Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

ο ΦΟΒΟΣ μεταδίδεται με τη ΜΥΡΩΔΙΑ

5-11-12  Ολλανδία, πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.  Νέα μελέτη αποδεικνύει πως έχουμε την ικανότητα να ανιχνεύουμε δυσάρεστα συναισθήματα όπως ο φόβος και η αηδία με την όσφρηση.
Είναι κοινά αποδεκτή η παραδοχή πως η ικανότητα της επικοινωνίας περιλαμβάνει την γραπτή- προφορική λεκτική επικοινωνία και την μη λεκτική οπτική επικοινωνία.
ωστόσο  η νέα μελέτη  αντικρούει αυτή την παραδοχή, αφού προκύπτει πως
οι άνθρωποι, όπως και τα ζώα, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω της όσφρησης.
τα περισσότερα ζώα επικοινωνούν μεταξύ τους με την όσφρηση, αλλά οι επιστήμονες πίστευαν πως ο άνθρωπος έχασε την ικανότητα αυτή, λόγω εξέλιξης του αισθητηρίου οργάνου της όσφρησης.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Psychological Science, και έγινε στην Ολλανδία. Επικεφαλής της έρευνας ο Gün Semin και οι συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.
Συνέλεξαν ιδρώτα από τις μασχάλες 10 ανδρών ενώ αυτοί παρακολουθούσαν τρομακτικές σκηνές από το κλασικό ψυχολογικό θρίλερ  «Η Λάμψη» ή αηδιαστικά στιγμιότυπα από το MTV's "Jackass."
Έπειτα ζήτησαν από 36 γυναίκες να συμμετέχουν σε «οπτικό τεστ» ενώ εν αγνοία τους εισέπνεαν  το άρωμα του ιδρώτα των ανδρών.

Εκείνες που μύρισαν τον ιδρώτα φόβου, άνοιξαν τα μάτια τους διάπλατα με έκφραση φόβου στο πρόσωπό τους, ενώ το πρόσωπο εκείνων που μύρισαν τον ιδρώτα των αηδιασμένων ανδρών συσπάστηκε από μια έκφραση αηδίας
Η ερευνητική ομάδα επέλεξε άνδρες ως χορηγούς ( sender ) του ιδρώτα και γυναίκες ως δέκτες (receiver), γιατί παλαιότερη έρευνα έδειξε πως οι γυναίκες είναι περισσότερο ευαίσθητες στη μυρωδιά των ανδρών από το αντίστροφο.

9-1-09 Women Can Smell a Man's Intentions
http://www.livescience.com/3202-women-smell-man-intentions.html


Σε ένα πολυσύχναστο μέρος οι άνθρωποι ανιχνεύουν τις φερομόνες του φόβου που απελευθερώνουν άλλοι άνθρωποι  και αντιδρούν υποσυνείδητα.
Ο φόβος είναι μεταδοτικός μέσα σε ένα πλήθος ανθρώπων. Οι άνθρωποι υποσυνείδητα «συγχρονίζονται» συναισθηματικά με χημειοσήματα  (chemosignals)

6-11-12  Humans Smell Fear, and It's Contagious
πηγή
http://www.livescience.com/24578-humans-smell-fear.html

5-11-12    The Knowing Nose: Chemosignals Communicate Human Emotions
 
The study was co-authored by Jasper H. B. de Groot, Monique A. M. Smeets, Annemarie Kaldewaij, and Maarten J. A. Duijndam of the University of Utrecht.
This research was supported by a grant from Neuroscience and Cognition Utrecht (NCU).
πηγή
http://www.psychologicalscience.org/index.php/news/releases/the-knowing-nose-chemosignals-communicate-human-emotions.html

 Προηγούμενη μελέτη
24-12-10  Η μυρωδιά του φόβου είναι πραγματική και οφείλεται σε φερομόνη
Οι άνθρωποι μπορούν υποσυνείδητα να ανιχνεύσουν αν κάποιος είναι φοβισμένος ή αγχωμένος, μυρίζοντας μια χημική ουσία (φερομόνη), που εκκρίνεται στον ιδρώτα του, σύμφωνα με μια επιστημονική έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Stony Brook, υπό τη δρα Λίλιαν Μουτζίκα-Παρόντι.
Αυτή η ανακάλυψη είναι το πρώτο βήμα για την χημική χρησιμοποίηση του φόβου στο πεδίο της μάχης, πιθανώς προκαλώντας τρόμο στον αντίπαλο στρατό.
 Όμως η DARPA (η υπηρεσία προχωρημένων στρατιωτικών ερευνών) αρνήθηκε ότι έχει οποιαδήποτε στρατιωτικά σχέδια για τις φερομόνες του φόβου ή ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω έρευνες σε αυτό το πεδίο.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η μυρωδιά του φόβου πυροδοτεί μια αυξημένη αντίδραση στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το φόβο και συμπέραναν ότι, όπως και πολλά άλλα ζώα, έτσι και οι άνθρωποι μπορούν να ανιχνεύσουν και υποσυνείδητα να αντιδράσουν στις φερομόνες που απελευθερώνουν άλλοι άνθρωποι.
Η έρευνα βασίσθηκε στην τοποθέτηση υλικών που απορροφούσαν τον ιδρώτα, στις μασχάλες άπειρων καταδυτών, οι οποίοι έκαναν την πρώτη τους καταδυτική πτώση. Όταν, στη συνέχεια, άλλοι εθελοντές, που δεν ήξεραν τίποτε για το πείραμα, μύρισαν βαμβάκια ποτισμένα με τον ιδρώτα των φοβισμένων καταδυτών και, για λόγους σύγκρισης, άλλα βαμβάκια που δεν είχαν διαποτιστεί από τη φερομόνη του φόβου, όπως έδειξαν οι τομογραφίες του εγκεφάλου τους, οι περιοχές που σχετίζονται με το φόβο, όπως ο υποθάλαμος και η αμυγδαλή, αντέδρασαν πολύ περισσότερο στην πρώτη περίπτωση, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι μπορούσαν να ανιχνεύσουν, χωρίς καν να το συνειδητοποιούν, το φόβο άγνωστων ανθρώπων, όπως ήσαν οι καταδύτες.

Σύμφωνα με την υπεύθυνη της έρευνας Λίλιαν Μουτζίκα-Παρόντι, «η έρευνα δείχνει ότι πιθανώς υπάρχει μια κρυφή βιολογική παράμετρος στην ανθρώπινη κοινωνική δυναμική, κατά την οποία το συναισθηματικό στρες στην κυριολεξία γίνεται κολλητικό».
πηγή
http://www.healthyliving.gr/2010/12/24/%ce%b7-%ce%bc%cf%85%cf%81%cf%89%ce%b4%ce%b9%ce%ac-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%86%cf%8c%ce%b2%ce%bf%cf%85-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%cf%80%cf%81%ce%b1%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%ae-%ce%ba/#comments
παρόμοια μελέτη
7-8-12  Η ευτυχία είναι μεταδοτική
πηγή
http://psychografimata.com/2651/i-eftichia-ine-metadotiki/

Existing research suggests that emotional expressions are multi-taskers, serving more than one function. Fear signals, for example, not only help to warn others about environmental danger, they are also associated with behaviors that confer a survival advantage through sensory acquisition. Research has shown that taking on a fearful expression (i.e., opening the eyes) leads us to breathe in more through our noses, enhances our perception, and accelerates our eye movements so that we can spot potentially dangerous targets more quickly. Disgust signals, on the other hand, warn others to avoid potentially noxious chemicals and are associated with sensory rejection, causing us to lower our eyebrows and wrinkle our noses.
http://mrgadfly.com/the-knowing-nose-chemosignals-communicate-human-emotions/

Δεν υπάρχουν σχόλια: