Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2022

Μυστήρια ασθένεια σκοτώνει παιδιά στο Αφγανιστάν - αξιωματούχοι

Μυστήρια ασθένεια σκοτώνει παιδιά στο Αφγανιστάν - αξιωματούχοι
RT 20 Δεκ, 2022 
Δεκάδες άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το «ύποπτο» παθογόνο, λένε οι αρχές των Ταλιμπάν, όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης

ΦΩΤΟ: Ένας ασθενής Covid-19 κάθεται σε ένα κρεβάτι σε ένα νοσοκομείο στην Καμπούλ, Αφγανιστάν, 7 Φεβρουαρίου 2022 

Ένα άγνωστο παθογόνο έχει μολύνει περισσότερους από 80 ανθρώπους και σκότωσε δύο παιδιά στην αφγανική επαρχία Ζαμπούλ, δήλωσαν οι αρχές των Ταλιμπάν.
Η ασθένεια προκαλεί έντονο πυρετό και αιμορραγία από το στόμα και τη μύτη.
Ο επικεφαλής δημόσιας υγείας των Ταλιμπάν Αμπντούλ Χακίμ Χακίμι είπε ότι οι κλινικές στην περιοχή Σαχτζόι της επαρχίας έχουν δει μια απότομη αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που πάσχουν από την «ύποπτη» ασθένεια τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε την Τρίτη η εφημερίδα Hasht-e Subh Daily του Αφγανιστάν.
Δύο ασθενείς πέθαναν από την ασθένεια την περασμένη εβδομάδα, πρόσθεσε η εφημερίδα, με το TOLONEnews να σημειώνει ότι και οι δύο ήταν παιδιά.
Το Αφγανιστάν είναι μια από τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου και το δημόσιο σύστημα υγείας του χρηματοδοτούνταν σχεδόν εξ ολοκλήρου από ξένους δωρητές μέχρι που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ το 2021. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί τώρα το σύστημα υγείας του Αφγανιστάν «στο χείλος της κατάρρευσης. » , αναφέροντας ότι λιγότερες από μία στις πέντε κρατικές κλινικές είναι ακόμη ανοιχτές και ασθένειες όπως η πολιομυελίτιδα είναι ενδημικές.
Η επαρχία Zabul είχε χτυπηθεί στο παρελθόν από μια άγνωστη ασθένεια αυτό το καλοκαίρι, με τουλάχιστον 200 άτομα στο Shahjoy να υποφέρουν από συμπτώματα που μοιάζουν με χολέρα τον Μάιο. Οι γιατροί κατηγόρησαν το ξέσπασμα στην κακή υγιεινή. Ένα ξέσπασμα κοκκύτη, ή κοκκύτη, μόλυνε 300 άτομα στη Ζαμπούλ στα τέλη Νοεμβρίου, στοιχίζοντας τη ζωή σε δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: