Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015

Ορφανό ρινοκεράκι βρέθηκε μόνο του στο δάσος, παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση άρσης του μορατόριουμ στην πώληση κεράτων ρινόκερου


Νότια Αφρική, ρινοκεράκι τριών εβδομάδων βρέθηκε να περιπλανιέται μόνο του μέσα σε θάμνους, όταν έχασε τη μητέρα του από λαθροκυνηγούς ρινόκερων,
-οι λαθροκυνηγοί θανατώνουν αυτά τα ζώα, για να πάρουν το διακριτικά τους κέρατα-
Ομάδα διάσωσης ρινόκερων, βρήκε το μικρό να περιπλανιέται μόνο του μέσα στο δάσος, στη διάρκεια μιας δυνατής καταιγίδας, ήταν πολύ αδύνατο και αναστατωμένο και μεταφέρθηκε στο νοτιοαφρικανικό κέντρο διατήρησης ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση «Hoes Hoedspruit Endangered Species Centre» στο Limpopo. Εκεί ο μικρός Μπαλού -όπως τον ονόμασαν-  βρήκε ένα επίσης ορφανό ρινόκερο επτά μηνών, τον Stompie, με τον οποίο έγιναν αχώριστοι φίλοι, έτσι, σε αυτή τη νεαρή ηλικία έχει την αναγκαία και σημαντική συναισθηματική και σωματική υποστήριξη που το βοηθάει να κερδίζει βάρος και σωματική δύναμη.
οι λαθροθήρες πουλούν τα κέρατα του ρινόκερου στην ΄Απω Ανατολή για να χρησιμοποιηθούν στην κινεζική ιατρική –σκεύασμα που δήθεν θεραπεύει την ανικανότητα και τονώνει τη σωματική δύναμη- Η σκόνη από κέρατο ρινόκερου κοστίζει περισσότερο από το χρυσό και την κοκαΐνη σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Στο ανώτατο δικαστήριο της Πρετόρια στις 26-11-15, οι νοτιοαφρικανοί δικαστές Francis Legodi, Vivian Tlhapi και Myron Dewrance αποφάσισαν την άρση (αναστολή) του μορατόριουμ στην πώληση κεράτων ρινόκερου στη νοτιοαφρικανική αγορά, που ισχύει από το 2009.

Οι νοτιοαφρικανοί ιδιώτες εκτροφείς ρινόκερων John Hume και Johan Krüger έκαναν αγωγή τον περασμένο Σεπτέμβριο και ζήτησαν το δικαίωμα να πουλούν νόμιμα τα κέρατα των ζώων, λόγω μη συμμόρφωσης της χώρας, με τη διαδικασία που επιβάλλει η National Environmental Management Biodiversity Act.
οι εκτροφείς υποστήριξαν ότι η νόμιμη πώληση των κεράτων θα μπορούσε να καταπνίξει το εμπόριο στην προσοδοφόρα μαύρη αγορά
«το υπουργείο περιβάλλοντος εξετάζει με τον αρμόδιο δικηγόρο του, εάν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση για την άρση του μορατόριουμ» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Roopa Singh στο AFP.
στη Νότια Αφρική ζει το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού των ατόμων ρινόκερου (περίπου 20.000 άτομα)
Ο αριθμός των ρινόκερων που δολοφονήθηκαν από λαθροθήρες εκτοξεύτηκε από 13 άτομα το 2007, (στα 333 άτομα το 2010, 448 άτομα το 2011, 668 άτομα το 2012, σε 946 άτομα το 2013) στα 1.215 άτομα πέρυσι, τα περισσότερα στο πάρκο Kruger National Park.
Μετά από αυτή την απόφαση, η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ίσως ζητήσει τη διεθνή άρση του μορατόριουμ κατά τη Διάσκεψη της Σύμβασης CITES (Σύμβαση για το Διεθνές Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών) που θα γίνει την ερχόμενη χρονιά στο Γιοχάνεσμπουργκ.
Έντονη υπήρξε η αντίδραση ενάντια στην απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου της Πρετόρια, για άρση της απαγόρευσης πώλησης κεράτων ρινόκερου. Το National Council of SPCAs (NSPCA) είπε ότι οι ρινόκεροι είναι άγρια ζώα και δεν μπορεί να εξημερώνονται στα εκτροφεία, η Dr Colman O’Criodain, wildlife trade policy analyst, για την WWF δήλωσε ότι δεν προκύπτει τίποτα θετικό
από την απόφαση του δικαστηρίου, για τη διατήρηση αυτού του είδους,  επίσης η ομάδα Durban – Activists for Animals Africa (AAA) έχει εκφράσει την αγανάκτησή της για την άρση του εμπορίου κεράτων. Στις 2-12-15 ο Βρετανός πρίγκιπας Χάρι οργάνωσε debate στο πάρκο Κρούγκερ για τη νομιμοποίηση του εμπορίου κέρατος ρινόκερου και δήλωσε ότι η νομιμοποίηση θα επιταχύνει την πορεία προς εξαφάνιση για το απειλούμενο αυτό είδος.
πηγή 11-12-15


http://www.dailymail.co.uk/news/article-3356195/Giving-nudge-right-direction-Orphaned-baby-rhino-nursed-health-wandering-South-African-bush.html

http://www.news24.com/Tags/Topics/rhino_poaching


Δεν υπάρχουν σχόλια: