Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2015

ΚΙΝΕΖΑ έμεινε ΠΑΙΔΙ λόγω ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΥΞΗΤΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝΝοτιοδυτική Κίνα.  Μια 20χρονη Κινέζα έχει την εμφάνιση ενός επτάχρονου παιδιού, λόγω μιας σπάνιας κατάστασης που επηρεάζει τις ορμόνες ανάπτυξής της.
Η Zeng Yushan, δεν θα μεγαλώσει ποτέ, παρά το γεγονός ότι είναι μια νεαρή ενήλικη κοπέλα, μοιάζει με ένα μικρό παιδί,
στα επτά της χρόνια, η ανάπτυξή της σταμάτησε και οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε όγκο στην υπόφυσή, που προκάλεσε ανεπάρκεια σε αυξητικές ορμόνες.
Η υπόφυση είναι ενδοκρινής αδένας –έχει διαστάσεις όσο ένα μπιζέλι- που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, πίσω από τη μύτη και στο ύψος των ματιών. Οι ορμόνες που εκκρίνει, ελέγχουν λειτουργίες σε πολλά σημεία του σώματος όπως ο θυρεοειδής, τα γεννητικά όργανα κλπ.
Σύμφωνα με τον Ashley Grossman, καθηγητή ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης,  οι όγκοι στην υπόφυση –αν και σπάνιοι- μπορεί να σταματήσουν την ανάπτυξη των ανθρώπων.
Είπε στην MailOnline: «Αν έχεις ένα όγκο στην υπόφυση, μπορεί να σταματήσει η απελευθέρωση των αυξητικών  ορμονών»
«Θα καταλήξεις  σαν ένα «Tom Thumb πρόσωπο» (το γνωστό νάνο) που μοιάζει μικρό, αλλά είναι τέλεια σχηματισμένο άτομο»
 «Χωρίς θεραπεία η Zeng Yushan, δεν θα μεγαλώσει καθόλου, αλλά θα γερνάει κανονικά»
«Μερικοί λένε ότι αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν ίσως, να ζήσουν περισσότερο από το αναμενόμενο, αλλά αυτό είναι αβέβαιο»
«στην Κίνα, η θεραπεία για τα προβλήματα της υπόφυσης δεν είναι συνήθως διαθέσιμη, εκτός εάν πληρώσετε για αυτή τη θεραπεία»
«οι ασθενείς  με προβλήματα της υπόφυσης, συχνά δεν λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται.»
«ένα περιστατικό, όπως αυτό της Zeng Yushan, δεν θα συνέβαινε στη Δύση, γιατί οι  παιδίατροι θα βρίσκονταν σε επαγρύπνηση προς την κατεύθυνση αυτή.
 « Ο όγκος της υπόφυσης στην παιδική ηλικία είναι πολύ ασυνήθιστος. Παρουσιάζεται σε έναν στους 1.000 ενήλικες και είναι σπανιότερος στα παιδιά» Μερικά έχουν ένα ελαττωματικό γονίδιο.
Ο Ashley Grossman πρόσθεσε: «Τώρα έχουμε τεχνητές ορμόνες ανάπτυξης, που μπορεί να εγχυθούν μία φορά την ημέρα, για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης»
«εάν χάσουμε τις αυξητικές ορμόνες, χάνουμε και άλλες ορμόνες και δεν μπαίνουμε στην εφηβεία, έτσι εμφανίζονται και άλλες παρενέργειες όπως η απώλεια μαλλιών»
Η ανάπτυξη της Zeng Yushan σταμάτησε στην ηλικία των επτά χρόνων. Έτσι η κοπέλα δεν μπήκε ποτέ στην εφηβεία.
Οποιαδήποτε θεραπεία της χορηγηθεί σήμερα, για να τη βοηθήσει να μεγαλώσει, δεν μπορεί να είναι επιτυχής.
όπως συμπλήρωσε ο ενδοκρινολόγος Grossman «είναι ασαφές, εάν μπορεί να γίνει κάτι για αυτήν τώρα, εξαρτάται από την ηλικία των οστών της, δεν έχει περάσει εφηβεία και δεν έχει ορμόνες του φύλου.
εάν τα οστά της έχουν ηλικία 8 ή 9 ετών, τότε θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στη θεραπεία, αν έχει οστά ηλικίας 14 ετών, τότε κατά πάσα πιθανότητα δεν θα μεγαλώσει άλλο»
«πάντως σίγουρα, αξίζει να προσπαθήσουμε. Πρέπει να διερευνηθεί η παρουσία για όλες τις άλλες ορμόνες της υπόφυσης»
η Zeng Yushan, γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1994  στην πόλη Huzhu στο
Fushun County στην επαρχία Sichuan  της νοτιοδυτικής Κίνας
Οι γονείς της δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά, για να πληρώσουν τη θεραπεία της, έτσι άρχισαν να μαλώνουν μεταξύ τους και τελικά πήραν διαζύγιο.
Η Zeng έμεινε  με τον 43χρονο πατέρα της Yul Wei. Αλλά λίγο μετά το διαζύγιο, ο πατέρας της διαγνώστηκε πως έπασχε από καρκίνο στομάχου.
Ο Yul Wei  ανίκανος να πληρώσει οποιουσδήποτε από τους λογαριασμούς τους, κατέληξε να ζητιανεύει μαζί με την Zeng –που δεν κατάφερε να πάει σχολείο- στους δρόμους.  για να ζητιανέψουν, ταξίδευαν από το σπίτι τους, μέχρι τις πόλεις  Zigong, Chengdu και Guiyang.
Το 2013, ο πατέρας της πέθανε και άφησε μόνη την Zeng που έχει τη διανοητική ικανότητα ενός παιδιού ηλικίας περίπου πέντε ή έξι ετών.
Χαρακτηρισμένη ως επαίτης, η Zeng υιοθετήθηκε από ένα καλόκαρδο ζευγάρι που έχει δύο ενήλικες κόρες.
Ο 50χρονος Guo Liu, που ανέλαβε να τη φροντίσει  είπε ότι, όταν την είδε για πρώτη φορά, ο ίδιος και η σύζυγός του δεν ήταν σίγουροι αν η Zeng ήταν αγόρι ή κορίτσι, επειδή δεν είχε καθόλου μαλλιά και ήταν εξαιρετικά ταλαιπωρημένη από τα σοβαρά προβλήματα της υγείας της. Τώρα έχει τακτική ιατρική περίθαλψη και παρόλο που είναι 20 ετών εξακολουθεί να μοιάζει σαν να είναι επτά ή οκτώ χρονών κοριτσάκι.
Ο κ Gui, δήλωσε: «Σχεδιάζουμε να την πάμε μετά το Εαρινό Φεστιβάλ σε έναν γιατρό στην πρωτεύουσα του Πεκίνου, που θα μπορούσε να  την βοηθήσει.
«Προς το παρόν αυτή είναι εντάξει μαζί μας, αλλά θέλουμε να προσπαθήσουμε, για  να μπορεί να κάνει κάτι για τον εαυτό της, όταν εμείς δεν θα είμαστε πλέον σε θέση να τη φροντίσουμε»
Η Zeng φαίνεται καθαρά ότι είναι εξαιρετικά συνδεδεμένη με τους νέους γονείς της.
Η μεγαλύτερη επιθυμία της είναι να πάει στο σχολείο, ακόμη και αν δεν υπάρχουν σχολεία αυτή τη στιγμή, που μπορούν να δεχτούν ένα παιδί σαν την Zeng.
Πηγή 9-2-15


Δεν υπάρχουν σχόλια: