Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Πλαστικό πεντόλιρο από πολυμερές υλικό κυκλοφορεί στην Αγγλία και απεικονίζει τον Ουίνστον Τσώρτσιλ


Η Τράπεζα της Αγγλίας αρχίζει τη μετάβαση σε πλαστικά χαρτονομίσματα, με την κυκλοφορία του νέου πεντόλιρου που απεικονίζει τον Ουίνστον Τσώρτσιλ.
Το νέο πεντόλιρο £5 είναι σχεδόν άφθαρτο, μπορείς να το πλύνεις, ακόμα και να το βάλεις στο φούρνο μικροκυμάτων.
Τα νέα πλαστικά χαρτονομίσματα, που θα διανέμονται από αυτόματες ταμειακές μηχανές σήμερα, κατασκευάζονται από πλαστικό πολυμερές υλικό.
(Τα πολυμερή τραπεζογραμμάτια  αρχίζουν να συρρικνώνονται και να λιώνουν στους 120°C, με αποτέλεσμα να μην παθαίνουν τίποτα στο πλυντήριο ρούχων.)
Τα πολυμερή νομίσματα είναι δύσκολο να πλαστογραφηθούν και φθείρονται λιγότερο, έχουν διάρκεια ζωής 6 φορές μεγαλύτερη από τα χάρτινα τραπεζογραμμάτια και η αντοχή τους θα αντισταθμίσει το κόστος παραγωγής.

Το νέο £ 5 χαρτονόμισμα έχει φωτεινό μπλε χρώμα και φέρει την εικόνα ενός (grumpy-looking) Winston Churchill.
Σταδιακά, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, πάνω από 440m, θα βρουν το δρόμο τους στα χέρια των καταναλωτών, των εμπόρων λιανικής πώλησης και των τραπεζών.
Φαίνεται δύσκολο να πιστέψουμε ότι είναι πραγματικό νόμισμα  (τα πλαστικά χαρτονομίσματα μοιάζουν περισσότερο με χρήματα Monopoly.)
Η δημοσιογράφος Holly Black από τη Daily Mail, επισκέφθηκε την Τράπεζα της Αγγλίας για να δοκιμάσει τα νέα £ 5 χαρτονομίσματα κατά τη διάρκεια της χρήσης τους.
Η 46χρονη Victoria Cleland, chief cashier στην Τράπεζα της Αγγλίας, υποδέχεται την δημοσιογράφο της δίνει στο χέρι ένα πλαστικό £ 5 χαρτονόμισμα και της λέει με πλατύ χαμόγελο "δείτε το, δεν μπορείτε να το σκίσετε"
Η Holly Black τραβάει την άκρη του χαρτονομίσματος, αλλά είναι σαν να προσπαθεί να σκίσει ένα χαρτί περιτυλίγματος από αλουμινόχαρτο. το χαρτονόμισμα τσαλακώνεται λίγο, αλλά παραμένει πεισματικά ανέπαφο. υπάρχει μια πλαστική ελαστικότητα σε αυτό.

Το νομισματοκοπείο "Bank of England print" λειτουργεί  στο Essex και περιβάλλεται από συρματοπλέγματα (φράκτες high-wire fences topped with rolls of barbed wire.)
Για να μπεις μέσα πρέπει να αφήσεις τα πράγματά σου στη ρεσεψιόν.
Η δημοσιογράφος Holly Black μπήκε κρατώντας μόνο ένα σημειωματάριο και ένα στυλό.
Απαγορεύονται τα τηλέφωνα, οι σακούλες και βέβαια δεν επιτρέπεται να κρατάς οποιαδήποτε χρήματα.
Τα λιγοστά (1 χαρτονόμισμα £ 10) χρήματα της δημοσιογράφου, κλειδώθηκαν σε ένα μικρό χρηματοκιβώτιο στη ρεσεψιόν.

Το νομισματοκοπείο μοιάζει σχεδόν με φυλακή, ένας εσωτερικός, μακρύς, σκοτεινός διάδρομος τρέχει σε όλο το μήκος του κτιρίου, όπου υπάρχουν ανώνυμες πόρτες. Αλλά μέσω κάποιας εισόδου φαίνεται ένα φωτεινό, ευάερο υπόστεγο, όπου πραγματοποιείται η πραγματική εκτύπωση των χαρτονομισμάτων.
Ο βόμβος των μηχανών γεμίζει το χώρο με θόρυβο, και μυρίζει μελάνι, σαν από κορδέλα γραφομηχανής. Κάθε μέρα τυπώνονται εδώ, χαρτονομίσματα αξίας περίπου 5m. Ο πραγματικός αριθμός ποικίλει ανάλογα με τη ζήτηση - είναι μεγαλύτερος τα Χριστούγεννα και τις αργίες, όταν οι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερα χρήματα.

Παρόλο ότι αναφέρεται, πως τέλειωσαν οι συναλλαγές αυτού του τύπου, τα μετρητά είναι ακόμα σε πολύ μεγάλη ζήτηση. Περίπου 2,2 εκατομμύρια  άνθρωποι εξακολουθούν να τα χρησιμοποιούν μόνο για τις συναλλαγές τους. Οκτώ στις δέκα συναλλαγές σε παμπ και πρακτορεία εφημερίδων είναι σε μετρητά, σε σύγκριση με τις τρεις στις δέκα στα πρατήρια βενζίνης.

Χρειάζονται περίπου πέντε εβδομάδες για να τυπωθεί ένα χαρτονόμισμα.(μεγάλο μέρος της διαδικασίας δαπανάται για την ξήρανση- περίπου 5 μέρες- και για την κοπή τους στη βιομηχανική γκιλοτίνα)  διέρχονται (περίπου 40 χαρτονομίσματα το δευτερόλεπτο ) μέσα από ένα μηχάνημα στο οποίο υποβάλλονται σε 200 διαφορετικές δοκιμές ασφάλειας, σε μια απλή στιγμή. Η μηχανή συγκρίνει κάθε χαρτονόμισμα με ένα «χρυσό πρότυπο» και κοιτάζει τις λεπτομέρειες του, συμπεριλαμβανομένης της σαφήνειας της εικόνας και της ποιότητας εκτύπωσης, εξετάζονται επίσης τα άκρα και τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του, όπως το πως φαίνεται κάτω από υπεριώδες φως.
Τέλος, τα χαρτονομίσματα βγαίνουν σφιχτά τυλιγμένα σε wads, ζεστά, ακριβώς όπως ένα καρβέλι  έξω από το φούρνο.
Λίγα λεπτά αργότερα σύρονται αργά κατά μήκος ενός ιμάντα μεταφοράς σε δεσμίδες των £ 25.000.
(in so-called sausages – the name for a wad of £25,000.)  Τοποθετούνται σε ένα trolley και αποθηκεύονται σε batches των £350,000.
Τα sausages είναι μικροσκοπικά, αν και εκπληκτικά βαριά. Παίρνει στον μέσο βρετανό εργαζόμενο περισσότερο από ένα χρόνο, για να κερδίσει αυτό το ποσό.
Η δημοσιογράφος Holly Black παρακολουθεί μια παλέτα των £ 1.2m, που περιμένει για κοπή στη γκιλοτίνα.
Κάθε χαρτονόμισμα φέρει την υπογραφή της Victoria Cleland, (επικεφαλής από το 2014,chief cashier στην Τράπεζα της Αγγλίας.)
έχει αντοχή 2,5 φορές μεγαλύτερη από το τρέχον χαρτονόμισμα. αυτή είναι η ευχάριστη είδηση για το τυπογραφείο στο Λιντς, που είναι επιφορτισμένο με την αντικατάσταση των σκισμένων και φθαρμένων χαρτονομισμάτων.
Πέρυσι 21.745 χαρτονομίσματα στάλθηκαν στο κέντρο. Σχεδόν τα μισά από αυτά είχαν σχιστεί, 5364 είχαν μασηθεί ή φαγωθεί (συνήθως από τα κατοικίδια ζώα), 1.801 πλύθηκαν και 997 κάηκαν ή καταστράφηκαν σε πλημμύρα.
όπως λέει η Cleland "οι άνθρωποι τα αποθηκεύουν μέσα σε φούρνο μικροκυμάτων για φύλαξη και στη συνέχεια τα ξεχνούν και προσπαθούν να μαγειρέψουν κάτι, έτσι μπορεί να βάλουν φωτιά"
η Τράπεζα εξετάζει επίσης για να βεβαιωθεί ότι τα νέα χαρτονομίσματα είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Όταν τα χαρτονομίσματα απορρίπτονται, μετατρέπονται σε λίπασμα. Στην Αυστραλία, όπου έχουν ήδη χαρτονομίσματα από πολυμερές υλικό , μετατρέπουν τα παλιά χαρτονομίσματα σε έπιπλα κήπου. Είναι κάτι που εξετάζεται.
Η έρευνα για το νέο πεντόλιρο ξεκίνησε το 2010 και η δημόσια διαβούλευση ακολούθησε το 2013.
το  χαρτονόμισμα των £ 10 θα κυκλοφορήσει το 2017, στολισμένο με το πρόσωπο της Jane Austen.
από το Μάιο του 2017 το παλιό £ 5 χαρτονόμισμα με την Elizabeth Fry; δεν θα είναι πλέον νόμιμο χρήμα. Τα παλιά πεντόλιρα θα μπορούν να ανταλλάσσονται μόνο με τα νέα πεντόλιρα Winston Churchill, στην Τράπεζα της Αγγλίας.
πηγή 12-9-16
http://www.dailymail.co.uk/news/article-3786365/New-plastic-5-notes-today-Bank-England-warns-customers-end-handing-STICKY.html
Δεν υπάρχουν σχόλια: