Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου 2017

60χρονη αποδέχτηκε αίτημα φιλίας στο Facebook και αυτό της κόστισε $ 571.000


Ντουμπάι   Web Report...  γυναίκα που αποδέχθηκε αίτημα φιλίας  στο Facebook, έχασε Dh2,1 εκατομμύρια  (περίπου $600,000) 
(alamy.com/ae)
Επαληθεύστε τις λεπτομέρειες πριν αποδεχτείτε το αίτημα φιλίας.
Την επόμενη φορά που θα λάβετε ένα αίτημα φιλίας, από έναν ξένο στο Facebook, μην ξεχάσετε να επαληθεύσετε τις λεπτομέρειες πριν το αποδεχτείτε.
Ένας απατεώνας μπορεί να προσπαθεί να σας παγιδέψει.
Ήταν πολύ αργά για την 61χρονη Αυστραλέζα Jennifer Chen* (με καταγωγή από Κίνα), να συνειδητοποιήσει  το λάθος της, ότι δέχτηκε ένα αίτημα φιλίας, χωρίς να ελέγξει τα διαπιστευτήρια.
 Μέχρι να το κάνει, της κόστισε $ 571,000 (Dh2,1 εκατομμύρια).
Όταν ένας άνθρωπος της συστήθηκε ως «Δρ Frank Harrison» και της είπε ότι ήταν ορθοπεδικός χειρουργός από τις ΗΠΑ, η κ.Jennifer Chen το αποδέχτηκε (πήρε την ιστορία του με την
 ονομαστική της αξία.) -άλλωστε έπαιρνε τακτικά μηνύματα από άντρες στο facebook όπου προωθούσε την εταιρεία βελονισμού της-
 Ήξερε ελάχιστα τότε και βέβαια δεν φαντάστηκε ότι θα έπεφτε σε  έναν απατεώνα.

  **This photo of US weight loss expert Dr Garth Davis has been used by Nigerian scammers for fake social media profiles. “I am not on any dating sites,” he wrote on Facebook. “And I do not need you to send me money.”

Η κ. Chen, που ζήτησε να μη δημοσιοποιηθεί το πραγματικό της όνομα, ήταν το θύμα μιας ομάδας απατεώνων (a sophisticated tag-team of scammers) που έπαιζαν τους ρόλους του Δρ Frank Harrison, ενός ορθοπεδικού χειρούργου από τις ΗΠΑ, της Michelle Tan, υπαλλήλου τελωνειακής υπηρεσίας στη Μαλαισία και του Raja Bin Abudullah από την τράπεζα OCBC Malaysia Bank.
Στην πραγματικότητα, η ομάδα ήταν  απατεώνες στο Διαδίκτυο (internet scammers), πιθανώς από την Αφρική.
Η φωτογραφία που χρησιμοποίησε ο «Δρ Harrison» με το στηθοσκόπιο γύρω από το λαιμό του, ήταν στην πραγματικότητα του εμπειρογνώμονα στην απώλεια βάρους  Δρ Garth Davis (from the Methodist Hospital in Houston, Texas)   και αναδύεται τακτικά σε ψεύτικα προφίλ που χρησιμοποιούνται από τους online απατεώνες.
νωρίτερα φέτος,ο Δρ Garth Davis προειδοποίησε - με ανάρτηση στο Facebook- για ψεύτικους λογαριασμούς Instagram που χρησιμοποιούν τη φωτογραφία του. "Αυτοί οι λογαριασμοί δεν είναι  δικοί μου" είπε και "δεν χρειάζεται να μου στέλνετε χρήματα. Πολλοί άνθρωποι κλέβουν φωτογραφίες και κάνουν ψεύτικους λογαριασμούς."
Ποτέ δεν σκέφθηκε η  κ. Chen να διασταυρώσει την πληροφορία και να ελέγξει την ταυτότητά του.
Όλα ξεκίνησαν πέρυσι, στις αρχές Νοεμβρίου.
 Ο «Δρ Harrison»  είπε στην  κ. Chen ότι σχεδιάζει να μετακομίσει στην Αυστραλία για να ξεκινήσει μια επιχείρηση και εξέφρασε την  επιθυμία της να την συναντήσει.
Η κ. Chen δήλωσε στο news.com.au ότι, έπειτα έλαβε ένα τηλεφώνημα από τον «Dr Harrison».
πηγή
http://www.news.com.au/finance/money/costs/i-dont-know-why-im-so-stupid-how-accepting-a-friend-request-cost-this-melbourne-mum-570000/news-story/2a9ba435274e1c8649c9f7ef8a689282

Της είπε« Είμαι στο αεροδρόμιο του KL και έχω πρόβλημα ».
«έφερα 1.5 εκατομμύρια δολάρια μέσω των τελωνείων. Νομίζω ότι μεταφέρω πάρα πολλά μετρητά. μου επιβλήθηκε μεγάλη ποινή. Σε παρακαλώ βοήθησέ με.»
Μετά από λίγο, η κ. Chen έλαβε μια άλλη κλήση από μια γυναίκα που την έκανε να πιστέψει ότι εργαζόταν στο τελωνείο.
Έχοντας πειστεί από τους δύο απατεώνες, Η κ. Chen κατέβαλε ένα τέλος ποινής $3,000 'penalty fee' έτσι ώστε το υπόλοιπο των χρημάτων του 'Δρ Harrison's' να μπορέσει να αποδεσμευτεί.
Αλλά η απάτη δεν τελείωσε εδώ.
Οι απατεώνες της ανάγκασαν να πληρώσει  περισσότερα χρήματα με μια σειρά δικαιολογιών. Μέσα σε έξι μήνες, η κ. Chen είχε πραγματοποιήσει 33 πληρωμές, χάνοντας $ 571.000  (Dh2.1 εκατομμύρια).
 $ 5000 ή $ 10.000 εδώ, $ 20.000 ή $ 30.000 εκεί - με μια σειρά δικαιολογιών, Τέλη ασφαλείας, τέλη χαρτοσήμου, αποζημίωση, νομικά έξοδα, αμοιβές επιστροφής, GST.
 Μόνο μία ακόμη πληρωμή και τα $ 1,5 εκατομμύρια θα αποδεσμεύονταν ώστε όλα τα χρήματα της κ.Chen, να της επιστραφούν.
Μέχρι τη στιγμή που αποκάλυψε στο σύζυγό της  την αλήθεια (αφού ντρεπόταν  να την αποκαλύψει νωρίτερα) είχε πληρώσει στους απατεώνες -μέσα σε 6 μήνες- συνολικά 571.000 δολάρια - όλες τις οικονομίες της ζωής της, καθώς και μερικές από τις αποταμιεύσεις του συζύγου της-
Ο κ. Chen, που κατάγεται από τη Μαλαισία,  κατηγόρησε τη αδελφή της συζύγου του για την ανατροφή που της έδωσε στην Κομμουνιστική Κίνα. "Οι απατεώνες χρησιμοποίησαν πληροφορίες
από το Facebook για να επιλέξουν τους στόχους τους", δήλωσε ο 62χρονος.
 "Έχουν μια ομάδα που παίζει διαφορετικούς ρόλους για να χειραγωγήσει τα συναισθήματα του θύματος. Είναι απλώς θέμα χρόνου -προτού- να " ψαρέψουν" περισσότερα θύματά τους
στην Αυστραλία.
Ο κ. Chen είπε ότι ενώ η αστυνομία της Μαλαισίας κατάφερε να εντοπίσει και να συλλάβει έναν από τους απατεώνες στο βορειοδυτικό κράτος του Kedah μέσα σε λίγες μέρες, η αστυνομία της Αυστραλίας φαινόταν ανίσχυρη.
[[ “This international company informed them that local parties owed them money and were paying off the debt by paying Statewide Cleaning Cloths,” the officer told Mr Chen in an email.
“Statewide Cleaning Cloths has refused to identify the company I have no power to demand it of them ... At this stage there is nothing further I can do in relation to this investigation.
I am sorry there is nothing further I can do for you.” Statewide Cleaning Cloths Pty Ltd has been contacted for comment. Two other Australian bank accounts into which Ms Chen deposited
cash were owned by individuals in NSW and the ACT.]]


"Δεν είμαι αρμόδιος να το προωθήσω", έγραψε ο αξιωματικός της Αστυνομίας της Βικτώριας. "Θα συντάξω ένα φάκελο που θα αποσταλεί στις αρμόδιες αστυνομικές δυνάμεις. Είμαι βέβαιος ότι
 οι άλλες αστυνομικές δυνάμεις θα επικοινωνήσουν μαζί σας εάν κάνουν πρόοδο στην έρευνά σας. "

Το 2016, η Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Προστασίας των Καταναλωτών και το Αυστραλιανό Δίκτυο Πληροφόρησης για την εγκληματικότητα στον κυβερνοχώρο (Australian Competition and Consumer Commission and the Australian Cybercrime Online Reporting Network) μαζί, έλαβαν περισσότερες από 200.000 αναφορές για ηλεκτρονικές απάτες, με απώλειες
συνολικού ύψους σχεδόν 300 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ωστόσο, το Αυστραλιανό Γραφείο Στατιστικής εκτιμά ότι το συνολικό ποσό που χάθηκε για προσωπική απάτη (personal fraud) θα μπορούσε να είναι κοντά στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς πολλά θύματα δεν αναφέρουν τις εμπειρίες τους.
Οι αποκαλούμενοι «απατεώνες της Νιγηρίας», όπου το θύμα τους είναι πεπεισμένο να πληρώσει ή να μεταφέρει χρήματα, ήταν η πέμπτη μεγαλύτερη κατηγορία, με 2255 αναφορές και 15,6 εκατομμύρια δολάρια που αναφέρθηκε ότι χάθηκαν πέρυσι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση απάτης της ACCC.
"Οι απατεώνες που χρησιμοποιούν τα social media κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των φαινομενικά θεμιτών προφίλ, επικοινωνούν με ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων και  φαίνεται σαν να κάνουν γνήσιες συνδέσεις", ανέφερε η έκθεση.
"Ο απατεώνας μπορεί να προσποιείται ότι είναι φίλος ενός φίλου ή εκφράζει ενδιαφέρον για να συναντήσει νέους ανθρώπους. Προσπαθεί να αναπτύξει πολύ γρήγορα μια σχέση με το θύμα του και συχνά παροτρύνει το θύμα να μετακινηθεί σε άλλες ηλεκτρονικές πλατφόρμες, όπως το Skype, για να συνεχίσει την απάτη ".
πηγή
http://www.news.com.au/finance/money/costs/i-dont-know-why-im-so-stupid-how-accepting-a-friend-request-cost-this-melbourne-mum-570000/news-story/2a9ba435274e1c8649c9f7ef8a689282

https://www.khaleejtimes.com/international/woman-accepts-facebook-friend-request-loses-dh21-million

Δεν υπάρχουν σχόλια: