με χτύπησαν με ένα ραβδί.

«Το χειρότερο ήταν η λεκτική κακοποίηση  στην ελληνική γλώσσα, ήταν η πρώτη φορά που έχω ποτέ συλληφθεί στην Ελλάδα και ήταν η μόνη φορά που με χτύπησαν.
«Δεν υπήρχαν κρεβάτια, μόνο ένα στρώμα στο πάτωμα, μας έδιναν δήθεν γεύματα , αλλά ήταν πολύ βασικά και αηδιαστικά ».
Μετά από 14 ημέρες στη φυλακή ο Owda βγήκε και του δόθηκε προθεσμία 30 ημερών για να φύγει από την Ελλάδα.
Στη συνέχεια ζήτησε άσυλο στη Βρετανία, αλλά το αίτημα του απορρίφθηκε.
ο Owda αρνήθηκε κατηγορηματικά τα αδικήματα «Προκαλώ οποιονδήποτε στο πρόσωπο της γης για να έρθει μπροστά μου και να αποδείξει τους ισχυρισμούς αυτούς», είπε.Δεν υπάρχουν σχόλια: