Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Hobbit, ταινία death sentence για τα ζώα εργασίας

Η  δημιουργία των ταινιών της τριλογίας  The Hobbit (JRR Tolkien)  του σκηνοθέτη Peter Jackson, στοίχισε το θάνατο σε περισσότερα από 27 ζώα.
Αυτό καταγγέλλουν οι εκπαιδευτές που προσλήφθηκαν για τη μέριμνα και την εκπαίδευση των ζώων που συμμετείχαν  στις κινηματογραφικές ταινίες της σειράς The Hobbit.


Σύμφωνα με τους εκπαιδευτές (wranglers ) η εταιρεία παραγωγής των ταινιών, ευθύνεται για τους θανάτους, αφού τα ζώα διαβίωναν σε αγρόκτημα κοντά στο Wellington, που ήταν γεμάτο παγίδες θανάτου, καταβόθρες -από υπόγεια ρεύματα- και σπασμένες περιφράξεις.

Η American Humane Association που επέβλεπε για την καλή διαβίωση των ζώων, κατά τη διάρκεια του γυρίσματος κάθε ταινίας στη Νέα Ζηλανδία, δηλώνει πως, οι καταγγελίες των εκπαιδευτών προβάλλουν τις ελλείψεις στο σύστημα εποπτείας των ζώων που εργάζονται στον κινηματογράφο.
Η φιλοζωική οργάνωση παρακολουθεί τη μεταχείριση των ζώων μόνο στη διάρκεια του γυρίσματος της ταινίας, αλλά δεν ελέγχει τις εγκαταστάσεις όπου τα ζώα στεγάζονται και εκπαιδεύονται.

Στο αγρόκτημα κοντά στο Wellington στεγάζονταν για τις ανάγκες των ταινιών περίπου 150 ζώα,
ο
Matt Dravitzki,
εκπρόσωπος για την τριλογία ταινιών με τίτλο « The Hobbit», παραδέχθηκε ότι, άλογα κατσίκες κότες και ένα πρόβατο, πέθαναν μέσα στο αγρόκτημα,  αλλά πιστεύει πως ο θάνατός τους επήλθε από φυσικά αίτια.
Ο Matt Dravitzki θεωρεί πως η ευθανασία σε δύο άλογα που τραυματίστηκαν  ήταν αναπόφευκτη, και δήλωσε πως μετά τη θανάτωσή τους, η εταιρεία παραγωγής των ταινιών, βελτίωσε γρήγορα τις συνθήκες διαβίωσης των υπόλοιπων ζώων.

Ο εκπαιδευτής ζώων (wrangler) Chris Langridge προσλήφθηκε για την εκπαίδευση αλόγων του αγροκτήματος, το Νοέμβριο του 2010 και επόπτευε για τη διαβίωση 50 αλόγων.
Γρήγορα αντιλήφθηκε πως η φάρμα ήταν γεμάτη από «παγίδες θανάτου» προσπάθησε να καλύψει ορισμένες καταβόθρες –που δημιουργήθηκαν από υπόγεια ρεύματα- και μάλιστα έφερε δικούς του φράχτες, για να κρατήσει τα άλογα μακριά από τις επικίνδυνες περιοχές. Ωστόσο αυτό ήταν μια ανέφικτη αποστολή.
Μετά τον τραυματισμό και τη θανάτωση δύο αλόγων (με το όνομα Rainbow και Doofus) ο Langridge και η σύζυγός του Lynn που εργαζόταν επίσης ως εκπαιδεύτρια, παραιτήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2011.
Τον επόμενο μήνα, έστειλαν email στον Brigitte Yorke ( the Hobbit trilogy's unit production manager) εκφράζοντας την ανησυχία τους.
Ο Chris Langridge μάλιστα έστειλε-μετά το σχετικό αίτημα του Yorke- περισσότερες πληροφορίες, αλλά δεν έλαβε ποτέ απάντηση.

Ο εκπαιδευτής Wrangler Johnny Smythe δήλωσε πως όταν έφυγε ο Langridge, ένα άλογο με το όνομα Claire, βρέθηκε νεκρό –το κεφάλι του βυθίστηκε σε μια καταβόθρα- μετά από αυτό το περιστατικό, τα άλογα εγκαταστάθηκαν σε στάβλους όπου ένα ακόμη άλογο με το όνομα Zeppelin βρέθηκε νεκρό. Δεν έγινε ποτέ νεκροψία του ζώου και στα κτηνιατρικά αρχεία δηλώθηκε πως ο θάνατός του επήλθε από φυσικά αίτια, ωστόσο ο τυμπανισμός του αλόγου και ένα κίτρινο υγρό από τα έντερά του, οδηγούν στη σκέψη πως πέθανε από πεπτικά προβλήματα που προκλήθηκαν από αλλαγή τροφής.
Ο Smythe είδε επίσης οκτώ κατσίκες και οκτώ πρόβατα να πεθαίνουν στις καταβόθρες, ενώ πολλά κοτόπουλα –που δεν προφυλάσσονταν με περίφραξη- κατασπαράχτηκαν από τα σκυλιά…
Ο Smythe απολύθηκε τον Οκτώβριο του 2011, γιατί διαφώνησε με το αφεντικό του για την κακομεταχείριση των ζώων.
Η τριλογία με τίτλο The Hobbit θα προβληθεί στους κινηματογράφους με την παρακάτω σειρά Η πρώτη ταινία θα προβληθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2012 με τίτλο The Hobbit: An Unexpected Journey.
Η δεύτερη στις 13 Δεκεμβρίου του 2013 θα έχει τίτλο The Hobbit: The Desolation of Smaug.
και η τρίτη στις 18 Ιουλίου 2014 με τίτλο The Hobbit: There and Back Again

Η  PETA σχεδιάζει διαμαρτυρία για την ταινία  στη Νέα Ζηλανδία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
 
19-11-12   ‘Hobbit’ movie a death sentence for working animals
The unexpected scandal emerged around the 'The Hobbit: An Unexpected Journey,' just days before the film’s premiere in Wellington scheduled for November 28. The film is the first of a planned $500 million trilogy.
Animal rights defenders PETA plan to rally against the film in New Zealand, the US and the UK.
πηγή
http://rt.com/art-and-culture/news/animal-death-hobbit-movie-086/

19-11-12  The Hobbit: Up to 27 animals died on 'unsafe farm' used in making of the filmπηγή
http://www.mirror.co.uk/news/world-news/the-hobbit-up-to-27-animals-died-1444926 

Δεν υπάρχουν σχόλια: