Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ανοιχτοί στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δηλώνουν οι Ελεύθεροι Δημοκράτες


Να καθησυχάσει τις τουρκικές ανησυχίες σχετικά με την ενταξιακή προοπτική της Αγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά την -όπως όλα δείχνουν- αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών από τη γερμανική κυβέρνηση, επιχειρεί ανώτερος αξιωματούχος του FDP.

Ο εκπρόσωπος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Βέρνερ Χόιερ, δήλωσε ότι η ιδέα της Γερμανίδας καγκελάριου Ανγκελα Μέρκελ για μια «προνομιακή συνεργασία» με την Τουρκία, είναι ξεπερασμένη.

Τόνισε ότι η Τουρκία αξίζει μια ευκαιρία να εκπληρώσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ, ακόμα και αν αυτή η διαδικασία διαρκέσει χρόνια.

«Είμαστε πολύ πιο ανοιχτοί στο θέμα της τουρκικής ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα που θα διαπραγματευτούμε, πρέπει να διαπραγματευτούμε με αυτή τη πιθανότητα, της ένταξης της Τουρκίας» δήλωσε ο Χόιερ.

«Πιστεύω ότι η φράση 'προνομιακή συνεργασία' είναι λίγο ξεπερασμένη σήμερα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην πρόταση της Ανγκ. Μέρκελ και του Νικολά Σαρκοζί που αντιτίθενται στην πλήρη ένταξη της Αγκυρας στην ΕΕ.

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου των Ελεύθερων Δημοκρατών, έρχονται να καθησυχάσουν τις τουρκικές ανησυχίες.

Η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού του CDU με το FDP έκαναν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να μιλούν για νέες δυσκολίες στα σχέδια ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Το θέμα δεν αποκλείεται να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις των Χριστιανοδημοκρατών με τους Ελεύθερους Δημοκράτες, αφού συχνά η Μέρκελ έχει εκφραστεί κατά της απεριόριστης διεύρυνσης της ΕΕ.

Από την πλευρά της, Τούρκοι αναλυτές δηλώνουν ότι δεν τους ανησυχεί ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός και ότι θεωρείται αβέβαιο το κατά πόσο η Γερμανίδα καγκελάριος θα «μπλοκάρει» μια ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, από φόβο μήπως πλήξει τις γερμανοτουρκικές σχέσεις.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: