Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Σχεδιαστής δημιούργησε συνθετικό 3D-printed σαρκοφάγο φυτό Venus flytrap που είναι πιο ανατριχιαστικό από το αληθινό. Ο συνθετικός οργανισμός που ονομάζεται "Chromatose" σε βιομιμητική έκδοση του αληθινού φυτού, ανταποκρίνεται στην αφή και ανοιγοκλείνει τα μπουμπούκια του


Νέα Ζηλανδία, Wellington, ο σχεδιαστής Mark Wilson (που εργάζεται για την ομάδα MASS Design) χρησιμοποίησε 3D εκτύπωση και άλλες καινοτόμες προσεγγίσεις για να δημιουργήσει τη δική του βιομιμητική έκδοση του διάσημου σαρκοφάγου υποτροπικού φυτού Venus flytrap
Ονόμασε τη δημιουργία του "Chromatose" και πρόκειται για έναν συνθετικό οργανισμό που ανταποκρίνεται στην αφή, ανοίγοντας και κλείνοντας τα μπουμπούκια του, όπως ακριβώς και το αληθινό σαρκοφάγο φυτό που τον ενέπνευσε.

Το flytrap της Αφροδίτης ή Dionaea muscipula
είναι ένα σαρκοφάγο φυτό (θαύμα του φυτικού βασιλείου) που είναι ιθαγενές στους υποτροπικούς υγροτόπους στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών της Βόρειας και της Νότιας Καρολίνας .
Παγιδεύει το θηράματά του - κυρίως έντομα και αραχνοειδή-με μια δομή παγίδευσης που σχηματίζεται από το τερματικό τμήμα κάθε φύλλου του φυτού, το οποίο ενεργοποιείται από
μικροσκοπικές  τρίχες στις εσωτερικές τους επιφάνειες
Ο μηχανισμός του είναι τόσο εξειδικευμένος ώστε να μπορεί να διακρίνει μεταξύ των ζωντανών θηραμάτων του και των ερεθισμάτων από μη θηράματα, όπως οι σταγόνες βροχής.
Οι τρύπες στο πλέγμα επιτρέπουν τη διαφυγή μικρών θηραμάτων, προφανώς επειδή το όφελος που θα μπορούσε να αντλήσει από αυτά θα ήταν μικρότερο από το κόστος της πέψης τους
Η ταχύτητα κλεισίματος μπορεί να ποικίλει ανάλογα με την ποσότητα υγρασίας, το φως, το μέγεθος του θηράματος και τις γενικές συνθήκες καλλιέργειας. Η ταχύτητα με την οποία οι παγίδες κλείνουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως δείκτης της γενικής υγείας ενός φυτού.
Το κοινό όνομα του φυτού αναφέρεται στην Αφροδίτη , τη ρωμαϊκή θεά της αγάπης. Το όνομα του γένους Dionaea («κόρη της Διώνης ») αναφέρεται στην ελληνική θεά Αφροδίτη ,
 ενώ το όνομα του είδους, το muscipula , είναι το λατινικό για «ποντικοπαγίδα».

 όπως δήλωσε ο Wilson.
"Λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στις τεχνολογίες ψηφιακής κατασκευής, με κώδικα και αλγόριθμους, έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε ένα ψηφιακό DNA από καθετί και για οτιδήποτε"
 "Αυτό μπορεί στη συνέχεια να τροποποιηθεί και να μεταλλαχθεί σαν να ήταν πραγματικό DNA, υπαγορεύοντας τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά του οργανισμού"
«Αυτές οι δυνατότητες μας προσφέρουν την άνευ προηγουμένου ικανότητα να ασκούμε και να εφαρμόζουμε πλήρως τη βιομιμητική, με την οποία είμαστε σε θέση να προσομοιώσουμε, να αναπαράγουμε και ακόμη και να ενισχύσουμε τους οργανισμούς που βρίσκονται στη φύση».
Σε αυτή την περίπτωση, ο Wilson κατασκευάζει τα στοιχεία με έναν εκτυπωτή Objet350 Connex3 3D, ο οποίος παράγει σε ανάλυση 16-micron layer.
"Κάθε λουλούδι μπορεί να ανοίξει πνευματικά (σαν να είναι ζωντανό) με μικρά κανάλια ενσωματωμένα στο εσωτερικό του και με ένα ελαφρύ άγγιγμα επαναφέρονται γρήγορα στην κοίλη θέση τους".
Ο Wilson, ο οποίος συνεργάζεται με μια εταιρεία σχεδιασμού, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται για το πώς η σχεδίαση που εφαρμόζει τη βιομιμητική,  θα μπορούσε να διασταυρωθεί με άλλους κλάδους.
"Αυτή τη στιγμή εργάζομαι μαζί με έναν αρχιτέκτονα αρχιτέκτονα, έναν mechatronics μηχανικό, έναν δημιουργό κωδικοποιητή, άλλους βιομηχανικούς σχεδιαστές και άλλους διάφορους επαγγελματίες όπως έναν φωτογράφο, ένα δικηγόρο και έναν πλαστικό χειρουργό."πρόσθεσε ο σχεδιαστής.

[The design is a finalist in the Concept Product category of the annual Best Design Awards, organised
by the Designers Institute of New Zealand.
Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε εκδήλωση υψηλού επιπέδου στις 6 Οκτωβρίου]
πηγή 10-9-17
http://www.scmp.com/news/asia/australasia/article/2110642/new-zealand-designers-synthetic-3d-printed-venus-flytrap-even


 what if you could have a Venus flytrap that didn’t require water, and could therefore stay alive forever? Thanks to Mark Wilson, a designer from Wellington in New Zealand, that flytrap now exists.
 https://www.3ders.org/articles/20170911-chromatose-nz-designer-writes-mutates-dna-of-synthetic-3d-printed-venus-flytrap.html


σχετική μας ανάρτηση
Το φυτό "Αφροδίτη Flytrap" διαθέτει είδος νοημοσύνης και μπορεί να μετράει
πηγή 23-1-16
http://hellenicrevenge.blogspot.com/2016/01/flytrap.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: