Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

SCMP: Οι δορυφόροι Starlink παραβιάζουν σκόπιμα τους κανόνες ασφάλειας της διαστημικής κυκλοφορίας


Κινέζοι επιστήμονες αποκαλούν τους δορυφόρους Starlink επικίνδυνους και λένε ότι παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες
Εδώ και αρκετά χρόνια, οι επιστήμονες έχουν παράπονα για τον αστερισμό τεχνητών δορυφόρων Starlink. Προηγουμένως, είχε ήδη κατηγορηθεί για παρέμβαση στις διαστημικές παρατηρήσεις και τώρα την αποκαλούν εντελώς ανασφαλή.
Εμπειρογνώμονες από την Κίνα κατέθεσαν άλλη μια μερίδα κριτικής. Είπαν ότι οι δορυφόροι Starlink παραβιάζουν τους κανόνες ασφαλείας αγνοώντας τους κανόνες διατήρησης απόστασης μεταξύ τους.
Έτσι, παρά το γεγονός ότι τα γενικά αποδεκτά πρότυπα συνεπάγονται τη διατήρηση μιας απόστασης 10 km μεταξύ των αντικειμένων σε τροχιά, στις 30 Ιουνίου, δύο δορυφόροι Starlink πλησίασαν ο ένας τον άλλο σε απόσταση μόλις 4,9 km.
Ταυτόχρονα, ως απόδειξη ότι όλα αυτά δεν ήταν ατύχημα, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μια ολοκληρωμένη μελέτη, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Radio Engineering. Σε αυτό, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η SpaceX έφερε σκόπιμα τους δορυφόρους τόσο κοντά τον έναν στον άλλον προκειμένου να μεγιστοποιήσουν την απόδοση του συστήματος επικοινωνιών με λέιζερ.
Το τρέχον όριο ασφαλείας βασίζεται σε επιστημονικούς υπολογισμούς. Η διέλευση αυτής της γραμμής μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες, επειδή μια σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε άλλη.
==============
Η Starlink παραβιάζει τους κανόνες ασφάλειας της κυκλοφορίας στο διάστημα και η Κίνα μπορεί να ακολουθήσει: μελέτη
Κινέζοι ερευνητές λένε ότι οι νεότεροι δορυφόροι του SpaceX αγνοούν τον άγραφο αλλά κοινά αποδεκτό κανόνα απόστασης 10 χιλιομέτρων
Προτρέπουν την Κίνα να ακολουθήσει το παράδειγμά της και να αναπτύξει το δικό της όριο ασφαλείας ή κινδυνεύει να δώσει στις ΗΠΑ το πάνω χέρι


Φωτογραφία:  Ένας πύραυλος Falcon 9 της SpaceX απογειώνεται από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα, μεταφέροντας 34 δορυφόρους Starlink. ΑΠ

Μια ομάδα Κινέζων διαστημικών μηχανικών κατηγόρησε τους δορυφόρους Starlink της SpaceX ότι παραβίασαν τους κανόνες κυκλοφορίας στην κάτω τροχιά της Γης και προειδοποίησε ότι η Κίνα θα δώσει το πάνω χέρι στις ΗΠΑ εάν δεν ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Οι ερευνητές είπαν ότι δύο από τους νεότερους δορυφόρους του Starlink, εξοπλισμένοι με συσκευές επικοινωνίας λέιζερ υψηλής ταχύτητας, απείχαν 4,9 χιλιόμετρα (3 μίλια) ο ένας από τον άλλο στις 30 Ιουνίου. Η κοινώς αποδεκτή –αν δεν είναι γραμμένη– ελάχιστη απόσταση για την αποφυγή σύγκρουσης είναι 10 χιλιόμετρα (6,2 μίλια). ).
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε από το κινεζικό περιοδικό Radio Engineering, οι ερευνητές είπαν ότι ο ασυνήθιστα πυκνός σχηματισμός δεν ήταν τυχαίος, αλλά το αποτέλεσμα ενός πολύπλοκου σχεδίου της SpaceX για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των επικοινωνιών με λέιζερ.

Η τεχνολογία απαιτεί από τις συσκευές αποστολής και λήψης να παραμένουν σε ευθεία οπτική γωνία σε μια συγκεκριμένη απόσταση, είπαν. Ούτε ήταν το μόνο παράδειγμα δορυφόρων Starlink που αγνοούσαν τον αποδεκτό κανόνα κυκλοφορίας, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Ο Yu Shunjing, μηχανικός σχεδιασμού δορυφόρων με τον μεγαλύτερο κατασκευαστή συσκευών της Κίνας DFH Satellite Co, και οι συνεργάτες του είπαν ότι η ταχεία ανάπτυξη αστερισμών μεγάλης κλίμακας «θα κάνει το διάστημα, ειδικά τις κατώτερες τροχιές της Γης, πολύ γεμάτο».
«Πρέπει να θεσπίσουμε έναν νέο «κανόνα διαστημικής κυκλοφορίας» που θα βασίζεται σε νέες τεχνολογίες, διαφορετικά η ανάπτυξη των κινεζικών αστερισμών θα περιοριστεί σοβαρά», ανέφεραν.
Ένας διαστημικός επιστήμονας από το Πεκίνο που δεν συμμετείχε στη μελέτη προειδοποίησε ότι μια αλλαγή στην ελάχιστη απόσταση θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο σύγκρουσης στην κατώτερη τροχιά της Γης.
Ενώ τα ενεργά συστήματα αποφυγής σύγκρουσης θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ατυχημάτων, «ακόμη και η καλύτερη τεχνολογία μπορεί να αποτύχει μερικές φορές», είπε ο ερευνητής, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω της ευαισθησίας του ζητήματος.

Πέντε χιλιόμετρα μπορεί να παρέχουν άφθονο χώρο στο έδαφος, αλλά ένας δορυφόρος μπορεί να καλύψει αυτή την απόσταση σε μισό δευτερόλεπτο, είπε.
«Το υπάρχον όριο ασφαλείας βασίζεται σε επιστημονικούς υπολογισμούς. Η διέλευση της γραμμής θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποιες επικίνδυνες συνέπειες, επειδή η μια σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε μια άλλη».
Η Κίνα παρακολουθεί στενά το εμπορικό δορυφορικό πρόγραμμα της SpaceX, το οποίο παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο σε πολιτικούς και στρατιωτικούς χρήστες, και αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Κινέζοι επιστήμονες εκφράζουν τις ανησυχίες τους.
Αφού παρατήρησε τον ρόλο του Starlink στην υποστήριξη των διαδικτυακών επικοινωνιών της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής, μια ομάδα Κινέζων στρατιωτικών ερευνητών τον Μάιο προέτρεψε το Πεκίνο να αναπτύξει την ικανότητα να καταστρέψει το δίκτυο εάν χρειαστεί.


Όταν ολοκληρωθεί, το Starlink θα αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες δορυφόρους, ένα δίκτυο που τα συμβατικά αντιδορυφορικά όπλα όπως οι πύραυλοι δεν θα μπορούν να καταστρέψουν εντελώς.
Όμως, η πρώιμη υποδομή του Starlink έχει ένα πρόβλημα: χρειάζεται επίγειους σταθμούς για τη μετάδοση δεδομένων από τον έναν δορυφόρο στον άλλο ή πλοία αναμετάδοσης σήματος όταν οι συσκευές πετούν πάνω από τους ωκεανούς.
Αυτές οι εγκαταστάσεις όχι μόνο αυξάνουν το λειτουργικό κόστος και περιορίζουν το εύρος ζώνης, αλλά μπορούν επίσης να γίνουν ευάλωτοι στόχοι σε έναν πόλεμο.
Η νέα γενιά δορυφόρων που εκτοξεύτηκε από τη SpaceX τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους είναι μια προσπάθεια να ξεπεραστούν αυτά τα προβλήματα, χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ για να επικοινωνούν απευθείας μεταξύ τους.


Ένα χρόνο αργότερα, περισσότεροι από 1.400 δορυφόροι λέιζερ περικυκλώνουν τώρα τον πλανήτη, με 880 σε ενεργή υπηρεσία και παρέχουν επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας σε ορισμένα μέρη του πλανήτη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κινεζικής μελέτης.
Η ομάδα του Yu είπε ότι οι εικόνες ραντάρ υψηλής ανάλυσης υποδηλώνουν ότι κάθε δορυφόρος φέρει πολλούς πομπούς λέιζερ που δείχνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν επικοινωνίες με παρόμοιες συσκευές στην ίδια ή κοντινή τροχιά σε απόσταση έως και 2.500 km.
Οι ερευνητές είπαν ότι η SpaceX τοποθετεί αυτούς τους δορυφόρους σε γειτονικές τροχιές για να αυξήσει την κάλυψη επικοινωνιών και να μειώσει τις διακοπές σήματος, με αποστάσεις αποφυγής σύγκρουσης πολύ κάτω από το γενικά αποδεκτό όριο.
Η SpaceX έχει προσεγγιστεί για σχόλια σχετικά με τους ισχυρισμούς της μελέτης.


Η Κίνα έχει δημιουργήσει το δικό της παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνιών με λέιζερ με το σύστημα πλοήγησης BeiDou και άλλους δορυφόρους, και δημιουργεί επίσης ένα εμπορικό δίκτυο επικοινωνιών –με πολύ λιγότερους δορυφόρους από το Starlink– για να παρέχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Οι κινεζικές διαστημικές αρχές σχεδιάζουν να επεκτείνουν την υπηρεσία επικοινωνιών λέιζερ υψηλής ταχύτητας από τη Γη στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια.
Πέρυσι, η κινεζική κυβέρνηση υπέβαλε επίσημη καταγγελία στα Ηνωμένα Έθνη, κατηγορώντας δύο δορυφόρους Starlink ότι πλησίασαν επικίνδυνα τον διαστημικό σταθμό Tiangong, αναγκάζοντας τους τρεις αστροναύτες που επέβαιναν σε έναν ελιγμό έκτακτης ανάγκης για να αποφευχθεί η σύγκρουση.
Η Κίνα εκτοξεύει το Mengtian, την τελευταία μονάδα για την ολοκλήρωση του διαστημικού σταθμού Tiangong
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αρνήθηκε την κατηγορία, κατηγορώντας την Κίνα ότι δεν παρείχε στοιχεία σχετικά με τη θέση του Tiangong.
Εν τω μεταξύ, η SpaceX σχεδιάζει να πραγματοποιήσει τον πρώτο εμπορικό διαστημικό περίπατο τον Μάρτιο του επόμενου έτους, με ζωντανή ροή υψηλής ευκρίνειας για να καταδείξει τη δύναμη της τεχνολογίας επικοινωνιών με λέιζερ.
Ο διαστημικός περίπατος Polaris Dawn θα πραγματοποιηθεί σε υψόμετρο 700 χιλιομέτρων, σε υψηλότερη τροχιά από τους κινεζικούς και διεθνείς διαστημικούς σταθμούς.
========

το 2021, η Κίνα υπέβαλε καταγγελία στον ΟΗΕ κατά της SpaceX. Αφορμή για την έκκληση ήταν η επικίνδυνη προσέγγιση των δορυφόρων Starlink στον διαστημικό σταθμό Tiangong.

Στα τέλη Οκτωβρίου, Κινέζοι επιστήμονες προσομοίωσαν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν ένα πυρηνικό χτύπημα ακριβείας ικανό να καταστρέψει τους δορυφόρους του έργου Starlink. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για αυτό είναι απαραίτητο να πυροδοτηθεί μια πυρηνική κεφαλή 10 μεγατόνων σε ένα δεδομένο ύψος.
=======
Το SpaceX και οι δορυφόροι Starlink του απειλούν ολόκληρο το διαστημικό πρόγραμμα; Κινέζοι επιστήμονες προέτρεψαν την εταιρεία να τηρήσει τους κανόνες
Οι δορυφόροι Starlink ήταν από καιρό ενοχλητικοί για τους αστρονόμους και τώρα η εταιρεία έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί καταστροφή στην τροχιά.
Κινέζοι μηχανικοί υποστηρίζουν ότι η ανάπτυξη του Starlink και παρόμοιων συστημάτων θα οδηγήσει πολύ γρήγορα στον υπερπληθυσμό της κάτω γήινης τροχιάς και η κατάσταση ασφάλειας θα γίνει πολύ πιο οξεία.
Το τρέχον όριο ασφαλείας βασίζεται σε επιστημονικούς υπολογισμούς. Η διέλευση αυτής της γραμμής μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες, επειδή μια σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε άλλη.

Η πηγή δεν το λέει αυτό, αλλά σε αυτήν την περίπτωση, οι Κινέζοι επιστήμονες εννοούν το σύνδρομο Kessler - μια θεωρητική εξέλιξη γεγονότων που περιγράφει στην πραγματικότητα την αρχή του ντόμινο στην κλίμακα του διαστήματος κοντά στη Γη, όταν τα διαστημικά συντρίμμια που εμφανίστηκαν, για παράδειγμα, ως αποτέλεσμα σύγκρουσης δύο δορυφόρων, συγκρούεται με άλλους δορυφόρους, σχηματίζοντας όλο και περισσότερα θραύσματα, εξαιτίας των οποίων, στο συντομότερο δυνατό χρόνο, ολόκληρη η τροχιά καθίσταται ακατάλληλη για την τοποθέτηση διαστημικών σκαφών εκεί. Ως αποτέλεσμα, η SpaceX κατηγορείται ότι αποτελεί απειλή για ολόκληρη την αστροναυτική.

Φυσικά, η ανησυχία των Κινέζων επιστημόνων είναι αρκετά σαφής και λογική, αλλά φαίνεται αρκετά διασκεδαστική με το φόντο του γεγονότος ότι η ίδια η Κίνα έχει πολλές φορές επιτρέψει σε τεράστια τμήματα των πυραύλων της να εισέλθουν ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα και στη συνέχεια να πέσουν στο έδαφος.
================

Ο Μπέρτραντ προέτρεψε να επανεξεταστεί η στάση απέναντι στο διάστημα λόγω των μαχών στην Ουκρανία


28 Νοεμβρίου 2022, 10:05 - Δημόσια Υπηρεσία Ειδήσεων - OSN

Ο αρθρογράφος του Politico, Δρ. Xavier Bertrand, αντιπρόεδρος του SES (γαλλικός πάροχος δορυφορικών τηλεπικοινωνιακών δικτύων) είπε ότι οι εντάσεις μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ με την Κίνα επαναφέρουν τη διαστημική πολιτική στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας ασφάλειας.
Κατά τη γνώμη του, η Ευρώπη έχει επίσης ευκαιρίες για την ανάπτυξη της αεροδιαστημικής βιομηχανίας. Εξήγησε ότι οι χώρες της ΕΕ «θα πρέπει να διατηρήσουν τη θέση τους».
Ο Bertrand τόνισε ότι η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στη διαστημική βιομηχανία. Κατά τη γνώμη του, η ανάπτυξή του πρέπει να επιταχυνθεί.
Ο ειδικός διευκρίνισε ότι τόσο η κατάσταση στην Ουκρανία όσο και ο ανταγωνισμός με την Κίνα το απαιτούν.
Οι αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας υπέγραψαν συμφωνία για τη «μελλοντική λειτουργία πυραύλων στην Ευρώπη». Σύμφωνα με αυτό, σχεδιάζεται να συμμετάσχει στην κοινή ανάπτυξη διαστημικών αερομεταφορέων.
Νωρίτερα, η Υπηρεσία Δημοσίων Ειδήσεων ανέφερε ότι ο επικεφαλής της Πρεσβείας των ΗΠΑ, Ραντ, μίλησε για το θέμα των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αρχηγών της CIA και της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών στην Άγκυρα.
=============
σχετικό δημοσίευμα 6-5-22
Θα μπορούσε ο αμερικανικός στρατός να κυριαρχήσει στο διάστημα μέσω του δορυφορικού δικτύου του Starlink;
Ένα σχόλιο στην επίσημη εφημερίδα των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων υποδηλώνει ότι ο κόσμος πρέπει να βρίσκεται σε εγρήγορση για τον κίνδυνο
Το Starlink θα μπορούσε να επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να αποκτήσει «συνειδητοποίηση της κατάστασης κρατώντας τους αντιπάλους στο σκοτάδι»
========
Η NASA ανησυχεί για την αύξηση των συντριβών σε χαμηλή τροχιά της Γης με προγραμματισμένους 30.000 δορυφόρους Starlink
10-2-22
Σε επιστολή προς την FCC, η αμερικανική διαστημική υπηρεσία αναφέρει ότι ο δορυφορικός αστερισμός του SpaceX θα μπορούσε να ενοχλήσει τα τηλεσκόπια της NASA και να διαταράξει τα προγράμματα εκτόξευσης
Ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με τους ισχυρισμούς της SpaceX ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης με μεγάλα αντικείμενα επειδή οι δορυφόροι Starlink κάνουν ελιγμούς

[Η Nasa λέει ότι το σχέδιο του SpaceX για έναν μεγαλύτερο αστερισμό δεύτερης γενιάς θα αυξήσει τον αριθμό των αντικειμένων που παρακολουθούνται σε χαμηλή τροχιά της Γης περισσότερο από πέντε φορές, είπε η Nasa. ]
Η NASA έχει εκφράσει ανησυχία για τον προτεινόμενο αστερισμό Starlink δεύτερης γενιάς του SpaceX με 30.000 δορυφόρους, λέγοντας ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σημαντική αύξηση» των πιθανών συγκρούσεων σε χαμηλή τροχιά της Γης και να παρεμποδίσει τις επιστημονικές δραστηριότητες στο διάστημα.
Σε επιστολή που υποβλήθηκε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) την Τρίτη, η Nasa εξέφρασε επίσης δυσφορία για το ενδεχόμενο να διαταραχθεί το διάστημα και τα επίγεια τηλεσκόπια και να διαταραχθούν τα χρονοδιαγράμματα εκτόξευσης.
«Με την αύξηση των προτάσεων μεγάλων αστερισμών προς την FCC, η Nasa έχει ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα σημαντικής αύξησης της συχνότητας συμβάντων σύνδεσης και πιθανών επιπτώσεων στις αποστολές επιστημονικής και ανθρώπινης πτήσης της Nasa στο διάστημα», ανέφερε η επιστολή που υπογράφεται από τη Samantha Fonder, της Nasa. εκπρόσωπος της Διυπηρεσιακής Ομάδας Commercial Space Transportation.
Υπάρχουν επί του παρόντος περίπου 25.000 αντικείμενα που παρακολουθούνται σε τροχιά και περίπου 6.100 από αυτά έχουν περίγειο - το πιο κοντινό σημείο στη Γη - κάτω από 600 χιλιόμετρα. Το σχέδιο της SpaceX για τον μεγαλύτερο αστερισμό δεύτερης γενιάς θα ενισχύσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση σε όλη την τροχιά της Γης, με τον αριθμό των αντικειμένων που παρακολουθούνται σε χαμηλή τροχιά της Γης να αυξάνεται περισσότερο από πέντε φορές, είπε η Nasa.
«Μια αύξηση αυτού του μεγέθους σε αυτές τις περιορισμένες ζώνες υψομέτρου εγγενώς εγκυμονεί πρόσθετο κίνδυνο σύγκρουσης που δημιουργούν συντρίμμια με βάση τον αριθμό των αντικειμένων και μόνο», ανέφερε η επιστολή. «Η NASA αναμένει ότι οι τρέχουσες και οι προγραμματισμένες επιστημονικές αποστολές, καθώς και οι ανθρώπινες πτήσεις στο διάστημα, θα δουν μια αύξηση σε συνδέσμους».
Η Nasa αμφισβήτησε επίσης τους ισχυρισμούς της SpaceX ότι δεν υπήρχε κίνδυνος σύγκρουσης με μεγάλα αντικείμενα λόγω της ικανότητας ελιγμών των δορυφόρων Starlink.
Το Starlink που λειτουργεί από το SpaceX του Elon Musk, είναι ένας δορυφορικός αστερισμός εξουσιοδοτημένος για 4.408 δορυφόρους, όλοι σε τροχιές περίπου 550 km (340 μίλια), για την παροχή Διαδικτύου από το διάστημα. Μέχρι στιγμής έχει περισσότερους από 2.000 δορυφόρους σε τροχιά, σύμφωνα με το planet4589.org, έναν ιστότοπο που παρακολουθεί δορυφόρους σε τροχιά και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με το διάστημα.
Την περασμένη εβδομάδα, ένας πύραυλος Falcon 9 του SpaceX εκτόξευσε 49 δορυφόρους Starlink από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy της NASA στη Φλόριντα, αλλά το SpaceX επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι έως και 40 από αυτούς απέτυχαν στους ελιγμούς ανύψωσης τροχιάς τους λόγω της αυξημένης αντίστασης μιας γεωμαγνητικής καταιγίδας πάνω από τη Γη . Θα αποτεφρώνονταν όταν εισέρχονταν ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης.
Η NASA δεν είπε ότι ήταν αντίθετη στο σχέδιο επέκτασης, αλλά η διαστημική υπηρεσία πρότεινε τη συνεργασία της SpaceX με τη Nasa για να δείξει την προτεινόμενη ικανότητα αυτόματων ελιγμών δορυφόρων «με αυξανόμενους όγκους δορυφόρων πριν από κάθε διαδοχική εκτόξευση, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα που προκύπτουν και να κάνει προσαρμογές , όπως απαιτείται".
Οι κίνδυνοι συγκρούσεων στο διάστημα έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς χώρες και ιδιωτικές εταιρείες σπεύδουν να εκτοξεύσουν χιλιάδες δορυφόρους σε μεγάλους αστερισμούς για επικοινωνίες, πρόβλεψη καιρού και στρατιωτικούς σκοπούς, δημιουργώντας περισσότερα διαστημικά σκουπίδια από ποτέ.
Τον περασμένο μήνα, η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας είπε ότι ένας από τους επιστημονικούς δορυφόρους της είχε μια «εξαιρετικά επικίνδυνη συνάντηση» με ένα κομμάτι τροχιακών συντριμμιών που δημιουργήθηκε όταν η Ρωσία ανατίναξε έναν από τους παλιούς της δορυφόρους τον Νοέμβριο.
Σε μια άλλη σπάνια αντιπαράθεση, η Κίνα έστειλε μια προφορική σημείωση - ένα ανυπόγραφο μήνυμα λιγότερο επίσημο από μια διπλωματική νότα - στα Ηνωμένα Έθνη τον Δεκέμβριο, για να παραπονεθεί για «στενές συναντήσεις» τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο όταν οι δορυφόροι Starlink πλησίασαν τον σταθμό Tiangong σε τροχιά. ισχυρισμός που ο Μασκ απέρριψε.
Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν επίσης τον ισχυρισμό του Πεκίνου, λέγοντας ότι κανένα περιστατικό που αναφέρεται από την Κίνα δεν αποτελεί επείγουσα κατάσταση, σύμφωνα με ένα σημείωμα που στάλθηκε στο Γραφείο του ΟΗΕ για Υποθέσεις Διαστήματος στη Βιέννη και με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου.
===============

Δεν υπάρχουν σχόλια: