Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι το χρώμα του πιάτου αλλάζει τη γεύση του φαγητού


Οι ψυχολόγοι ανακάλυψαν ότι το χρώμα του πιάτου αλλάζει τη γεύση του φαγητού

Εάν στα παιδιά σας δεν αρέσει ένα συγκεκριμένο πιάτο, μπορείτε να δοκιμάσετε να αλλάξετε την εμφάνιση των πιάτων στα οποία σερβίρεται. Μια νέα μελέτη έδειξε πώς το χρώμα ενός πιάτου μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του φαγητού που περιέχει.Στο πείραμα συμμετείχαν 47 εθελοντές που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με βάση τις απαντήσεις τους σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την επιλεκτική διατροφή.

Αν και δεν υπάρχει οριστικός τρόπος για να οριστεί ένας επιλεκτικός τρώγων, αυτή η κατηγορία θα μπορούσε ενδεχομένως να περιλαμβάνει άτομα που τρώνε περιορισμένη διατροφή, έχουν έντονες αντιπάθειες για ορισμένα τρόφιμα, απαιτούν να μαγειρεύονται τα τρόφιμα με συγκεκριμένο τρόπο, δυσκολεύονται να δέχονται νέα τρόφιμα ή παρουσιάζουν σημάδια ένας συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων.
Αφού αποκλείστηκε η προδιάθεση για «υπερ-γευστικές» πικρές ενώσεις ως αιτία διαφορών στη διατροφική συμπεριφορά, το φαγητό σερβιρίστηκε στις δύο ομάδες σε κόκκινα, μπλε ή λευκά πιάτα.
Ενώ το χρώμα δεν επηρέασε τη γευστική αντίληψη των επιλεκτικών τρώγων, οι επιλεκτικοί τρώνε ανέφεραν αλλαγές στη γευστική εμπειρία τους ανάλογα με το χρώμα του πιάτου που χρησιμοποιούσαν.
«Αυτή η γνώση μπορεί να είναι χρήσιμη για όσους προσπαθούν να επεκτείνουν τη γκάμα των προϊόντων», λέει ο ψυχολόγος Lorenzo Stafford από το Πανεπιστήμιο του Portsmouth στο Ηνωμένο Βασίλειο.
«Για παράδειγμα, εάν θέλετε να ενθαρρύνετε έναν επιλεκτικό να δοκιμάσει περισσότερα λαχανικά που είναι γνωστό ότι είναι πικρά, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να τα σερβίρετε σε ένα πιάτο, τα οποία είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη γλυκύτητα».
Σε όλους τους συμμετέχοντες δόθηκαν δείγματα τσιπς πατάτας με γεύση αλάτι και ξύδι που έφαγαν από μπολ διαφορετικών χρωμάτων και στη συνέχεια ζητήθηκε από τους εθελοντές να τα βαθμολογήσουν με βάση την επιθυμία, την αλμύρα και την ένταση της γεύσης τους.
Ενώ το χρώμα του πιάτου δεν φαινόταν να έχει καμία επίδραση στην ένταση της γεύσης, υπήρχαν διαφορές στις άλλες δύο κατηγορίες - αλλά μόνο για τους επιλεκτικούς. Τα ορεκτικά σε κόκκινα και μπλε πιάτα θεωρήθηκαν πιο αλμυρά σε σύγκριση με τα λευκά πιάτα και τα ορεκτικά στα κόκκινα πιάτα θεωρήθηκαν λιγότερο επιθυμητά σε σύγκριση με άλλα πιάτα.
Μπορεί να φαίνεται παράξενο στην αρχή ότι το χρώμα ενός πιάτου μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του φαγητού,  αλλά προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο φωτισμός και η μουσική μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά. Εξάλλου, όλες οι αισθήσεις μας είναι συνδεδεμένες, συμπεριλαμβανομένης της γεύσης.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Food Quality and Preference.
============
Οι ψυχολόγοι έχουν δείξει πώς το χρώμα των πιάτων επηρεάζει τη γεύση του φαγητού 
Τα άτομα με εξαιρετική επιλεκτικότητα τροφίμων αντιλαμβάνονται διαφορετικά τα ίδια πιάτα ανάλογα με το χρώμα των πιάτων από τα οποία τρώνε. Πειράματα έδειξαν ότι τα τρόφιμα σε λευκά μπολ τους φαίνονται λιγότερο ελκυστικά και σε μπλε - πιο αλμυρά.


