Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

INTROJI ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΜΜΑΤΑ στα ΜΗΝΥΜΑΤΑ των ΕΣΩΣΤΡΕΦΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝΣτην επικοινωνία μέσω του internet, η ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων που χρειάζονται λίγα λεπτά για να φτάσουν στον παραλήπτη και η δυνατότητα για γραπτή συνομιλία σε πραγματικό χρόνο, δημιούργησαν την  ανάγκη άμεσης παρουσίασης και των συναισθημάτων ή τους ύφους των συνομιλητών.
για την κάλυψη αυτής της ανάγκης στη διαδικασία μηνυμάτων, εμφανίστηκαν οι λεγόμενες Αισθεικόνες (
emoticons)  που είναι σχέδια (εικονογράμματα ) που αντικαθιστούν κανονικές λέξεις και έχουν άμεση αναφορά στις εκφράσεις του προσώπου ανάλογα με τα συναισθήματα.
Καθημερινά στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, instagram) καθώς και στις διάφορες text εφαρμογές (WhatsApp, Viber) χρησιμοποιούμε τα emojis (και τα emoticons)  για έμφαση, επεξήγηση ή απλώς ζωντάνια στο κείμενό μας.
αντί να πεις σε αγαπώ βάζεις μια κόκκινη καρδιά
αντί να πεις είμαι πολύ χαρούμενος πληκτρολογείς μια γελαστή φατσούλα που απεικονίζει ιδανικά τη διάθεσή σου.
Δημιουργήσαμε ένα αναπαραστατικό (αναπαράσταση εννοιών με εικονογράμματα)
συμβολικό σύστημα εναλλακτικής και επαυξητικής (με εικονικότητα) διαπροσωπικής επικοινωνίας.
Τα emojis έχουν γίνει μια παγκόσμια γλώσσα, που εκφράζει το πώς αισθανόμαστε.

Η σχεδιάστρια Rebecca Evie Lynch που εργάζεται στην Καλιφόρνια  λέει ότι, οι χαρακτήρες emojis δεν αρκούν για να εκφράσουν τα συναισθήματα των εσωστρεφών ανθρώπων, όταν θέλουν να μείνουν μόνοι τους.
για αυτό το λόγο, δημιούργησε περισσότερους από 30 Introji χαρακτήρες  που περιλαμβάνουν μοναχικές δραστηριότητες  (χρόνο για ανάγνωση, μουσική, ξεκούραση, ύπνο, κλπ)  για εσωστρεφείς ανθρώπους.
Η Rebecca Evie Lynch  είπε στο Fastcocreate.com. ότι η ιδέα της γεννήθηκε, όταν χώρισε από τον σύντροφό της μετά από τρία χρόνια συμβίωσης.  Ο φίλος της επικαλέστηκε την ανάγκη του, για να περνάει περισσότερο χρόνο μόνος του.
Η
Rebecca έμεινε έκπληκτη γιατί η ανάγκη της να είναι μέσα στη σχέση, επισκίασε τη δυνατότητά της, να διαβάσει τα  «σημάδια» δυσφορίας του συντρόφου της.
τώρα δημιούργησε αυτούς τους
Introji  χαρακτήρες, για να βοηθήσει τους εσωστρεφείς ανθρώπους να δώσουν στους αγαπημένους τους το μήνυμα, ότι χρειάζονται το δικό τους χώρο και χρόνο χωρίς να δώσουν ;άλλες  εξηγήσεις και δικαιολογίες.
Η σειρά αυτών των Introji  χαρακτήρων περιλαμβάνει εικόνες για έκκληση βοήθειας όταν τα εσωστρεφή άτομα πάσχουν από κατάθλιψη ή χρειάζονται παρέα. Στη σειρά,  τα εικονίδια με κόκκινο και κίτρινο υπόβαθρο δείχνουν ότι ο χρήστης δεν θέλει παρέα, ενώ τα εικονίδια με μπλε και πράσινο φόντο εκφράζουν ότι η παρέα είναι ευπρόσδεκτη.

Μερικοί εσωστρεφείς άνθρωποι μπορεί να θεωρηθεί ότι πάσχουν από ψυχολογικά προβλήματα όπως η κατάθλιψη.

Ενώ η εσωστρέφεια και η κατάθλιψη είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα – αναμφισβήτητα η εσωστρέφεια δεν είναι διαταραχή- η ανάγκη να μένει κανείς μόνος, μπορεί να συγχέεται με την κατάθλιψη από τους άλλους.
με αυτές τις πολύπλοκες αλλά διακριτές  συναισθηματικές καταστάσεις που εκπροσωπούνται στην εργαλειοθήκη των  
Introji  χαρακτήρων, ενδεχομένως να διευκρινίζεται η διαφορά» είπε η κ. Lynch
Η σχεδιάστρια ελπίζει να συγκεντρώσει τους  emojis -  Introjiς χαρακτήρες της σε ένα free app, εργάζεται με τις πρωτότυπες εικόνες στη Facebook σελίδα της και ζητά από τους φίλους της να καταθέσουν τις ιδέες τους.
Πηγές 20-2-15


Δεν υπάρχουν σχόλια: