Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

ΜΑΓΙΚΑ ΒΙΟΦΩΤΑΥΓΗ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ με το ΦΑΚΟ του TAYLOR LOCKWOODΜαγικά μανιτάρια που διαθέτουν την ιδιότητα της βιοφωταύγειας, λάμπουν χάρη σε αυτήν μέσα στο σκοτάδι και δημιουργούν ένα ανεπανάληπτο θέαμα.
Υπάρχουν περίπου 85.000 είδη στο βασίλειο των μυκήτων και μόλις 65 από αυτά πιστεύεται ότι είναι φωτοβόλα.
Βιοφωταύγεια ή βιοφωτισμός (bioluminescence) είναι η δημιουργία φωτός σε διάφορα μήκη κύματος, το οποίο εκπέμπεται από ζώντες οργανισμούς πολύ διαφορετικούς μεταξύ τους, όπως είναι τα βακτήρια, οι μύκητες, οι πυγολαμπίδες, αλλά και κάποιοι θαλάσσιοι οργανισμοί.
Διαπιστώθηκε ότι αιτία της φωτοβολίας αυτής των ζωντανών οργανισμών, είναι μια βιοχημική αντίδραση και συγκεκριμένα η οξείδωση της πρωτεΐνης λουσιφερίνης.
Η ένταση του φωτός που εκπέμπουν, διαφέρει από είδος σε είδος, γι’αυτό τα είδη της Αυστραλίας είναι πολύ φωτεινά, ενώ εκείνα της βορείου Αμερικής εκπέμπουν λιγότερο φως και απαιτούν προσαρμογή του παρατηρητή στο σκοτάδι, πριν γίνουν ορατά.
Η χημική ουσία λουσιφερίνη,  παρουσία κάποιου ενζύμου (λουσιφεράση),  αντιδρά με το οξυγόνο, και δημιουργεί φως γαλαζοπράσινου συνήθως χρώματος.
Τα βιοφωταυγή μανιτάρια απαντώνται εκτεταμένα στα εύκρατα και τροπικά κλίματα και ανήκουν όλα στην Τάξη Agaricales. Εκπέμπουν ένα πρασινωπό φως σε μήκος κύματος 520-530 nanometers (nm), η εκπομπή φωτός είναι συνεχής και συμβαίνει μόνο στα ζώντα μανιτάρια, ενώ δεν έχει βρεθεί κανένας συσχετισμός ανάμεσα στη βιοφωταύγειά τους και τη δομή των κυττάρων τους.
Ο 68χρονος Taylor Lockwood  από τη  Νέα Ορλεάνη ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο - σε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Μαδαγασκάρη-  για να φωτογραφήσει τα βιοφωταυγή μανιτάρια,  μέσα στα βροχερά τροπικά δάση.
0 Taylor Lockwood  μετακόμισε από τη Νέα Ορλεάνη,  στη Βόρεια Καλιφόρνια πριν από τριάντα χρόνια. Όταν είδε τα φωτοβόλα μανιτάρια, ενθουσιάστηκε, από τότε  αγόρασε μια φωτογραφική μηχανή και  ταξιδεύει για να φωτογραφήσει τα απίστευτα μαγικά μανιτάρια.  
όπως λέει «: «αυτό το είδος της εργασίας, με κάνει να νιώθω σαν ένα βαμπίρ - κοιμάμαι κατά τη διάρκεια της ημέρας και καθώς νυχτώνει, το αίμα κυλάει πιο έντονα στις φλέβες μου και η καρδιά μου ενθουσιάζεται στην ιδέα του περιπάτου μέσα στο δάσος, τη νύχτα»
«πρέπει να καλύπτω το πρόσωπό μου, το λαιμό και τα χέρια μου με εντομοαπωθητικό, για να αποφεύγω τα τσιμπήματα »
«Σε ορισμένα μέρη του κόσμου υπάρχουν ζώα όπως τα τζάγκουαρ, αλλά η αναμονή όλης της μέρας, για να δω τη μαγική λάμψη των μανιταριών με κάνει να αψηφώ κάθε κίνδυνο»
 Τα βιοφωταυγή  μανιτάρια εκπέμπουν το φως 24 ώρες την ημέρα, αλλά παρατηρούνται καλύτερα τη νύχτα.
Οι καλύτερες φωτογραφίες του, είναι αυτές που απεικονίζουν τα βιοφωταυγή μανιτάρια (bioluminescent Mycena lucentipes) να λάμπουν, κάτω από την πανσέληνο στη Βραζιλία».
Πηγή 6-1-15Δεν υπάρχουν σχόλια: