Τρίτη, 8 Απριλίου 2014

ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ του Δρ ΘΑΝΑΤΟΥ Τζακ Κεβορκιάν ΑΝΑΣΤΑΤΩΝΟΥΝ το κοινό, σε έκθεση


Καλιφόρνια, Λος ΄Αντζελες, στη γκαλερί «Gallerie Sparta» στο δυτικό Χόλυγουντ, εκθέτονται
έντεκα έργα τέχνης του Dr. Jack Kevorkian.
οι πίνακες ζωγραφικής μαζί με τη συσκευή αυτοκτονίας Θάνατρον ('Thanatron' suicide machine)] που ανέπτυξε ο Kevorkian, προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και ανησυχητικές σκέψεις στον παρατηρητή.
Ο Kevorkian (αμερικανός παθολόγος γιατρός, με αρμενική καταγωγή, που γεννήθηκε στο Μίσιγκαν) είναι γνωστός ως «Δρ Θάνατος» για τις απόψεις του σχετικά με την ηθική της ευθανασίας.

Oι πίνακες ζωγραφικής πωλούνται προς $ 45.000 ο καθένας ενώ η συσκευή Thanatron θα πωληθεί στον υψηλότερο πλειοδότη, με αρχική τιμή $25,000.

ο πίνακας με τίτλο "Coma" απεικονίζει έναν αναίσθητο ηλικιωμένο ασθενή να κυλάει αργά μέσα στο στόμα μιας μακάβριας μάσκας θανάτου. Το κεφάλι του νεκρού αναπαριστά το άνοιγμα ενός μαγνητικού τομογράφου (CAT scan machine), ένα σύμβολο της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας.
ο πίνακας με τίτλο"Paralysis" αποτελεί τομή ανάμεσα στη φυσική και την πνευματική ταλαιπωρία του ανθρώπου και είναι χαρακτηριστικός μιας σειράς έργων ζωγραφικής που απεικονίζουν την οπτική του ζωγράφου για την ασθένεια και τον ανθρώπινο πόνο.
ένα γυμνό άτομο καταρρέει, σκυμμένο μέσα σε μια κλειστοφοβική φυλακή. Το μισό σώμα του έχει μετατραπεί σε πέτρα. Τα άκρα του σπάζουν και είναι άχρηστα. Ο εγκέφαλός του έχει αφαιρεθεί και είναι αλυσοδεμένος, το σώμα του είναι ανίκανο να ανταποκριθεί στις εντολές του.

η Ιατρική καριέρα του Kevorkian τελείωσε το 1999, όταν καταδικάστηκε για δευτέρου βαθμού δολοφονία ή εθελοντική ανθρωποκτονία, επειδή χορήγησε μια θανατηφόρα ένεση σε έναν ασθενή ο οποίος έπασχε από την ανίατη νόσο του Lou Gehrig ή ALS (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, μια προοδευτική νευροεκφυλιστική ασθένεια που επιτίθεται στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού)

Ο Kevorkian πέρασε οκτώ χρόνια στη φυλακή. Το 2010 ο Kevorkian δήλωσε στο CNN (στον Δρ Sanjay Gupta)πως παρόλο ότι εξέτισε οκτώ χρόνια στη φυλακή δεν άλλαξε την άποψή του για την υποβοηθούμενη αυτοκτονία (όπως είπε πρόκειται για ιατρική υπηρεσία, που δεν σχετίζεται με την πολιτική και τη θρησκεία) Το 2011, πέθανε ειρηνικά και χωρίς πόνο από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια. Ήταν 83 ετών.
το πορτρέτο με τίτλο "Fever" (πυρετός) απεικονίζει τη «μεγάλη δυσφορία από την έντονη σωματική θερμότητα» όπως είπε ο Kevorkian,
«Η κόλαση είναι μια εσωτερική κατάσταση και σε μερικές τραγικές περιπτώσεις, ακόμα και η θέληση για ζωή καίγεται»
το έργο"Brotherhood" (αδελφοσύνη) τονίζει την άλλη πλευρά της φιλανθρωπίας (the fabric of humanity) που εξωραΐζεται με ευγενή επίθετα και αυθαίρετες αρετές, αλλά περιλαμβάνει δυσπιστία και καχυποψία, τάση για επίδειξη, μίσος ακόμη και δολοφονίες.
Ο Kevorkian δημιούργησε το πορτρέτο του Johann Sebastian Bach, ως έκφραση της αγάπης του για τη μουσική του Γερμανού συνθέτη, που εκτίθεται σαν μαζί με τα έργα 'Chromatic Fantasy' (Χρωματική Φαντασία του 1999) και το "'Fugue' (μπάσο κλειδί)
όπως ο ίδιος δήλωσε έκανε υποβοηθούμενη ευθανασία σε περισσότερους από 130 ασθενείς σε διάστημα 20 χρόνων.
Τη δεκαετία του 1990 εγείρει μια πανεθνική συζήτηση για το δικαίωμα ενός ανίατα ασθενούς ατόμου να πεθάνει.


Άλλα έργα του ερασιτέχνη ζωγράφου γιατρού, σχολιάζουν σατυρικά ό, τι μπορεί να θεωρηθεί ως υποκρισία του ιατρικού κώδικα δεοντολογίας.

Οι προσπάθειες για να πουληθούν τα έργα του Kevorkian μετά το θάνατό του, εμποδίστηκαν από μια νομική διαμάχη για την ιδιοκτησία τους.
Για πολλά χρόνια, στεγάστηκαν στην αρμενική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο της Αμερικής στο Watertown, στη Μασαχουσέτη, κοντά στη Βοστόνη.
Η διαφορά επιλύθηκε, το μουσείο κράτησε τέσσερα από τα έργα του και τώρα η ανεψιά του πουλάει όσα έργα έχει στην κατοχή της, όσα έργα δεν πουληθούν θα δοθούν στο Smithsonian.
6-4-14 Disturbing artwork by medic nicknamed 'Dr. Death' who was sent to prison for helping 130 patients commit suicide goes on sale ... for $45,000 each
πηγή
http://www.dailymail.co.uk/news/article-2598393/Disturbing-artwork-medic-nicknamed-doctor-death-sent-prison-helping-130-patients-commit-suicide-goes-sale-45-000-each.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: