Παρασκευή, 26 Μαρτίου 2010

ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΘΑΝΑΤΟΥ στη Γαλλική τηλεόραση


Γαλλία 17-3-2010 Ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στη Γαλλική τηλεόραση [κρατικό κανάλι France 2, παρουσίασε πείραμα κοινωνικής ψυχολογίας που συντάραξε τους θεατές του και επέφερε έντονες συζητήσεις και προβληματισμούς.
το πείραμα θέτει την ερώτηση «μέχρι ποιο σημείο θα μπορούσε να φθάσει ένας άνθρωπος στον οποίο μία ανώνυμη αρχή ή εξουσία θα του ζητούσε να βασανίσει ή ακόμη να σκοτώσει ένα συνάνθρωπό του».
Το ντοκιμαντέρ έχει τίτλο "Παιχνίδι Θανάτου" δημιουργός του είναι ο Christophe Nick και η προβολή του έγινε στις 17 Μαρτίου 2010,
Το «Παιχνίδι Θανάτου» αποτελεί παραλλαγή του περίφημου πειράματος Milgram (1963), και παρουσιάστηκε σαν τηλεπαιχνίδι (zone Xtrême) με όλους τους κώδικες των ριάλιτι.
Στο παιχνίδι Θανάτου, οι παίκτες καλούνται να τραβήξουν ένα μοχλό που κάνει επώδυνα «ηλεκτροσόκ» στους αντιπάλους τους, με ολοένα και αυξανόμενη τάση. Στην πραγματικότητα, οι «αντίπαλοι» είναι ηθοποιοί που υποκρίνονται ότι υποφέρουν από το ηλεκτρικό ρ
εύμα.
Η ανησυχητική διαπίστωση ήταν ότι το 82% των συμμετεχόντων δέχτηκε να τραβήξει το μοχλό παρόλο που γνώριζε ότι το «θύμα» θα υπέφερε και θα ζητούσε μάταια να απελευθερωθεί.
The Game of Death: France's Shocking TV Experiment
By
Bruce Crumley / Paris
Πηγή
http://www.time.com/time/arts/article/0,8599,1972981,00.html

Torture TV show Game of Death 'like Nazi Germany', critics say
Πηγή
http://cdn.wn.com/

Το αντίστοιχο πείραμα του καθηγητή Stanley Milgram --Αμερικανού επιστήμονα στο χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας --έγινε στη δεκαετία του 1960 στο πανεπιστήμιο του Yale και από τότε έχει επαναληφθεί σε πολλές χώρες.
Ο Milgram επηρεασμένος από τα γραπτά της Χάνα Άρεντ πάνω στους μηχανισμούς χειραγώγησης του ναζισμού θέλησε να εξετάσει το κατά πόσο απλοί άνθρωποι είναι ικανοί να πράξουν θηριωδίες όταν αυτές τους επιβάλλονται από μια εξουσιαστική αυθεντία.
(Η συστηματική εξολόθρευση των Εβραίων από τους Ναζί στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο άφησε την ανθρωπότητα άφωνη για το πώς ήταν δυνατόν ένα τέτοιο έγκλημα να διαπραχθεί από ανθρώπους. Οι Εβραίοι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί, βασανίστηκαν και εξολοθρεύτηκαν συστηματικά και οργανωμένα από εκπαιδευμένο προσωπικό)
Τα ευρήματά του Stanley Milgram , προκάλεσαν αναστάτωση στο χώρο της κοινωνικής ψυχολογίας αλλά και στην ευρύτερη κοινωνία καθώς έδειχναν ξεκάθαρα πως ο καθένας μπορεί να προκαλέσει βία κάτω από την άσκηση πίεσης από ένα πρότυπο κύρους.
Ο Milgram και οι συνεργάτες του ερευνητές ζητούσαν από διάφορα άτομα 25-50 ετών που τυχαία περνούσαν από κάποιο δρόμο να διαθέσουν λίγες ώρες για να συμμετάσχουν σε ένα επιστημονικό πείραμα του Πανεπιστημίου Yale. Φθάνοντας ο καθένας από αυτούς χωριστά για το πείραμα, εύρισκε εκεί άλλον έναν εθελοντή για το ίδιο πείραμα ο οποίος, όμως, ήταν συνεργάτης του Milgram.
Ο διευθυντής του πειράματος, με λευκή ιατρική μπλούζα -σύμβολο αυθεντίας-, έριχνε νόμισμα κορώνα-γράμματα για το ποιος θα έχει το ρόλο του «εξεταστή» και ποιος του «μαθητή» με αποτέλεσμα, σκόπιμα, ο πραγματικός εθελοντής να ορίζεται πάντα σαν εξεταστής.
Στο πείραμα , οι εθελοντές –εξεταστές- καλούνταν να τιμωρούν με «ηλεκτροσόκ» τους άλλους συμμετέχοντες- μαθητές- όποτε απαντούσαν λανθασμένα σε μια ερώτηση. Υπό τις εντολές των ερευνητών που επέβλεπαν τη στημένη δοκιμασία, οι περισσότεροι εθελοντές –εξεταστές- δεν δίστασαν να ανεβάσουν την τάση στα 450 Volt, παρόλο που γνώριζαν ότι αυτό ήταν επώδυνο και δυνητικά θανατηφόρο
Το πείραμα απέδειξε την τυφλή υπακοή της πλειοψηφίας στην επιστημονική αυθεντία, το 62,5 % των συμμετεχόντων υπάκουσαν στην εντολή του «επιστήμονα» και έδωσαν “θανατηφόρα” ηλεκτροσόκ.
Παρόμοια πειράματα σε Ισπανία, ΗΠΑ και Ιταλία απέδωσαν ακόμη πιο υψηλά ποσοστά.
Τα αποτελέσματα του πειράματος οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι
η ανθρώπινη ψυχολογία έχει μια έμφυτη σκοτεινή πλευρά, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να γίνουν βασανιστές αν τους διατάξουν.
Από τότε, το πείραμα αυτό έχει επαναληφθεί πολλές φορές, ακόμη και με παραλλαγές που έκαναν διάφοροι άλλοι επιστήμονες που είχαν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις σε κάποιες διαδικαστικές πλευρές, και τα στατιστικά αποτελέσματα πάντα επιβεβαιώθηκαν,
κατά μέσο όρο τρεις στους τέσσερις εθελοντές είναι έτοιμοι να βασανίσουν και να σκοτώσουν συνάνθρωπό τους χωρίς να αμφισβητήσουν την αιτία.
Αρκετές ακόμα έρευνες επιβεβαίωσαν αργότερα ότι ο περισσότερος κόσμος δέχεται τελικά να παραβιάσει τις προσωπικές ηθικές αξίες του, εάν δεχθεί αρκετή πίεση από φορείς της εξουσίας.
Πηγή 1 http://socialpsychology.wordpress.com/2007/10/14/σταθμοί-στην-κοινωνικοψυχολογική-έρ/

Πηγή 2 http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1117272&lngDtrID=252

Σχόλιο αναγνώστη
Guns - Nicholas D. Kristof Blog - NYTimes.com
10 Mar 2008 ... Nic. 13. March 13, 2008 3:21 pm Link ... In a sport, both sides should know they're in the game.” “Wild animals never kill for sport. Man is the only one to whom the torture and death of his fellow-creatures is amusing ...

Τα άγρια ζώα δεν σκοτώνουν ποτέ για σπορ. Ο άνθρωπος είναι το μόνο είδος που διασκεδάζει με τον βασανισμό και το θάνατο των άλλων υπάρξεων και συνανθρώπων του.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

πολύ καλό θέμα αλλά μια μικρή ένσταση...στο θέμα της "συστηματικής εξόντωσης στα στρατόπεδα συγκέντρωσης"...καθώς δεν υπήρξε τέτοια...