Μία από τις διατροφικές διαταραχές είναι η εξαιρετική επιλεκτικότητα της διατροφής. Τέτοιοι άνθρωποι είναι άσκοπα επιλεκτικοί στην επιλογή του φαγητού τους και διστάζουν να δοκιμάσουν οτιδήποτε νέο. Αυτό οδηγεί σε περιορισμένη δίαιτα, ελλείψεις θερμίδων και θρεπτικών συστατικών. 
Η επιλεκτική διατροφική διαταραχή περιλαμβάνεται στη Διεθνή Ταξινόμηση Νοσημάτων (ICD-11) και οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους να βοηθήσουν τέτοιους ανθρώπους.
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να γίνει εκμεταλλευόμενοι την επίδραση που έχει το χρώμα των πιάτων στην αντίληψη της γεύσης του φαγητού. «Αν θέλετε να τους ενθαρρύνετε να τρώνε περισσότερα λαχανικά που φαίνονται «πολύ πικρά», μπορείτε να σερβίρετε λαχανικά σε ένα πιάτο ή σε ένα μπολ, κάτι που ενισχύει την αίσθηση της γλυκύτητας», λέει ο Lorenzo Stafford, ένας από τους συγγραφείς ενός άρθρου που δημοσιεύτηκε . στο περιοδικό Food.ποιότητα και προτίμηση .
Ο Stafford και οι συνεργάτες του έστησαν πειράματα με 50 εθελοντές, χωρίζοντάς τους σε ομάδες με επιλεκτική διατροφή και έλεγχο, χωρίς ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις. Οι συμμετέχοντες έφαγαν τα ίδια πιάτα σε λευκά, κόκκινα ή μπλε μπολ. Στη συνέχεια κατέταξαν το φαγητό με βάση την ευχαρίστηση και βαθμολόγησαν την αλμύρα του.
Στην ομάδα ελέγχου, δεν βρέθηκε αξιοσημείωτη επίδραση του χρώματος στην αντίληψη της γεύσης. Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες με υψηλή επιλεκτικότητα τροφίμων βαθμολόγησαν διαφορετικά το ίδιο πιάτο σε πιάτα διαφορετικών χρωμάτων. Έτσι, τους φαινόταν το λιγότερο ελκυστικό φαγητό σε κόκκινα μπολ. Και στα λευκά, έγινε αντιληπτό ως λιγότερο αλμυρό από τα ίδια πιάτα σε μπλε και κόκκινα μπολ. Οι επιστήμονες αποδίδουν το τελευταίο στο γεγονός ότι στα πειράματα συμμετείχαν κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου τα πολύ αλμυρά σνακ πωλούνται συχνότερα σε μπλε-κόκκινες συσκευασίες.
Ωστόσο, τα πειράματα απέδειξαν ξεκάθαρα ότι η επίδραση του χρώματος των πιάτων στην αντίληψη της γεύσης υπάρχει πραγματικά και μπορεί κάλλιστα να γίνει ένα από τα μέσα για να βοηθηθούν άτομα με διατροφικές διαταραχές. Απομένει να καταλάβουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια ποια χρώματα και πώς επηρεάζουν ακριβώς τη γεύση.
===
How colour influences taste perception in adult picky eaters
Author links open overlay panel  MadisonAnnette    Lorenzo D.Stafford

Δεν υπάρχουν σχόλια: