Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

ΛΥΚΟΙ και ΣΚΥΛΟΙ έχουν ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ που ΔΕΝ είναι ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της ΕΞΗΜΕΡΩΣΗΣ τουςΗ συνεργασία ανθρώπου –σκύλου βασίζεται στις παρόμοιες κοινωνικές δεξιότητες  που έχει ο σκύλος,  με τον πρόγονό του λύκο.

Η αρχή της σχέσης ανθρώπου –σκύλου, ήταν το αντικείμενο μιας μελέτης που έκαναν επιστήμονες που εφαρμόζουν την συμπεριφορική ψυχοθεραπεία  στο ινστιτούτο έρευνας   Messerli στο Vetmeduni της Βιέννης,  σε συνεργασία με το Wolf Science Center στο Ernstbrunn στην Lower Austria.
Μέχρι σήμερα αποδεχόμασταν την άποψη  ότι,  τα σκυλιά έγιναν ανεκτικά και προσεκτικά γιατί ο άνθρωπος επέλεξε να αναπτύξει αυτές τις κοινωνικές τους δεξιότητες,  στη διάρκεια της εξημέρωσής τους.
Τώρα οι ψυχοθεραπεύτριες
Friederike Range και  Zsófia Virányi από το Unit of Comparative Cognition  του  Messerli Research Institute, αμφισβητούν την εγκυρότητα αυτής της άποψης και αναπτύσσουν την νέα θεωρία "Canine Cooperation Hypothesis"  Μια σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνάς τους, έχει ήδη δημοσιευθεί και η νέα θεωρία τους παρουσιάζεται στο περιοδικό Frontiers in Psychology .

Για να επιβεβαιώσουν την υπόθεσή τους, η Range και η Virányi εξέτασαν την κοινωνική επαγρύπνηση και την ανεκτικότητα των λύκων και των σκύλων μέσα στις ομάδες τους, αλλά και προς τους ανθρώπους.
Διερεύνησαν την κοινωνική συμπεριφορά των σκύλων και των λύκων, που μεγάλωσαν με μέλη του είδους τους και με τους ανθρώπους.  Για να συγκρίνουν τη συμπεριφορά των σκύλων και των λύκων και να ερευνήσουν τις επιπτώσεις της εξημέρωσης,  εργάστηκαν με ζώα που ζουν υπό τις ίδιες συνθήκες.

Διάφορα συμπεριφορικά πειράματα έδειξαν ότι, οι λύκοι και τα σκυλιά έχουν παρόμοιες, πολύ ανεπτυγμένες κοινωνικές δεξιότητες (ανακάλυψη κρυμμένου φαγητού με χρησιμοποίηση πληροφοριών που παρείχε ένας άνθρωπος, οι λύκοι ακολουθούν το βλέμμα των ανθρώπων, παρατηρούν και μιμούνται τον άνθρωπο πιο συχνά και με μεγαλύτερη επιτυχία από τους σκύλους) Τα σκυλιά ωστόσο συνεργάζονται πιο εύκολα με τους ανθρώπους γιατί τους αποδέχονται σαν κοινωνικούς εταίρους  και επίσης χάνουν πιο εύκολα, το φόβο τους για τους ανθρώπους.

Wolves are at least as tolerant and socially attentive as dogs.

Dog-human cooperation is based on social skills of wolvesΠηγή 20-1-15
More information: "Tracking the evolutionary origins of dog-human cooperation: The 'Canine Cooperation Hypothesis'" Frontiers in Psychology. DOI: 10.3389/fpsyg.2014.01582
Journal reference:Frontiers in Psychology
Provided byUniversity of Veterinary Medicine—Vienna

Δεν υπάρχουν σχόλια: