Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2012

FAT TAX, ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ στη Γαλλία, τη Δανία και την Ελλάδα

ΓΑΛΛΙΑ  η επιτροπή της Γαλλικής γερουσίας ενέκρινε αύξηση φόρου κατά 300% στο φοινικέλαιο (που εξάγεται από τον καρπό του ελαιοφοίνικα) 
μέσα στη βδομάδα,
αναμένεται η τελική απόφαση από τη Γαλλική εθνοσυνέλευση.


Η αύξηση του φόρου θα επιφέρει αλλαγή στην τιμή αλλά και στις συνταγές των προϊόντων που εμπορεύονται οι μεγάλες βιομηχανίες σοκολάτας και ζαχαρωτών.

Οι βιομηχανίες Mars, Ferrero (γνωστό προιόν η κρέμα Nutella)  και Nestlé θα προσαρμόσουν τα προϊόντα τους στην αύξηση της φορολογίας.
Η αλλαγή στη συνταγή αλλά και στο μέγεθος των προϊόντων τους,  θα συμβάλλει στην υγιεινή διατροφή αλλά και στη διατήρηση της τιμής πώλησης.

Το φοινικέλαιο είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά οξέα (48,5 %) επιβλαβή για την υγεία μας.
Η παραγωγή φοινικέλαιου συνδέεται με περιβαλλοντική καταστροφή (καταστρέφονται τεράστιες εκτάσεις τροπικών δασών, αποψιλώνονται για να δημιουργηθούν στη θέση τους φυτείες ελαιοφοίνικα)
Η σ
οσιαλιστική κυβέρνηση της Γαλλίας σχεδιάζει να τετραπλασιάσει τους φόρους στα προϊόντα που περιέχουν φοινικέλαιο, με το επιχείρημα ότι η παραγωγή του είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και η κατανάλωση του συμβάλλει στην ανθρώπινη παχυσαρκία.


Το φοινικέλαιο φορολογείται με € 100 (£ 80) ανά μετρικό τόνο στη Γαλλία, αλλά η κυβέρνηση προτίθεται να το αυξήσει σε € 400. (το 20% της κρέμας  Nutella είναι φοινικέλαιο) Η γαλλική κυβέρνηση έχει ήδη αυξήσει τους φόρους  στα ζαχαρούχα ποτά και πρότεινε αύξηση φόρου για την μπύρα,     έτσι θα συνδέσει την τρύπα στα οικονομικά της,   με τη βελτίωση της υγείας των πολιτών της.

Στη Δανία, ο φόρος λίπους (χαράτσι στα παχυντικά φαγητά) αποσύρεται αφού ένα χρόνο μετά  την επιβολή του φόρου, σημειώθηκε ζημιά στον τομέα τροφίμων της χώρας.
Το χαράτσι –για να μειωθούν τα κρούσματα παχυσαρκίας- εκτόξευσε στα ύψη την τιμή των προϊόντων. Οι δουλειές βρίσκονται σε κίνδυνο αφού πολλές Δανέζικες επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους εκτός συνόρων, (κυρίως στη Γερμανία).    Πολλοί πολίτες πηγαίνουν για να αγοράσουν αυτά τα τρόφιμα στο εξωτερικό.

Η Ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να υιοθετήσει φόρο λίπους στα πρότυπα της Δανίας
σε συνεδρίαση της επιστημονικής επιτροπής Διατροφικής Πολιτικής (υπό τον ειδικό γραμματέα, Κώστα Παταβούκα και την καθηγήτρια, Αθηνά Λινού) αποφασίστηκε να γίνει η παρακάτω εισήγηση στο υπουργείο Υγείας
Τροφές ευρείας κατανάλωσης με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα, αλάτι και ζάχαρη, να επιβαρύνονται περισσότερο σε σχέση με εκείνα που προάγουν την υγεία. Παράλληλα, να γίνεται αυστηρός έλεγχος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις τροφίμων στις παιδικές ζώνες.

Βιομηχανία σοκολάτας και τροφών για κατοικίδια ζώα, μελετά την επίδραση του κακάο στην ανθρώπινη υγεία
Η Mars -μεγαλύτερη βιομηχανία σοκολάτας- διαθέτει επιχειρησιακή μονάδα που ερευνά τις φαρμακευτικές ουσίες στα τρόφιμα που επιδρούν στην ανθρώπινη υγεία.  Η επιχειρησιακή αυτή μονάδα ονομάζεται Symbioscience και ερευνά φαρμακευτικές ουσίες όπως τις φλαβονοειδείς   που υπάρχουν στα τρόφιμα - στο κακάο-  και επιδρούν στην ανθρώπινη υγεία (καρδιά, πίεση, διαβήτη, καρκίνο).
Η Symbioscience κατηγορήθηκε από φιλοζωικούς συλλόγους για χρήση πειραματόζωων αλλά απάντησε πως γίνεται χρήση μόνο ποντικών και αρουραίων.
http://www.eurekalert.org/pub_releases/2007-03/wsw-nss030607.php
http://voices.yahoo.com/mars-vs-peta-730793.html
http://www.marscandykills.com/index.asp

στις ιστοσελίδες της Mars Symbioscience, αναφέρονται οι σοκολάτες που μειώνουν τη συστολική αρτηριακή πίεση, χαμηλώνουν την ψηλή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς, βελτιώνουν την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικά επεισόδια.

Η σοκολάτα που αγοράζουμε είναι πολλών διαφορετικών ειδών, συνήθως δεν αναγράφεται  η ποσότητα φλαβονοειδών ουσιών που περιέχουν και η εν λόγω ποσότητα μπορεί να υφίσταται μεγάλες διακυμάνσεις.
Οι κατασκευαστές σοκολάτας, οφείλουν, όπως το περιεχόμενο σε φλαβονοειδείς ουσίες να αναγράφεται στις ετικέτες των προϊόντων.
Η κατανάλωση σοκολάτας απαιτεί μεγάλη προσοχή παρά το ότι πρόσφατες έρευνες δείχνουν θετικές επιδράσεις για την πίεση και το μεταβολισμό.
πηγή
η τελευταία ερευνητική εργασία της marsymbioscience  για την επίδραση του κακάο στην καρδιά, στην πίεση στον διαβήτη και στις διαμαρτυρίες  των ζωοφιλικών οργανώσεων.
March 6, 2007 - New Study Suggests Special Cocoa May Lead to Sustained Improvement in Blood Vessel Function  πηγή http://www.marsymbioscience.com/news.asp

12-11-12  'Nutella Tax' Could Raise Price Of Chocolate-Hazelnut Spread In France
 
13-11-12    To healthier recipes !
http://laconfiserieskema.wordpress.com/

12-11-12  France's 'Nutella amendment' causes big fat international row
http://www.guardian.co.uk/world/2012/nov/12/france-nutella-amendment-international-row

σχετική μας ανάρτηση
10-4-10  ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΚΑΟ ευθύνονται για την ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
η σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2010/04/blog-post_10.html 

1 σχόλιο:

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΣΑΛΑΜΑΝΟΥΔΗ είπε...

έχουν δικαίωμα οι βιομηχανίες σοκολάτας να χρηματοδοτούν
έρευνες για την επίδραση του κακάο στην ανθρώπινη υγεία?
Εάν ναι, ποια η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων?
τι υποστηρίζει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Βιομηχανιών Σοκολάτας?