Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2009

Κατά κύματα εισβάλλουν στην Ήπειρο οι λαθρομετανάστες!


Εκατοντάδες και πάλι οι συλλήψεις…

Συχνό και επικίνδυνο φαινόμενο οι καταδιώξεις

Γράφει: Μιχάλης Παπακωνσταντίνου

Διαστάσεις «επιδημίας» έχει πάρει η αθρόα «εισβολή» λαθρομεταναστών από την Αλβανία στην Ελλάδα. Καθημερινά, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων, που θέλουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, συλλαμβάνεται στην Ήπειρο, με τις αστυνομικές αρχές να είναι στην κυριολεξία «στο πόδι», για νʼ αντιμετωπίσουν τα κύματα των λαθρομεταναστών.


Τα Αστυνομικά Δελτία Τύπου, έχουν επί… μονίμου βάσεως, όχι ένα, αλλά πολλά περιστατικά συλλήψεων λαθρομεταναστών που έναντι μεγάλης αμοιβής μπαίνουν σε ένα αυτοκίνητο στοιβαγμένοι και έρχονται στη χώρα μας, σε αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Για του λόγου το αληθές, το χθεσινό «Δελτίο Τύπου» από τις 20 ειδήσεις που περιείχε, οι 13 αφορούσαν συλλήψεις λαθρομεταναστών. Σε κάποιες μάλιστα, πραγματοποιήθηκε καταδίωξη, αφού οι διακινητές δεν σταμάτησαν στους ελέγχους των Αρχών.

ΟΙ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Αναλυτικότερα, το Σαββατοκύριακο που πέρασε σε όλη την Ήπειρο συνελήφθησαν συνολικά 338 λαθρομετανάστες και 8 διακινητές.

• Στο Νεοχώρι Θεσπρωτίας, επί της Εγνατίας οδού, ο οδηγός οχήματος δεν συμμορφώθηκε σε σήμα στάσης των αστυνομικών, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη. Αρχικά, το αυτοκίνητο διέφυγε, ωστόσο λίγες ώρες αργότερα εντοπίστηκε στη διασταύρωση της Πεδινής. Καταδιώχθηκε από τους αστυνομικούς έως το 11ο χιλιόμετρο της Ε. Ο Ιωαννίνων –Αθηνών, όπου και ο οδηγός σταμάτησε και το εγκατέλειψε. Δεν κατάφερε, ωστόσο να ξεφύγει. Μέσα στο όχημα ήταν 6 λαθρομετανάστες, που είχαν προορισμό την Αθήνα.

• Στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Κακαβιάς- Ιωαννίνων, και πάλι ο διακινητής δεν σταμάτησε σε έλεγχο και ακολούθησε καταδίωξη. Ο οδηγός μαζί με το συνοδηγό και έναν λαθρομετανάστη διέφυγαν, ενώ συνελήφθησαν τρεις ακόμα λαθρομετανάστες.

• Στο Νεοχώρι και πάλι, ένας αλλοδαπός μετέφερε στην Αθήνα πέντε άτομα που στερούνταν ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ στην Ηγουμενίτσα και πάλι ένας αλλοδαπός μετέφερε στη Λευκάδα 4 λαθρομετανάστες. Στην ίδια περίπτωση, στα δίχτυα των αρχών έπεσε και ένας ακόμη αλλοδαπός, συνεργός του διακινητή, ο οποίος επέβαινε σε άλλο αυτοκίνητο, που λειτουργούσε ως προπομπός.

• Στη Βρυσέλα Φιλιατών ένας Έλληνας μετέφερε στο Βόλο δυο άτομα που στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, ενώ στο 48ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Άρτας ένας αλλοδαπός συνελήφθη, γιατί επίσης στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων.

• Στη Συκούλα Αιτωλοακαρνανίας ένας Έλληνας μετέφερε στην Αθήνα με μοτοσικλέτα έναν λαθρομετανάστη, ενώ στο 20ο χιλιόμετρο της Ε. Ο Πρέβεζας- Ιωαννίνων μετά από καταδίωξη συνελήφθη ο αλλοδαπός διακινητής και 5 λαθρομετανάστες. Προορισμός τους ήταν η Άρτα. Στο ίδιο περιστατικό, στα δίχτυα της αστυνομίας έπεσε και άλλος ένας αλλοδαπός, που λειτουργούσε ως προπομπός.

• Στην Πρέβεζα ένας αλλοδαπός στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και στο 1ο χιλιόμετρο της Ε. Ο Ακτίου –Βόνιτσας ένα άτομο μετέφερε μια αλλοδαπή που στερούνταν εγγράφων.

• Στη Λιμίνη Άρτας τέλος, ένας αλλοδαπός μετέφερε τρεις λαθρομετανάστες προς το Αγρίνιο και την Αθήνα.

• Στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας ένας αλλοδαπός μετέφερε στην Αθήνα έναν λαθρομετανάστη, έναντι χρηματικής αμοιβής.

ΕΛΛΟΧΕΥΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!

• Όπως γίνεται κατανοητό από τα παραπάνω περιστατικά, σε πολλές περιπτώσεις οι διακινητές δεν σταματούν σε σήματα στάσης από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να ακολουθείται καταδίωξη. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που οι καταδιώξεις αυτές ενέχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας, αφού πολλές φορές τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες, εκτρέπονται από την πορεία τους και ανατρέπονται, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι διακινητές οπλοφορούν. Με λίγα λόγια είναι ευχής έργον που έως τώρα δεν έχει υπάρξει κάποιο θύμα.

Η αστυνομία, πάντως, πρέπει να συνεχίσει με την ίδια συνέπεια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα τη δύσκολη αποστολή της, τον καθημερινό αγώνα ενάντια στα κύματα των λαθρομεταναστών που έρχονται στη χώρα μας και που ορισμένες φορές είναι πηγή για εξάρσεις μικροεγκληματικότητας, όπως κλοπές, διαρρήξεις, αλλά συχνά και διακίνησης ναρκωτικών. Ο στόχος της, άλλωστε, όπως κατʼ επανάληψη έχουν δηλώσει υψηλά ιστάμενοι αξιωματούχοι, κινείται προς την κατεύθυνση της συνεχούς λήψης μέτρων.

Πηγή

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τότε μαύρο στον Παυλόπουλο και την ΝΔ που υποθάλπουν την λαθρομετανάστευση και μας κατάντησαν σ’ αυτά τα χάλια. Μαύρο και στους πολυπολιτισμικούς ΠΑΣΟΚους και ΞΥΡΙΖΑΔΕΣ.

O ΛαΟΣ είναι το μόνο κόμμα που ανθίσταται. Αν δεν ήταν ο ΛαΟΣ με το 7,15% στις ευρωεκλογές, το θέμα της λαθρομετανάστευσης θα ήταν ακόμη ταμπού. Πάμε για ρήξη και ανατροπή. όχι άλλο δικομματισμός. Δέστε πού μας κατάντησαν, οι αλητάμπουρες.